• Sonuç bulunamadı

Sınıf Rehber Öğretmenlerinin Etkin Öğrenen Öğrencilerin Özelliklerine Dair

2. Sınıf Rehber Öğretmenlerini Görüşlerine İlişkin Bulgular

2.3. Sınıf Rehber Öğretmenlerinin Etkin Öğrenen Öğrencilerin Özelliklerine Dair

Sınıf rehber öğretmenlerinin cevapları analiz edildiğinde; motive olma, aktif olma, eleştirel düşünme, özgüven, öğrenilenleri uygulama, araştırmacı olma, hedef belirleme, bilgiyi transfer edebilme, sosyallik, kalıcı öğrenme, kendini ifade etme, başarılı olma, yaratıcılık, etkin dinleme, öğrenmeyi öğrenme ve problem çözme şeklinde kategoriler oluşturulmuştur.

Tablo VIII. Sınıf Rehber Öğretmenlerinin Etkin Öğrenen Öğrencinin Özellikleri İle İlgili Görüşleri

Kategoriler Kategorilere Katılan Öğretmenler %

Kategorilerin Aktif olma B3,B4,B5,B8,B9,B11,B12,B13 53.3 Motive olma B3,B5,B6,B8,B10,B12,B14,B15 53.3 Eleştirel düşünme B4,B7,B8,B9,B11,B12 40 Özgüven B1,B2,B6,B9,B11,B15 40 Öğrenilenleri uygulama B2,B9,B10,B12,B13 33.3 Hedef belirleme B1,B4,B8,B6,B15 33.3 Araştırmacı olma B3,B9,B11,B12,B15 33.3 Kalıcı öğrenme B1,B9,B12,B14 26.6 Sosyallik B4,B5,B6,B9 26,6

Bilgiyi transfer edebilme B2,B7,B9,B10 26.6

Başarılı olma B2,B9,B10 20

Kendini ifade etme B2,B4,B11 20

Yaratıcılık B4, B12 13.3

Öğrenmeyi öğrenme B12 6.6

Etkin dinleme B3 6.6

Problem çözebilme B13 6.6

“Etkin öğrenen öğrencinin özellikleri sizce nelerdir?” sorusuna sınıf rehber öğretmenlerinin % 53.3’ü motive olma şeklinde cevap vermişlerdir. Bu öğretmenlerden B3; “Derse hazır gelmesi, konular hakkında önceden araştırma yapması ve dersi derste öğrenmenin en iyi metot olduğu yargısına varan öğrenci dersi daha dikkatli dinler ve derse daha çok katılıp kendini belli eder.”, B5; “Öğrenmeye meraklı, istekli, girişken, insanlarla diyalogu iyi bireydir.”, B14; “Öğrenmek istediği konuya son derece motive olmuş, o bilginin kendisi için ifade ettiği önemin farkındadır.” şeklinde fikir belirtmiştir.

“Etkin öğrenen öğrencinin özellikleri sizce nelerdir?” sorusuna sınıf rehber öğretmenlerinin % 53.3’ü aktif olma şeklinde cevap vermişlerdir. Bu öğretmenlerden B3; “Derse hazır gelmesi, konular hakkında önceden araştırma yapması ve dersi derste öğrenmenin en iyi metot olduğu yargısına varan öğrenci dersi daha dikkatli dinler ve derse daha çok katılıp kendini belli eder.”, B8; “Öğrenmeye hazır, istekli, aktif, amacını bilen öğrencidir.”B12; “Öğrenci pasif değil aktiftir. Öğretmenin anlattıklarıyla yetinmez. Meraklıdır araştırma yapmayı sever, sorgulayıcıdır.” diyerek fikir beyan etmişlerdir.

“Etkin öğrenen öğrencinin özellikleri sizce nelerdir?” sorusuna sınıf rehber öğretmenlerinin % 40’ı eleştirel düşünme şeklinde cevap vermişlerdir. Bu öğretmenlerden B9; “Hedeflenen davranışları geliştirmiştir. Belli bir kavramın aktarımı, olayların neden sonuçlarının açıklanabilmesi, öğrencinin konular üzerinde araştırma yapabilmesi, elde ettiği sonuçları yaşamında kullanabilmesi, tarih derslerinde öğrenci akşam haberlerde geçen bilgilere transfer edebilmesi.”, B11; “Öğrenci pasif değil aktiftir. Öğretmenin anlattıklarıyla yetinmez. Meraklıdır araştırma yapmayı sever, sorgulayıcıdır.”, B12; “Etkin öğrenen öğrenci; araştıran, sorgulayan, düşünen, “neyi, niçin” öğrenmesi gerektiğini bilen, öğreneceği şeyin günlük hayattaki faydasını kavrayan, yaratıcı, derste aktif, derse karşı ilgili merak eden, eleştirel düşünebilen, kendini yansıtan ve geliştirebilendir.” şeklinde görüş bildirmişlerdir.

