• Sonuç bulunamadı

20054137 RUHSAT NOLU SAHADA DEPOLANMASI PLANLANAN İNERT ATIKLAR (PASA MALZEMESİ) İLE

İLGİLİ RAPOR

3

İÇİNDEKİLER

Maden atığının ortaya çıktığı proses ... 4

Maden atığının genel özellikleri ... 4

Maden atığının miktarı (toplam, yıllık, aylık, günlük) ... 5

Maden atığının kullanılması planlanan maksadı ve atığın bu maksat doğrultusunda

kullanılmasının uygunluğu ... 5

Maden atığının taşıma şartları ... 5

Kullanılması planlanan alanın konumu (il, ilçe, köy, mevkii vb.) ... 5

Kullanılması planlanan alanın koordinatları ... 5

Kullanılması planlanan alanın halihazır kullanım durumu ... 6

Kullanılması planlanan alanın ulaşım güzergahı ... 6

Kullanılması planlanan alanın mülkiyeti ... 6

Kullanılması planlanan alanın yüz ölçümü ... 6

Kullanılması planlanan alanın atık depolama kapasitesi ... 6

Kullanılması planlanan alanın kullanım ömrü ... 7

Taşkın riski, heyelan, çığ ve erozyon bölgelerinde, içme, sulama ve kullanma suyu temin

edilen yüzeysel veya yer altı suları koruma bölgelerine girip girmediği ... 7

Alan üzerinde diğer kurumların herhangi bir planının olup olmadığı ... 7

1/25.000’ lik topografik haritası ve kesitleri ... 7

Ortaya çıkabilecek etkiler ... 7

Etkilerin giderilmesi için alınacak tedbirler ... 7

Maden atığının ortaya çıktığı proses

Söz konusu faaliyet, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğü’nden alınan RN.20054137 Ruhsat ve ER.3067562 Erişim Nolu maden sahasında yapılması planlanmaktadır.

Mevcut durumda 11,56 hektarlık çalışma alanında 3.500 m3/yıl üretim yapılırken yeni belirlenen ruhsat alanı içerisinde 13,09 hektar daha ilave edilerek yapılan rezerv tespit çalışmaları ve artan piyasa talepleri doğrultusunda toplam 24,65 hektarlık çalışma alanında üretim kapasitesi 60.000 ton/yıl (27.272,72 m3/yıl) olarak çalışma gerçekleştirilecektir.

Üretim açık işletme olarak basamak usulü işletme yöntemi ile yapılacaktır.

Üretimde iş makinaları kullanılacaktır. Herhangi bir patlatma yapılmadan büyük tabaka halinde ekskavatör yardımıyla çıkartılan kayrak taşları el işçiliği ile kırılarak piyasa talepleri doğrultusunda ebatlanıp boyutlandırılarak sevkiyatı yapılacaktır. Maden ocağından basamak yükseklikleri 10 m.' yi aşmayacak ve açılarda topografyaya uygun olacak şekilde düzenlenecektir.

Proje alanı tarım alanlarından oluşmakta, yüzeyi kayalık ve çalılıklar ile kaplıdır.

Bundan dolayı üst örtü toprağı oluşumu azdır. Bu nedenle az miktarda olan üst örtü toprağı bitkisel toprak alanında pasa malzemesine karıştırılmadan ve daha sonra rehabilitasyon çalışmalarında kullanılmak üzere depolanacaktır. Üretim sırasında oluşan pasa malzemesi ise pasa döküm alanında depolanacaktır.

İş Akım Şeması:

ÖRTÜ TOPRAĞININ ALINMASI

ĐŞ MAKĐNASI ĐLE MADENĐN (KAYRAKTAŞI) KAZILMASI ALINAN MALZEMENĐN EBATLANMASI KAZILAN MALZEMENĐN KAMYONA YÜKLENMESĐ

NAKLĐYAT

Maden atığının genel özellikleri

Üretim ile maden atığı olarak sadece pasa oluşacaktır.

Üretimle birlikte oluşacak pasa, pasa döküm alanında depolanacaktır. Pasa, ekonomik olmayan ufak taş parçalarından oluşmaktadır.

Toz

5

Maden atığının miktarı (toplam, yıllık, aylık, günlük)

Yapılan rezerv tespit çalışmaları ve artan piyasa talepleri doğrultusunda toplam 24,65 hektarlık çalışma alanında üretim kapasitesi 60.000 ton/yıl (27.272,72 m3/yıl) olarak çalışma gerçekleştirilecektir.

