• Sonuç bulunamadı

Tez çalışmasının bu kısmında benzer çalışmalar incelenerek, kısaca özetlenmiştir.

 Sanallaştırmanın Bilgi Teknolojilerine Getirdiği Yenilikler ve Uygulamaları Tuncay MERDAN, sanallaştırmanın bilgi teknolojilerine getirdiği yenilikler ve uygulamaları başlıklı tez çalışmasında, sanallaştırma konusunda kullanılan uygulamaları araştırmış ve bunlardan bazılarını sistemler üzerinde denemiştir.

Yaptığı çalışmada vSphere Client ara yüzüne disk boş alan bilgisi ekleyerek yöneticilerin sistemler üzerindeki yönetimsel yüklerinin azaltılmasını ve iş sürekliliğine katkıda bulunulmasını hedeflemiştir.

MERDAN yaptığı çalışmada sanallaştırmayı genel hatlarıyla incelemiştir. Bir kamu kurumu olan Sosyal Güvenlik Kurumu’nda sanallaştırma altyapısını inceleyerek sanallaştırmanın sağladığı kazançları ortaya koymuştur [1].

 Sunucu Sanallaştırma (Server Virtualization)

Niko Ronkainen tarafından yapılan bu tez çalışmasında, farklı sunucu sanallaştırma teknolojileri, karşılaştırmaları, etkileri ve 32 bit işlemci mimaride ki uygunluk üzerinde durmuştur. Sunucu sanallaştırma ile mevcut altyapıda, çevrede ve donanımda olan değişiklikleri gözlemlemiştir. Bir production ortamında yapılacak uygulamada, dikkatli bir planlama ve değerlendirme yapılması gerekirken, performans ve güvenlik gerektirmeyen test ortamlarında sanallaştırma kullanmanın faydasını dile getirmiştir. İki farklı sunucu sanallaştırma ürünlerinin (VMware ESX Sever ve Microsoft Virtual Server) performans testleri işlemci, bellek, disk, network tarafında ayrı ayrı yapılmıştır [2].

4

 Sanallaştırma Performanslarının Karşılaştırılması: VMWare and KVM (Comparison of Virtualization Performance: VMWare and KVM)

Naveed Yaqup tarafından yapılan bu tez çalışmasında, sanallaştırma çözümlerinden olan VMWare ile KVM (açık kaynaklı sanallaştırma çözümü) sanallaştırma performansları açısından karşılaştırılmıştır. Yaqup yaptığı tüm testlerde Red Hat Enterprise Linux Operating System version 6.1. kullanmıştır. Çalışmada disk I/O, memory ve CPU işlem performansları üzerinde odaklanılmış, karşılaştırma aracı olarak Iozone kullanılmıştır (Disk I/O, RAM, CPU ). Yapılan karşılaştırma sonucunda birkaç istisna dışında VMWare I/O disk performansının KVM’den %20-30 daha iyi olduğu görülmüştür. RAM performansında ise 4 MB ve 4 MB’dan daha az olan bloklarda KVM VMWare’den, 4 MB üzeri olan durumda ise VMWare KVM’den daha iyi performans göstermiştir [3].

 Sunucu Tabanlı Bilgi İşlem Hizmetlerinde Sanallaştırma Kullanımı (System Management in Server Based Computing with Virtualization)

Jukka Kommeri yaptığı tez çalışmasında sunucu tabanlı bilgi işlem hizmetlerinde sanallaştırma kullanımını incelemiştir. Çalışmanın sonuçları Finlandiya Ulusal Teknoloji Ajansı (TEKES) tarafından finanse edilen Netgate 2 araştırma projesinde bir prototip üretmek için kullanılmıştır (prototip otomatik olarak uzaktaki makinelerin kurulumunu yapar ve merkezi olarak yönetilen hizmetleri dağıtır). Farklı hizmetlerin kurulum ve yapılandırma çalışmaları pek çok iş ve bilgi gerektirdiğinden, bunu önlemek amacıyla yönetilen hizmetlerin merkezi olarak dağıtıldığı bir sistem tasarlanmıştır. Bu, işletim sistemleri ile genel hizmetleri taşınabilir sistem imajlarının içine yerleştirerek yapılmıştır. Bu imajlar, sanal makineler gibi sanallaştırma platformunun en tepesinde çalıştırılabilmektedir. İmajlar, merkezi olarak oluşturulabilir ve muhafaza edilebilir ve sonra farklı lokasyonlarda tekrar kullanılabilir.

