• Sonuç bulunamadı

PROJENİN İNŞAAT VE İŞLETME AŞAMASINDA ÇEVRESEL ÖZELLİKLERİ VE ALINACAK

Sıvı Atıklar

Projede tüketilecek su miktarı Bölüm: 1.b’de hesaplanmıştır. Yapılan hesaplamalara göre günlük 30,304 m³ su tüketimi olacaktır. Kullanılacak suyun 5 m³/günlük kısmı toprak yolların spreylenmesi amaçlı, 4,704 m³/günlük kısmı Yıkama Eleme Tesisinde, 5,7 m³/günlük kısmı Hazır Beton Santralinde, 2 m³/günlük kısmı ise beton mikserlerinin (transmikser) yıkanması sırasında kullanılacak olup, atık su olarak geri dönmeyecektir. Bu kapsamda projede atık suya dönüşecek sular personel tüketimine bağlı olan 12,9 m³/gün olan miktardır (Bkz. Bölüm 1.ç).

Ayrıca Yıkama Eleme Tesisinde yıkama ünitesinden çıkacak askıda katı maddesi yüksek su, tesis alanı içerisinde planlanan çökeltim havuzuna alınarak içerisindeki askıda katı maddelerin çökelmesi sağlanacak ve tekrar kullanılabilecektir. Genel olarak Kırma Eleme Yıkama Tesislerinde yıkama işleminde kullanılan suyun % 90’lık çöktürme havuzları sayesinde tekrar kullanılabilmektedir. Yıkama ünitesinden çıkacak atık sular dinlendirme havuzundan sonra tekrar yıkama tesisine gönderileceğinden bu bölümde atık su deşarjı yapılmayacaktır.

Transmikserlerin içindeki betonun yıkanması esnasında yıkama sularının alıcı ortama dökülmesini engellemek ve yıkama sularının tekrar üretime dahil edilmesini sağlamak amacıyla çökeltim havuzları yapılacaktır. Hazır Beton Tesislerinde beton üretilmesi sırasında çok temiz bir su kullanılması şartı aranmamaktadır. Suyun içerisinde askıda katı madde olmaması ve suyun asitlik bazlık oranının aşırı derecede farklılık göstermemesi yeterlidir. Çökeltme havuzu üst katmanında oluşacak temiz sular tekrar hazır beton santraline beslenerek üretime katılacaktır. Bu nedenle çıkacak atık sular çökeltme havuzundan sonra tekrar hazır beton santraline gönderileceğinden bu bölümde atık su deşarjı yapılmayacaktır.

Söz konusu projede oluşacak sıvı atıklar, şantiye binasının yanında yer alacak ve 19.03.1971 tarih ve 13783 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren “Lağım Mecrası İnşası Mümkün Olmayan Yerlerde Yapılacak Çukurlara Ait Yönetmelik” hükümlerine uygun olarak yapılacak sızdırmaz fosseptikte toplanacaktır. Fosseptikte toplanacak sıvı atıklar, fosseptiğin dolmasına yakın zamanda Erfelek Belediyesi’ne ait vidanjör vasıtasıyla çekilerek bertaraf edilecektir. Ayrıca ocak alanlarının şantiye alanına uzak olmasından dolayı ocaklarda çalışacak personelin mağdur olmamaları için ocak alanlarında 19.03.1971 tarih ve 13783 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “Lağım Mecrası İnşası Mümkün Olmayan Yerlerde Yapılacak Çukurlara Ait Yönetmelik” hükümlerine uygun olarak seyyar tuvalet bulundurulacaktır. Ocakların işletme aşamasında proje alanında kurulacak seyyar tuvalette oluşacak evsel nitelikli atık sular, seyyar tuvalet deposunun dolmasına yakın zamanda Erfelek

YIKAMA ELEME TESİSİ VE HAZIR BETON SANTRALİ PROJE TANITIM DOSYASI

Kontrol Yönetmeliği”nin 32. Maddesi gereğince atık su yönetimiyle yapılan protokol ve vidanjörle atık su bertarafı sonucunda alınan belgeler beş yıl süreyle saklanacak ve denetimler sırasında görevlilere beyan edilecektir.

