• Sonuç bulunamadı

13. Yenile (Refresh) seçeneği Hyper-V Yönetim konsolunda bulunan Sanal Makineler, Anlık Görüntüler bölümünde ki listeleri tazelemek için kullanılır

4.7. Hyper-V – Sanal Makine Nasıl Oluşturulur?

4.7.1. Hyper-V Yönetim ile Yeni Sanal Makine Oluşturmak

Hyper-V Yönetim, Windows Server 2012 Hyper-V sanal makinelerini oluşturmak ve yönetmek için kullanabilecek en temel araçtır. Eğer Hyper-V rolünü tutan Windows Server 2012 (Ana Bölüm) kurulumu Server with GUI olarak yapıldıysa, Hyper-V Yönetim konsoluna aynı sunucu üzerinde grafik tabanlı olarak erişilebilir. Eğer Server Core tipte bir kurulum ile çalışılıyorsa, Hyper-V Manager konsoluna uzak bir sunucu üzerinde çalıştırılıp bağlanabilir veya yerel olarak komut satırı araçlarından faydalanılabilir.

Sunucu Yönetimi (Server Manager ) üzerinden Hyper-V rol kurulumu sırasında yönetim araçlarının kurulumu da sihirbaz tarafından önerilir ve seçildiği takdirde yüklenir. Eğer Hyper-V rol kurulumu sırasında yönetim araçlarının kurulumu sonraya bırakıldıysa, Rol ve Özellikleri Ekle bölümünden Şekil 4.56.a, Şekil 4.56.b’de ki gibi yüklenebilir.

131 Şekil 4.56.a. Rol ve Özellikleri Ekle 1

Şekil 4.56.b. Rol ve Özellikleri Ekle 2

Önceden veya sonradan yüklenmiş Hyper-V Yönetim konsoluna Sunucu Yönetimi (Server Manager) > Araçlar (Tools) bölümünden veya Başlangıç (Start) ekranından ulaşılabilmektedir (Şekil 4.57).

132 Şekil 4.57. Sunucu Yönetimi - Araçlar

Konsol Şekil 4.58’de ki gibi görünür ve konsolu açıldığında sunucuda Hyper-V rolü yüklü olduğu için listede yer alır.

Şekil 4.58. Hyper-V Konsol

133

Yeni sanal makine oluşturma sihirbazını başlatmak için Eylemler (Actions) bölümünde Yeni (New) > Sanal Makine… (Virtual Machine…) yolu izlenir (Şekil 4.59.a).

Şekil 4.59.a. Yeni – Sanal Makine 1

Sanal makine için bir isim verildikten sonra disk üzerinde konumlandırılacağı alan belirtilir (Şekil 4.59.b).

Şekil 4.59.b. Yeni – Sanal Makine 2

134

Eğer bu noktada Bitir (Finish) denilirse, sanal makine ismi ve bulunacağı lokasyon için belirtilen bilgilere ek olarak varsayılan tanımlar olan 512MB Bellek, 127GB Dinamik VHDX sanal disk ve 1 vCPU’ya sahip bir sanal makine hemen oluşturulur ve sihirbaz kapanır. Daha sonra ihtiyaç varsa bu sanal donanım yapılandırması yeniden düzenlenebilir. Bir diğer ve genelde tercih edilen yöntem olarak ise Sonraki (Next) ile ilerlenip sanal makineyi özelleştirmeye devam etmektir.

Sonraki ile ilerlendiğinde Şekil 4.60’daki pencerede ilgili sanal makine için bir başlangıç bellek miktarı belirlenmesi gerekir.

Eğer “Bu sanal makine için dinamik bellek kullan (Use Dynamic Memory for this virtual machine)” seçeneği işaretlenirse, sanal makine dinamik bellek kullanımına sahip olur ve örneğe göre 2048MB bellek ile başladıktan sonra 512MB ile mümkün olan en yüksek değer olan 1048576MB (1TB) arasında gezinebilecek şekilde atama yapılır. Her ne kadar tavan değerinin fiziksel olarak sunucu üzerinde karşılığı olmasa da sihirbaz üzerinden Dinamik Bellek seçildiğinde varsayılan yapılandırma davranışı bu şekildedir. Geniş aralık teoride bir probleme neden olmaz.

