• Sonuç bulunamadı

RESİM VE MÜZİK ÖZEL YETENEK SINA

kadar saklayınız.

2005 özel yetenek sınavı ile ilgili ilke, kural ve uygulamalar hakkında sizleri daha çok bilgilendirmek ve sınava daha iyi hazırlanabilmeniz için hazırlanan bu kılavuzu dikkatlice okuyunuz. Başvuru belgesinin kimlik bilgilerine ilişkin kısımlarını doğru ve tutarlı olarak doldurunuz. Başvuru belgenizi Gazi Üniversitesi Özel Yetenek Sınavları Başvuru Bürosuna teslim ediniz. Bu sırada Özel Yetenek Sınav Giriş Belgenizi imzalatarak geri almayı unutmayınız.

Müzik Eğitimi Anabilim Dalı yetenek sınavı bilgisayardaki isim sırasına göre yapılacaktır. Sistem sırası geçen adaya geri dönmeyi mümkün görmemektedir. Bu nedenle; sınav sırası geldiğinde her ne sebeple olursa olsun sınav yerinde bulunmayan adaylar teknik nedenlerle kesinlikle sınavlara alınmayacak ve sınav hakkını kaybedecektir. Mazeretler geçerli değildir.

Resim-iş Anabilim Dalında sınava girecek aday kendisine verilen gün ve saatte sınava girmek zorundadır. Aksi takdirde aday sınav hakkını kaybedecektir. Mazeretler geçerli değildir.

Adaylar sınav süresince sınava giriş belgesi,sınav kimlik kartı (sınav sırasında verilecektir) ile birlikte resimli özel kimlik belgelerini de yanlarında taşımak zorundadırlar. Özel kimlik belgesi (nüfus cüzdanı, pasaport veya ehliyet) olmayan ve sınav kimlik kartlarını kaybeden adaylar sınavlara alınmazlar. Her sınav öncesinde kimlik kontrolü yapılacaktır.

Sınav kimlik kartları sınav bitiminde adaylardan geri alınacaktır. Kimlik kartını iade etmeyen adayların sınavları geçersiz sayılacaktır.

Adaylar başvuru yaptıktan sonra 16-18 AGUSTOS 2005 tarihlerinde

0Hwww.gazi.edu.tr adresinden, kayıt sırasında kodladıkları bilgileri aday

numaralarını kullanarak kontrol edeceklerdir. Bu bilgilerinde düzeltme yapacak adaylar Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına müracaat edeceklerdir. Sistemdeki bilgilerinde yanlışlık olup da gerekli düzeltmeyi yaptırmayan

Başvuru Belgesinin Alınması : Sınava başvurmak isteyen adaylar 08-12 Ağustos 2005 tarihlerini kapsayan başvuru süresi içinde başvuru kılavuzlarını 5 YTL. karşılığı Gazi Üniversitesi Kayıt bürosundan temin edebileceklerdir. Kılavuz

için ücret iadesi yapılmayacaktır.

Başvuru Formu : Adaylar kendilerine verilecek olan formları eksiksiz

dolduracak ve istenilen belgeleri tamamlayarak başvuruda bulunabileceklerdir. Eksik belge ile başvurular kabul edilmeyecektir. Alandan gelip diplomasını ibra etmeyen adaylar alan dışından müracaat eden adaylarla aynı değerlendirmeye tabi tutulacaklardır. Bu belgeyi sınavlardan sonra ibra eden adayların, bu durumu değer- lendirmeye alınmayacaktır (Alan dışı gibi değerlendirilecektir).

Kimlik Kartı Formu : İstenilen Kimlik bilgileri nüfus cüzdanına uygun olarak

büyük harflerle okunaklı bir şekilde yazılacaktır. Başvuru belgesinin geçerli sayılabilmesi için bu belgenin, ilgili aday tarafından imzalanmış olması zorunludur. Sınav sonrası kayıt ve denetim işlemlerinde imza büyük önem taşıdığından buraya atılacak imzanın her zaman kullanılan ve değişmeyen nitelikteki tek imza olmasına dikkat edilmelidir. İmzalanmamış belgeler işleme konulmayacaktır. Kimlik belgesindeki fotoğraf (2 adet) son altı ay içerisinde çekilmiş olacak ayrıca bayan adaylar başörtülü fotoğraf yapıştırmayacaktır.

