• Sonuç bulunamadı

3. SANALLAŞTIRMA

3.8. Sanallaştırmada Süreç ve Yöntemler

3.8.4. Sanallaştırmanın Bakımı ve Sürdürülmesi

Yönetimsel açıdan bakıldığında, kaynakların etkin kullanılması için sanallaştırma ortamına geçiş sonrasında organizasyonel değişikliklerin gündeme gelebildiği görülmektedir. Sanal ortamın yönetilmesi kolaylık arz edeceğinden artan insan kaynağının verimli kullanılabilmesi için yeni yapılanma ihtiyacı doğabilir. Bu

57

konuda teknik birimlerin ve üst yönetimin bilgilendirilmesi gerekebilir.

Teknik açıdan ise, sanallaştırma ortamında iş sürekliliğinin sağlanması için gerekli iş adımları tanımlanmalıdır. Bu konuda hızlı geri dönüşlerin sağlanması için yedekleme stratejilerinin iyi yapılandırılmış olması gerekir. Alınan yedeklerin ve anlık kopyaların geri dönüş senaryoları planlamalı ve bu senaryolar belirlenen periyotlar çerçevesinde test ortamlarında denenmelidir. Sanallaştırma yazılımı ve üzerinde çalıştığı donanımların belli periyotlar halinde bakımlarının yapılması gereklidir.

Sunucuların, disk sistemlerinin ve ağ cihazlarının düzenli olarak monitör edilmesi oldukça önemlidir. Bu ihtiyaca yönelik olarak tüm donanımların durumlarını takip eden çeşitli yazılımların düzgün olarak yapılandırmanın yapılması ve log dosyalarının düzenli olarak takip edilmesi gerekmektedir. Sanallaştırma ortamında kullanılan tüm yazılımların yeni sürümleri ve yamalarının takip edilmesi ve test ortamında denendikten sonra canlı sistemde devreye alınmasına ilişkin süreçlerin tanımlanması oldukça önemlidir.

Sanala geçiş sonrasında hizmetin doğru şekilde idamesi sürecinde yedekleme, yedeklerden geriye dönüş, ilgili yazılımlar ve donanımların periyodik kontrolleri ve ortaya çıkabilecek yeni ihtiyaçların değerlendirilmesi gibi iş kalemleri gündeme gelecektir. Bu çalışmaların gerçekleştirilmesi için yeni rollerin tanımlanması gerekmektedir. Örneğin mevcut yedekleme süreçlerinin güncellemesi ve yeni stratejilerin eklenmesi gerekebileceğinden bu alanda yeni rol tanımlarına ihtiyaç duyabilir. Kurumların hali hazırda süreç yönetimi hizmetlerinin sanallaştırma sonrasında yeniden masaya yatırılması gerekebilir. Fiziksel ortamdan sanala geçiş sonrasında hizmetlerin kesintisiz olarak devam etmesi için farklı iş süreçleri tanımları ortaya konulmalıdır. Sanal ortamı tek bir konsoldan yönetebilen yazılımlar için belirlenen teknik personellere yetkileri çerçevesinde erişim imkânları sağlanmalıdır. Bu tarz yazılımlarda genelde yetkilendirme imkânları mevcuttur. Bu çerçevede sistemi sadece izleyebilecek personeller için izleme yetkileri tanımlanmalı, yönetim hakkı olanlara kaynakları belirleme, yeni sanal makineler oluşturabilme gibi hakları dikkatli bir şekilde vermelidir.

58

Bu aşamadaki ana maliyet kalemleri şu şekilde sıralanabilir:

 Yedekleme: Kurumun mevcut yedekleme sistemlerinin sanallaştırmayla doğacak ihtiyacı karşılayıp karşılamadığı araştırılmalıdır. Yeni bir yatırıma ihtiyaç var ise sanallaştırma çerçevesinde yatırımı planlanan diğer bileşenler göz önünde bulundurularak gerekli önlemler alınmalıdır.

