• Sonuç bulunamadı

Süt Endüstrisinde Soğuk Zincir Uzaktan İzleme Sistemi

A. MEVCUT DURUM VE KAPASİTE ANALİZİ

6. AKILLI SÜT TOPLAMA MERKEZİ MODELİ

6.2. Süt Endüstrisinde Soğuk Zincir Uzaktan İzleme Sistemi

Soğuk zincir, sıcaklık kontrollü bir tedarik zinciridir. Kesintisiz bir soğuk zincir, belirli bir sıcaklık aralığını koruyan kesintisiz bir dizi depolama ve dağıtım faaliyetidir. Yüksek kaliteli süt ve süt ürünlerini korumak için soğuk zincir dikkatle izlenmeli ve yönetilmelidir.

Soğuk zincirin herhangi bir ihlali ürün kalitesi üzerinde ciddi bir etkiye sahip olabilir, bu da ekşilik, hoş olmayan tat ve koku, doku ve görünüm sorunları, kümelenme, renk değişiklikleri, Ph değerinin azaltılması ve bakteri üremesine bağlı diğer sağlık sorunları gibi sorunlara neden olabilir. . Süt ve Süt ürünlerinde optimum tazelik ve lezzeti korumak için arzu edilen sıcaklık 4

° C'dir. Bu sıcaklığın sürdürülmesi, süt çiftliklerinden süpermarket raflarına her nakliye ve depolama aşamasında kritiktir. Çalışmalar, örneğin, sütün saklama sıcaklığındaki her 2° C'lik artışın raf ömrünü% 50 oranında azalttığını ve kaliteyi olumsuz etkilediğini göstermiştir.

Şekil 6-8: Dökme Süt Soğutucusu(Bir soğutma merkezinde BMC(Dökme Süt Soğutucusu))

Nesnelerin İnterneti (IoT-internet of things) ile benzersiz tanımlayıcılar ve insandan ağa gerek duymadan bir ağ üzerinden veri aktarma olanağı sağlayan birbiriyle ilişkili bilgi işlem cihazları, mekanik ve dijital makineler, nesneler, hayvanlar veya kişiler sistemidir. İnsan veya insan-bilgisayar etkileşimi üzerinden izleme ve uzaktan erişim sistemleri kurulabilir. Uzaktan İzleme (RMON-remote monitoring), çeşitli ağ monitörlerinin ve konsol sistemlerinin ağ izleme verilerini değiş tokuş etmesini sağlayan standart bir izleme özelliğidir. Sağlık sektörü Sağlık, önleyici tanı, hasta bakımı, hastalık yönetimi için IoT ve RMON'dan zaten yararlanmaktadır.

Soğuk zincir izleme sistemi sıcaklık, hacim, Yerinde Temizlik (CIP) olayları, verimlilik, arıza ve potansiyel yanlış kullanım gibi BMC' nin (Dökme Süt Soğutucusu) çeşitli parametrelerinin önleyici teşhis ve uzaktan izlenmesini sağlamak için bulut tabanlı platform tarafından güçlendirilecektir. Kısa mesaj servisi olan SMS uyarılarının çeşitli paydaşlara cep telefonu üzerinden verilmesi gerekmektedir. BMC operasyonunun günlük / haftalık / aylık raporları ve ilgili süt depolama verileri de cep telefonu ve internet üzerinden eklenecektir.

Nesnelerin interneti ile neredeyse gerçek zamanlı operasyonel analiz yapmak mümkün hale gelmiştir. Google Play ve/veya Apple Store üzerinden hazırlanacak bir uygulama ile etkili uzaktan izleme sistemi ile süt miktarı ve kalitesi izlenebilir. Süt soğutma ve süt kaldırma işleminin zamanında yapılmasını sağlar. Süt toplama merkezinden üretim merkezine kadar

etkili bir şekilde izlenebilir. Bununla birlikte müstahsilin erişimine izin verilerek STM’ye süt gelmeden önce tüm işlemler gerçekleştirilebilir. Böylelikle etkin bir planlama ile bir gün önceden süt işleme merkezi (SÜTAŞ ve diğer merkezler) kendi üretim planlamalarını çıkartabilir.

Ayrıca, bu sistemin gerçek zamanlıya yakın raporlaması nedeniyle, toplama / soğutma merkezinin yönetim uygulamaları da iyileşmekte ve bu merkezlerin tamamında izleme için sağlıklı uygulamalar ve teknoloji teşvik edilmektedir. Soğuk zincir İzleme sisteminin özelliklere sahip genel bir resimsel temsili aşağıda verilmiştir:

Şekil 6-9: Soğuk Zincir İzleme Sistemi Özellikleri Şeması Kaynak: Cold Chain Remote Monitoring System in Dairy Industry

SZM izleme sistemleri şematik tasarımı Şekil 6-9’da verilmiştir. Şekil’ 6-9’da görüldüğü üzere maliyet etkin bir sistemle uzaktan erişim sağlanabilecek düzeyde bir sistem kurulabilir. Bu sisteme bağlı olarak bir soğutma merkezinde takip edilecek, izlenebilecek göstergeler de Şekil 6-10’da verilmiştir.