Kullanılan prototip standart sistemlere göre, büyük sistemlerin kurulumunu ve yönetimini daha az iş ile yapmaya olanak sağlamıştır. Sistem CERN Kütüphanesi gibi birçok yerde test edilmiştir. Debian Paket Yönetim Sisteminin, sanallaştırılmış hizmetlerin başlatılmasında kolay bir yol ve Xen sanallaştırma için iyi bir seçim olduğu kanıtlanmıştır [4].

5

 Sanallaştırma ve Bilgi Güvenliği, VMware ESXi 4.1 Kullanarak Sanallaştırılmış DMZ Tasarımı (Virtualization and Information Security, A Virtualized DMZ Design Consideration Using VMware ESXi 4.1)

Singh tarafından yapılan bu tez çalışmasında, sanal DMZ’lerin üç farklı yolla dağıtımı incelenmiş ve test ortamı oluşturularak sanallaştırılmış DMZ tarafından sağlanan güvenlik düzeyi ile geleneksel fiziki DMZ güvenlik seviyesi karşılaştırılmıştır. Ortamda VMware ESXi 4.1’de yer alan sanal DC’ler, Email, DNS, DHCP, veri tabanı, uygulama ve web sunucuları yer almıştır ve bu sunucular DMZ ve production ortamında ayrı ayrı test edilmiştir. Verileri toplamak için hassasiyet değerlendirme araçlarının yardımı ile bir nicel araştırma yöntemi yaklaşımı kullanılmıştır. Deneyin sonuçları her DMZ tasarımında güvenlik ve zafiyet seviyesinin hemen hemen eşit olduğunu göstermiştir [5].

 Sınıfta Sanallaştırma (Virtualization in The Classroom)

Thom Luce tarafından hazırlanan bu makalede, sanallaştırmadaki büyüme ve bunun sebepleri açıklanmıştır. Sanallaştırma yazılımlarından biri olan Microsoft Virtual PC incelenmiş, sınıf ve bilgisayar laboratuvarlarına sanallaştırmanın uygulanması ile ne tür faydalar sağladığı üzerinde durulmuştur [6].

 Okullarda ve Eğitim Kurumlarda Sanallaştırma Teknolojileri

Gürol ve Yavuzalp 5th International Computer & Instructional Technologies Symposium 2011’de yayınladıkları makalelerinde sunucu sanallaştırma teknolojilerinin eğitim kurumlarında ve okullarda kullanılması için yapılan çalışmalar hakkında bilgi vermişlerdir. Yeni bir BT laboratuvarı kurma maliyetinin yerine, var olan istemci bilgisayarların kullanılarak sunucu sanallaştırma modelleri ile daha performanslı BT laboratuvarları hazırlanabileceğini öne sürmüşlerdir.

Makalede, sunucu sanallaştırma konusunun yanı sıra okullarda ve eğitim kurumlarında, sanallaştırma teknolojilerinden nasıl yararlanılabileceğine yönelik örnekler verilmiştir.

Mevcut laboratuvarların nasıl ve hangi maliyetlerle kullanılabilir hale getirilebileceğine dair küçük bir hesaplama yapmışlardır. Yaygın çözüm de ve sanallaştırma çözümünde yapılacak yaklaşık maliyetler bulunmuştur. Sanallaştırma

6

çözümünün %50 oranında kurulum, %60 oranında maliyet tasarrufu sağladığı hesaplanmıştır. Eğitim kurumlarının yapacağı sanallaştırma yatırımlarının, yeni laboratuvar kurulumlardan daha az maliyetli ve daha uzun süre ihtiyaca cevap verebilecekleri görülmüştür.

Sonuç olarak sanallaştırma çözümlerine yapılan yatırımların enerji tasarrufu ve toplam satın alma maliyetlerindeki indirimlerle çok kısa sürelerde yatırım maliyetlerini kuruma geri ödeyebildiğini, özellikle eğitim kurumlarında ve okullarda mevcut BT laboratuvarlarının ihtiyaca cevap verebilir hale getirilmesinde ya da yeni yatırımlarda sanallaştırma çözümlerinin de göz önünde bulundurulması gerektiğini tespit etmişlerdir [7].

