• Sonuç bulunamadı

PROJENİN YERİ VE ETKİ ALANININ MEVCUT ÇEVRESEL ÖZELLİKLERİ

AMBALAJ ATIKLARI:

II. PROJENİN YERİ VE ETKİ ALANININ MEVCUT ÇEVRESEL ÖZELLİKLERİ

Projeden Etkilenmesi Muhtemel Alanın Hassasiyeti Değerlendirilirken Aşağıda Verilen Hususlar Göz Önünde Bulundurulmalıdır.

a) Mevcut Arazi Kullanımı ve Kalitesi (Tarım Alanı, Orman Alanı, Planlı Alan, Su Yüzeyi vb.)

Proje İstanbul İli, Arnavutköy İlçesi, Hadımköy Mahallesi, General Mustafa Özyanar Caddesi No:11, tapunun 3-4 Pafta, 3 Parsel ve 120 Ada’da, 3.392 m2 arazi üzerinde 4.572m² kapalı alanda faaliyeti planlanan projeler kapsamındadır.

Tesis alanı imar durum yazısında (Bkz. Ek-2d), 1/5.000 Ölçekli Nazım imar planında (Bkz.Ek-2c) ve 1/1.000 Ölçekli Uygulamalı İmar Planında (Bkz. Ek-2ç) “Sanayi Alanı”

23

olarak tescillenmiştir. Proje alanı Hadımköy Merkeze 1,7km, Hadımköy Hastane Mahallesine 1,2km, Sazlıdere barajına 2km ve Hadımköy ilköğretim okuluna 2,1km mesafede bulunmaktadır.

Arnavutköy İlçesi, zengin tarım ve orman alanlarına sahiptir. Orman alanları ilçe topraklarının %52’sini (259,4 km²), tarım alanları ise %35’ini (176,4 km²) oluşturmaktadır.

İlçedeki mera alanlarının tespit edilmesi çalışmaları henüz tamamlanamamıştır. Taşoluk, Haraççı ve Bolluca bölgelerinde bulunan mera alanlarının büyük kısmı 4342 sayılı Mera Kanunu hükümlerine aykırı olarak yapılan imar uygulaması sonucu vasıf değişikliğine uğramıştır. İlçedeki tarım topraklarının, kullanım amacına ve niteliğine göre genel dağılımı Tablo II.1’de gösterilmiştir.

Tablo II.1 Arnavutköy’deki Tarım Arazilerinin Kullanım Amacına ve Niteliğine Göre Dağılımı6 ARAZİ CİNSİ ALAN (HA)

İstanbul’un Avrupa yakasının su kaynaklarından Terkos Gölü ve Sazlıdere Barajı büyük ölçüde ilçe sınırlar içindedir. İlçenin, Büyükçekmece Gölü’ne de sınırı vardır. Bu üç su kaynağı ile Küçükçekmece Gölü ve Alibeyköy Barajı’nın su toplama havzası kısmen ilçe sınırları içindedir. Sazlıdere ve Alibeyköy Deresi kuzeybatı-güney doğu aksında uzanan vadiler içindedir. Bunlardan Sazlıdere V adisi ilçeyi adeta ikiye bölen geniş bir coğrafi oluşumdur. Alibeyköy Deresi ise yer yer daralan fakat fazla derin olmayan bir vadide akmaktadır. Büyükçekmece Gölü’nü besleyen Karasu ve Delice dereleri ise kuzey-güney doğrultusunda hafif dalgalı düzlükler içinden akmaktadır. Terkos Gölü’nü besleyen dereler ise kuzey ve kuzey batı istikametinde derin olmayan kısa vadiler oluşturmuştur. yapılmamış olup literatür araştırması yapılmıştır.

Bölgenin florasını oluşturan belli başlı doğal bitki örtüsü olan ormanlar, ilçenin güney doğusunda, kuzeyinde ve kuzey batısında yoğunlaşmaktadır. Kayıtlarda, ilçe topraklarının yarıdan biraz fazlası (%52: 259,4 km²) ormanlık alan olarak görünmekte ise de, günümüzde bunun yaklaşık yarısı iyi korunmuş alanlardan oluşmaktadır. Geriye kalan kısmı ise ağırlıklı olarak makilik, bozuk orman veya orman vasfını yitirmiş alanlardır.