Başvuru Belgesinin Teslimi : Adayların doldurdukları başvuru belgelerini

başvuru bürosuna 12 Ağustos 2005 günü saat 17.30'a kadar teslim etmeleri ve oradan imzalanmış Sınav Giriş Belgesini almaları gerekmektedir. Sınav Giriş Belgesi, başvuru belgesini teslim edeceğiniz başvuru bürosu yetkilisi tarafından imzalanarak size geri verilecektir. Bu belgeyi geri almayı unutmayınız. Süresi içinde olsa bile posta ile gönderilen başvuru belgeleri işleme konulmayacaktır.

Başvurusu geçersiz sayılan, sınava girmeyen veya giremeyen, sınava alınmayan veya sınavdan çıkarılan, sınavda başarısız olan veya sınavı geçersiz sayılan; ücret gerektirmeyen bir işlem için ücret yatıran veya aynı işlem için birden fazla ödeme yapmış olan adayların ödedikleri ücretler geri verilmez.

Fakültelerine Özel Yetenek (Resim) sınavıyla alınacak öğrencilerin sınavları, Gazi Eğitim Fakültesi Resim İş Eğitimi Anabilim Dalı'nda tek aşamalı olarak yapılacaktır.

Adaylar Gazi Eğitim Fakültesi'nin Resim-İş Öğretmenliği ve Resim-İş Öğretmenliği İkinci Öğretim Programları ile Mesleki Eğitim Fakültesi programlarından toplam en fazla 3 tercih yapabileceklerdir.

Adaylar tek tercih için 90 YTL, iki tercih için 120 YTL ve üç tercih için 140 YTL. Başvuru ücreti yatıracaklardır. (Banka hesap numarası kayıt sırasında bildirilecektir) Gazi Eğitim Fakültesi

Resim İş Öğretmenliği ……….. 70 +(4 YB.U) Resim İş Öğretmenliği (İkinci Öğretim)... 50 + (4 YB.U) Mesleki Eğitim Fakültesi

Grafik Öğretmenliği ... 20 + (2YB.U) Seramik Öğretmenliği... 20 + (2YB.U) Mesleki Resim Öğretmenliği ... 20 + (2YB.U)

Sınava katılmak için 2005-ÖSS’de puan türlerinin herhangi birinden 185.000 puan veya daha fazla puan almış olmak gerekir. Liseler, Meslek Liseleri, Öğretmen Liseleri ve Güzel Sanatlar Liselerinin Tasarım ve teknoloji’si, Grafik, Resim, Sanat (Resim), Seramik alan/ kol/ bölümlerinden mezun olanlardan, aynı alanlardaki eğitim programlarına başvuracak adayların ön kayıt 2005-ÖSS asgari taban puanı 160.000 'dır.

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) ile herhangi bir yükseköğretim programına yerleştirilen veya diğer üniversitelerin yaptığı özel yetenek sınavına katılan adaylar da bu sınava başvurabilirler.

Özel Yetenek Resim Sınavı 22 Ağustos 2005 günü Gazi Eğitim Fakültesi’nde yapılacaktır. Her adayın sınava gireceği gün, saat ve sınav yeri başvuru sırasında kendisine verilecek belge ile duyurulacaktır.

Adaylara çalışmalarını yapmak üzere resim kağıdı sınav görevlilerince dağıtılacaktır. Adayların sınav sırasında yanlarında getirecekleri gereçler bu kılavuzda ayrıca belirtilmiştir. Adaylar resim kağıtlarının üzerinde bulunan bilgileri eksiksiz olarak kurşun kalem ile dolduracak ve imza için ayrılan yeri imzalayacaklardır.

1. Canlı Modelden Desen Çalışması : Sınavın bu bölümünde adaylar canlı

bir modelin desenini kendilerine verilen resim kağıdına çizeceklerdir. Çalışma dinlenme araları dahil 90 dakika sürecek, her 30 dakikada bir modelin dinlenmesi için 5 dakika ara verilecektir.

2. İmgesel Tasarım Çalışması : Adaylar, birinci bölüm çalışmasının sonunda

10 dakika dinlendikten sonra, yine aynı yerde, sınavın İmgesel Tasarım Çalışması Bölümüne alınacaklardır. Bu bölümde adaylar kendilerine verilecek bir konuyu kendilerine yeni verilecek resim kağıdı üzerine çizeceklerdir. Bu çalışma için de adaylara 90 dakika süre verilecektir.

DEĞERLENDİRME VE YERLEŞTİRME

Değerlendirme, Canlı Modelden Desen Çalışması ve İmgesel Tasarım Çalışmalarından alınan puanlar ile ÖSS puanı ve Ağırlıklı ortaöğretim başarı puanlarından elde edilecektir.

