• Sonuç bulunamadı

Sıcak yemek, meşrubat dökülmesi sebebiyle meydana gelen yanmalar

4.2 Çocuk Eksenli Risk Faktörleri Üzerine Check-List

4.2.7 Sıcak yemek, meşrubat dökülmesi sebebiyle meydana gelen yanmalar

2 Alt başlık altında toplanıp ankete sunulan bu bölüm toplamda 47 kez işaretlenmiş ve Ankete katılan Öğretmenlerin %41’i Sıcak yemek, meşrubat dökülmesi sebebiyle meydana gelen yanmalar gibi vakaların yaşanabildiğini, %59’u ise bu türden kazalarla karşılaşmadıklarını beyan etmişlerdir. Bu kategoride en çok oy alan madde, 24 oy ile ‘’ Mutfaktaki ocaklar üzerinde bırakılan tencere, tava türü nesnelerin çocuğun müdahale etmeye çalışmasından kaynaklanan yanma, yaralanmalar.’’ Olmuştur. İkinci sırada ise bir oy farkla 23 oy alan ‘’ Sıcak meşrubatlar, Çay, kahve vb. ihtiyaçların çalışma ortamlarında kullanılması sebebiyle meydana gelen yanma, yaralanma durumları ‘’ olmuştur. Verilen cevapların grafiksel yorumu aşağıda gösterildiği gibidir.

Şekil 4-40: Sıcak yemek, meşrubat dökülmesi sebebiyle meydana gelen yanmalar 4.2.7.1 Mutfaktaki ocaklar üzerinde bırakılan tencere, tava türü nesnelerin

çocuğun müdahale etmeye çalışmasından kaynaklanan yanma, yaralanmalar

Şekil 4-40 ta görüldüğü üzere ankete katılan 57 kişiden 24’ü bu türden problemlerle karşılaşabildiklerini beyan etmişlerdir. Bunlardan 16’sı nadiren, 4’ü yılda bir ya da birkaç kez, 3’ü ayda bir ya da birkaç kez, 1’i haftada bir ya da birkaç kez karşılaşabildiklerini bildirmişlerdir. 0 0 1 1 0 3 3 4 19 16 S ı c a k me ş r u b a t l a r , Ç a y, k a h v e v b . i h t i ya ç l a r ı n ç a l ı ş ma o r t a ml a r ı n d a k u l l a n ı l ma s ı s e b e b i yl e me yd a n a g e l e n ya n ma , ya r a l a n ma d u r u ml a r ı M u t f a k t a k i o c a k l a r ü z e r i n d e b ı r a k ı l a n t e n c e r e , t a v a t ü r ü n e s n e l e r i n ç o c u ğ u n mü d a h a l e e t me ye ç a l ı ş ma s ı n d a n k a yn a k l a n a n ya n ma , y a r a l a n m a l a r .

Günde bir ya da birkaç kez Haftada bir ya da birkaç kez Ayda bir ya da birkaç kez Yılda bir ya da birkaç kez Nadiren

87

4.2.7.2 Sıcak meşrubatlar, Çay, kahve vb. ihtiyaçların çalışma ortamlarında karşılanması sebebiyle meydana gelen yanma, yaralanma durumları Şekil 4-40 ta görüldüğü üzere ankete katılan 57 kişiden 23’ü bu türden problemlerle karşılaşabildiklerini beyan etmişlerdir. Bunlardan 19’u nadiren, 3’ü yılda bir ya da birkaç kez, 1’i haftada bir ya da birkaç kez karşılaşabildiklerini bildirmişlerdir.

4.2.8 Kesici, delici malzeme kaynaklı meydana gelen kesikler ve yaralanmalar

9 Alt başlık altında toplanıp ankete sunulan bu bölüm toplamda 222 kez işaretlenmiş ve Ankete katılan Öğretmenlerin %43’ü Kesici, delici malzeme kaynaklı meydana gelen kesikler ve yaralanmalar gibi vakaların yaşanabildiğini, %57’si ise bu türden kazalarla karşılaşmadıklarını beyan etmişlerdir. Bu kategoride en çok oy alan 3 madde 26 oy ile ‘’ Etkinliklerde kesici delici alet kullanımı (raptiye, ataş, makas vb.) sebebiyle meydana gelen yaralanmalar’’, ‘’ Cam mutfak gereçlerinin (tabak, bardak) kullanılması ve bunların kırılması sebebiyle meydana gelen kesik ve yaralanmalar.’’, ve ‘’ Mutfakta yanıcı, kesici ve delici malzemelerin (Bıçak, çatal, çakmak vb.) bulunması sebebiyle çocuğun müdahale etmeye çalışmasından kaynaklanan yaralanmalar.’’ olmuştur. Verilen cevapların grafiksel yorumu aşağıda gösterildiği gibidir.