İşletilmesi planlanan proje kapsamında ortaya çıkacak evsel nitelikli atık sular, kesin suretle toprağa, akarsulara veya başka bir şekilde çevreye deşarj edilmeyecek olup, yukarıda belirtildiği üzere Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği hükümleri doğrultusunda bertarafı sağlanacaktır.

Projede yapılacak çalışmalar süresince 31.12.2004 tarih ve 25687 sayılı “Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği”, 13.02.2008 tarih ve 26786 sayılı “Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”, 30.03.2010 tarih ve 27537 sayılı “Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ve 24.04.2011 tarih ve 27914 sayılı “Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”

hükümlerine riayet edilecektir.

Katı Atıklar

Projede görev alacak personelden kaynaklanacak evsel nitelikli katı atık miktarı 110,08 kg/gün hesaplanmıştır (Bkz. Bölüm 1.ç).

Projede çalışacak personelden kaynaklanacak katı atıklar, çalışacak personelin çalışma saatleri süresince ihtiyaçlarının karşılanacağı şantiye alanında oluşacaktır. Şantiye alanında oluşacak katı atıklar, alanda sürekli olarak bulundurulacak kapalı kaplar içerisinde biriktirilecek Erfelek Belediyesi’nin göstereceği alana bırakılacaktır.

İşletme süresince 14.03.1991 tarih ve 20814 sayılı “Katı Atıkların Kontrolü Yönetmeliği”

ve 18.03.2004 tarih, 05.04.2005 tarih ve 25777 sayılı “Katı Atıkların Kontrolü Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” hükümlerine uyulacaktır.

Pasa ve Bitkisel Toprak(Hafriyat) Atıklar:

Sinop Erfelek Balıfakı Göleti ve Sulama Projesi inşaatı esnasında yapılacak kazı çalışmaları neticesinde ortaya çıkacak hafriyat malzeme (65.000 m³), gölet gövdesi yakınlarında 0,2 hektarlık alanda belirlenen Hafriyat Depo Alanında depolanacaktır.

Söz konusu Sinop Erfelek Balıfakı Göleti inşaatı esnasında yapılacak kazı çalışmaları neticesinde ortaya çıkacak hafriyat malzeme uygun kalitede olması halinde Sinop Erfelek Balıfakı Göleti gövdesinde dolgu malzemesi olarak da kullanılabilecektir.

YIKAMA ELEME TESİSİ VE HAZIR BETON SANTRALİ PROJE TANITIM DOSYASI

Söz konusu işletilmesi planlanan I B Grubu Kil Ocağı (A Geçirimsiz Malzeme Alanı) alanları üzerinde tabaka halinde bitkisel toprak bulunduğu gözlenmiştir. I B Grubu Kil Ocağının (A Geçirimsiz Malzeme Alanı) işletilmesi esnasında üretim öncesinde ilk olarak alan üzerinde bulunan ortalama 50 cm derinliğindeki bitkisel toprak sıyrılarak alınacak, Bitkisel Toprak Depo Alanlarında depolanacak ve ilerleyen dönemlerde ocak alanı terk edilirken sahanın rehabilitasyonu için kullanılacaktır.

Üretim işlemi öncesinde alan üzerinde bulunan ve yaklaşık 50 cm derinliğindeki bitkisel toprak sıyrılarak alınacak ve arazi düzenlemelerinden sonra üst katman olarak tekrar araziye serilmek amacıyla ocak alanı içersinde üretimin gerçekleştirilmeyeceği alanda depolanacaktır.

Bitkisel toprağın depolanması sırasında depo alanının eğiminin %5’in altında olması sağlanacak; depo alanı çevresi, yağışlar nedeniyle oluşacak su akıntılarının depo alanına girmesini önleyecek şekilde kanallarla çevrilecektir. Bitkisel toprak depolanması sırasında çevre kirliliğine neden olabilecek durumlara karşı gerekli tedbirler alınarak depolama yapılacak olup, yüksek depolama yapılmayacak, rüzgarın savurmaması için bitkisel toprağın üzeri nemli tutularak depolanması yapılacaktır.

Hafriyat malzemeleri için “Hafriyat Toprağı, İnşaat ve Yıkıntı Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği”nde belirtilen koşullara uyulacaktır. Malzeme, 09.09.2006 tarih ve 26284 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 2006/27 sayılı Başbakanlık genelgesi hükümlerine göre dere ve kuru dere yataklarına dökülmeyecektir. Proje kapsamında dere yataklarına ya da mevsimsel yağışlara bağlı olarak akış gösteren derelere kesin suretle malzeme bırakılmayacaktır.