Şekil 6-10: Geçici İzleme Gösterge Tablosu Gösterimi

Kaynak: Cold Chain Remote Monitoring System in Dairy Industry

Kritik Uyarılar Sağladığı Avantaj

Makine durumu Otomatik ölçümleme(kalibrasyon)

Soğutma durumu Otomatik sorun teşhisi (soğutma hızı kontrolü)

Temizleme Durumu Raf ömrü

Güç durumu Yakıt gideri yönetimi/Enerji yönetimi

Bozulma durumu Önleyici eylem

Sistem durumu Proaktif destek ve bakım

Tablo 6-5: Bir Uzaktan İzlem Sisteminde Kritik Uyarılar ve Avantajlar Kaynak: Cold Chain Remote Monitoring System in Dairy Industry

Etkili soğuk zincir izleme çözümü ile aşağıdaki ek avantajlar elde edilebilir:

Otomatik Kontrol ve İşçilik Azaltma

Premium süt fiyatlandırması / Soğuk Zincir uyumu (düşük Bakteri sayısı) Güç / (DG / Grid)

Optimize edilmiş CU (kompresör makinesi) çalışma süresi Optimize edilmiş lojistik / kaldırma yönetimi

Optimize edilmiş BMC işlemi (Yalıtım kaybı)

Olumlu müdahale için proaktif analitik gibi avantajlar sağlamaktadır. Tablo 5 ve Tablo 6-6’da izleme sisteminde kritik uyarılar ve avantajları ile yaratılan katma değer bileşenleri verilmiştir.

Kapat, 11, 11%

Boş, 5, 5%

Soğutma, 19, 19%

Cıp, 11, 11%

Hızlandırma, 25, 25%

Açık, 22, 22%

Diğer, 7, 7%

Bir Soğutma Merkezinde Geçici İzleme Göstergesi(%)

Tablo 6-6: Akıllı Sistemlerde Maliyet ve Katma Değer Değişimleri

Anahtar Sonuç Alanı Soğuk Zincir RMON-UZİS

Sistem Etkisi

Değer

İlişkilendirme Açıklama Otomatik muayene ve işçilik

azaltma

Premium süt fiyatlandırması / Soğuk Zincir uyumu (düşük Bakteri sayımı)

Daha düşük 10% Enerji tüketiminden kaynaklı değer

Önleyici, proaktif destek ve bakım 30% artış Değer kayıplarına neden olan

İlk sütten elde edilen gelir 30% artış Sütten elde edilen gelir sütün fiyatına aylarda ise fiyat artar.

İlk süt fiyatının

Kaynak: Cold Chain Remote Monitoring System in Dairy Industry

Soğuk zincir uzaktan izleme sistemini aktif olarak devreye sokmak her bir paydaş düzeyinde tüm süt tedarik zincirinin artan kazançlarla etkide bulunacaktır. Önerilen çözüm, sütün üretim aşamasından itibaren izleme sağlamak için gömülü sensor (RFID) teknolojisine sahip bu tür IoT çözümleriyle daha küçük BMC'lerin kullanılmasını teşvik edecektir. Pahalı-değeri yüksek varlıkların kolay bakımını kolaylaştırır ve hatta raf ömrünü uzatır. Bir ulus, güçlendirilmiş altyapısı ve mevcut Teknoloji ilerlemesi ile bilinir.

Süt endüstrisinde RFID sistemleri, tümüyle bu teknoloji halen yeni aşamadadır ve aktif olarak kullanılmamaktadır. Uzaktan izleme soğuk zincir çözümleri ile tüm süt tedarik zincirinin çalışma kapasitesi Kırsal Süt ekonomisini modernize etmek ve dijital olarak yükseltmek için tamamen yeni bir uygulamadır. Tüm operasyonel sorunları silen ve tüm Süt tedarik zincirinin büyük karlar çıkarmaya başlamasına izin veren fütüristtik bir izleme ve kontrol soğuk zincir çözümünü getiriyor.

Süt takip uygulaması adlı uygulama Apple Store ve Google Play’de aktif olan bir süt izleme uygulaması hazırlanarak bu app-uygulama sayesinde anlık tank durumu web tabanlı olarak (nesnelerin interneti-IoT) kullanılarak takip edilmesini sağlamaktadır. Bu uygulamada sütün soğukluk düzeyi, doluluk oranı, enerji tüketimi, enerji durumu(jeneratör, şebeke elektriği ve GES veya RES kullanımı dâhil) vb ihtiyaç duyulan göstergeler anında takip edilebilmektedir.

Özellikle AB politika dokümanlarında “kaynağından sofraya” konsepti çerçevesinde gelecekte tüm gıda ürünlerinin izlenebilirliğinin sağlanması ve nihai tüketiciye tam bilgi sunulması önemli konular arasında yer alacaktır.