“Etkin öğrenen öğrencinin özellikleri sizce nelerdir?” sorusuna sınıf rehber öğretmenlerinin % 40’ ı özgüven şeklinde cevap vermişlerdir. Bu öğretmenlerden B1; “Kendine güvenir, ufuk çizmede tereddüt etmez (amaç-hedefi belli), tedirginlik yaşamaz çünkü öğrenmeye bizzat katılmıştır.”, B6; “Kendilerine güvenmeleri, daha az endişeli olmaları, hedeflerinin yüksek olması.”, B11; “Etkin öğrenen öğrenciler soru sormaktan çekinmemekle birlikte, fikirlerini ortaya koymaktan korkmazlar. Rahattırlar. Kendilerine güvenirler. Konuşmaktan sıkılmazlar. Diğerleri ise pasif (sessiz, sakin) hep dinleyici konumundadır.” şeklinde görüş bildirmişlerdir

“Etkin öğrenen öğrencinin özellikleri sizce nelerdir?” sorusuna sınıf rehber öğretmenlerinin % 33.3’ü hedef belirleme şeklinde cevap vermişlerdir. Bu öğretmenlerden B1; “Kendine güvenir, ufuk çizmede tereddüt etmez (amaç-hedefi belli), tedirginlik yaşamaz çünkü öğrenmeye bizzat katılmıştır.”, B4; “Belli bir ideali olan, omuzlarındaki ağırlığın ve hayatın gerçeklerinin farkındadır.”, B8; “Öğrenmeye hazır, istekli, aktif, amacını bilen öğrencidir.” diyerek fikir beyan etmiştir.

“Etkin öğrenen öğrencinin özellikleri sizce nelerdir?” sorusuna sınıf rehber öğretmenlerinin % 33.3’ü öğrenilen bilgileri uygulama şeklinde cevap vermişlerdir. Bu öğretmenlerden B2; “Öğrenilen bilgiyi hayatında uygulamaya geçirir. Öğrendiği konuyu yeni konuyu destekleyecek şekilde kullanabilir. Dersler arasında bilgi geçişi sağlayabilir.”, B10; “Bilgiyi ihtiyacı olan yerde kullanabilir.”, B13; “Öğrendiğini uygulayan, bunları günlük hayatta ve problem çözmede kullanılabilen öğrenci etkin öğrenen öğrencidir.” şeklinde görüş bildirmişlerdir.

“Etkin öğrenen öğrencinin özellikleri sizce nelerdir?” sorusuna sınıf rehber öğretmenlerinin % 33.3’ü araştırmacı olma şeklinde cevap vermişlerdir. Bu öğretmenlerden B3; “Derse hazır gelmesi, konular hakkında önceden araştırma yapması ve dersi derste öğrenmenin en iyi metot olduğu yargısına varan öğrenci dersi daha dikkatli dinler ve derse daha çok katılıp kendini belli eder.”, B11; “Meraklıdır araştırma yapmayı sever, sorgulayıcıdır.”, B15; “Dikkatli, gözlemci, araştırmacı ve özellikle de isteklidir.” diyerek fikir belirtmişlerdir.

“Etkin öğrenen öğrencinin özellikleri sizce nelerdir?” sorusuna sınıf rehber öğretmenlerinin % 26.6’sı bilgiyi transfer edebilme şeklinde cevap vermişlerdir. Bu öğretmenlerden B2; “Öğrenilen bilgiyi hayatında uygulamaya geçirir. Öğrendiği konuyu yeni konuyu destekleyecek şekilde kullanabilir. Dersler arasında bilgi geçişi sağlayabilir.”, B7; “Bilgiyi kolayca hatırlar, el kabiliyeti yani becerileri gelişmiştir, kolay algılayabilir, zaten bir çocuk öğrenmişse yeni bilgiyi eski bilgiyle anlamlandırabilir.”, B10; “ Bilgiyi ihtiyacı olan yerde kullanabilir. Yeni öğreneceği bilgilere temel oluşturur. Yeni bilgiyi destekler.” şeklinde görüş bildirmişlerdir.

“Etkin öğrenen öğrencinin özellikleri sizce nelerdir?” sorusuna sınıf rehber öğretmenlerinin % 26,6’ sı sosyallik şeklinde cevap vermişlerdir. Bu öğretmenlerden B4; “Daha sosyal, katılımcı ve yaratıcı oluyorlar. Kendilerinin düşüncelerini daha iyi ifade edebiliyor, farklı açlardan olaylara bakabiliyorlar.”, B5; “Öğrenmeye meraklı, istekli, girişken, insanlarla diyalogu iyi bireydir.”, B6; “Girişken, tasarımcı, üretken, hevesli.” diyerek fikir belirtmişlerdir.

