• Sonuç bulunamadı

Sahada her türlü vaka ile karşılaşılmakta olup bu noktada görüşmeler gerçekleştirirken bazı noktalarda sıkıntılar yaşanmıştır. Çalışmanın temel çıkış noktası danışmanlık kararı uygulanan çocuklarla ve aileleriyle birebir olarak görüşmeler gerçekleştirmektir. Ailelerin daha önceden danışmanlarla görüşmeler

yapmış olmasının, ailenin bu durumu yadırgamaması, yarı yapılandırılmış soru formunu uygulamada ve ebeveynlerin sorulara cevap vermesinde daha rahat davranmalarını sağladığı, görüşmeye katılma noktasında gönüllü oldukları gözlemlenmiştir. Sahada bazı kolaylıkların yanında zorluklar da yaşanmıştır. Ailelerin görüşmelerde duygusal anlar yaşaması, çocuğunun geçmişte yaşamış olduğu ihmal ya da istismar durumunu görüşme esnasında tekrar gündeme getirmesinin ebeveynler açısından zor olduğunu ifade edebiliriz.

Gizlilik esasının olması, çocuk ya da ebeveynler ile ilgili dosya bilgilerinin ya da kimlik bilgilerinin paylaşılamaması ayrıntılı bilgi edinmeyi ve paylaşmayı imkansız hale getirse de etik kurallar çerçevesinde görüşmeler gerçekleştirilmiştir.

Çalışmanın amacına paralel olarak, görüşmelere yönelik araştırma soruları ve bulgular şu şekilde özetlenebilir; çocuk ihmal ve istismarı sonucunda tedbir kararı alınan çocukların ailelerinde boşanma, ikinci evlilik vb. gibi parçalanmış aile yapıları bulunmaktadır (danışman 3.soru ve ebeveyn medeni durum sorusu). Çocuk ihmal ve istismarı sonucunda tedbir kararı alınan çocukların aileleri sosyo-ekonomik düzeyi en alt seviyede olan ailelerden oluşmaktadır (danışman 5.soru ve maddi durum). Çocuk ihmal ve istismarı sonucunda tedbir kararı alınan çocukların ailelerinde bir ya da birden fazla sabıka kaydı bulunmaktadır. Çocuk ihmal ve istismarı sonucunda tedbir kararı alınarak koruma altına alınan çocukların, ebeveynlerden uzak kalması sebebiyle psikolojileri olumsuz yönde etkilenmektedir. Çocuk ihmal ve istismarı ebeveyn eğitimi ile önlenebilir. (ebeveyn 9. Soru cevapları ile danışman 2 soru cevapları) Tedbir kararı alınarak bir danışman kontrolünde rehberlik alan çocuklar almayanlara göre daha avantajlıdır. (danışman 8. Soru ve ebeveyn 7.soru). Çocuk ihmal ve istismarı sonucunda tedbir kararı alınan çocukların koruma altına alınmasından ziyade ailesinin yanında danışman rehberliğinde durması çocukların rehabilite edilmesi açısından daha olumludur. (danışman 9.soru ve ebeveyn 7.soru)

Çalışmanın amacına uygun olarak yapılan derinlemesine görüşme için hem ebeveyne hem de danışmana açık uçlu ayrı ayrı 11 ve 10 sorudan oluşan bir görüşme formu hazırlanmıştır. Ebeveyn görüşme formunda yer alan 1. soru ebeveynlerin sabıka durumlarıyla ihmal ve istismar arasındaki ilişkiyi karşılaştırmak için oluşturulmuştur. 2.soruda ise ihmal ve istismara uğrayan çocukların kendisine ya da başkasına zarar

verme davranışlarını ortaya çıkarmak için oluşturulmuştur. 3. soruda ihmal ve istismar durumunun ailenin ekonomik durumu ile ilişkisini karşılaştırmak için hazırlanmıştır. 4. soru ihmal ve istismardan dolayı danışmanlık kararı verilmesinin ebeveyn üzerinde oluşturduğu algıyı ortaya çıkarmak için oluşturulmuştur. 5. soru ebeveynin çocuk ihmali ve istismarına bakış açısını yakalamak için hazırlanmıştır. 6. soru danışmanlık kararı ile koruma kararı arasındaki farklılığı ebeveyn açısından görmek için hazırlanmıştır. 7. soruda koruma kararı uygulamasının ebeveynler tarafından algılanmasını ortaya koymak için oluşturulmuştur. 8. soruda ihmal ve istismar durumuna maruz kalan çocukların yaşadıkları duygu durumunu ebeveyn algısıyla öğrenmek için hazırlanmıştır. 9. soruda çocukların ihmal ve istismara maruz kalmaması için ne yapılabilir sorusuna karşılık bulmak için ebeveyn görüşü alınmıştır. 10. soru ebeveyn ile ihmal ve istismara uğrayan çocuk arasındaki sorunları ebeveyn algısına göre öğrenmek için hazırlanmıştır.

Danışman görüşme formunda yer alan 1. soru danışmanların danışmanlık yaptığı çocuklara danışmanlık verilme nedenlerini öğrenmek için hazırlanmıştır. 2. Soru danışmanın, danışmanı olduğu çocukların aileleriyle yaşadıkları problemleri ortaya koymak için oluşturulmuştur. 3.soru danışmanlık yaptığı çocukların çocukluklarını geçirme biçimi ile ilgili bilgilere erişmek için hazırlanmıştır. 4.soruda danışmanı olduğu çocukların gündelik hayatta(okulda ya da çevrelerinde) karşılaştığı problemleri ve nedenlerini ortaya koymak için hazırlanmıştır. 5. soruda danışmanlık hizmeti verdiği çocukların ailelerinin çocukların ihtiyaçlarını karşılayabilme durumlarını ortaya çıkarmak için hazırlanmıştır. 6.soru danışmanı olduğu çocukların genel olarak hayattan beklentilerini öğrenmek için hazırlanmıştır. 7.soruda ihmal ve istismar ile ilgili koruyucu ve önleyici neler yapılabilir sorusunun cevabını öğrenmek için hazırlanmıştır. 8.soru danışmanlara göre danışmanlık hizmetinin çocuklar için faydalı olup olmadığını ortaya koymak için hazırlanmıştır. 9.soru koruma altındaki çocuklar ile koruma altında olmayan çocukların çocukluklarını geçirme biçimleri arasındaki farkları danışman gözüyle ortaya koymak için hazırlanmıştır. 10. Soru danışmanın mesleki deneyimini bulmak için sorulmuştur.

Nitel veri toplama metodu kullanılan bu araştırmada, yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılmıştır. Çalışmada veri toplama aracı olarak yarı

yapılandırılmış görüşme formu hazırlanmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak geliştirilen görüşme formuna danışmanlık yapan uzmanların görüşleri doğrultusunda son hali verilmiştir. Bu çalışmada ihmal ve istismar nedeniyle tedbir alınan çocukların ebeveynleri ile tedbir kararına göre görevlendirilen danışmanla çocuk ihmal ve istismarı konusunun incelenmesiyle ilgili olarak ebeveyn ve danışmanların görüşleri belirlenmiş ve ebeveyn ve danışmanların verdiği bilgilere göre çocuk ihmal ve istismarı algısına dönük olan düşünceler incelenmeye çalışılmıştır.

Benzer Belgeler