• Sonuç bulunamadı

Saygıdeğer Katılımcı

Bu anket çalıĢması ,‖Sanayi ĠĢletmelerinde Üretim Süreçlerinde Kaizen Uygulamalarının Performansa Etkileri Üzerine Bir AraĢtırma‖ konulu tez çalıĢması ile ilgili gerekli verileri sağlamak amacıyla hazırlanmıĢtır.

Kaizen - Sürekli ĠyileĢtirme stratejisi,koruma ve iyileĢtirme olarak iki temel üzerine oturmaktadır. Koruma var olan standartları devam ettirilmesine ; iyileĢtirme ise ,mevcut standartların daha iyiye götürülmesine yönelik faaliyetleri ifade eder. Bu çalıĢmayla sanayi iĢletmelerinde her kademede görev yapan çalıĢanların katılımını sağlayarak Kaizen –Sürekli ĠyileĢtirme stratejisinin uygulanmasıyla performans üzerinde ne tür etki yaratılacağı incelenmek istenmektedir.

Anket iki bölümden ve toplam 38 sorudan oluĢmaktadır. Ġlk bölüm demografik bilgilere yönelik soruları, ikinci bölüm ise Kaizen uygulamalarının üretim süreçlerinde performansa etkilerini ölçmeye yönelik soruları içermektedir.

Anketin ilk altı sorusunu içeren demografik bilgilere yönelik sorular dıĢındaki tüm ikinci bölüm soruları ―Kesinlikle, Katılıyorum, Kararsızım, Katılmıyorum, Kesinlikle Katılmıyorum ‖ Ģeklinde derecelendirilmiĢtir. Anketi yanıtlama aĢamasında sizin düĢüncenize en uygun olan ifadenin sütununa X iĢareti koyarak cevaplarınızı belirtiniz.

AraĢtırmanın gerçekçi sonuçlara ulaĢması sizlerin samimi cevapları sayesinde mümkün olacaktır. Bu nedenle cevapların gerçek düĢüncelerinizi yansıtması araĢtırmanın amacına ulaĢması açısından son derece önemlidir. Ankete verilecek cevaplar sadece bu araĢtırma için kullanılıp kesinlikle gizli tutulacak, kiĢisel değerlendirmelerde bulunulmayacak ve araĢtırmanın amaçları dıĢında kullanılmayacak.

Ankete gösterdiğiniz ilgi ve yardımlarınız için Ģimdiden çok teĢekkürler.

Saygılarımla Ramilya Ġdrisova Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü ĠĢletme Ana Bilim Dalı Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bölümü

1.1 Bölüm –Demografik Bilgiler 1.Cinsiyetiniz a) Erkek b) Kadın 2.Medeni durumunuz a) Evli b) Bekar 3.YaĢınız

a)18-25 b)26-35 c)36-45 d) 45-55 e)56 ve üzeri 4.Eğitim durumunuz

a) Ġlköğretim b) Lise c)Üniversite d) Yüksek lisans ve üzeri 5.Kaç yıldır Ģu anda çalıĢmakta olduğunuz iĢyerinde çalıĢmaktasınız? a) 1-5 b) 6-10 c) 11 ve üzeri

6. Yürütmekte olduğunuz göreviniz?

1.2. Bölüm – Sanayi İşletmelerinde Üretim Süreçlerinde Kaizen –Sürekli İyileştirmenin Performansa Etkileri

1.Kesin li k le Katıl ıyorum 2.Katıl ıyorum 3.Karar sızım 4.Katıl m ıyorum 5.Kesin li k le Kat ıl m ıyorum

7. ĠĢyerinizde plan ,kural ve politikaların oluĢturulmasında TKY (Toplam Kalite Yönetimi ) ilkeleri (Yönetimin liderliği ve sorumluluğu,tam katılım,müĢteri odaklılık,Kaizen-sürekli ĠyileĢtirme ) temel alınmıĢtır.

8. ĠĢyerinizin kalite amaçları net bir Ģekilde belirlenmiĢtir.

9. ĠĢyerinizin ana süreçleri tanımlanmıĢ ve herkesçe bilinmektedir.

10. ĠĢyerinizin kalite misyonunun ve amaçların belirlenmesinde çalıĢanlar aktif rol almaktadırlar.

11. Üst düzey yönetiminin vizyonu ve kalite iyileĢtirilmesine olan bağlılığı tüm çalıĢanlara sürekli olarak iletilmektedir. 12. ÇalıĢanların fikirlerinin önemli olduğunu ve önerilerine ihtiyaç duyulduğu yönetim tarafından tüm çalıĢanlara hissettirilmektedir. 13. ĠĢyerinizin üst yönetimi kalitenin sürekli iyileĢmesiyle ilgili sorumluluk almaktadırlar.

14. ÇalıĢanlar üretim süreçlerinin sürekli iyileĢmesi için yeni fikir ve öneri

oluĢturmada kendilerini sorumlu hissetmektedir.

15.Sürekli ĠyileĢtirme (Kaizen)

faaliyetlerine yönelik çabada çalıĢanlar yönetimin desteğini hissetmektedirler. 16.Sonuç öncelikli olmak yerine , sonuçları ortaya çıkaran süreçlere öncelik vermek ve öncelikle süreçleri iyileĢtirmek daha kaliteli sonuçlara ulaĢılmasını sağlamaktadır.

