• Sonuç bulunamadı

Risk Sınıflarına ve Risk Ağırlıklarına Göre Alacaklar (Devamı):

Belgede BAĞIMSIZ DENETÇİ RAPORU (sayfa 80-83)

KONSOLİDASYON KAPSAMINDAKİ GRUBUN MALİ BÜNYESİNE VE RİSK YÖNETİMİNE İLİŞKİN BİLGİLER (Devamı):

III. RİSK YÖNETİMİNE İLİŞKİN AÇIKLAMALAR(Devamı):

3. Risk Sınıflarına ve Risk Ağırlıklarına Göre Alacaklar (Devamı):

75

KONSOLİDASYON KAPSAMINDAKİ GRUBUN MALİ BÜNYESİNE VE RİSK YÖNETİMİNE İLİŞKİN BİLGİLER (Devamı):

III. RİSK YÖNETİMİNE İLİŞKİN AÇIKLAMALAR (Devamı):

g. Karşı Taraf Riskine İlişkin Açıklanacak Hususlar

1. Karşı Taraf Riskine İlişkin Nitel Açıklamalar i. KKR’ne ilişkin risk yönetimi hedef ve politikaları,

Grup, karşı taraf kredi riskini iki tarafa da yükümlülük getiren bir işlemin muhatabı olan karşı tarafın, bu işlemin nakit akışında yer alan son ödemeden önce temerrüde düşme riski olarak tanımlar. Grupta karşı taraf kredi riskine yol açan ürünler; türev işlemler, repo işlemleri, kredili menkul kıymet işlemleri ile takas süresi uzun işlemlerdir. Grup, etkin karşı taraf kredi riski yönetimi için; ölçümleme ve izleme için uygun personelin görevlendirilmesi ve üst yönetim başta olmak üzere ilgili birimlerin zamanında ve doğru olarak bilgilendirilmesini sağlar. Üst Yönetim, Grubun almış olduğu karşı taraf kredi riskinin mahiyetini ve seviyesini ve bu risklerin ölçümlendiği araçları anlamakla yükümlüdür.

Grup, karşı taraf kredi riskini yönetmek için müşteri bazında belirlenen ve farklı yetki seviyelerinde onaylanan limitler tahsis eder. Bu limitler, alınacak risk, enstrüman ve vade bilgilerini içerecek şekilde belirlenir ve düzenli olarak gözden geçirilir.

Grupta karşı taraf kredi riskinin yönetimi, ölçümü, izlenmesi ve raporlanmasına ilişkin faaliyetler, görev tanımları ve sorumluluklar politika ve prosedürlerle belirlenmiştir. Karşı taraf kredi riski limitleri Ana Ortaklık Banka için, hazine sistemi üzerinden anlık olarak kontrol edilmekte ve limit kullanımlarının %80’i aşması durumunda erken uyarı limit aşımı mekanizmalarını çalıştırmaktadır. İştiraklerdeyse karşı taraf kredi riski kontrolleri, bir sonraki gün yapılmaktadır. İştiraklerdeki karşı taraf kredi riski kullanımları Ana Ortaklık Banka’da Risk Yönetimi Grup Başkanı, Hazine, Sermaye Piyasaları ve Finansal Kurumlar’dan sorumlu GMY, Mali İşler GMY’si ve Piyasa Riski Birimi’ne düzenli olarak raporlanmaktadır.

Ana Ortaklık Banka karşı taraf kredi riskini ölçmek için Gerçeğe Uygun Değerine Göre Değerleme Yöntemi’ni kullanmakta, bunun için vadeye kadar karşı tarafın maruz kalabileceği riski öngörmek amacıyla, işlemin nominal tutarı ile çarpılarak, rayiç piyasa değerine eklenmek üzere kullanılan katsayıları (Add-on) belirlemektedir. Bu katsayılar bağımsız veri sağlayıcılardan alınan piyasa verileri üzerinden hesaplanmaktadır ve bu katsayıların BDDK tarafından hazırlanan Bankaların Sermaye Yeterliliğinin Ölçülmesine ve Değerlendirilmesine İlişkin Yönetmelik’te EK-2, Bölüm 3’te belirlenen ve yasal sermaye hesaplarında kullanılan katsayılardan daha düşük olmaması esastır. Piyasa Riski Birimi, volatilitenin artması durumunda add-on katsayılarını daha sık güncelleme hakkını saklı tutmak kaydıyla, düzenli olarak add-on katsayılarını güncel piyasa verileriyle tekrar değerlendirmektedir.

Bunun dışında üst yönetim, iş kolları, Hazine ve Kredi Tahsis ekipleri karar alma süreçlerinde kullanılmak üzere düzenli olarak yapılan stres testleri ile desteklenmektedir. Aylık yapılan toplantılarla iş kolları, Hazine, Kredi Tahsis, İzleme ile Risk Yönetimi ekipleri stres testi sonuçlarını değerlendirmektedir.