İnceleme alanı sanayi bölgesinde yer almakta olup 03.07.2004 tarih ve 25511 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiş olan “Orman Kanunu”, 27.12.1996 tarih ve 22860 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiş olan Biyolojik Çeşitlilik sözleşmesi, 03.07.2005 tarih ve 5400 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe

6Arnavutköy Belediyesi, Park ve Bahçeler Müdürlüğü, Temmuz 2009

24

girmiş olan “Milli Parklar Kanunu”, 11.07.2003 Tarihinde ve 25165 Sayılı Resmi Gazetede Yayımlanarak yürürlüğe girmiş olan “Kara Avcılığı Kanunu” ve 24.01.2007 tarih ve 26413 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiş olan “Hayvanları Koruma Kanunu” ve bunlara bağlı olarak çıkmış ve çıkacak olan ilgili tüm yönetmeliklere uyulacaktır.

İnceleme alanı , Mülga Afet isleri Genel Müdürlüğünün “Deprem Bölgeleri Haritasında”

2.derece deprem bölgesinde yer almaktadır. Bölgenin deprem haritası Ek-II.1’de verilmiştir.

Şekil II.1. Bölgenin Deprem Haritası

İnceleme alanı Gürpınar Formasyonunda yer almaktadır. Gürpınar formasyonu, sarımsı gri, gri renkli, kahvemsi gri mikalı kumtaşı ve kumtaşıyla ardalanmalı gri marn-kil-silttaşı, nadiren çakıltaşı ve linyit damarlarından oluşur. Çakıltaşları genellikle kanal dolgusudur. Çakıltaşları ve kumtaşları merceksel olup silttaşı/kilttaşı içinde kamalanmaktadır. Kumtaşları; orta tabakalı olup kaba kum boyu taneli , teknemsi çapraz katmanlı, mikalı,ve bitki izlidirler. Bölgenin 1/100.000 Ölçekli Jeoloji Haritası Ek-2m’de verilmiştir.

b) EK-V deki Duyarlı Yöreler listesi dikkate alınarak korunması gereken alanlar.

Proje konusu faaliyet, ÇED Yönetmeliğinde yer alan EK-5 deki Duyarlı Yöreler listesi dikkate alınarak; sulak alanlar, kıyı kesimleri, tarım alanları, milli parklar, özel koruma alanları, tarihsel, kültürel, arkeolojik, ve benzeri önemi olan alanlar, erozyon alanları, heyelan alanları, ağaçlandırılmış alanlar, potansiyel erozyon ve ağaçlandırma alanları ile 167 sayılı Yer altı Suları Hakkında Kanun gereğince korunması gereken akiferler içerisinde kalmamaktadır.

Biyogenetik rezerv, soyu tükenmekte veya genetik çeşitliliği çok azalmakta olan

Proje Alanı

25

bir canlı türü veya tür topluluklarını korumaya yönelik, uluslar arası düzeyde bir koruma alanıdır.

Milli park, bilimsel ve estetik bakımdan, milli ve milletlerarası ender bulunan tabii ve kültürel kaynak değerleri ile koruma, dinlenme ve turizm alanlarına sahip tabiat parçalarıdır.

Tabiatı koruma alanı, bilim ve eğitim bakımından önem taşıyan nadir, tehlikeye maruz veya kaybolmaya yüz tutmuş, ekosistemler, türler ve tabii olayların meydana getirdiği seçkin örnekleri içeren ve mutlaka korunması gerekli olup, sadece bilim ve eğitim amaçlarıyla kullanılmak üzere ayrılmış tabiat parçalarını ifade etmektedir

Sit alanı (özel koruma alanı), tarih öncesinden günümüze kadar gelen çeşitli medeniyetlerin ürünü olup, yaşadıkları devirlerin sosyal, ekonomik, mimari ve benzeri özelliklerini yansıtan kent ve kent kalıntıları, önemli tarihi hadiselerin cereyan ettiği yerler ve tespiti yapılmış tabiat özellikleri ile korunması gerekli alanlardır.