Adayların yaptıkları çalışmaları, her çalışma ayrı olmak üzere 5 jüri üyesi bağımsız olarak değerlendirecek ve her çalışma için 100 üzerinden puan verilecektir. Bu iki bölümden her birinde bir adaya 5 jüri üyesi tarafından verilen puanların ortalaması alınacak ve bu ortalama adayın o bölümdeki puanını oluşturacaktır.Canlı modelden desen çalışması puanının %40 ve imgesel tasarım çalışması puanının %60 alınarak ortalama bulunacak ve ortalaması 49 puan ve aşağısı olanlar değerlendirmeye alınmayacaktır.

ÖSS Puanı : 2005 yılında ÖSS sınavında adayların ÖSS-SÖZ ,ÖSS–SAY,ÖSS-DİL

veya ÖSS-EA puanlarından hangisi yüksekse o puan adayın ÖSS puanı olarak işlem görecektir.

Canlı Modelden Desen Çalışması İmgesel Tasarım Çalışması Toplam

Puanlar %40 %60 100

Özel Yetenek Sınav Puanı (ÖYSP Puanı) = Canlı Modelden Desen Çalışması Puanı+ İmgesel Tasarım Çalışması Puanından oluşacaktır.

Özel Yetenek Sınavı Puanının (ÖYSP) ağırlıklandırmaya girebilmesi için bu puanlar standart puanlara çevrilecektir.

Ortalama = Sayısı Aday lerinTopla ÖYSP' Standart sapma = 1 − − AdaySayısı AdaySayısı karesi Toplamının lerin ÖYSP Toplamı n Karelerini lerin ÖYSP

ÖYSP dağılımının ortalaması ve standart sapması bulunduktan sonra her aday için ÖYSP Standart Puanı Hesaplanacaktır. Bu hesaplamada aşağıdaki formül kullanılacaktır.

Bu durumda her adayın bir ÖYSP Standart Puanı (ÖYSP - SP) olacaktır. ÖYSP - SP dağılımının ortalaması 50, standart sapması 10'dur.

Yerleştirmeye esas olacak olan puan (Yerleştirme Puanı=YP) aşağıdaki formül kullanılarak hesaplanacaktır.

a) Aday aynı alandan geliyorsa (Örneğin Resim-İş Öğretmenliği Programı için aday liselerin resim alanından geliyorsa)

YP = (l x ÖYSP - SP) + (0,52 x AOBP)+(0,36 x ÖSS-P)

b) Aday diğer alanlardan geliyorsa (Örneğin, Resim-İş Öğretmenliği Programı için aday genel lisenin sosyal bilimler alanından geliyorsa)

YP = (l x ÖYSP - SP) + (0,16 x AOBP)+(0,47 x ÖSS-P)

Yerleştirme işlemi, adayların yerleştirme puanlarına, tercihlerine ve kontenjanlara göre bilgisayarla yapılacaktır. Sistemin esasları şu şekilde özetlenebilir.

a) Bir programa tercihlerinde yer vermiş adaylar arasından kontenjan sayısı kadar öğrenci yerleşecektir. Yerleştirme puanına göre yapılacak yerleştirme işleminde YP’si yüksek olan adaya öncelik verilecektir.

b) Bir adayın YP’si ne denli yüksek olursa olsun yalnız bir programa kayıt hakkı kazanabilir. Bu program, adayın YP’siyle girebildiği en üst tercihidir.

2004 ÖSYS Sınavları sonucunda Merkezi Sistemle veya Özel Yetenek Sınavı ile bir yükseköğretim programına yerleştirilmiş adayların ağırlıklı ortaöğretim başarı puanları ile ilgili katsayıları yarıya düşürülecektir. Ayrıca üniversitemize kayıtlı öğrenciler hangi yıl kayıtlı olursa olsun ortaöğretim başarı puanları ile ilgili katsayıları yarıya düşürülecektir. Bu kural Açıköğretimin kontenjanlı programları için de uygulanacaktır. Sınavsız Geçiş ile meslek yüksekokulları veya Açıköğretim

kılavuzunda belirlenen kurallara uymanızla mümkündür. Bu nedenle elinizdeki kılavuzu dikkatle okuyunuz. Başvuru belgesi formlarını doğru olarak doldurunuz.

Adayların sınava gelirken getirmesi gereken gereçler:

-50x35 cm. boyutlarında, en az 3 mm. kalınlığında mukavva resim altlığı -Kıskaç veya mandal

-Kurşun kalem, yumuşak silgi ve kalemtraş.

NOT : Sınav ile ilgili her türlü itirazlar Gazi Üniversitesi Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı'na, 30. YTL. yatırılarak Dekont ile birlikte yazılı olarak yapılacaktır.

Başarılı olup da süresi içerisinde kayıt yaptırmayan

Benzer Belgeler