• Sonuç bulunamadı

a) Mevcut arazi kullanımı ve kalitesi (tarım alanı, orman alanı, planlı alan, su yüzeyi vb.)

DSİ 7. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ tarafından Sinop İli, Erfelek İlçesi, Balıfakı Köyü sınırları içerisinde Çanakdüzü Deresi üzerinde hayata geçirilmesi planlanan Sinop Erfelek Balıfakı Göleti Projesinin inşaatı esnasında gerekli olacak malzeme ihtiyacının karşılanması amacıyla, Sinop İli, Erfelek İlçesi, Balıfakı Köyü sınırları içerisinde 1 adet I B Grubu Kil Ocağı (A Geçirimsiz Malzeme Alanı), 1 adet I A Grubu Kum Çakıl Ocağı (B Geçirimli Malzeme Alanı), Yıkama Eleme Tesisi ve Hazır Beton Santralinin işletilmesi planlanmaktadır.

Planlanan proje kapsamında; 1 adet I B Grubu Kil Ocağı (A Geçirimsiz Malzeme Alanı), 1 adet I A Grubu Kum Çakıl Ocağı (B Geçirimli Malzeme Alanı), Yıkama Eleme Tesisi ve Hazır Beton Santrali bulunmaktadır. I B Grubu Kil Ocağı (A Geçirimsiz Malzeme Alanı) için 5,25 hektarlık alan, 1 adet I A Grubu Kum Çakıl Ocağı (B Geçirimli Malzeme Alanı) için 17,28 hektarlık alan belirlenmiştir. Yıkama Eleme Tesisi, Hazır Beton Santrali ve Şantiye Alanı için 0,3 hektarlık alan belirlenmiştir.

Sinop Erfelek Balıfakı Göleti ve Sulama Projesi İnşaatında Kullanılacak I B Grubu Kil Ocağı (A Geçirimsiz Malzeme Alanı) için Hammade Üretim İzin Belgesi alınmak amacıyla DSİ Genel Müdürlüğü tarafından Maden İşleri Genel Müdürlüğü’ne başvuru yapılmıştır. Ruhsat takip numarası; 25.09.2014/2446’dır.

Sinop Erfelek Balıfakı Göleti ve Sulama Projesi İnşaatında Kullanılacak I A Grubu Kum Çakıl Ocağı (B Geçirimli Malzeme Alanı) için Hammade Üretim İzin Belgesi alınmak amacıyla DSİ Bölge Müdürlüğü tarafından Sinop İl Özel İdaresi’ne başvuru yapılmıştır. Ruhsat takip numarası; 19.09.2014/589548’dır.

I B Grubu Kil Ocağı (A Geçirimsiz Malzeme Alanı) alanı, özel mülkiyet kapsamında, I A Grubu Kum Çakıl Ocağı (B Geçirimli Malzeme Alanı) alanı özel mülkiyet ve hazine vasıflı arazi kapsamında, Yıkama Eleme Tesisi ve Hazır Beton Santrali alanı özel mülkiyet kapsamında kalmaktadır.

Söz konusu proje kapsamında kalan şahıs arazileri ise kamulaştırılacaktır. Ayrıca söz konusu şahıs arazileri için ÇED sürecinden sonra Sinop İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’ne başvuru yapılarak gerekli tüm izinler alınacaktır (Tarım Dışı Kullanım İzni)

Çevre ve Orman Bakanlığı’nın (Mülga) B.18.0.ÇYG.0.01.00.02-120-01/ sayılı Madencilik Faaliyetleri ile Bozulan Arazilerin Doğaya Yeniden Kazandırılması Yönetmeliği

YIKAMA ELEME TESİSİ VE HAZIR BETON SANTRALİ Geçirimsiz Malzeme Alanı) alanı özel mülkiyet kapsamında kaldığından dolayı Doğaya Yeniden Kazandırma Planı hazırlanmamıştır.

I A Grubu Kum Çakıl Ocağı (B Geçirimli Malzeme Alanı) için ise detaylı rehabilitasyonun anlatıldığı Çevre Yönetim Planı hazırlanmış olup, ekte verilmektedir (Bkz. Ek:

6)

Söz konusu proje kapsamında orman vasıflı araziler bulunmamaktadır. Söz konusu proje alanları ekte verilen 1/25.000 Ölçekli Mescere Haritasına göre değerlendirildiğinde “Z” Tarım Arazisi (tarla, meyvelik, sebzelik, bağlık v.s. gibi kapsamında kaldığı görülmektedir (Bkz. Ek:

15)

