• Sonuç bulunamadı

Ortaöğretim Öğrencilerinin Öğrenme Sürecinde Yaşadıkları Güçlüklere Dair

3. Ortaöğretim Öğrencilerinin Görüşlerine İlişkin Bulgular

3.4. Ortaöğretim Öğrencilerinin Öğrenme Sürecinde Yaşadıkları Güçlüklere Dair

Öğrencilerin cevapları analiz edildiğinde anlatım yönteminden kaynaklanan engeller, dikkat eksikliği, sınıf ortamından kaynaklanan engeller, ders konularından kaynaklanan engeller, etkin çalışmama, motivasyon eksikliği, öğretmen otoritesi, çalışma ortamının elverişsizliği, öğrenme stillerini bilmeme, özgüven eksikliği, materyal eksikliği, grupla çalışmama, kavrama şeklinde kategoriler oluşturulmuştur.

Tablo XIV. Ortaöğretim Öğrencilerinin Öğrenme Sürecinde Yaşadıkları İle İlgili Güçlüklerle İle İlgili Görüşleri

Kategoriler Kategorilere Katılan Öğretmenler % Kategorilerin Anlatım yönteminden kaynaklanan

engeller

C1, C4, C5, C11, C12, C15, C16, C17 40

Dikkat eksikliği C3, C5, C6, C8, C12, C13, C15, C20 40

Sınıf ortamından kaynaklanan engeller C4, C10, C14, C15, C20 25

Ders konularından kaynaklanan engeller C1, C3, C7, C13, C15 25 Etkin çalışmama C3, C6, C13, C20 20 Motivasyon eksikliği C3, C5, C8, C15 20 Öğretmen otoritesi C7, C9, C11 15

Çalışma ortamının elverişsizliği C1, C14 10

Öğrenme stillerini bilmeme C19 5

Özgüven eksikliği C14 5

Materyal yetersizliği C1 5

Grupla çalışmama C1 5

Kavrama C2 5

“Öğrenme sürecinde yaşadığınız güçlükler nelerdir?” sorusuna; öğrencilerin % 40’ı anlatım yönteminden kaynaklanan engeller şeklinde cevap vermişlerdir. Bu öğrencilerden C5; “Konuları hemen unutuyorum, yeterince anlatılmadığında iyi anlamıyorum ve bu yüzden güçlük yaşıyorum. Konular çok zor geldiğinde dinleme

gayretim olmuyor. Sınıf içerisinde problem oluşturan arkadaşlar dersin akışını bozdukları için öğrenemiyorum. Konsantre olamıyorum, sorunum olduğunda da derse kendimi veremiyorum.”, C11; “Öğrenme süresinin çok erken saatlerde başlaması. Öğretmenin sert olduğu için öğrencilerin soru soramaması. Öğretmenlerin anlatım şekillerinin değişik olması.” diyerek yanıt verirken, C17; “Yaşadığım güçlük yok. Fakat eğer öğreten yeterince örnek çözmezse bir daha ki derse zorlanıyorum. Sebebi: Bana göre; sizce öğretmenlik yapan bir insan üniversitede aynı formda öğretmenlik yapabilir mi?Bu zorlanmanın sebebi daha öncede konuyu bilmiyor olmamdır.” şeklinde görüş belirtmişlerdir.

“Öğrenme sürecinde yaşadığınız güçlükler nelerdir?” sorusuna; öğrencilerin % 40’ı dikkat eksikliği şeklinde cevap vermişlerdir. Bu öğrencilerden C8; “Unutmak (bazen tekrar etmemek sonucunda), adapte problemi, dikkatsizlik bozan öğretici.”, C12; “Sürekli öğretmen anlattığında belli bir süreden sonra anlamıyorum. Dikkatim dağılıyor.Ben derste en fazla öğrencini aktif olmasına inanıyorum.” derken, C15; “Derse konsantre olamama, bu yüzden dersi anlamama, diğer arkadaşlar yüzünden derse kendini veremem, cep telefonu, derste muhabbet, hocanın etkileyici anlatamaması, konu hakkında fazla bilgi sahibi olmamamız bu yüzden de sıkılmamız.” şeklinde fikir beyan etmişlerdir.