 Destek ve yönetim: Kapasite planlama konusunda danışmanlık alınmasının önemli olduğu gibi projenin gerçekleştirilmesi ve idamesi hususlarında da destek alınması oldukça önem taşımaktadır. Kurumsal proje geçişlerinde yaşanacak sorunların ivedilikle çözülebilmesi için destek sürecinin çok iyi tarif edilmesi gerekmektedir. Bu konuda gerek üretici gerekse çözüm sağlayıcı destek sürecine dâhil edilmelidir. Sanallaştırma projesi geçişi sonrasında çeşitli yönetimsel değişiklikler gündeme gelebilir. Fiziksel bir sistemin yönetiminin yanı sıra sanal bir ortamın yönetilmesinin ortaya çıkaracağı yeni bir hizmet anlayışı ve personel ihtiyacı gereksinim olarak karşımıza çıkabilecektir.

 Eğitim: Bilişim altyapılarında sanal ortamlara yönelim durumunda gerek sanallaştırma hizmetini sağlayan yazılımlar olsun gerek disk, ağ ve sunucu sistemlerinde yeni teknolojilerin kullanımı gündeme gelebilir. Bu nedenle sanallaştırma geçişlerinde kullanılan yazılım ve donanım ürünlerine yönelik teknik personelin eğitilmesi ihtiyacı oluşabilir. Bu konuda birçok ürünün akredite edilmiş sertifikasyon ve eğitim hizmetleri mevcuttur.

Bu aşamada yönetimi kolaylaştıracak araçları ise şu şekilde listeleyebiliriz:

 Sanal makineleri tek bir konsoldan yöneten yönetim yazılımları:

Sanallaştırma projelerinin etkinleştirilmesi sonrasında merkezi yönetim yazılımları çok büyük önem arz etmektedir. Bütün sanal makineleri tek bir ortamdan yöneten yazılımlar teknik personele büyük kolaylık sağlamaktadır. Bu araçlar sayesinde bütün donanımsal kaynaklarınızı merkezi olarak yönetebilir ve sanallaştırmaya ilişkin gerek sanallaştırma sunucularına gerek bunlar üzerinde çalışan sanal sistemlere doğrudan erişim imkânı sağlanmaktadır.

 İzleme yazılımları: Sanallaştırma projelerinde önemli araçlardan biri de izleme yazılımlarıdır. Bu araçlar sayesinde sanal ortamdaki makinelerinizi ve tüm donanımlarınızın durumlarını takip edebilirsiniz. Herhangi bir sorun anında ilgili

59

personele otomatik olarak uyarı gönderebilen bu yazılımlar sistemin idamesi için çok önemlidir. Ayrıca bu tarz yazılımlar sistemde yapılan tüm yapılandırma değişiklerini log dosyalarında tutmakta ve bu da geriye dönük sürecin takibi açısından oldukça önemli olmaktadır.

 Yedekleme ve Anlık Kopya Yaratma Yazılımları: Yedekleme ve anlık kopya yaratma çözümleri aslında bütün sistemler için önemli olduğu gibi sanal ortamlarda da vazgeçilmez bileşenlerdendir. Yedekleme yazılımlarının sanal ortama uygunluğu bu hususta dikkat edilmesi gereken bir ölçüttür. Sanal ortamların yedeğinin alınması fiziksel ortamlara göre farklılık arz edebilir.

Yedekleme yazılımlarından alınan yedeklerin belirli politikalarla arada bir geriye dönük olarak testlerinin yapılması gerekmektedir. Sanallaştırma altyapısı harici disk kullanımını zorunlu hale getirmiş ise bu disk sistemlerinin desteklediği teknolojilerden de faydalanılmalıdır. Özellikle anlık kopya yaratımı yazılımları, tekil yedekleme ve asgari kaynak kullanımı gibi özelliklerden de faydalanılmalıdır.

 Afet kurtarma için çözüm sağlayan yazılımlar: Farklı yerleşkelere kurulan çözümler ile iş sürekliliğinin sağlanması büyük önem taşımaktadır. Herhangi bir felaket durumunda bir merkezin devre dışı kalması neticesinde bu tür yazılımların teknolojik yeteneklerine bağlı olarak diğer tarafın ayağa kalkması kısa sürelerde gerçekleşmektedir. Sanal makinelerin kopyalarının alınarak herhangi bir sorunda sanal makine bazlı kısa sürede geri dönüş sağlanabilir.