Söz konusu I A Grubu Kum Çakıl Ocağı (B Geçirimli Malzeme Alanı), Yıkama Eleme Tesisi ve Hazır Beton Santrali proje alanı Sinop İl’ine ait 1/100.000 Ölçekli Onaylı Çevre Düzeni Planına göre değerlendirildiğinde “Tarım Arazisi” ve “Makilik, Fundalık, Çalılık Alan”

kapsamında kaldığı görülmektedir (Bkz. Ek: 5)

Sinop Erfelek Balıfakı Göleti inşaat alanına en yakın yerleşim birimleri; yaklaşık 700 m güneybatı (SW) mesafede bulunan Hamzaoğlu Mahallesi, yaklaşık 800 m kuzeybatı (NW) mesafede bulunan Çukur Mahallesi, yaklaşık 1.200 m güneybatı (SW) mesafede bulunan Erol Mahallesi’dir.

I B Grubu Kil Ocağı (A Geçirimli Malzeme Alanı) alanına en yakın yerleşim birimleri;

yaklaşık 150 m batı (W) mesafede bulunan Dereköy, yaklaşık 180 m doğu (E) mesafede bulunan Kalaycı Mahallesi, yaklaşık 500 m kuzey (N) mesafede bulunan Madar Mahallesi’dir.

I A Grubu Kum Çakıl Ocağı (B Geçirimli Malzeme Alanı) alanına en yakın yerleşim birimleri; yaklaşık 200 m güney (S) mesafede bulunan Çaykaşı Mahallesi, yaklaşık 500 m kuzey (N) mesafede bulunan Veysel Köyü, yaklaşık 500 m batı (W) mesafede bulunan Değirmencili Köyü, yaklaşık 500 m doğu (E) mesafede bulunan Ahatlı Mahallesi, yaklaşık 900 m güneybatı (SW) mesafede bulunan Toplu Mahallesi, yaklaşık 1.000 m güney (S) mesafede bulunan

YIKAMA ELEME TESİSİ VE HAZIR BETON SANTRALİ PROJE TANITIM DOSYASI

Yıkama Eleme Tesisi ve Hazır Beton Santrali alanına en yakın yerleşim birimi; yaklaşık 700 m güneybatı (SW) mesafede bulunan Hamzaoğlu Mahallesi, yaklaşık 800 m kuzeybatı (NW) mesafede bulunan Çukur Mahallesi, yaklaşık 1.200 m güneybatı (SW) mesafede bulunan Erol Mahallesi’dir.

Sinop Erfelek Balıfakı Göleti projesi Sinop ili, Erfelek ilçesi, Balıfakı Köyü’nün yaklaşık 2,5 km güney doğusunda Çanakdüzü (Kütüklük) Deresi üzerinde planlanmaktadır.

I A Grubu Kum Çakıl Ocağı (B Geçirimli Malzeme Alanı) yakın çevresinde mevsim yağışlara bağlı olarak akış gösteren dereler ve Karasu Çayı mevcut bulunmaktadır.

I B Grubu Kil Ocağı (A Geçirimsiz Malzeme Alanı), I A Grubu Kum Çakıl Ocağı (B Geçirimli Malzeme Alanı), Yıkama Eleme Tesis Alanı, Hazır Beton Santral Alanı, Şantiye Alanı ve mevcut yolları gösterir 1/25.000 ölçekli Topoğrafik Harita Ek: 3’de Uydu Görüntüsü Ek:

2’de ve malzeme ocaklarını ayrı ayrı gösterir 1/10.000 ölçekli Vaziyet Planı Ek: 4’de verilmiştir.

b) EK-5’deki Duyarlı Yöreler listesi dikkate alınarak korunması gereken alanlar

DUYARLI YÖRELER VE KORUNAN ALANLAR maddesi uyarınca belirlenen "Milli Parklar", "Tabiat Parkları", "Tabiat Anıtları" ve "Tabiat Koruma Alanları"

Proje sahası bu kapsamda kalmamaktadır.

Kaynak: Sinop İl Çevre Durum Raporu (2012)

b

1/7/2003 tarihli ve 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu uyarınca Çevre ve Orman Bakanlığı’nca belirlenen

"Yaban Hayatı Koruma Sahaları ve Yaban Hayvanı Varlıklarını Koruma Kanunu’nun 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının "Tanımlar" başlıklı (a) bendinin 1, 2, 3 ve 5 inci alt bentlerinde "Kültür Varlıkları", "Tabiat Varlıkları", "Sit" ve "Koruma Alanı" olarak tanımlanan ve aynı kanun ile 17/6/1987 tarihli ve 3386 sayılı Kanunun (2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’nun Bazı Maddelerinin Değiştirilmesi ve Bu Kanuna Bazı Maddelerin Eklenmesi Hakkında Kanun) ilgili maddeleri uyarınca tespiti ve tescili yapılan

Proje sahası bu kapsamda kalmamaktadır.