76

KONSOLİDASYON KAPSAMINDAKİ GRUBUN MALİ BÜNYESİNE VE RİSK YÖNETİMİNE İLİŞKİN BİLGİLER (Devamı):

III. RİSK YÖNETİMİNE İLİŞKİN AÇIKLAMALAR (Devamı):

ii. KKR ve MKT riskleri için hesaplanan içsel sermaye kapsamında belirlenen operasyonel limit tahsis metodu,

Grup, karşı taraf kredi riski (KKR) ve merkezi karşı taraf (MKT) riski doğuran işlemlere konu limitleri, kredi politikalarında belirlenen esaslara göre tahsis etmektedir. Kredibilitesi yüksek, işlemlerin gerektirdiği yeterli teminat şartlarına sahip müşterilerin seçilmesi ve bu müşterilerle, KKR ve MKT risklerini belirli limitlerde tutacak şekilde işlem yapılması esastır. Dolayısıyla müşterilerin bu tür risklere konu limitleri tahsis edilirken, müşterinin kredibilitesi ve teminat şartlarına ek olarak, KKR'ye konu bilanço dışı işlemlerin müşterinin bilanço içi pozisyonu ile uyumuna özellikle dikkat edilmektedir. Müşterinin bilanço içi ve bilanço dışı işlemlerinin kur ve vade uyumu ile varsa müşterinin KKR'ye konu işlem dolayısıyla üstleneceği döviz riskini en aza indirecek döviz gelirine sahip olması söz konusu limitler tesis edilirken dikkate alınan diğer önemli unsurlardır. Grup, çok yüksek kaldıraç ve/veya çok uzun vadeli bilanço dışı işlem limiti tesis etmemeye özen göstermektedir.

Ana Ortaklık Banka, karşı tarafı bir finansal kurum olan taraflar için Finansal Kurumlar Kredi Tesis ve Borçlanma Politikası’nda belirlenen şekilde hazine limiti tahsisini gerçekleştirir.

Finansal Kurumlar için, Günlük Takas Limiti, Toplam Borç Verme Limiti, İhraççı Limiti,Takas Öncesi Limit ve Toplam Nominal Limit tahsis edilmektedir.

Karşı tarafı finansal kurum olmayan müşteriler içinse Takas Öncesi Limit tahsis edilmektedir. İştiraklerde ise yapılan işlemlerin içeriğine paralel olarak Borç Verme Limiti tahsis edilmektedir.

Grup, Banka’nın Takasbank piyasasında gerçekleştirdiği futures işlemler nedeniyle ve Burgan Yatırım A.Ş’nin müşterilerine sunduğu ürünler kapsamında minimal bir MKT riskine maruz kalmaktadır. MKT riski için alternatif yöntemle ticari riskler ve garanti fonu tutarları için sermaye yükümlülüğü hesaplanmaktadır.

iii. Garanti ve diğer risk azaltımları ile MKT riski dahil KKR’nin belirlenmesine yönelik politikalar,

Ana Ortaklık Banka’da finansal kuruluşlara ilişkin karşı taraf kredi riski yönetiminde, uluslararası geçerliliği olan International Swaps and Derivatives Association (ISDA), Credit Support Annex (CSA) ve/veya Global Master Repurchase Agreement (GMRA) sözleşmeleri yapılmakta ve günlük olarak teminat yönetimi süreci işletilmektedir.

Finansal kuruluşlar haricindeki firmalar ve bireyler için Grupta uygulanan kredi politikaları çerçevesindeki teminatlandırma esas ve usulleri uygulanmaktadır.

iv. Ters eğilim riskine ilişkin kurallar,

Ana Ortaklık Banka ters eğilim riski ile ilgili olarak düzenli yaptığı karşı taraf stres testi sonuçlarını kullanmakta, varsa müşteri özelinde makroekonomik koşullardaki kötüleşmenin müşterinin kredi riskine etkisini değerlendirmektedir. Grup bazındaysa varsa spesifik ters eğilim riski düzenli raporlarla takip edilmektedir.

77

KONSOLİDASYON KAPSAMINDAKİ GRUBUN MALİ BÜNYESİNE VE RİSK YÖNETİMİNE İLİŞKİN BİLGİLER (Devamı):

III. RİSK YÖNETİMİNE İLİŞKİN AÇIKLAMALAR (Devamı):

v. Kredi derecelendirme notunda düşüş olması durumunda bankanın vermek zorunda olduğu ilave teminatın tutarı.

Kredi derecelendirme notunda düşüş olması durumunda Grubun vermek zorunda olduğu ilave teminatın tutarı bulunmamaktadır.

Belgede BAĞIMSIZ DENETÇİ RAPORU (sayfa 80-83)