88

Şekil 4-41: Kesici, delici malzeme kaynaklı meydana gelen kesikler ve yaralanmalar. 0 0 0 0 0 2 1 1 0 1 0 0 1 0 0 1 1 1 1 0 1 0 2 1 1 1 3 4 6 4 5 5 3 10 7 4 19 19 20 18 15 20 13 13 18

Cam Yüzeyler üzerinde kırık ve çatlak gibi hatalar bulunması sebebiyle meydana gelen

kesikler ve yaralanmalar. Kullanılan Mobilya, Masa, Dolaplarin Cam

aksanlarının bulunması sebebiyle Camın kırılması eksenli meydana gelen yaralanmalar.

Cam Aksanlı pencere ve kapıların bulunması sebebiyle camın kırılması eksenli yaralanma

durumları.

Ortamda bulunan Süs eşyası, Vazo ve saksıların düşüp kırılmasından kaynaklanan

yaralanmalar.

Keskin köşeli Alüminyum folyo, mumlu kâğıt ve plastik ambalajlar ile kaplanmış kutuların

bulunması sebebiyle meydana gelen yaralanmalar

Mutfakta yanıcı, kesici ve delici malzemelerin (Bıçak, çatal,çakmak vb.) bulunması sebebiyle

çocuğun müdahale etmeye çalışmasından kaynaklanan yaralanmalar. Cam mutfak gereçlerinin (tabak,bardak) kullanılması ve bunların kırılması sebebiyle

meydana gelen kesik ve yaralanmalar. Kalitesiz mutfak gereçlerinin (plastik tabak ve

bardaklar, keskin kenarlı çatal bıçaklar v.b) meydana gelen kesik, yanık oluşumu ve

yaralanmalar.

Etkinliklerde kesici delici alet kullanımı (raptiye, ataş, makas vb.) sebebiyle meydana

gelen yaralanmalar

Günde bir ya da birkaç kez Haftada bir ya da birkaç kez Ayda bir ya da birkaç kez Yılda bir ya da birkaç kez Nadiren

89

4.2.8.1 Etkinliklerde kesici delici alet kullanımı (raptiye, ataş, makas vb.) sebebiyle meydana gelen yaralanmalar

Şekil 4-41 de görüldüğü üzere ankete katılan 57 kişiden 26’sı bu türden problemlerle karşılaşabildiklerini beyan etmişlerdir. Bunlardan 18’i nadiren, 4’ü yılda bir ya da birkaç kez, 3’ü ayda bir ya da birkaç kez, 1’i haftada bir ya da birkaç kez karşılaşabildiklerini bildirmişlerdir.

4.2.8.2 Kalitesiz mutfak gereçlerinin (plastik tabak ve bardaklar, keskin kenarlı çatal bıçaklar vb.) meydana gelen kesik, yanık oluşumu ve yaralanmalar Şekil 4-41 de görüldüğü üzere ankete katılan 57 kişiden 23’ü bu türden problemlerle karşılaşabildiklerini beyan etmişlerdir. Bunlardan 13’ü nadiren, 7’si yılda bir ya da birkaç kez, 1’i ayda bir ya da birkaç kez, 1’i haftada bir ya da birkaç kez, 1’i günde bir ya da birkaç kez karşılaşabildiklerini bildirmişlerdir.

4.2.8.3 Cam mutfak gereçlerinin (tabak, bardak) kullanılması ve bunların kırılması sebebiyle meydana gelen kesik ve yaralanmalar

Şekil 4-41 de görüldüğü üzere ankete katılan 57 kişiden 26’sı bu türden problemlerle karşılaşabildiklerini beyan etmişlerdir. Bunlardan 13’ü nadiren, 10’u yılda bir ya da birkaç kez, 1’i ayda bir ya da birkaç kez, 1’i haftada bir ya da birkaç kez, 1’i günde bir ya da birkaç kez karşılaşabildiklerini bildirmişlerdir.

4.2.8.4 Mutfakta yanıcı, kesici ve delici malzemelerin (bıçak, çatal, çakmak vb.) bulunması sebebiyle çocuğun müdahale etmeye çalışmasından kaynaklanan yaralanmalar

Şekil 4-41 de görüldüğü üzere ankete katılan 57 kişiden 26’sı bu türden problemlerle karşılaşabildiklerini beyan etmişlerdir. Bunlardan 20’si nadiren, 3’ü yılda bir ya da birkaç kez, 1’i ayda bir ya da birkaç kez, 2’si günde bir ya da birkaç kez karşılaşabildiklerini bildirmişlerdir.

90

4.2.8.5 Keskin köşeli Alüminyum folyo, mumlu kâğıt ve plastik ambalajlar ile kaplanmış kutuların bulunması sebebiyle meydana gelen yaralanmalar Şekil 4-41 de görüldüğü üzere ankete katılan 57 kişiden 22’si bu türden problemlerle karşılaşabildiklerini beyan etmişlerdir. Bunlardan 15’i nadiren, 5’i yılda bir ya da birkaç kez, 2’si ayda bir ya da birkaç kez karşılaşabildiklerini bildirmişlerdir.