60.000 ton/yıl üretimin yaklaşık % 80 i pasadan oluşacaktır;

60.000 ton/yıl x 0,80 = 48.000 ton/yıl (4.000 ton/ay, 153,84 ton/gün) Pasa, vaziyet planında gösterilen 16.030 m2 alanda ayrı depolanacaktır.

Maden atığının kullanılması planlanan maksadı ve atığın bu maksat doğrultusunda kullanılmasının uygunluğu

İnce bir tabaka halinde alınan örtü toprağı bitkisel toprak döküm alanında pasadan ayrı olarak depolanacak ve daha sonra rehabilitasyonda kullanılmak üzere muhafaza edilecektir. Üretim sırasında oluşan pasa, pasa döküm alanında depolanacaktır. Örtü toprağının ve pasanın saha dışına çıkarılması ve farklı amaçlarla kullanımı söz konusu olmayacaktır.

Maden atığının taşıma şartları

Üretimle oluşacak pasa, lastik tekerlekli yükleyici ile alınarak kamyon vasıtası ile pasa döküm alanına nakledilecektir.

Malzeme nakli sırasında, nakliye yolları tozumayı önlemek için düzenli olarak sulanacaktır.

Kullanılması planlanan alanın konumu (il, ilçe, köy, mevkii vb.)

Proje alanı; Eskişehir İli, Han İlçesi, Erten Mah. civarında 1/25.000 ölçekli J25 C1 paftasında yer almaktadır.

Kullanılması planlanan alanın koordinatları

Tablo 1. Ruhsat Alanı Koordinatları

Nokta Alan: 87,78 Hektar, J25 C1 Pafta

Tablo 2. Mevcut Çalışma Alanı Koordinatları

Nokta

Tablo 3. ÇED Alanı Koordinatları

Toplam Alan: 24,65 Hektar Tablo 4. Pasa Alanı Koordinatları

Nokta

Kullanılması planlanan alanın halihazır kullanım durumu Proje alanı tarım alanlarından oluşmaktadır.

Kullanılması planlanan alanın ulaşım güzergahı

Üretim bitiminde depolanan üst örtü toprağı rehabilitasyon kapsamında sahaya serilecektir. Üretim sırasında oluşan pasa, pasa döküm alanında depolanacaktır. Bu nedenle faaliyet alanından üst örtü toprağı ve pasa dışarı çıkarılmayacak olup dışarıdan da rehabilitasyon için örtü malzemesi getirilmeyecektir.

Kullanılması planlanan alanın mülkiyeti Proje alanı tarım alanlarından oluşmaktadır.

Kullanılması planlanan alanın yüz ölçümü

ÇED Alanı: 24,65 hektar olup pasa alanı 16.030 m2 olarak belirlenmiştir.

Kullanılması planlanan alanın atık depolama kapasitesi

Vaziyet planında gösterildiği üzere pasa döküm alanı 16.030 m2 olarak belirlenmiştir. Pasa; pasa döküm alanında taban alanı 150 m x 90 m, yaklaşık 5 basamak ve basamak yüksekliği 10 m, basamak genişliği 5 m alınarak depolanacaktır.

Her bir kademe için kesik piramit olarak alınarak yapılan hacim hesaplamalarında;

1. basamak için ; ≈ 135.000 m3

7

Kullanılması planlanan alanın kullanım ömrü

ÇED alanı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğü’nden alınan ruhsatlı saha olduğu için proje ömrü ruhsat süresi (10 yıl) kadardır.

Ruhsat temdit edilirse proje ömrü artacaktır.

Taşkın riski, heyelan, çığ ve erozyon bölgelerinde, içme, sulama ve kullanma suyu temin edilen yüzeysel veya yer altı suları koruma bölgelerine girip girmediği

Kullanılması planlanan alan, taşkın riski, heyelan, çığ ve erozyon bölgelerinde, içme, sulama ve kullanma suyu temin edilen yüzeysel veya yer altı suları koruma bölgelerine girmemektedir.

Alan üzerinde diğer kurumların herhangi bir planının olup olmadığı

Kullanılması planlanan alan üzerinde diğer kurumların herhangi bir planı yoktur.

1/25.000’ lik topografik haritası ve kesitleri

1/25.000 Ölçekli topografik harita ekler kısmında sunulmuştur.

Ortaya çıkabilecek etkiler

Faaliyet kapsamında ortaya çıkabilecek en önemli etki nakliye yolunda ve depo alanında boşaltım sırasında ortaya çıkacak tozdur.

Faaliyet alanında üretim basamaklı olarak yapılacaktır. Çıkan malzeme eğimli olmayan pasa döküm alanında depolanacaktır. Üretim sonucu arazinin faaliyet öncesindeki doğal hali kalıcı olarak değişime uğratılmış olacaktır.

