• Sonuç bulunamadı

Ortaöğretim Öğrencilerinin Kendilerinin Nasıl Öğrendiklerine Dair Görüşleri

3. Ortaöğretim Öğrencilerinin Görüşlerine İlişkin Bulgular

3.2. Ortaöğretim Öğrencilerinin Kendilerinin Nasıl Öğrendiklerine Dair Görüşleri

Öğrencilerin cevapları analiz edildiğinde dinleme, tekrar etme, yazarak-okuyarak, not tutma, bilgi kaynaklarını kullanma, görerek öğrenme, uygulama, planlı çalışma, bilgi alışverişi, ezberleme, sosyal etkinliklere katılma, özet çıkarma, araştırma şeklinde kategoriler oluşturulmuştur.

Tablo XII. Ortaöğretim Öğrencilerinin kendilerinin nasıl öğrendikleri İle İlgili Görüşleri

Kategoriler Kategorilere Katılan Öğretmenler % Kategorilerin Dinleme C1, C6, C7, C8, C10, C12, C13, C15, C16, C17 50 Tekrar etme C1, C5, C6, C7, C8, C9, C14, C16 40 Yazarak – okuyarak C2, C4, C9, C13, C19 25 Not tutma C6, C8, C13, C15 20

Bilgi kaynaklarını kullanma C5, C20 10

Görerek öğrenme C7, C18 10

Uygulama C8, C10 10

Planlı çalışma C9, C11 10

Bilgi alışverişi C8 5

Ezberleme C7 5

Sosyal etkinliklere katılma C9 5

Özet çıkarma C12 5

Araştırma C13 5

“Nasıl öğreniyorsunuz? Anlatır mısınız?” sorusuna; öğrencilerin % 50’si dinleme şeklinde cevap vermiştir. Bu öğrencilerden C7; “İyi bir öğretmenin etkili sunumuyla uygun bir ortam ve dinlenmiş bir beyinle insan her istediğini öğrenebilir.”, C10; “Ben dinleyerek öğreniyorum. Uygularsam o konuda daha başarılı oluyorum. En önemlisi dinlemek ve gayret etmek, gerisi boş.” derken, C13 ise “Dinlemekle gerçekleşir. Bir öğrenci karşısındaki öğretmenini dikkatli bir şekilde dinlerse anlattığı konu zihninde yer eder.” şeklinde yanıt vermişlerdir.

“Nasıl öğreniyorsunuz? Anlatır mısınız?” sorusuna; öğrencilerin % 40’ı tekrar etme şeklinde cevap vermiştir. Bu öğrencilerden C9; “Sürekli tekrarla öğrenme kalıcı olur. İşlenen ders konularını yapılan kişi programına göre tekrar yaparak olur.”, C8; “Herkesin katılacağı şekilde bilgi alışverişi ve bol tekrarla. Öğrencilerin alıcılarını açık bırakıp dikkatli dinlemesi, öğrendiğimizi uygulayarak gerçekleşir. Not tutup notlarımı tekrar ederek öğreniyorum.” diyerek görüş beyan ederken, C16; “Dinliyorum, dinlediğimi tekrar ediyorum. Ve konu hakkında test çözüyorum.” demişlerdir.

“Nasıl öğreniyorsunuz? Anlatır mısınız?” sorusuna; öğrencilerin % 25’i yazarak- okuyarak şeklinde cevap vermişlerdir. Bu öğrencilerden C4; “Ben yazarak daha çabuk öğreniyorum. Önce inceliyorum sonra yazarak çalışıyorum.”, C19; “Ben genelde herhangi bir konuyu yazarak öğreniyorum. Özellikle sayısal dersleri yalnız olduğum bir yerde yazarak çalışmayı tercih ederim.” derken, C13 ise “Ben dersi anlatan öğretmenimi dinleyerek konuları araştırarak öğreniyorum. Yazarak çalışma araştırma, dinlemek, dipnotlar tutmak.” şeklinde yanıt vermişlerdir.

“Nasıl öğreniyorsunuz? Anlatır mısınız?” sorusuna; öğrencilerin % 20’si not tutma şeklinde cevap vermişlerdir. Bu öğrencilerden C15; “Bol pratik yaparak öğreniyorum. Duyarak. Hocanın anlattığı yerlerden önemli noktaları not tutarak alarak. Öğretilen şeyin kolay ya da zor oluşuna göre kelimelerle şifreleyerek.” diyerek yanıt verirken, C13; “Ben dersi anlatan öğretmenimi dinleyerek konuları araştırarak öğreniyorum. Yazarak çalışma, araştırma, dinlemek, dipnotlar tutmak.” şeklinde görüş beyan etmişlerdir.

“Nasıl öğreniyorsunuz? Anlatır mısınız?” sorusuna; öğrencilerin % 10’u bilgi kaynaklarını kullanma şeklinde cevap vermişlerdir. Bu öğrencilerden C5; “Öğretmenlerimizin sunduğu bilgilerle öğreniyoruz. Ansiklopedi, internet ve çevremdeki bilgili insanlara sorarak öğreniyorum. Kendime soru sorarak, karşımdakine anlatarak da öğreniyorum.” diyerek fikir beyan ederken, C20; “Kolay öğrenme, çabuk ve pratik öğrenme, kapsamlı öğrenme. Konuları net bir şekilde öğrenme. Örn: görsellik öğrenmede çok önemli, projeksiyonla anlatıldığında daha etkili oluyor. Tartışılarak işlenen dersler daha akılda kalıcı ve zevkli oluyor.” şeklinde cevap vermişlerdir.