“Öğrenme sürecinde yaşadığınız güçlükler nelerdir?” sorusuna; öğrencilerin % 25’i sınıf ortamından kaynaklanan engeller şeklinde cevap vermişlerdir. Bu öğrencilerden C4; “Sınıfta olan gereksiz ses kirliliği. Bazı arkadaşların ukala tavırları. Hocalarımızın çok hızlı anlatmaları. Benim dersleri tekrar edememem.”, C10; “Biraz önce de değdim gibi ben dersleri/konular dinleyerek öğrenirim. Eğer o derste yanıma geveze biri oturursa o dersi dinleyemem, arkadaşıma da kalk git diyemem, böylece o derste anlatılanlardan geri kalırım.” diyerek cevap verirken, C14; “Öğrenirken kendimin sanki yapamayacakmışım gibi bir his gelmesi bana zor anlar yaşatıyor. Yapabileceğim halde yapamıyorum. Bu benim biraz karamsar olmamdan kaynaklanıyor herhalde. Bir de öğrenme sırasında bulunduğum ortamın kötü olması derken bilinçsiz arkadaşlarla beraber oturmak en büyük sebep…” diyerek düşüncelerini dile getirmişlerdir.

“Öğrenme sürecinde yaşadığınız güçlükler nelerdir?” sorusuna; öğrencilerin % 25’i ders konularından kaynaklanan engeller şeklinde cevap vermişlerdir. Bu öğrencilerden C1; “Kaynak yetersizliği, çalışma arkadaşımın olmaması, çalışma ortamının gürültülü olması. Konunun dışına çıkılması, uzatılması ve dinleyicileri sıkacak şekilde olması.”, C7; “Eğer hocayı sevmiyorsam dersine katılmıyorum. Aktif olamadığım içinde dersi anlayamıyorum. Sayısal dersleri kendi başıma anlayamıyorum. Bunun sebebi de

profesyonelce davranmamam ve duygularıma göre hareket etmem.” derken, C13; “Derslere başlamadan önce konsantre olmam biraz güç oluyor, dikkatim hemen dağılıyor. Dersler zorlaştıkça dikkatimi veremiyorum. Ve yazılıya ne kadar çok çalışırsam beklediğim not gelmiyor. Çok çalışmadığım zaman çok iyi notlar alıyorum.” diyerek yanıt vermişlerdir.

“Öğrenme sürecinde yaşadığınız güçlükler nelerdir?” sorusuna; öğrencilerin % 20’si etkin çalışmama şeklinde cevap vermişlerdir. Bu öğrencilerden C3; “Konunun uzun olması, motivasyon bozukluğu, dalgınlık hissi; sebebi derse hazırlıklı gelmemek, çalışmamak.”, C6; “Dikkatimi toplamamam, zaman ayarlaması yapamamam, ayarlamış olduğum programa uyamamam. Bence sebebi tamamen psikolojik ruh halimdir.” şeklinde görüş beyan ederken; C13; “Derslere başlamadan önce konsantre olmam biraz güç oluyor, dikkatim hemen dağılıyor. Dersler zorlaştıkça dikkatimi veremiyorum. Ve yazılıya ne kadar çok çalışırsam beklediğim not gelmiyor. Çok çalışmadığım zaman çok iyi notlar alıyorum.” diyerek cevap vermişlerdir.

“Öğrenme sürecinde yaşadığınız güçlükler nelerdir?” sorusuna; öğrencilerin % 20’si motivasyon eksikliği şeklinde cevap vermişlerdir. Bu öğrencilerden C3; “Konunun uzun olması, motivasyon bozukluğu, dalgınlık hissi; sebebi derse hazırlıklı gelmemek, çalışmamak.”, C5; “Konuları hemen unutuyorum, yeterince anlatılmadığında iyi anlamıyorum ve bu yüzden güçlük yaşıyorum. Konular çok zor geldiğinde dinleme gayretim olmuyor. Sınıf içerisinde problem oluşturan arkadaşlar dersin akışını bozdukları için öğrenemiyorum. Konsantre olamıyorum, sorunum olduğunda da derse kendimi veremiyorum.” şeklinde fikir belirtirken, C8; “Unutmak (bazen tekrar etmemek sonucunda), adapte problemi, dikkatsizlik bozan öğretici.” şeklinde görüş belirtmişlerdir.