Kaynak: Sinop İl Çevre Durum Raporu (2012)

YIKAMA ELEME TESİSİ VE HAZIR BETON SANTRALİ PROJE TANITIM DOSYASI

d

31/12/2004 tarihli ve 25687 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliği’nin 17, 18, 19 ve 20 nci maddelerinde tanımlanan alanlar,

Kapsamında kalmamaktadır.

e

2/11/1986 tarihli ve 19269 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Hava Kalitesinin Korunması Yönetmeliği’nin 49 uncu maddesinde tanımlanan "Hassas Kirlenme Bölgeleri",

Proje sahası bu kapsamda kalmamaktadır.

Kaynak: Sinop İl Çevre Durum Raporu (2012)

f

9/8/1983 tarihli ve 2872 sayılı Çevre Kanunu’nun 9 uncu maddesi uyarınca Bakanlar Kurulu tarafından "Özel Çevre Koruma Bölgeleri" olarak tespit ve ilan edilen

I B Grubu Kil Ocağı (A Geçirimsiz Malzeme Alanı) alanı, özel mülkiyet kapsamında, I A Grubu Kum Çakıl Ocağı (B

I B Grubu Kil Ocağı (A Geçirimsiz Malzeme Alanı) alanı, özel mülkiyet kapsamında, I A Grubu Kum Çakıl Ocağı (B

Proje alanları yakın çevresinde mevsim yağışlara bağlı olarak akış gösteren dereler ve akar dereler mevcut bulunmaktadır.

2 ÜLKEMİZİN TARAF OLDUĞU ULUSLARARASI SÖZLEŞMELER UYARINCA KORUNMASI GEREKLİ ALANLAR

a

20/2/1984 tarihli ve 18318 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren "Avrupa’nın Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarını Koruma Sözleşmesi" (BERN Sözleşmesi) uyarınca koruma altına alınmış alanlardan

"Önemli Deniz Kaplumbağası Üreme Alanları"nda Korunmasına Ait Protokol" gereği ülkemizde "Özel Koruma Alanı" olarak belirlenmiş alanlar,

13/9/1985 tarihli Cenova Bildirgesi gereği seçilmiş Birleşmiş Milletler Çevre Programı tarafından yayımlanmış olan "Akdeniz’de Ortak Öneme Sahip 100 Kıyısal Tarihi Sit" listesinde yer alan alanlar,

Cenova Deklerasyonu’nun 17. maddesinde yer alan

"Akdeniz’e Has Nesli Tehlikede Olan Deniz Türlerinin"

yaşama ve beslenme ortamı olan kıyısal alanlar

Proje sahası bu kapsamda kalmamaktadır.

Kaynak: Sinop İl Çevre Durum Raporu (2012)

14/2/1983 tarihli ve 17959 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren "Dünya Kültür ve Tabiat

Mirasının Korunması Sözleşmesi"nin 1. ve 2. maddeleri Proje sahası bu kapsamda kalmamaktadır.

YIKAMA ELEME TESİSİ VE HAZIR BETON SANTRALİ PROJE TANITIM DOSYASI

ç

17/5/1994 tarihli ve 21937 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren "Özellikle Su Kuşları Yaşama Ortamı Olarak Uluslararası Öneme Sahip Sulak Alanların Korunması Sözleşmesi" (RAMSAR Sözleşmesi) uyarınca koruma altına alınmış alanlar

Proje alanı Ramsar Sözleşmesi uyarınca korunan alanlardan değildir.

d 27/7/2003 tarihli ve 25181 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Avrupa Peyzaj Sözleşmesi

Bölgedeki peyzaj alanları ile ilgili olarak; Avrupa’da tüm peyzajların korunması, yönetilmesi ve planlanması için kullanılacak yeni bir yasal belgenin sağlanmasını amaç edinen Avrupa Peyzaj Sözleşmesinde belirtilen koruma, geliştirme veya yönetim planı oluşturma gibi herhangi bir değerlendirme bulunmamaktadır.