İşletme süresince 18.03.2004 tarih ve 25406 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “Hafriyat Toprağı, İnşaat ve Yıkıntı Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği”

hükümlerine uyulacaktır.

Tehlikeli Atıklar:

Atık Yağlar:

Kullanılacak kamyon gibi iş makinelerinin yakıt ikmali ve yağ değişimi işlemleri genellikle ruhsatlı benzin istasyonlarında yapılacaktır. İşletme aşamasında kullanılacak ekskavatör gibi iş makinelerinin yakıt ikmali ve yağ değişimi işlemleri ise proje alanı içerisinde yapılması planlanmaktadır. Yağ değişimi işlemleri sonucu ortaya çıkacak atık yağlar, proje alanı içerisinde, atık yağların toprağa karışmaması için gerekli önlemler alınarak sızdırmasız kaplarda biriktirilecek, lisanslı firmalara verilecek geri dönüşüm ya da bertarafı sağlanacaktır.

YIKAMA ELEME TESİSİ VE HAZIR BETON SANTRALİ PROJE TANITIM DOSYASI

İşletme aşamasında, 30.07.2008 tarih ve 26952 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği, 30.03.2010 tarih ve 27537 sayılı “Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ve 14.03.2005 tarih ve 25755 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” hükümlerine uyulacaktır.

Kullanılan Makine ve Ekipmandan Oluşabilecek Atıklar:

Bu atıkların arasında kullanılmış araç lastikleri, yıpranmış makine parçaları, ambalaj atıkları vb. atıkları yer almaktadır. İşletme sırasında oluşacak bu tür atıklar işletme sahasında toprakla temas etmeyen ve üstü kapalı yerlerde muhafaza edilecektir. Yıpranmış makine parçaları ve lastiklerin geri dönüşümü sağlanacak olup 25/11/2006 tarih ve 26357 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “Ömrünü Tamamlamış Lastiklerin Kontrolü Yönetmeliği”nde belirtilen hususlara göre bertaraf edilecektir. Faaliyetler süresince 24.08.2011 tarih ve 28035 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Ambalaj Atıkların Kontrolü Yönetmeliği”nin hükümlerine uyulacaktır.

Atık Aküler:

Proje işletme aşamasında, çalıştırılacak iş makinelerinden çıkacak atık akülerin yenisi satın alınırken, yetkili satıcıya iade edilecektir. Atık aküler ile ilgili 31/08/2004 tarih ve 25569 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “Atık Pil ve Akümülatörlerin Kontrolü Yönetmeliği”nde belirtilen hususlara göre bertaraf edilecektir.

Tıbbi Atıklar:

Söz konusu proje kapsamında kesin suretle proses kaynaklı tıbbi atık söz konusu olmayacaktır. Ancak İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğünün 97. Maddesine göre 50 ve daha fazla işçi çalıştıran işyerlerinde revir kurma zorunluluğu bulunduğundan dolayı, ilk yardım ve acil tedavi ile koruyucu sağlık hizmetlerini yürütmek üzere sağlık birimi oluşturulacaktır. Proje kapsamında revir ünitesi kurulacak olup, hekim, ilk yardım ekipmanları ve diğer acil durum ekipmanı sürekli olarak bulundurulacaktır.

Bu bağlamda oluşacak tıbbi atıklar; Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği’nin 13.

maddesi gereği diğer atıklardan ayrı, özel sızdırmaz özellikteki tıbbi atık poşetlerinde biriktirilecek ve Tıbbi Atık Taşıma Araçları vasıtası ile proje alanından uzaklaştırılarak 22.07.2005 Tarih ve 25883 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” hükümlerine göre bertaraf edilecektir.

YIKAMA ELEME TESİSİ VE HAZIR BETON SANTRALİ PROJE TANITIM DOSYASI

Toz Emisyonu:

Projeden kaynaklanacak toz emisyonunun etki alanının minimum seviyede tutulması ve minimum toz emisyonu salınımı amacıyla ve Sökme, Yükleme, Nakliye, Boşaltma, Depolama işlemlerinde “Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği" Ek-1’de belirtilen önlemler (Sulama, kapalı taşıma sistemlerinin kullanılması, Malzemenin Nemli Tutulması, Savrulma Yapılmadan Yükleme Boşaltılması vb.) alınarak kesin suretle kontrollü çalışma yapılacaktır.