“Öğrenme sürecinde yaşadığınız güçlükler nelerdir?” sorusuna; öğrencilerin % 15’i öğretmen otoritesi şeklinde cevap vermişlerdir. Bu öğrencilerden C7; “Eğer hocayı sevmiyorsam dersine katılmıyorum. Aktif olamadığım içinde dersi anlayamıyorum. Sayısal dersleri kendi başıma anlayamıyorum. Bunun sebebi de profesyonelce davranmamam ve duygularıma göre hareket etmem.”, C9; “Sıkıntı, stres tümü var. Arkadaşlardan geri mi kaldım, ya olmazsa vb. nedenlerden dolayı sıkıntılar ortaya çıkabiliyor.Sürekli öğretmenin gözetiminde olmak sıkıcı olur diye düşünüyoruz. Kendimiz özgür etkinlik yapamıyoruz. Özgür düşüncenin olması gerek diye düşünüyoruz.” derken, C11; “Öğrenme süresinin çok erken saatlerde başlaması. Öğretmenin sert olduğu için öğrencilerin soru soramaması. Öğretmenlerin anlatım şekillerinin değişik olması.” şeklinde yanıt vermişlerdir.

“Öğrenme sürecinde yaşadığınız güçlükler nelerdir?” sorusuna; öğrencilerin % 10’u çalışma ortamının elverişsizliği şeklinde cevap vermişlerdir. Bu öğrencilerden C1; “Kaynak yetersizliği, çalışma arkadaşımın olmaması, çalışma ortamının gürültülü olması. Konunun dışına çıkılması, uzatılması ve dinleyicileri sıkacak şekilde olması.”, diyerek cevap verirken, C14; “Öğrenirken kendimin sanki yapamayacakmışım gibi bir his gelmesi bana zor anlar yaşatıyor. Yapabileceğim halde yapamıyorum. Bu benim biraz karamsar olmamdan kaynaklanıyor herhalde. Bir de öğrenme sırasında bulunduğum ortamın kötü olması derken bilinçsiz arkadaşlarla beraber oturmak en büyük sebep…” diyerek düşüncelerini dile getirmişlerdir.

“Öğrenme sürecinde yaşadığınız güçlükler nelerdir?” sorusuna; öğrencilerin % 5’i öğrenme stillerini bilmeme şeklinde cevap vermişlerdir. Bu öğrencilerden C19; “İlk olarak henüz nasıl bir öğrenme metodu kullanacağımı tam bilemiyorum. Mesela; yazılarak öğrenmede ilk zamanlar çok istekli olmazdım. Dinleyerek veya ezber yaparak da zoruma giderdi. Sebebi de daha her şeyi bilememem. Öğrenmenin nasıl gerçekleştiği konusunda bilgisiz olmam da beni çalışmamaya iterdi. Yani öğrenmen nasıl gerçekleştiğini iyi bilmiyordum.” diyerek fikir beyan etmişlerdir.

“Öğrenme sürecinde yaşadığınız güçlükler nelerdir?” sorusuna; öğrencilerin % 5’i özgüven eksikliği şeklinde cevap vermişlerdir. Bu öğrencilerden C14; “Öğrenirken kendimin sanki yapamayacakmışım gibi bir his gelmesi bana zor anlar yaşatıyor. Yapabileceğim halde yapamıyorum. Bu benim biraz karamsar olmamdan kaynaklanıyor herhalde. Bir de öğrenme sırasında bulunduğum ortamın kötü olması derken bilinçsiz arkadaşlarla beraber oturmak en büyük sebep…” diyerek görüş belirtmişlerdir.

“Öğrenme sürecinde yaşadığınız güçlükler nelerdir?” sorusuna; öğrencilerin % 5’i materyal eksikliği şeklinde cevap vermişlerdir. Bu öğrencilerden C1; “Kaynak yetersizliği, çalışma arkadaşımın olmaması, çalışma ortamının gürültülü olması. Konunun dışına çıkılması, uzatılması ve dinleyicileri sıkacak şekilde olması.” şeklinde cevap vermişlerdir.

“Öğrenme sürecinde yaşadığınız güçlükler nelerdir?” sorusuna; öğrencilerin % 5’i grupla çalışmama şeklinde cevap vermişlerdir. Bu öğretmenlerden öğrencilerden C1; “Kaynak yetersizliği, çalışma arkadaşımın olmaması, çalışma ortamının gürültülü olması. Konunun dışına çıkılması, uzatılması ve dinleyicileri sıkacak şekilde olması.” şeklinde düşüncelerini dile getirmiştir.

“Öğrenme sürecinde yaşadığınız güçlükler nelerdir?” sorusuna; öğrencilerin % 5’i kavrama şeklinde cevap vermişlerdir. Bu öğrencilerden C2; “Konuları anlamakta zorlanıyorum, bazı dersleri anlamakta zorlanıyorum.” diyerek yanıt vermiştir.

3.5. Ortaöğretim Öğrencilerinin Kendilerine Etkin Öğrenme Konusunda