• Sonuç bulunamadı

Beşinci Alt Probleme İlişkin Bulgu ve Yorumlar

BULGULAR VE YORUMLAR

3.5 Beşinci Alt Probleme İlişkin Bulgu ve Yorumlar

Araştırmanın beşinci alt probleminde “1. aşama özel yetenek sınavının ezgi işitme boyutundaki ezgilerin sözlerle birleştirilerek sorulması varsayımı, öğrenci başarısına etki düzeyi açısından değerlendirildiğinde uzmanların bu değerlendirmeye yönelik görüşleri nedir?” sorusuna cevap aranmıştır.

Bu alt probleme ilişkin uzman görüşlerini alabilmek için uzmanlara “Sizce özel yetenek sınavlarının ezgi işitme boyutunda öğrencilere sorulan ezgi kalıpları sözlerle birleştirilerek sorulsa öğrencilerin başarı durumlarında olumlu bir değişiklik olabilir mi? Neden?” sorusu yöneltilmiştir. Uzman görüşleri aşağıda belirtildiği gibidir.

Prof. Ülkü Özgür bu uygulamanın sınav öncesi denenip, sonucu alındıktan sonra, uygulanabilirliğinin ortaya çıkabileceğini belirtmiştir.

Yrd. Doç. Dr. Selçuk Bilgin ezgi kalıplarının sözlerle birleştirilerek sorulmasının öğrencilerin başarı durumlarında olumlu bir değişiklik yaratmayacağını düşünmektedir. Bu düşüncelerini, sınavda öğrencilerin ezgiye ve sözlere aynı anda ve tek seferde dikkat edemeyecekleri şeklinde açıklamışlardır.

Yrd. Doç Dr. Salih Aydoğan ise ezgi kalıplarının sözlerle birleştirilerek sorulmasının öğrencilerin başarı durumlarında olumlu bir değişiklik yaratayacağını düşünmektedir. Bunun nedenini öğrencilerin küçük yaşlardan itibaren ninnilerden başlayarak şarkılarla büyümesi ve bu sebeple sözlerle ezgileri beraber duymaya alışkın olmaları şeklinde açıklamıştır. Ancak bu sistemin titizlikle oluşturulması gerektiğini, ezgilerin sözlerle birleştirilmesi varsayımının ancak öğrencilerin salt

müzik yeteneklerini açığa çıkarmalarına yardımcı olmak amacıyla gerçekleştirilirse anlamlı olabileceğini düşünmektedir.

Bu bölümde araştırmada elde edilen bulgulara dayalı olarak ulaşılan sonuçlara ve bu sonuçlara dayalı olarak geliştirilen önerilere yer verilmektedir.

4.1 Sonuçlar

Araştırmada, elde edilen bulgulara dayalı olarak aşağıdaki sonuçlara varılmıştır.

1)“Müzik Eğitimi Anabilim Dalı özel yetenek sınavını kazanan öğrencilerin ezgi işitme boyutu başarı düzeyi nedir?”alt problemine ilişkin verilerden elde edilen bulgular yorumlanmış ve şu sonuçlara varılmıştır:

GÜGEF Müzik Eğitimi Anabilim Dalı özel yetenek sınavını kazanan öğrencilerin ezgi işitme başarı durumları değerlendirildiğinde; sınavda en çok 20 puan alınmıştır. Sınavın bu boyutundan 20 puan alan öğrenci sayısı 21 dir. Sınavı kazanan öğrenciler içerisinde 0 puan alan ve 30 puan üzeri alan öğrenci bulunmamaktadır. Diğer bir deyişle sınavı kazanan öğrencilerin tekrarlayabildikleri ölçü sayısı 3 ve 4 olmakla birlikte bu sayı, en az 1 en fazla 5 ölçüyle sınırlı kalmıştır.

2) “Müzik Eğitimi Anabilim Dalı özel yetenek sınavını kazanan öğrencilerin ritim işitme boyutu başarı düzeyi nedir?” alt problemine ilişkin verilerden elde edilen bulgular yorumlanmış ve şu sonuçlara varılmıştır:

GÜGEF Müzik Eğitimi Anabilim Dalı özel yetenek sınavını kazanan öğrencilerin ezgi işitme başarı durumları değerlendirildiğinde; sınavda en çok 6 puan alınmıştır. Sınavın bu boyutundan 8 puan alan öğrenci sayısı 11 dir. Sınavı kazanan öğrenciler içerisinde 0-2 puan alan ve 12 puan üzeri alabilen öğrenci bulunmamaktadır. Diğer bir deyişle sınavı kazanan öğrencilerin tekrarlayabildikleri ölçü sayısı ağırlıklı olarak 3,4 ve 5 olmakla birlikte bu sayı, en az 2 en fazla 6 ölçüyle sınırlı kalmıştır.