Sinop Erfelek Balıfakı Göleti İnşaatında Gerçekleştirilecek Kazı Faaliyetleri Sırasında ve Yıkama Eleme Tesisi ve Hazır Beton Santralinin işletme esnasında kontrollü çalışma yapılacaktır. Sürekli olarak meydana gelecek toz debisi “Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği” Ek-2, Tablo: 2.1’de verilen 1 kg/saat'lik değerinin altında (0,6234 kg/saat) olduğu için yönetmelik gereği toz yayılım modellemesi yapılmamıştır (Bkz Bölüm 1.ç)

Söz konusu Sinop Erfelek Balıfakı Göleti İnşaatında Gerçekleştirilecek Kazı Faaliyetleri Sırasında ve Yıkama Eleme Tesisi ve Hazır Beton Santralinin işletilmesi esnasında oluşacak toz emisyonunun proje alanlarına en yakın yerleşim birimleri olan yaklaşık 700 m güneybatı (SW) mesafede bulunan Hamzaoğlu Mahallesi, yaklaşık 800 m kuzeybatı (NW) mesafede bulunan Çukur Mahallesi, yaklaşık 1.200 m güneybatı (SW) mesafede bulunan Erol Mahallesi’ne, proje alanı yakınlarında bulunan orman arazilerine, mevsimsel yağışlara bağlı olarak akış gösteren derelere, Çanakdüzü (Kütüklük) Deresine olumsuz etkisi mümkün gözükmemektedir.

Kontrolsüz çalışma şartlarında İletim Hattında gerçekleştirilecek kazı faaliyetleri sırasında meydana gelecek olan toplam toz miktarı 0,96 kg/saat olacaktır.

Kontrollü çalışma şartlarında İletim Hattında gerçekleştirilecek kazı faaliyetleri sırasında meydana gelecek olan toplam toz miktarı 0,48 kg/saat olacaktır.

Sulama İletim Hattında gerçekleştirilecek kazı faaliyetleri sırasında kontrollü çalışma yapılacaktır. Sürekli olarak meydana gelecek toz debisi “Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği” Ek-2, Tablo: 2.1’de verilen 1 kg/saat'lik değerinin altında (0,48 kg/saat) olduğu için yönetmelik gereği toz yayılım modellemesi yapılmamıştır (Bkz. Bölüm 1ç)

Hayata geçirilmesi planlanan Sinop Erfelek Balıfakı Göleti Sulama Projesi sulama hattı boyunca boruların yerleştirileceği alanlarda gerçekleştirilecek hafriyat işlemleri sırasında kesin suretle kontrollü çalışma yapılacak olup, meydana gelecek toz emisyonunun etki alanının minimum seviyede tutulması ve minimum toz emisyonu salınımı amacıyla ve Sökme, Yükleme, Nakliye, Boşaltma, Depolama işlemlerinde “Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliğinin Kontrolü

YIKAMA ELEME TESİSİ VE HAZIR BETON SANTRALİ PROJE TANITIM DOSYASI

Malzemenin Nemli Tutulması, Savrulma Yapılmadan Yükleme Boşaltılması vb.) alınarak kontrollü çalışma yapılacaktır.

Planlanan Sinop Erfelek Balıfakı Göleti Sulama Projesi Sulama Hattı Boyunca Boruların Yerleştirileceği Alanlarda Gerçekleştirilecek inşaat çalışmaları sırasında yapılacak çalışmalarda toz emisyonuna neden olan faaliyetlerde toz emisyonunu azaltacak önlemler (savurma yapılmadan yükleme ve boşaltma yapılması, toprak zemine sahip yolların spreyleme yöntemi ile nemli tutulması vb) alınacaktır. Yukarıda belirtilen önlemlerin alınması, projenin inşaat aşamasının kısa sürede tamamlanması ve işletme aşamasında toz emisyonuna neden olacak herhangi bir faaliyetin bulunmaması projenin gerçekleştirilmesi ile çevrede bulunan alanlara toz emisyonundan kaynaklanacak önemli bir çevresel etki bırakmayacaktır.