 Bilgi Teknolojiler ve İletişim Kurumu Sektörel Araştırmalar ve Stratejiler Dairesi Başkanlığı: Yeşil Bilişim 2010

İlgili başkanlık tarafından 2010 yılında yayınlanan bu dergide, yeşil bilişim faaliyetlerinden, Bilgi ve İletişim Teknolojileri ve iklim değişikliği ilişkisinden, BİT sektörünün iklim değişikliğini önleme amacıyla ne şekilde kullanılacağından, bu kapsamda bölgesel ve uluslararası politikalar ile çeşitli ülke uygulamalarından, Türkiye’de ki yeşil bilişim ve iklim değişikliği konusundaki çalışmalardan bahsedilmiştir. Türkiye için bir yol haritası örneği oluşturularak kamu kurum ve kuruluşlarında yeşil bilişim konusunda ne gibi önlemlerin alınabileceğine değinilmiştir [8].

 Türkiye Bilişim Derneği Kamu-BİB XII. Dönem Belge Grubu Raporu:

Çevreci Bilişim

Çevreci Bilişim konusundaki değerlendirmeleri, önerileri ve kavramları içeren bu raporda, kurum ve kuruluşların Bilgi Teknolojileri (BT) politikalarına yön verirken çevre ve iklim değişikliği gibi geleceği ilgilendiren konulara karşı farkındalık yaratmak amaçlanmıştır. E-dönüşüm sürecinde alt yapı yatırımları yapan ve yapacak olan kurumların, daha az enerji tüketen daha az karbon salınımı yapan, çevreye karşı duyarlı bir yapılanmaya yönelmeleri gerektiğinden, bilişimin çevreye olan yararlarından, çevreci bilişim için aşılması gereken sorunlardan ve sanallaştırma yenilikçi yeşil çözümlerden, mevzuat ve standartlarından bahsedilmiştir [9].

7

 Türkiye Bilişim Derneği Kamu Bilgi İşlem Merkezleri Yöneticileri Birliği Kamu Bilişim Platformu XII: Sanallaştırma

İçeriği, bilişim teknolojileri çalışanları, yöneticileri ve bilişime ilgisi olan herkese yönelik olan bu raporda, bilişim teknolojileri sektöründe sanallaştırmanın kullanılmasına yönelik bilgiler sunulmuştur. Sunulan raporda sanallaştırma kavramını yakından tanıtmak amaçlanmış, sanallaştırmayı hayata geçirirken karşılaşılabilecek zorluklar ele alınmış, dünyadaki ve Türkiye’deki kamu bilgi işlem birimleri açısından durum incelenmiş ve sanallaştırma örnekleri masaya yatırılmıştır, İki farklı kurum üzerinde de örnek çalışmalar yapılmıştır [10].

 Microsoft Hyper-V vs. VMware ESX & vSphere Operasyon ve Yönetim Maliyeti Analizi (Microsoft Hyper-V vs. VMware ESX & vSphere

Operation & Management Cost Analysis: A Microsoft War on Cost Study June 29, 2010)

Microsoft tarafından yayınlanan makalede, en popüler sanallaştırma teknolojisi olan Microsoft Hyper-V ve VMware Esx’in metodolojileri, sanallaştırma uyumları, misafir işletim sistemlerindeki kullanım oranları, her misafir işletim sistemi için yıllık ortalama kullanım bedelleri karşılaştırılmış, çeşitli grafikler kullanılarak kullanıcıya konu ile ilgili ayrıntılı bilgiler verilmiştir [11].

8

2. YEŞİL BİLGİ TEKNOLOJİSİ

Tez çalışmasının bu bölümünde Yeşil Bilgi Teknolojisinin tanımı yapılarak, örnekler verilmiş, iklim sistemi ve küresel ısınma, yeşil bilişimde enerji kullanımı, bu konuda dünya devletlerinde ve Türkiye’de yapılan çalışmalar ve kamu kurum ve kuruluşlarında alınabilecek önlemler incelenmiştir.