3) “ Ezgisel ve ritimsel belleğin geliştirilebilirliğine ilişkin uzman görüşleri nelerdir?” alt problemine ilişkin uzmanlara sorulan sorulardan elde edilen bulgular yorumlanmış ve şu sonuca varılmıştır;

Ezgisel ve ritimsel bellek ölçü, motif ve cümle bazında çalışmalarla belirli bir oranda geliştirilebilir. Ezgi işitme ve ritim işitme boyututları büyük ölçüde salt müziksel yeteneği gerektirmektedir. Var olan salt müziksel yetenek düzenli, sistemli ve yoğun çalışmalarla belirli bir düzeye ulaştırılabilir.Küçük yaşlarda çocuk şarkılarıyla işleyen müziksel bellek, ilerleyen yaşlarda düzeye uygun şekilde, sistemli bir eğitimle geliştirilebilir.

4) “ Ezber yöntemi ezgisel ve ritimsel belleğin gelişimine ne derece fayda sağlayabilir?” alt problemine ilişkin uzman görüşlerinden elde edilen bulgulardan şu sonuçlara varılmıştır:

Ezber yöntemi küçük yaşlardan itibaren şarkılarla uygulanmaya başlanır, bu çalışma sistemli bir şekilde sürdürülürse öğrencilerin müziksel bellek düzeyinde gelişme gözlenebilir.

Ezber yöntemi uygulanırken özellikle çalgılarla seslendirilen eserlerde, farklı hızlarda çalışmayı sürdürmek bilinçli bir öğrenme sağlayacağından ezgisel ve ritimsel bellek güçlenebilir.

Müziksel belleğin geliştirilmesinde ezber yönteminin uygulanması, daha kapsamlı bir çalışma ile araştırılabilir.

5) “1. aşama özel yetenek sınavının ezgi işitme boyutundaki ezgilerin sözlerle birleştirilerek sorulması varsayımı, öğrenci başarısına etki düzeyi açısından değerlendirildiğinde, uzmanların bu değerlendirmeye yönelik görüşleri nedir?” alt problemine ilişkin uzman görüşlerinden elde edilen bulgular yorumlanmış ve şu sonuçlara varılmıştır:

Görüşülen uzmanlardan ikisi ezgilerin sözlerle birleştirilmesi varsayımının farklı iki algıyı meşgul edeceği düşüncesi ile, öğrencilerde karmaşaya sebebiyet verebileceğini belirtmişlerdir. Uzmanlardan bir tanesi ise böyle bir uygulamanın öğrenci başarılarını büyük ölçüde olumlu etkileyeceğini belirtmiş ve bu düşüncesini; öğrencilerin çocukluktan itibaren ninnilerle, şarkılarla, tanışık olmaları dolayısı ile sınavda yabancılık çekmeden daha rahat bir şekilde ezgileri hafızalarında tutabilecekleri şeklinde açıklamıştır. Ancak bu varsayımın öğrencilerin salt yeteneklerini ortaya çıkarmalarında yardımcı bir unsur olarak kullanıldığı takdirde anlamlı olacağını da görüşlerine eklemiştir.

Uygulama yeni bir araştırmada denenebilir, öğrencilerin başarı düzeylerinde anlamlı bir değişiklik olup olmadığı saptanabilir.

4.2 Öneriler

1. Okul öncesi müzik eğitiminden başlayarak öğrencilerin yaşlarına ve müzikal düzeylerine uygun şarkı dağarcığının oluşturulması, öğrencilerin ezberindeki şarkılar gelişimlerine uygun olarak ileri yaşlara kadar sistemli bir şekilde çeşitlendirilmesi, şarkılar aracılığı ile öğrencilerin ezgisel ve ritimsel duyumlarının geliştirilmesi önerilmektedir.

2. Ezgisel ve ritimsel belleği geliştirici yöntemler ve bu yöntemlere ilişkin çalışmaları ortaya koyacak nitelikte araştırmaların yapılması, öğrencilerin ve eğitimcilerin faydalanabileceği kaynakların çoğaltılması önerilmektedir.

3. Mesleki müzik eğitimi almak isteyen öğrencilerin, müziksel algılama düzeylerini geliştirmeye yönelik sistemli çalışmalar yapması önerilmektedir.

4. Öğrencilerin özel yetenek sınavlarında kendilerine yöneltilen ezgileri daha rahat algılayıp, yineleyebilmesi için bir müzik cümlesinin nasıl oluşturulduğunu bilmesi, duyduğu bir ezgiyi bu açıdan değerlendirebilmesi ve gerektiğinde kendine ait bir müzik cümlesi yaratabilmesi gerekir.Bu sebeple, tüm bu müziksel davranışları kapsayan ‘ Eğitim Müziği Besteleme’ dersi AGSL’ de programların iyileştirilmesi veya yeniden hazırlanması durumunda gözden geçirilerek programa dahil edilmesi önerilmektedir.