Bu sebeple, proje sahası içerisinde kalan Balıfakı Köyü’nün, tarım arazilerinin, mevsimsel yağışlara bağlı olarak akış gösteren derelerin, akar derelerin, oluşacak toz oluşumundan olumsuz etkilenmesi mümkün gözükmemektedir.

I B Grubu Kil Ocağının (A Geçirimsiz Malzeme Alanı) işletme aşamasında kesin suretle kontrollü çalışma yapılacaktır. Sürekli olarak meydana gelecek toz debisi “Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği” Ek-2, Tablo: 2.1’de verilen 1 kg/saat'lik değerinin üstünde (1,526 kg/saat) olduğu için yönetmelik gereği toz yayılım modellemesi yapılmıştır (Bkz. Bölüm 1.ç).

I B Grubu Kil Ocağının (A Geçirimsiz Malzeme Alanı üretim esnasında yapılacak kontrollü üretim sonucu oluşacak toz emisyonunun dağılım tablolarını incelediğimizde ortaya çıkan değerlerden 2013 yılı sınır değerlerine (Havada Asılı Partiküller (µg/m³) KVS 100, UVS 60, Çöken Tozlar (mg/m².gün) KVS 390, UVS 210) göre havada asılı partiküllerin ilk 40 metreden çok önce tüm yönlerde sınır değerlerin (KVS 100, UVS 60) altına indiği görülmektedir. Çöken tozların ise ilk 50 metrede tüm yönlerde sınır değerlerin (KVS 390, UVS 210) altına indiği görülmektedir. Üretim sırasında oluşacak toz emisyonunun etki mesafesi çalışma yapılan alanın maksimum 50 m çevresi olacaktır.

Söz konusu I B Grubu Kil Ocağının (A Geçirimli Malzeme Alanı) işletilmesi sırasında oluşacak toz emisyonunun proje alanına en yakın yerleşim birimleri olan yaklaşık 150 m batı (W) mesafede bulunan Dereköy, yaklaşık 180 m doğu (E) mesafede bulunan Kalaycı Mahallesi, yaklaşık 500 m kuzey (N) mesafede bulunan Madar Mahallesi’ne, proje alanı yakınlarında bulunan tarım arazilerine mevsimsel yağışlara bağlı olarak akış gösteren derelere, akar derelere, olumsuz etkisi mümkün gözükmemektedir.

YIKAMA ELEME TESİSİ VE HAZIR BETON SANTRALİ PROJE TANITIM DOSYASI

I A Grubu Kum Çakıl Ocağının (B Geçirimli Malzeme Alanı) işletme aşamasında kesin suretle kontrollü çalışma yapılacaktır. Sürekli olarak meydana gelecek toz debisi “Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği” Ek-2, Tablo: 2.1’de verilen 1 kg/saat'lik değerinin üstünde (2,47 kg/saat) olduğu için yönetmelik gereği toz yayılım modellemesi yapılmıştır (Bkz. Bölüm 1ç).

I A Grubu Kum Çakıl Ocağının (B Geçirimli Malzeme Alanı) üretim esnasında yapılacak kontrollü üretim sonucu oluşacak toz emisyonunun dağılım tablolarını incelediğimizde ortaya çıkan değerlerden 2013 yılı sınır değerlerine (Havada Asılı Partiküller (µg/m³) KVS 100, UVS 60, Çöken Tozlar (mg/m².gün) KVS 390, UVS 210) göre havada asılı partiküllerin ilk 50 metreden çok önce tüm yönlerde sınır değerlerin (KVS 100, UVS 60) altına indiği görülmektedir. Çöken tozların ise ilk 75 metrede tüm yönlerde sınır değerlerin (KVS 390, UVS 210) altına indiği görülmektedir. Üretim sırasında oluşacak toz emisyonunun etki mesafesi çalışma yapılan alanın maksimum 75 m çevresi olacaktır.

Söz konusu I A Grubu Kum Çakıl Ocağının (B Geçirimli Malzeme Alanı) işletilmesi sırasında oluşacak toz emisyonunun proje alanına en yakın yerleşim birimleri olan yaklaşık 200 m güney (S) mesafede bulunan Çaykaşı Mahallesi, yaklaşık 500 m kuzey (N) mesafede bulunan Veysel Köyü, yaklaşık 500 m batı (W) mesafede bulunan Değirmencili Köyü, yaklaşık 500 m doğu (E) mesafede bulunan Ahatlı Mahallesi, yaklaşık 900 m güneybatı (SW) mesafede bulunan Toplu Mahallesi, yaklaşık 1.000 m güney (S) mesafede bulunan Hasandere Mahallesi’ne, proje alanı yakınlarında bulunan tarım arazilerine, mevsimsel yağışlara bağlı olarak akış gösteren derelere, Karasu Çayına olumsuz etkisi mümkün gözükmemektedir.