3 KORUNMASI GEREKEN ALANLAR

a

Onaylı Çevre Düzeni Planlarında, mevcut özellikleri korunacak alan olarak tespit edilen ve yapılaşma yasağı getirilen alanlar (Tabii karakteri korunacak alan, biogenetik rezerv alanları, jeotermal alanlar ve benzeri)

Söz konusu I A Grubu Kum Çakıl Ocağı (B Geçirimli Malzeme Alanı), Yıkama Eleme Tesisi ve Hazır Beton Santrali proje alanı Sinop İl’ine ait 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planına göre değerlendirildiğinde “Tarım Arazisi” ve

“Makilik, Fundalık, Çalılık Alan” kapsamında kaldığı görülmektedir (Bkz. Ek: 5)

b

Tarım Alanları: Tarımsal kalkınma alanları, sulanan, sulanması mümkün ve arazi kullanma kabiliyet sınıfları I, II, III ve IV olan alanlar, yağışa bağlı tarımda kullanılan I. ve II. sınıf ile, özel mahsul plantasyon alanlarının tamamı

I B Grubu Kil Ocağı (A Geçirimsiz Malzeme Alanı) alanı, özel mülkiyet kapsamında, I A Grubu Kum Çakıl Ocağı (B denizlerin gel-git hareketinin çekilme devresinde 6 metreyi geçmeyen derinlikleri kapsayan, başta su kuşları olmak üzere canlıların yaşama ortamı olarak önem taşıyan bütün sular, bataklık sazlık ve turbiyeler ile bu alanların kıyı kenar çizgisinden itibaren kara tarafına doğru ekolojik açıdan sulak alan kalan yerler

Proje alanları yakın çevresinde mevsim yağışlara bağlı olarak akış gösteren dereler ve akar dereler mevcut bulunmaktadır.

ç Göller, akarsular, yeraltı suyu işletme sahaları Proje alanları yakın çevresinde mevsim yağışlara bağlı olarak akış gösteren dereler ve akar dereler mevcut bulunmaktadır.

d

Bilimsel araştırmalar için önem arzeden ve/veya nesli tehlikeye düşmüş veya düşebilir türler ve ülkemiz için endemik olan türlerin yaşama ortamı olan alanlar, biyosfer rezervi, biyotoplar, biyogenetik rezerv alanları, benzersiz özelliklerdeki jeolojik ve jeomorfolojik oluşumların bulunduğu alanlar

Proje sahası biyogenetik rezerv alanları, benzersiz özelliklerdeki jeolojik ve jeomorfolojik oluşumların bulunduğu

YIKAMA ELEME TESİSİ VE HAZIR BETON SANTRALİ

YIKAMA ELEME TESİSİ VE HAZIR BETON SANTRALİ

YIKAMA ELEME TESİSİ VE HAZIR BETON SANTRALİ

YIKAMA ELEME TESİSİ VE HAZIR BETON SANTRALİ

YIKAMA ELEME TESİSİ VE HAZIR BETON SANTRALİ PROJE TANITIM DOSYASI

1 Çevre ve Orman Bakanlığınca Koruma Altına Alınan Yaban Hayvanları

2 Merkez Av Komisyonunca Koruma Altına Alınan Av Hayvanları

3 Avına Belli Edilen Sürelerde İzin Verilen Av Hayvanları

Bern Sözleşmesine göre koruma altına alınan fauna türleri iki kategoriye ayrılmıştır.

II Kesin olarak koruma altına alınan türler

III Korunan türler

II- Kesin Olarak Koruma Altına Alınan Türler

• Her türlü kasıtlı yakalama ve alıkoyma, kasıtlı öldürme şekilleri,

• Üreme veya dinlenme yerlerine kasıtlı olarak zarar vermek veya buraları tahrip etmek,

• Yabani faunayı bu sözleşmenin amacına ters düşecek şekilde özellikle üreme, geliştirme ve kış uykusu dönemlerinde kasıtlı olarak rahatsız etmek,

• Yabani çevreden yumurta toplamak veya kasten tahrip etmek veya boş dahi olsa bu yumurtaları alıkoymak,

• Fauna türlerinin canlı veya cansız olarak elde bulundurulması ve iç ticareti yasaktır.

III- Korunan Fauna Türleri

• Yabani faunayı yeterli populasyon düzeylerine ulaştırmak amacıyla uygun durumlarda geçici veya bölgesel yasaklama. Kapalı av mevsimleri ve diğer ulusal esaslar (Merkez Av Komisyonu kararları).

Yukarıdaki fauna listelerinde belirtilen ve Bern Sözleşmesi ile koruma altına alınan türler ve diğer yaban hayatı türleri üzerine bu faaliyet ile; bu türlerin avlanması, kasıtlı olarak öldürülmesi veya alıkonulması, yumurtalara zarar verilmesi gibi etkiler kesinlikle söz konusu değildir. Söz konusu faaliyette Orman Bakanlığı Merkez Av Komisyonu kararlarına ve Bern Sözleşmesi hükümlerine uyulacaktır.