5. Sınavlardan sonra sınavı yapan hocalardan oluşturulacak bir sınav değerlendirme komisyonu toplanması, yapılan sınavın tüm aşamalarına ait değerlendirme yapılması, sınavın öğrenci başarı düzeyleri açısından her sene daha iyileştirilmesi için yeni önerilerde bulunulması önerilmektedir.

6. Özel yetenek sınavına giren öğrencilere sorulan ezgilerin sözlerle birleştirilerek sorulması gibi yeni yöntemlerin anlamlı sonuçlara ulaşabilmek adına araştırılması araştırma sonuçları doğrultusunda iyileştirilmeye gidilmesi önerilmektedir.

7. Bugüne kadar ezgisel ve ritimsel belleği tam anlamıyla geliştirdiği kanıtlanmış bir yöntem bulunamamıştır. Alana ilişkin çalışmalar uzmanlar tarafından halen devam ettirilmektedir. Bu nedenle müzik eğitimcilerinin ezgisel ve ritimsel belleği geliştirmeye, ölçmeye yönelik olarak geçerliliği kanıtlanmış yeni yöntemleri takip etmeleri, yeniliklere açık olmaları önerilmektedir.

KAYNAKÇA

APAYDIN, Mustafa. (2006) Eğitim Fakülteleri Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü

Müzik Öğretmenliği Anabilim Dalları’na “Özel Yetenek Sınavları” İle Öğrenci Alımı’na Yönelik Eleştirel Yaklaşımlı Bir Değerlendirme, Ulusal Müzik Eğitimi

Sempozyumu Bildirisi, 26-28 Nisan 2006, Pamukkale Ünv. Eğt. Fak. Denizli

ATAK YAYLA, Ayşegül. ( 2006), Müzik Eğitimi Anabilim Dalları Özel

Yetenek Sınavlarında Öss Ve Ağırlıklı Orta Öğretim Başarı Puanlarının Yerleştirme Puanına Etkisi Denizli Pamukkale Ünv. Eğt. Fak, 26-28 Nisan

2006,Ulusal Müzik Eğitimi Sempozyumu Bildirisi

ATMACA, Aylin. (2007), Hafıza Nasıl Geliştirilir? Timaş Yayınları, İstanbul

AYDOĞAN, Salih. (1998), Müzik Öğretmeni Yetiştiren Kurumlarda Müziksel

İşitme- Okuma Öğretimi. Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü (

Yayınlanmamış Doktora Tezi )

BÜYÜKÖZTÜRK, Şener. (2002), Sosyal Bilimler İçin Veri Analizi El Kitabı. Ankara: Pegem Yayınları

CANGAL, Nurhan. (2004), Müzik Formları, Arkadaş Yayınevi, Ankara

CANGAL, Nurhan, ERDENER, Yıldıray, (1976) Müzik Formları, Yaykur, Ankara

COŞKUN, Gülce. (2007), Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi

Anabilim Dalından Mezun Olan Öğrencilerin İstihdam Durumlarının Belirlenmesi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü ( Yayınlanmamış Yüksek

EFE, İsmet Erdem; (2006) “Türkiye’deki Müzik Öğretmenliği Lisans

Programlarına Yönelik Uygulanan Giriş Sınavlarındaki Farklı Ölçme Yaklaşımlarının İncelenmesi” Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü

(Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).

KARASAR, Niyazi. (2005), Bilimsel Araştırma Yöntemi, Nobel Yayın Dağıtım, 14. baskı, Ankara

SEYİDOĞLU, Halil. (2000) Bilimsel Araştırma ve Yazma El Kitabı. Güzem Yayınları, Genişletilmiş 8. Baskı İstanbul

ŞENGÜL, Cengiz. (2001), Müzik Eğitimi Bölümlerinin Giriş-Yetenek

Sınavlarına Başvuran Adayların Müziksel İşitme-Yineleme Sınavındaki Soru Tiplerin Göre Başarı Durumlarının Belirlenmesi. Ankara: Eğitim Bilimleri

Enstitüsü ( Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi ).

TEZCAN, Mahmut. (1996), Eğitim Sosyolojisi, Feryal Matbaa, 10. Baskı, Ankara

UÇAN, Ali. (1996), İnsan Ve Müzik İnsan Ve Sanat Eğitimi, Ankara: Müzik Ansiklopedisi Yayınları.

UÇAN, Ali. (1997), Müzik Eğitimi, (İkinci Baskı), Ankara: Müzik Ansiklopedisi Yayınları.

UÇAN, Ali. (2005), Müzik Eğitimi, (Üçüncü Baskı), Ankara: Evrensel Müzikevi.

YAYLA, Fatih. (2006), “Müziksel İşitmenin Genel Prensipleri” , Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, Aralık 2006

YILDIRIM, Ali , ŞİMŞEK, Hasan. (2005) Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma

Yöntemleri. Genişletilmiş 5. Baskı, Seçkin Yayıncılık

Benzer Belgeler