İşletilmesi planlanan I B Grubu Kil Ocağı (A Geçirimsiz Malzeme Alanı),

29.04.2009 tarih ve 27214 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak 01.04.2010 tarihinde yürürlüğe giren Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkında Yönetmelik “Ek-2, 2.18 Üretim kapasitesi 200 ton/gün ve üzeri olan ve 4/6/1985 tarihli ve 3213 sayılı Maden Kanununun I.Grup b, II.Grup (kireçtaşı dahil), IV.Grup, V.Grup’larında yer alan madenlerin çıkartıldığı ocaklar” kapsamında,

Yıkama Eleme Tesisi“

2.19 Üretim kapasitesi 200 ton/gün ve üzeri olan ve Maden Kanununun I.Grup b, II.Grup (kireçtaşı dahil), IV.Grup, V.Grup’larında yer alan madenlerin ve cüruf ve molozların kırılması, öğütülmesi, elenmesi için kurulan tesisler” kapsamında kalmaktadır.

YIKAMA ELEME TESİSİ VE HAZIR BETON SANTRALİ PROJE TANITIM DOSYASI

I A Grubu Kum Çakıl Ocağı (B Geçirimli Malzeme Alanı) ve Hazır Beton Santrali 29.04.2009 tarih ve 27214 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak 01.04.2010 tarihinde yürürlüğe giren Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkında Yönetmelik kapsamında kalmamaktadır.

Bu nedenle söz konusu proje kapsamında I B Grubu Kil Ocağı (A Geçirimsiz Malzeme Alanı) ve Yıkama Eleme Tesisi için Çevre İzni alınmak amacıyla Sinop İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’ne müracaat edilecektir.

İşletme süresince toz emisyonları için gerekli tedbirler alınarak 03.07.2009 tarih ve 27277 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği”’ne harfiyen uyulacak ve bu yönetmelikte belirtilen sınır değerler kesin suretle aşılmayacaktır.

Söz konusu projenin işletilmesi sırasında 06.06.2008 tarih ve 26898 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “Hava Kalitesinin Değerlendirme ve Yönetimi Yönetmeliği” hükümlerine ve 03.07.2009 tarih ve 27277 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği” hükümlerine uyulacaktır.

Gürültü:

DSİ 7. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ tarafından Sinop İli, Erfelek İlçesi, Balıfakı Köyü sınırları içerisinde hayata geçirilmesi planlanan Sinop Erfelek Balıfakı Göleti Projesi Göleti ve Sulama Projesinin inşaatında kullanılacak I B Grubu Kil Ocağı (A Geçirimsiz Malzeme Alanı), I A Grubu Kum Çakıl Ocağı (B Geçirimli Malzeme Alanı), Yıkama Eleme Tesisi ve Hazır Beton Santralinin işletilmesi esnasında malzeme ocağında kullanılacak iş makinelerinden ve kurulacak tesislerden (Hazır Beton Santrali, Yıkama Eleme Tesisi) kaynaklı gürültü oluşacaktır.

Sinop Erfelek Balıfakı Göleti inşaat alanı ve Yıkama Eleme Tesisi, Hazır Beton Santrali alanları birbirine yakın yakın alanlarda planlandığından dolayı meydana gelebilecek gürültü miktarı kümülatif hesaplanmıştır. Söz konusu projenin işletme aşamalarında meydana gelecek gürültü miktarının hesaplanmasında tüm makinelerin aynı anda kullanılacağı varsayılarak hesaplama yapılmıştır.