“Etkin öğrenen öğrencinin özellikleri sizce nelerdir?” sorusuna sınıf rehber öğretmenlerinin % 26,6’ sı kalıcı öğrenme şeklinde cevap vermişlerdir. Bu öğretmenlerden B1; “Konuyu en hızlı şekilde öğrendikleri için anlamaları, kavramaları farklılıkları arz etmektedir. Daha iyi kavrama.”, B9; “Sınavlarda daha başarılılar, özgüvenleri fazla, daha

rahat iletişim kuruyorlar, derse katılımları artıyor, öğrenme daha kalıcı oluyor.”, B12; “Etkin öğrenme uygulamalarına katılan öğrenciler, belli basma kalıp bilgileri ezberleyip öğrenme yerine düşünen, araştıran, sorgulayan ve benimseyen, öğrendiklerini uzun süre geçse de unutmayanlardır.” diyerek fikir beyan etmişlerdir.

“Etkin öğrenen öğrencinin özellikleri sizce nelerdir?” sorusuna sınıf rehber öğretmenlerinin % 20’si kendini ifade edebilme şeklinde cevap vermişlerdir. Bu öğretmenlerden B2; “Ancak yine de derse katılmayan öğrencilerin derse katılanlara oranla başarısız, kendini ortaya koymayan, ifade edemeyen öğrenci özellikleri dikkat çekmektedir.”, B4; “Daha sosyal, katılımcı ve yaratıcı oluyorlar. Kendilerinin düşüncelerini daha iyi ifade edebiliyor, farklı açlardan olaylara bakabiliyorlar.”, B11; “Etkin öğrenen öğrenciler soru sormaktan çekinmemekle birlikte, fikirlerini ortaya koymaktan korkmazlar. Rahattırlar. Kendilerine güvenirler. Konuşmaktan sıkılmazlar. Diğerleri ise pasif (sessiz, sakin) hep dinleyici konumundadır.” şeklinde görüş bildirmişlerdir.

“Etkin öğrenen öğrencinin özellikleri sizce nelerdir?” sorusuna sınıf rehber öğretmenlerinin % 20’si başarılı olma şeklinde cevap vermişlerdir. Bu öğretmenlerden B2; “Ancak yine de derse katılmayan öğrencilerin derse katılanlara oranla başarısız, kendini ortaya koymayan, ifade edemeyen öğrenci özellikleri dikkat çekmektedir.”, B9; “Sınavlarda daha başarılılar, özgüvenleri fazla, daha rahat iletişim kuruyorlar, derse katılımları artıyor, öğrenme daha kalıcı oluyor.”, B10; “Motivasyon eksikliği yaşayan öğrencilerin bir kısmında artış sağlanabiliyor. Başarı da aynı oranda artıyor.” diyerek fikir belirtmişlerdir.

“Etkin öğrenen öğrencinin özellikleri sizce nelerdir?” sorusuna sınıf rehber öğretmenlerinin % 13.3’ü yaratıcılık şeklinde cevap vermişlerdir. Bu öğretmenlerden B4; “Daha sosyal, katılımcı ve yaratıcı oluyorlar. Kendilerinin düşüncelerini daha iyi ifade edebiliyor, farklı açlardan olaylara bakabiliyorlar”, B12; “Etkin öğrenen öğrenci; araştıran, sorgulayan, düşünen, “neyi, niçin” öğrenmesi gerektiğini bilen, öğreneceği şeyin günlük hayattaki faydasını kavrayan, yaratıcı, derste aktif, derse karşı ilgili merak eden, eleştirel düşünebilen, kendini yansıtan ve geliştirebilendir.” şeklinde görüş bildirmişlerdir.

“Etkin öğrenen öğrencinin özellikleri sizce nelerdir?” sorusuna sınıf rehber öğretmenlerinin % 6.6’sı öğrenmeyi öğrenme şeklinde cevap vermişlerdir. Bu öğretmen B12; “Etkin öğrenen öğrenci; araştıran, sorgulayan, düşünen, “neyi, niçin” öğrenmesi

gerektiğini bilen, öğreneceği şeyin günlük hayattaki faydasını kavrayan, yaratıcı, derste aktif, derse karşı ilgili merak eden, eleştirel düşünebilen, kendini yansıtan ve geliştirebilendir.” diyerek fikir belirtmişlerdir.

“Etkin öğrenen öğrencinin özellikleri sizce nelerdir?” sorusuna sınıf rehber öğretmenlerinin % 6.6’sı etkin dinleme şeklinde cevap vermişlerdir. Bu öğretmen B3; “Derse hazır gelmesi, konular hakkında önceden araştırma yapması ve dersi derste öğrenmenin en iyi metot olduğu yargısına varan öğrenci dersi daha dikkatli dinler” şeklinde görüş bildirmiştir.

“Etkin öğrenen öğrencinin özellikleri sizce nelerdir?” sorusuna sınıf rehber öğretmenlerinin % 6.6’sı problem çözebilme şeklinde cevap vermişlerdir. Bu öğretmenlerden B13; “Öğrendiğini uygulayan, bunları günlük hayatta ve problem çözmede kullanılabilen öğrenci etkin öğrenen öğrencidir.” diyerek fikir beyan etmiştir.

2.4. Sınıf Rehber Öğretmenlerinin Öğrencilerin Etkin Öğrenebilmeleri İçin