4.2.8.6 Ortamda bulunan Süs eşyası, Vazo ve saksıların düşüp kırılmasından kaynaklanan yaralanmalar

Şekil 4-41 de görüldüğü üzere ankete katılan 57 kişiden 24’ü bu türden problemlerle karşılaşabildiklerini beyan etmişlerdir. Bunlardan 18’i nadiren, 5’i yılda bir ya da birkaç kez, 1’i haftada bir ya da birkaç kez karşılaşabildiklerini bildirmişlerdir.

4.2.8.7 Cam Aksanlı pencere ve kapıların bulunması sebebiyle camın kırılması eksenli yaralanma durumları

Şekil 4-41 de te görüldüğü üzere ankete katılan 57 kişiden 25’i bu türden problemlerle karşılaşabildiklerini beyan etmişlerdir. Bunlardan 20’si nadiren, 4’ü yılda bir ya da birkaç kez, 1’i ayda bir ya da birkaç kez karşılaşabildiklerini bildirmişlerdir.

4.2.8.8 Kullanılan Mobilya, Masa, Dolapların Cam aksanlarının bulunması sebebiyle camın kırılması eksenli meydana gelen yaralanmalar

Şekil 4-41 de görüldüğü üzere ankete katılan 57 kişiden 25’i bu türden problemlerle karşılaşabildiklerini beyan etmişlerdir. Bunlardan 19’u nadiren, 6’sı yılda bir ya da birkaç kez karşılaşabildiklerini bildirmişlerdir.

4.2.8.9 Cam Yüzeyler üzerinde kırık ve çatlak gibi hatalar bulunması sebebiyle meydana gelen kesikler ve yaralanmalar

Şekil 4-41 de görüldüğü üzere ankete katılan 57 kişiden 25’i bu türden problemlerle karşılaşabildiklerini beyan etmişlerdir. Bunlardan 19’u nadiren, 4’ü yılda bir ya da birkaç kez, 1’i ayda bir ya da birkaç kez, 1’i haftada bir ya da birkaç kez karşılaşabildiklerini bildirmişlerdir.

4.2.9 Haşere ısırması ya da sokması kaynaklı yaralanmalar

2 Alt başlık altında toplanıp ankete sunulan bu bölüm toplamda 44 kez işaretlenmiş ve Ankete katılan Öğretmenlerin %39’u Haşere ısırması ya da sokması kaynaklı

91

yaralanmalar gibi vakaların yaşanabildiğini, %61’i ise bu türden kazalarla karşılaşmadıklarını beyan etmişlerdir. Bu kategoride en çok oy alan madde 24 oy ile ‘’ Elektronik haşere koruyucu kullanılmaması sebebiyle meydana gelen haşere baskını, böcek ısırılmaları ve hastalıklar.’’ olmuştur. Verilen cevapların grafiksel yorumu aşağıda gösterildiği gibidir.

4.2.9.1 Elektronik haşere koruyucu kullanılmaması sebebiyle meydana gelen haşere baskını, böcek ısırılmaları ve hastalıklar

Şekil 4-42 de görüldüğü üzere ankete katılan 57 kişiden 24’ü bu türden problemlerle karşılaşabildiklerini beyan etmişlerdir. Bunlardan 17’si nadiren, 7’si yılda bir ya da birkaç kez karşılaşabildiklerini bildirmişlerdir.

4.2.9.2 Uyku odalarında yatakların yerde bulundurulması sebebiyle,

hastalanma, haşere ısırması gibi karşılaşılan rahatsızlıklar

Şekil 4-42 de görüldüğü üzere ankete katılan 57 kişiden 20’si bu türden problemlerle karşılaşabildiklerini beyan etmişlerdir. Bunlardan 16’sı nadiren, 4’ü yılda bir ya da birkaç kez karşılaşabildiklerini bildirmişlerdir.

Şekil 4-42: Haşere ısırması ya da sokması kaynaklı yaralanmalar. 0 0 0 0 0 0 4 7 16 17 U yk u o d a l a r ı n d a ya t a k l a r ı n ye r d e b u l u n d u r u l ma s ı s e b e b i yl e , h a s t a l a n ma , h a ş e r e ı s ı r ma s ı g i b i k a r ş ı l a ş ı l a n r a h a t s ı z l ı k l a r . E l e k t r o n i k h a ş e r e k o r u yu c u k u l l a n ı l ma ma s ı s e b e b i yl e me yd a n a g e l e n h a ş e r e b a s k ı n ı , b ö c e k ı s ı r ı l ma l a r ı v e h a s t a l ı k l a r

Günde bir ya da birkaç kez Haftada bir ya da birkaç kez Ayda bir ya da birkaç kez Yılda bir ya da birkaç kez Nadiren

92