Sinop Erfelek Balıfakı Göleti inşaat alanı ve Yıkama Eleme Tesisi, Hazır Beton Santrali alanları birbirine yakın yakın alanlarda planlandığından dolayı meydana gelebilecek gürültü miktarı kümülatif hesaplanmıştır. Söz konusu projenin işletme aşamalarında meydana gelecek gürültü miktarının hesaplanmasında tüm makinelerin aynı anda kullanılacağı varsayılarak

YIKAMA ELEME TESİSİ VE HAZIR BETON SANTRALİ PROJE TANITIM DOSYASI

Sinop Erfelek Balıfakı Göleti İnşaatı ve Yıkama Eleme Tesisi, Hazır Beton Santrali alanlarına yaklaşık 700 m güneybatı (SW) mesafede bulunan Hamzaoğlu Mahallesi civarında gündüz oluşabilecek gürültü seviyesi 51 dBA, yaklaşık 800 m kuzeybatı (NW) mesafede bulunan Çukur Mahallesi civarında gündüz oluşabilecek gürültü seviyesi 50 dBA, yaklaşık 1.200 m güneybatı (SW) mesafede bulunan Erol Mahallesi civarında gündüz oluşabilecek gürültü seviyesi 46,2 dBA’dir.

Sinop Erfelek Balıfakı Göleti İnşaat Alanı ve Yıkama Eleme Tesisi, Hazır Beton Santrali alanlarında oluşacak gürültü, 04.06.2010 tarih ve 27601 sayılı “Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği” Madde 23 gereğince “Şantiye alanındaki faaliyet türlerinden çevreye yayılan gürültü seviyesi Ek-VII’de yer alan Tablo-5’te verilen sınır değerleri aşamaz.” hükmüne göre yaklaşık olarak 80 metrede sınır değerin altına inmektedir.

Bu nedenle Sinop Erfelek Balıfakı Göleti İnşaat Alanı, Yıkama Eleme Tesisi ve Hazır Beton Santrali alanlarında oluşacak gürültünün, proje alanına yaklaşık 700 m güneybatı (SW) mesafede bulunan Hamzaoğlu Mahallesi, yaklaşık 800 m kuzeybatı (NW) mesafede bulunan Çukur Mahallesi, yaklaşık 1.200 m güneybatı (SW) mesafede bulunan Erol Mahallesi’ne proje alanı yakınlarında bulunan orman arazilerine, mevsimsel yağışlara bağlı olarak akış gösteren derelere, Çanakdüzü (Kütüklük) Deresine herhangi bir olumsuz etkisi beklenmemektedir.

I B Grubu Kil Ocağı (A Geçirimsiz Malzeme Alanı) alanına yaklaşık 150 m batı (W) mesafede bulunan Dereköy civarında gündüz oluşabilecek gürültü seviyesi 54 dBA, yaklaşık 180 m doğu (E) mesafede bulunan Kalaycı Mahallesi civarında gündüz oluşabilecek gürültü seviyesi 51,6 dBA, yaklaşık 500 m kuzey (N) mesafede bulunan Madar Mahallesi civarında gündüz oluşabilecek gürültü seviyesi 44 dBA’dır.

04.06.2010 tarih ve 27601 sayılı “Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği” Madde 22 gereğince “Her bir işletme ve tesisten çevreye yayılan gürültü seviyesi Ek-VII’de yer alan Tablo-4’te verilen sınır değerleri aşamaz.” İfadesine göre işletme aşamasında meydana gelecek gürültü yaklaşık olarak 45 metrede sınır değerin (Lgündüz 65 dBA) altına inmektedir.

Bu nedenle I B Grubu Kil Ocağı (A Geçirimsiz Malzeme Alanı) alanında oluşacak gürültünün, proje alanına yaklaşık 150 m batı (W) mesafede bulunan Dereköy, yaklaşık 180 m doğu (E) mesafede bulunan Kalaycı Mahallesi, yaklaşık 500 m kuzey (N) mesafede bulunan Madar Mahallesi’ne proje alanı yakınlarında bulunan tarım arazilerine mevsimsel yağışlara bağlı

Bu nedenle I B Grubu Kil Ocağı (A Geçirimsiz Malzeme Alanı) alanında oluşacak gürültünün, proje alanına yaklaşık 150 m batı (W) mesafede bulunan Dereköy, yaklaşık 180 m doğu (E) mesafede bulunan Kalaycı Mahallesi, yaklaşık 500 m kuzey (N) mesafede bulunan Madar Mahallesi’ne proje alanı yakınlarında bulunan tarım arazilerine mevsimsel yağışlara bağlı

Benzer Belgeler