Aynı bölgede birden çok işletme yapılmış olması halinde ise görüntü kirliliği de ortaya çıkabilecek etkiler arasında yer alır.

Etkilerin giderilmesi için alınacak tedbirler

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğü’nden alınan RN.20054137 Ruhsat ve ER.3067562 Erişim Nolu sahada kayrak taşı üretimi yapılacaktır.

Üretim sırasında inert madde olarak sadece pasa malzemesi oluşacaktır.

Faaliyet alanında depolanması planlanan pasa malzemesi, ekonomik olmayan ufak taş parçalarından oluşmaktadır. Bu malzeme herhangi bir yere atılmayacak, satılmayacak olup; pasa döküm alanında depolanacaktır. Bu atık insan sağlığına zararlı etki gösterecek nitelikte değildir. Sadece üretim öncesinde alınması, nakliyesi ve

depolanması aşamalarında toz oluşumuna neden olmaktadır. Bu nedenle saha düzenli olarak sulanacak ve rüzgarlarda tozuması engellenecektir.

Yol sulamasında kullanılan su miktarı mevsim şartlarına ve üretime bağlı olarak değişiklik göstermekle birlikte günde ortalama 4,5 m3 civarındadır. Yol sulaması için ihtiyaç duyulan su Erten Mal’ sinden taşıma usulü temin edilecektir.

Herhangi bir alıcı ortama (dere yatağı, toprağa vs) su deşarjı söz konusu değildir.

Dere yataklarına hiçbir şekilde zarar verilmeyecek ve herhangi bir atık atılmayacaktır.

Ocak alanında teşkil edilecek basamaklarda, kademe düzlükleri makinaların rahatlıkla ve güvenli manevra yapabilmelerine olanak verecek şekilde ve çalışan işçiler için tehlike oluşturmayacak genişlikte olacaktır.

Ocakta kullanılan elektrikli iş makinaları veya elektrik hattında meydana gelebilecek arızalar ehliyetli ustalar tarafından yapılacaktır.

Görülmeyecek ve yardıma koşulamayacak yerlerde tek başına işçi çalıştırılmayacaktır.

Ocak alanı kademe düzlüklerinde, malzeme yığıntıları isçilerin tehlike anında kaçarak kurtulmalarını engellemeyecek ve yuvarlanıp çalışanlara zarar vermeyecek biçimde düzenlenecektir.

Ocak alanında, çıkabilecek herhangi bir yangına karşı ilgili yerlerde yeteri kadar yangın söndürme ekipmanları (yangın söndürme tüpü, su kovası, kazma, kürek vs.) hazır bulundurulacaktır.

20.06.2012 Tarih ve 28339 Sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanarak yürürlüğe giren 6331 Sayılı “İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu” nun öngördüğü tüm emniyet tedbirleri alınarak üretimle ilgisi olmayan kişilerin tesis alanına girmelerini önlemek amacıyla tesis sahasına girişin tehlikeli ve yasak olduğunu bildiri yazılı levhalar asılacaktır. Faaliyet öncesi ve sonrası güvenlik önlemlerine uyulması için bir personel görevlendirilecektir.

Ocak alanında ilgili yerlerde çalışan personel için kask, koruyucu gözlük, gürültü önleyici kulaklık ve uygun kıyafet giyilmesi zorunlu tutularak kaza riskleri minimum seviyesine indirilecektir.

Ocak alanında malzeme taşıyan kamyonlardan kaynaklanacak olası trafik kazalarına mahal vermemek için sürücülerin trafik kurallarına ve hız limitlerine uymaları sağlanacaktır. Nakliye sırasına “Karayolları Trafik Yönetmeliği” hükümlerine uyulacaktır.

Çalışan işçilerin toz ve gürültüden etkilenmemeleri için toz maskesi ve kulaklık kullanmaları sağlanacaktır. Ayrıca araç, makine ve teçhizatın kullanımından dolayı meydana gelmesi muhtemel kazaları azaltmak ve önlemek için personele eğitim verilmekte ve ilgili yerlerde uyarı levhaları bulunacaktır.

30.06.2012 Tarih ve 28339 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “6331 Kanun Nolu İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu” nun gerektirdiği her türlü önlem alınacak ve yasaya bağlı olarak hazırlanmış olan ve yürürlükte bulunan bütün mevzuatlara uyulacaktır.

Ocak alanında; işletme güvenliği ve ilkyardım konularında çalışanlara eğitim verilecek yeterli bilgi ve deneyim kazandırılacaktır.

Benzer Belgeler