“Türkiye’nin Kuşları” (KİZİROĞLU, 1989) adlı esere dayanarak Ulusal ve Uluslararası Mevzuatla Koruma Altına Alınan ve proje alanı çevresinde tanımlanan bazı kuş türleri “Red Data Book” (ERZ, 1977; HEINWALD et all., 1981; BAYERISCHE STAATSMINISTEIUM 1982 a and b; GEEP 1984) kategorilerine göre şu şekilde sınıflandırılmıştır:

YIKAMA ELEME TESİSİ VE HAZIR BETON SANTRALİ

IUCN’ e göre koruma altına alınan fauna türleri şu şekilde sınıflandırılmıştır:

TÜKENMİŞ (EX) Son bireyin de öldüğüne hiç bir makul şüphe kalmadığında o takson Tükenmiş (Extinct) olur.

DOĞADA TÜKENMİŞ (EW) Sadece tarımda, tutsak olarak (örn. kafeste) veya geçmiş dağılımının çok dışına yerleştirilmiş populasyon(lar) halinde yaşadığı bilinen bir takson Doğada Tükenmiştir

KRİTİK (CR) takson Kritik olarak neslinin doğada tükenme riskinin aşırı derecede yüksek olduğu gruptur

TEHLİKEDE (EN) Taksonun neslinin doğada tükenme riskinin çok yüksek olduğu kabul edilir.

DUYARLI (VU) Taksonun neslinin doğada tükenme riskinin yüksek olduğu, zarar görebilir guruptur.

TEHDİTE YAKIN (NT) Ölçütlere göre değerlendirildiğinde Kritik, Tehlikede veya Duyarlı sınıflarına girmeyen, fakat bu ölçütleri karşılamaya yakın olan veya yakın gelecekte tehdit altında olarak tanımlanma olasılığı olan bir takson Tehdide Yakın (Near Threatened) olarak sınıflandırılır.

DÜŞÜK RİSKLİ (LC) Ölçütlere göre değerlendirildiğinde Kritik, Tehlikede veya Duyarlı sınıflarına girmeyen bir takson Düşük Riskli (Least Concern) olarak sınıflandırılır. Geniş yayılışlı ve nüfusu yüksek olan taksonlar bu sınıfa girerler.

DEĞERLENDİRİLMEMİŞ (NE) Henüz bu ölçütlere göre değerlendirilmemiş bir takson Değerlendirilmemiş (Not Evaluated) sınıfına girer.

YETERSİZ VERİLİ (DD) Yeterli bilgi bulunmadığı için yayılışına ve/veya nüfus durumuna bakarak tükenme riskine ilişkin bir değerlendirme yapmanın mümkün olmadığı taksonlar Yetersiz Verili (Data Deficient)sınıfına girerler.

YIKAMA ELEME TESİSİ VE HAZIR BETON SANTRALİ PROJE TANITIM DOSYASI

Söz konusu faaliyetle beraber bu türlerin gürültü ve hareketlilikten dolayı bölgede daha sakin ortamlara çekilmesi beklenmektedir. Bununla beraber IUCN tehlike kategorilerine giren türler ve diğer yaban hayatı türlerinin nesilleri üzerine (avlanma veya kasıtlı öldürme vb.) faaliyet ile olumsuz biyolojik ve fiziksel baskı söz konusu değildir.

Faaliyetin Flora-Fauna Üzerine Etkileri ve Alınacak Önlemler

Proje alanında tespit edilen endemik türler nesli tehlike altında olmayan bol yayılışlı ve herhangi bir koruma tedbiri gerektirmeyen endemiklerdendir. Bu kapsamda insitu veya exsitu herhangi bir koruma tedbiri önerilmemiştir.

Faaliyetle beraber tespit edilen türlerin gürültü ve hareketlilikten dolayı bölgede daha sakin ortamlara çekilmesi beklenmektedir. IUCN tehlike kategorilerine giren türler ve diğer yaban hayatı türleri nesiller üzerine (avlanma veya kasıtlı öldürme vb.) faaliyet ile olumsuz biyolojik ve fiziksel baskı söz konusu değildir.

YIKAMA ELEME TESİSİ VE HAZIR BETON SANTRALİ PROJE TANITIM DOSYASI

3. PROJENİN İNŞAAT VE İŞLETME AŞAMASINDA ÇEVRESEL ÖZELLİKLERİ VE

Benzer Belgeler