“Nasıl öğreniyorsunuz? Anlatır mısınız?” sorusuna; öğrencilerin % 10’u görerek öğrenme şeklinde cevap vermişlerdir. Bu öğrencilerden C7; “Dersi derste öğreniyorum. Hocayı dikkatli dinliyorum ve bazen test çözerek bazen deftere bir göz atarak öğreniyorum. Görerek öğreniyorum. Sık sık tekrar ederek ve ezberleyerek öğreniyorum.”

şeklinde düşüncelerini dile getirirken, C18; “Öğretilecek anlatılacak konu hakkında yapılan deneyler, izletilen filmler, gösterilen slaytlar, resimler öğrendiklerimin akılda kalmasını daha kolay ve unutmamı daha zor hale getiriyor.” diyerek görüş belirtmişlerdir.

“Nasıl öğreniyorsunuz? Anlatır mısınız?” sorusuna; öğrencilerin % 10’u uygulama şeklinde cevap vermişlerdir. Bu öğrencilerden C8; “Herkesin katılacağı şekilde bilgi alışverişi ve bol tekrarla. Öğrencinin alıcılarını açık bırakıp dikkatli dinlemesi, öğrendiğimizi uygulayarak gerçekleşir. Not tutup notlarımı tekrar ederek öğreniyorum.” derken, C10; “Ben dinleyerek öğreniyorum. Uygularsam o konuda daha çok başarılı oluyorum. En önemlisi dinlemek ve gayret etmek, gerisi boş.” Şeklinde fikir beyan etmişlerdir.

“Nasıl öğreniyorsunuz? Anlatır mısınız?” sorusuna; öğrencilerin % 10’u planlı çalışma şeklinde cevap vermişlerdir. Bu öğrencilerden C11; “Öğrenmedeki yöntem ve teknik çalışma planı hazırlayıp ona uymak.” derken, C9; “Derslerden sonra tekrar yaparak öğreniyorum, sözler unutulur yazılar kalır. Öğrenme teknikleri belli program çizelgesine uyularak yapılır. Öğrenme sadece derslere çalışarak olmaz. Tiyatro, şiir, kompozisyon yarışmaları vb. etkinliklerle olur. Hem eğlendirir, hem öğretir.” diyerek yanıt vermişlerdir.

“Nasıl öğreniyorsunuz? Anlatır mısınız?” sorusuna; öğrencilerin % 5’i bilgi alışverişi şeklinde cevap vermişlerdir. Bu öğrencilerden C8; “Herkesin katılacağı şekilde bilgi alışverişi ve bol tekrarla. Öğrencinin alıcılarını açık bırakıp dikkatli dinlemesi, öğrendiğimizi uygulayarak gerçekleşir. Not tutup notlarımı tekrar ederek öğreniyorum.” diyerek cevap vermiştir.

“Nasıl öğreniyorsunuz? Anlatır mısınız?” sorusuna; öğrencilerin % 5’i ezberleme şeklinde cevap vermişlerdir. Bu öğrencilerden C7; “Dersi derste öğreniyorum. Hocayı dikkatli dinliyorum ve bazen test çözerek bazen deftere bir göz atarak öğreniyorum. Görerek öğreniyorum. Sık sık tekrar ederek ve ezberleyerek öğreniyorum.” şeklinde yanıt vermişlerdir.

“Nasıl öğreniyorsunuz? Anlatır mısınız?” sorusuna; öğrencilerin % 5’i sosyal etkinliklere katılım şeklinde cevap vermiştir. Bu öğrencilerden C9; “Derslerden sonra tekrar yaparak öğreniyorum, sözler unutulur yazılar kalır. Öğrenme teknikleri belli program çizelgesine uyularak yapılır. Öğrenme sadece derslere çalışarak olmaz. Tiyatro, şiir, kompozisyon yarışmaları vb. etkinliklerle olur. Hem eğlendirir, hem öğretir.” demiştir.

“Nasıl öğreniyorsunuz? Anlatır mısınız?” sorusuna; öğrencilerin % 5’i özet çıkartma şeklinde cevap vermişlerdir. Bu öğrencilerden C12; “Dersi zamanında

dinliyorum. Anlamadığımda muhakkak birine soruyorum. Özet ve test çözmedir öğrenmede kullandığım yöntemler.” şeklinde düşüncelerini dile getirmişlerdir.

“Nasıl öğreniyorsunuz? Anlatır mısınız?” sorusuna; öğrencilerin % 5’i araştırma şeklinde cevap vermişlerdir. Bu öğrencilerden C13; “Ben dersi anlatan öğretmenimi dinleyerek konuları araştırarak öğreniyorum. Yazarak çalışma, araştırma, dinlemek, dipnotlar tutmak.” Şeklinde görüş belirtmişlerdir.

3.3. Ortaöğretim Öğrencilerinin Etkin Öğrenmenin Kendilerine Ne İfade