Bellek Ata (Assign Memory) penceresindeki varsayılan durum olan “Bu sanal makine için dinamik bellek kullan” seçeneği boş bırakılarak ilerlendiğinde ise belirtilen başlangıç bellek miktarı sanal makine için sürekli rezerve edilir ve sanal makine sabit bir bellek değerine sahip olur (Şekil 4.60).

135 Şekil 4.60. Başlangıç Bellek Belirleme

Sanal makineyi bir sanal ağa bağlamak için sıradaki Ağ Yapılandırması (Configure Networking) penceresi kullanılabilir (Şekil 4.61). Buradaki listede, Hyper-V ana sunucu üzerinde daha önce oluşturulmuş olan tüm sanal ağlar yer alır. Bir sanal ağ seçilebilir veya bu iş daha sonraya da bırakılabilir.

NOT: Eğer sanal makine bir ağa ulaştırmak istenirse, ama bu liste henüz boşsa, sanal makine oluşturma işleminin ardından yine Hyper-V Yönetim konsolu (veya diğer yöntemler) kullanılarak yeni bir sanal ağ oluşturulup sanal makinenin bu ağa üye yapılması gerekir.

136 Şekil 4.61. Ağ Yapılandırma

Oluşturulmak üzere olan sanal makineye sanal disk bağlama işlemi Şekil 4.62’deki adımda gerçekleştirilir.

Şekil 4.62. Sanal Hard Disk Bağlama

137

Yukarıdaki pencerede “Sanal hard disk oluştur (Create a virtual hard disk)”

seçeneği ve alt tanımları ile belirtilen isme sahip, belirtilen lokasyonda yer alacak olan ve en fazla belirtilen miktar (size) kadar genişleyebilecek yeni ve boş bir sanal disk oluşturulup eklenmesi sağlanabilir. Bu disk, varsayılan yeni format olan VHDX formatında ve içerisine veri yazıldıkça dinamik olarak genişleyen disk modeli ile oluşturulur.

“Mevcut sanal hard diski kullan (Use an existing virtual hard disk)” seçeneği ile daha önce oluşturulan bir disk tercih edilebilir. Örneğin bir sabit büyüklük veya içinde bir işletim sistemi imajı olan ön yüklemeli (bootable) bir VHDX gibi.

“Sanal hard diski sonra bağla (Attach a virtual hard disk later)” seçeneği ise sanal makineye disk ekleme adımını pas geçer ve ilerler. Disk ekleme işlemi sanal makine oluşturulduktan sonra da gerçekleştirilebilir.

Genelde boş bir sanal makine oluşturulduğu için sonrasında üzerine bir sanal işletim sistemi kurmak gerekecektir (veya bir imaj çoğaltılabilir). Şekil 4.63’de sanal makine başlatıldığında işletim sistemi kurulumu için kullanılacak kaynakların yer aldığı medya gösterilebilir veya sonra yapmak üzere ertelenebilir.

Şekil 4.63. İşletim Sistemi Yükleme Seçenekleri

138

İşletim sistemini sonra yükle (Install an operating system later) (1) ile kurulum kaynağı gösterme adımı ertelenir.

CD/DVD-ROM’dan işletim sistemini yükle (Install an operating System from a boot CD/DVD-ROM) (2) seçeneği ile Hyper-V ana sunucu üzerindeki bir optik sürücü veya erişilebilen bir ISO kurulum dosyası gösterilebilir.

Diğer iki seçenek (3,4) ise işletim sistemi kurulumunu ağ destekli bir kurulum sunucusu üzerinden başlatmak için tercih edilir (örneğin WDS).

Şekil 4.64’de yapılan tanımların gösterildiği özet ekranında bir problem varsa geri dönüp değiştirilebilir. Problem yoksa Bitir (Finish) ile sanal makine oluşturma işlemi tamamlanır.

Şekil 4.64. Özet Ekranı

Ardından sanal makine Hyper-V Yönetim konsolunda yerini alır ve henüz kapalıdır (Şekil 4.65).

139 Şekil 4.65. Sanal Makine 1