Sulak Alanlar, tropik ormanlardan sonra biyolojik çeşitliliğin en yüksek olduğu ekosistemlerdir. Pek çok tür ve çeşitteki canlılar için uygun beslenme, üreme ve barınma ortamı olan sulak alanlar, yalnız bulundukları ülkenin değil, tüm dünyanın doğal zenginlik müzeleri olarak kabul edilmektedir. Yakın çevresinde yaşayan halkın yaşamında önemli yer tutan, bölge ve ülke ekonomisine katkılar sağlayan sulak alanlar;

doğal dengenin ve biyolojik çeşitliliğin korunması yönünden de diğer ekosistemler içinde önemli ve farklı bir yere sahiptirler.

17.07.2008 tarih ve 26939 sayılı “Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği”

Ek.V Duyarlı alanlar:

v Ülkemiz mevzuatı uyarınca korunması gerekli alanlar

a) 9/8/1983 tarihli ve 2873 sayılı Milli Parklar Kanunu'nun 2 nci maddesinde tanımlanan ve bu Kanunun 3 üncü maddesi uyarınca belirlenen "Milli Parklar" “Tabiat Anıtları" ve "Tabiat Koruma Alanları" içerisinde bulunmamaktadır.

b) 1/7/2003 tarihli ve 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu uyarınca Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca belirlenen "Yaban Hayatı Koruma Sahaları ve Yaban Hayvanı Yerleştirme Alanları", içerisinde bulunmamaktadır.

c) 21/7/1983 tarihli ve 2863 sayılı Kültür ve Tabiat V arlıklarını Koruma Kanunu'nun 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının "Tanımlar" başlıklı (a) bendinin 1, 2, 3 ve 5 inci alt bentlerinde "Kültür V arlıkları", "Tabiat V arlıkları", "Sit" ve "Koruma Alanı"

olarak tanımlanan ve aynı kanun ile 17/6/1987 tarihli ve 3386 sayılı Kanunun (2863 sayılı Kültür ve Tabiat V arlıklarını Koruma Kanunu'nun Bazı Maddelerinin Değiştirilmesi ve Bu Kanuna Bazı Maddelerin Eklenmesi Hakkında Kanun) ilgili maddeleri uyarınca tespiti ve tescili yapılan alanlar, içerisinde bulunmamaktadır.

ç) 22/3/1971 tarihli ve 1380 sayılı Su Ürünleri Kanunu kapsamında olan Su Ürünleri İstihsal ve Üreme Sahaları, içerisinde bulunmamaktadır.

26

d) 31/12/2004 tarihli ve 25687 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliği'nin 17, 18, 19 ve 20 nci maddelerinde tanımlanan alanlar, içerisinde bulunmamaktadır.

e) 2/11/1986 tarihli ve 19269 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Hava Kalitesinin Korunması Yönetmeliği'nin 49 uncu maddesinde tanımlanan "Hassas Kirlenme Bölgeleri", içerisinde bulunmamaktadır.

f) 9/8/1983 tarihli ve 2872 sayılı Çevre Kanunu'nun 9 uncu maddesi uyarınca Bakanlar Kurulu tarafından "Özel Çevre Koruma Bölgeleri" olarak tespit ve ilan edilen alanlar, içerisinde bulunmamaktadır.

g) 18/11/1983 tarihli ve 2960 sayılı Boğaziçi Kanunu'na göre koruma altına alınan alanlar, içerisinde bulunmamaktadır.

ğ) 31/8/1956 tarihli ve 6831 sayılı Orman Kanunu uyarınca orman alanı sayılan yerler içerisinde yer almamaktadır.

h) 4/4/1990 tarihli ve 3621 sayılı Kıyı Kanunu gereğince yapı yasağı getirilen alanlar, içerisinde bulunmamaktadır.

ı) 26/1/1939 tarihli ve 3573 sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanunda belirtilen alanlar, içerisinde bulunmamaktadır.

i) 25/2/1998 tarihli ve 4342 sayılı Mera Kanununda belirtilen alanlar, içerisinde bulunmamaktadır.

j) 17/5/2005 tarihli ve 25818 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Sulak Alanların Korunması Yönetmeliği'nde belirtilen alanlar, içerisinde bulunmamaktadır.