1.Kesin li k le Katıl ıyorum 2.Katıl ıyorum 3.Karar sızım 4.Katıl m ıyorum 5.Kesin li k le Katıl m ıyorum

17. Sürekli ĠyileĢtirme (Kaizen) stratejisini uygulamaya yönelik olarak bireysel önerilerle ve kalite çemberleri , kalite takımları, kalite komiteleri gibi grup çalıĢmaları ile çalıĢanların kararlara katılımları sağlanmaktadır. 18. Üst Yönetim tarafından çalıĢanlara önerileriyle ilgili geri bildirim

yapılmaktadır.

19. Grup çalıĢmalar ve bireysel çalıĢmalar sonucunda çalıĢanların iyileĢtirmeyi sağlayan önerileri yönetim tarafından uygulamaya konulmaktadır. 20.ÇalıĢanlar tarafından verilen öneriler uygulandığı takdirde öneriyi veren grup veya birey yönetim tarafından maddi veya manevi Ģekilde

ödüllendirilmektedir.

21.Yönetim iĢin sonuncunun yanı sıra iĢi iyileĢtirmek için gösterilen çabayı da takdir etmektedir.

22. Sürekli ĠyileĢtirme (Kaizen) faaliyetlerine yönelik çalıĢanlara problem çözme teknikleri ile ilgili eğitimler verilmektedir.

23. Sürekli ĠyileĢtirme (Kaizen) faaliyetlerinde aktif olabilmek için çalıĢanlara yönelik kiĢisel geliĢim ( iletiĢim teknikleri, sunum teknikleri, zaman yönetim vb.) ile ilgili eğitimler düzenlenmektedir.

24.Müessesenizde Sürekli ĠyileĢtirme (Kaizen) stratejisi uygulanmaktadır. 25. Alınan eğitimler problem çözme ve öneri geliĢtirerek kararlara katılımda kaliteyi ve performansı iyileĢtirmede çalıĢanlara yarar sağlamaktadır. 26.Alınan eğitimler çalıĢanların kiĢisel geliĢimine katkıda bulunarak çalıĢanlara yarar sağlamaktadır.

27.ÇalıĢanlar problemleri kendileri fark ettikleri zaman onu düzeltmeye daha

1.Kesin li k le Katıl ıyorum 2.Katıl ıyorum 3.Karar sızım 4.Katıl m ıyorum 5.Kesin li k le Katıl m ıyorum

28.ÇalıĢanlar problemin çözümünde kendi önerileri kullanıldığı zaman onu uygulama konusunda daha istekli olurlar.

29.ÇalıĢanların iĢleriyle ilgili karar alma sürecinde aktif rol oynamaları iĢlerine daha iyi odaklanmalarını sağlar. 30. Fikirlerine önem verilen çalıĢanlar iĢlerinde daha baĢarılı olmaktadırlar. 31.Sürekli ĠyileĢtirme (Kaizen) faaliyetleri sonucu çabaları

ödüllendirilen çalıĢan kendini geliĢtirme konusunda daha istekli olmaktadır. 32. Sürekli ĠyileĢtirme (Kaizen) bilinci çalıĢanların iĢlerini daha iyi yapmaya sevk etmektedir.

33. Sürekli ĠyileĢtirme (Kaizen) faaliyetleri çalıĢanların problemleri analiz etme ve çözme becerilerini geliĢtirmekte.

34. Müessesenizde mamul üretim sürecinde Kaizen Maliyetleme (mamullerin üretim aĢamasındaki maliyetleri yavaĢ adımlarla azaltma) uygulanmaktadır.

35.Müessesenizde Faaliyete Dayalı Maliyetlime yöntemi baĢarıyla uygulanmaktadır.

36. Kaizen uygulamalarının sonucunda maliyet azatlımı uygulaması gereksiz verimsizliklerin ortadan kaldırılması, üretim sürecinin iyileĢmesine, ürünlerin kalitesinin artmasına neden olmuĢtur. 37.Müessesenizde Kaizen

uygulamalarının sonucunda üretim esnasında gereksiz zaman kaybı ortadan kaldırılmıĢtır.

38.Müessesenizde Kaizen uygulamalarının sonucunda

performansın arttığı belirgin bir Ģekilde görülmüĢtür.

T.C.

SELÇUK ÜNĠVERSĠTESĠ

Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürlüğü

Özgeçmiş

Adı Soyadı: RAMĠLYA ĠDRĠSSOVA

Doğum Yeri: KAZAKĠSTAN

Doğum Tarihi: 07.05.1982 Medeni Durumu: EVLĠ Öğrenim Durumu

Derece Okulun Adı Program Yer Yıl

Ġlköğretim KASIMBEK ORTA OKULU KAZAKĠSTAN ALMA-ATA 1988-1992 Ortaöğretim KASIMBEK ORTA OKULU KAZAKĠSTAN ALMA-ATA 1992-1997 Lise KASIMBEK ORTA OKULU KAZAKĠSTAN ALMA-ATA 1997-1999

Lisans SELÇUK ÜNV. ĠKTĠSAT KONYA 2001-2006

Yüksek Lisans SELÇUK ÜNV. ĠġLETME KONYA 2006-2009

Becerileri: Ġlgi Alanları: ĠĢ Deneyimi: Aldığı Ödüller: Hakkımda bilgi almak için önerebileceğim Ģahıslar: Tel: E-Posta: ramilyaidrisova@yahoo.com Adres

Benzer Belgeler