Ø Ülkemizin taraf olduğu uluslararası sözleşmeler uyarınca korunması gerekli alanlar

a) 20/2/1984 tarihli ve 18318 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren

"Avrupa'nın Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarını Koruma Sözleşmesi" (BERN Sözleşmesi) uyarınca koruma altına alınmış alanlardan "Önemli Deniz Kaplumbağası Üreme Alanları"nda belirtilen I. ve II. Koruma Bölgeleri, "Akdeniz Foku Yaşama ve Üreme Alanları", içerisinde bulunmamaktadır.

b) 12/6/1981 tarih ve 17368 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren

"Akdeniz'in Kirlenmeye Karşı Korunması Sözleşmesi" (Barcelona Sözleşmesi) uyarınca korumaya alınan alanlar, içerisinde bulunmamaktadır.

ı) 23/10/1988 tarihli ve 19968 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan "Akdeniz'de Özel Koruma Alanlarının Korunmasına Ait Protokol" gereği ülkemizde "Özel Koruma Alanı" olarak belirlenmiş alanlar, içerisinde bulunmamaktadır.

ıı) 13/9/1985 tarihli Cenova Bildirgesi gereği seçilmiş Birleşmiş Milletler Çevre Programı tarafından yayımlanmış olan "Akdeniz'de Ortak Öneme Sahip 100 Kıyısal Tarihi

27

Sit" listesinde yer alan alanlar, içerisinde bulunmamaktadır.

ııı) Cenova Deklerasyonu'nun 17. maddesinde yer alan "Akdeniz'e Has Nesli Tehlikede Olan Deniz Türlerinin" yaşama ve beslenme ortamı olan kıyısal alanlar, içerisinde bulunmamaktadır.

c) 14/2/1983 tarihli ve 17959 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren

"Dünya Kültür ve Tabiat Mirasının Korunması Sözleşmesi"nin 1. ve 2. maddeleri gereğince Kültür Bakanlığı tarafından koruma altına alınan "Kültürel Miras" ve "Doğal Miras" statüsü verilen kültürel, tarihi ve doğal alanlar, içerisinde bulunmamaktadır.

ç) 17/5/1994 tarihli ve 21937 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren

"Özellikle Su Kuşları Y aşama Ortamı Olarak Uluslararası Öneme Sahip Sulak Alanların Korunması Sözleşmesi" (RAMSAR Sözleşmesi) uyarınca koruma altına alınmış alanlar, içerisinde bulunmamaktadır.

d) 27/7/2003 tarihli ve 25181 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Avrupa Peyzaj Sözleşmesi içerisinde bulunmamaktadır.

Ø Korunması gereken alanlar

a) Onaylı Çevre Düzeni Planlarında, mevcut özellikleri korunacak alan olarak tespit edilen ve yapılaşma yasağı getirilen alanlar (Tabii karakteri korunacak alan, biogenetik rezerv alanları, jeotermal alanlar ve benzeri), içerisinde bulunmamaktadır.

b) Tarım Alanları: Tarımsal kalkınma alanları, sulanan, sulanması mümkün ve çizgisinden itibaren kara tarafına doğru ekolojik açıdan sulak alan kalan yerler, içerisinde bulunmamaktadır.

ç) Göller, akarsular, yeraltı suyu işletme sahaları, içerisinde bulunmamaktadır.

d) Bilimsel araştırmalar için önem arz eden ve/veya nesli tehlikeye düşmüş veya düşebilir türler ve ülkemiz için endemik olan türlerin yaşama ortamı olan alanlar, biyosfer rezervi, biyotoplar, biyogenetik rezerv alanları, benzersiz özelliklerdeki jeolojik ve jeomorfolojik oluşumların bulunduğu alanlar, içerisinde bulunmamaktadır.

28

III. PROJENİN İNŞAAT VE İŞLETME AŞAMASINDA ÇEVRESEL ETKİLERİ

Benzer Belgeler