• Sonuç bulunamadı

PROJENİN İNŞAAT VE İŞLETME AŞAMASINDA ÇEVRESEL

BÖLÜM III: PROJENİN İNŞAAT VE İŞLETME AŞAMASINDA ÇEVRESEL ETKİLERİ VE ALINACAK ÖNLEMLER

Projenin;

a) Çevreyi Etkileyebilecek Olası Sorunların Belirlenmesi, Kirleticilerin Miktarı, Alıcı Ortamla Etkileşimi, Kümülatif Etkilerin Belirlenmesi.

Söz konusu faaliyet; kalker ocağı ve kırma-eleme tesisi kapasite artırımı projesi olup, önceki yıllardan bu yana üretim işlemleri gerçekleştirilmektedir.

Kapasite artışına gidilecek olan kalker ocağı ve kırma-eleme tesisinin çalışması sırasında, işletmeden kaynaklanan çevresel, ekonomik ve sosyal boyutlardaki etkilerin bir arada değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu etkilerin bazıları doğrudan, diğerleri ise dolaylı etkilerdir.

Özellikle çevresel kirlilik yaratacak unsurlar olan hava ve su kirliliklerinin ilgili yönetmeliklerde belirlenen sınır değerlerinin altında kalması taahhüt edildiğinden, proje etki alanı diğer unsurlar (proje alanı florası, faunası, gürültü, istihdam, tarım ve orman alanları vb.) göz önüne alınarak seçilmiştir.

Su Kullanımı: Proje kapsamında personelin içme ve kullanma suyu, kırma-eleme tesisndeki tozları bastırmak amacıyla kullanılacak olan pulvarize su ile ocak içi tozlanmayı en aza indirgemek amacıyla spreyleme suyuna ihtiyaç olacaktır.

Proje kapsamında ihtiyaç olunan sular için öncelikler 167 sayılı Yeraltısuları Kanunu’na göre DSİ 23. Bölge Müdürlüğü’nden yeraltısuyu kullanma belgesi alınacaktır.

Yeraltısuyu kullanma belgesi alınamaması ya da yeraltısuyu kuyusunda yeterli miktarda su bulunamaması durumunda ihtiyeç olunan sular piyasadan satın alınma yolu ile karşılanacaktır.

İçme ve kullanma sularını temininde 17.02.2005 tarih ve 25730 sayılı “İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik” hükümlerine uyulacaktır.

Hava Kirliliği: Kalker ocağı ve kırma-eleme tesisinin çalışması sırasında toz meydana gelecektir.

Mevcutta çalışan kırma-eleme tesisindeki üniteler kapalı alan içine alınarak, tıozun yerinde bastırılması amacıyla pulvarize sistem uygulanmaktadır.

Bu faaliyetler sırasında; 03.07.2009 tarih ve 27277 sayılı Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği hükümleri yerine getirilecektir.

Ortaya çıkacak olan toz miktarları ve toz modeli ile ilgili olarak ÇED raporunda ayrıntılı bilgiler verilecektir.

Katı Atık Miktarı ve Özellikleri, Nasıl Bertaraf Edileceği: Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2010 yılı verilerine göre Türkiye ortalaması kişi başı günlük katı atık miktarı 1,14 kg/gün-kişi1 olarak verilmiştir.

1TUİK, 2010 Yılı Belediye Katı Atık Temel Göstergeleri (Kişi başı ortalama belediye katı atık miktarı)

Proje kapsamında 20 personelin çalıştıılması planlanmaktadır. Personelden kaynaklı evsel katı atık miktarı;

20 kişi x 1,14 kg/kişi/gün =22,8 kg/gün olarak hesaplanmıştır.

Personelden kaynaklı evsel katı atıklar şantiye alanı içindeki çöp konteynırlarında geçici oalrak depolandıktan sonra Safranbolu Belediyesi çöp alanına bırakılacaktır.

Oluşacak evsel nitelikli katı atıkların toplanması, depolanması, geri kazanımı ve bertarafı 14.03.1991 tarih ve 20814 sayılı “Katı Atıkların Kontrolü Yönetmeliği”nde belirtilen ilgili maddelere uyulacaktır.

Atık Yağlar: Proje kapsamında kullanılan ağır iş makinelerinin (yükleyici, ekskavatör vb.) bakımları proje alanı içinde tabanı betonarme ile geçirimsizliği sağlanarak yapılması planlan atölyede yapılacaktır.

Ağır iş makinelerinin bakımları sırasında ortaya çıkacak olan atık yağlar 30.07.2008 tarih ve 26952 sayılı Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği hükümlerine göre sızdırmaz bir kapta ve üstü kapalı, sızdırmasızlığı sağlanmış bir zemin üzerinde geçici olarak depolandıktan sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın çevre lisansı ve çevre izni vermiş olduğu geri dönüşüm firmalarına verilecektir.

İşletme alanında yapılacak olan bakım, yağ ve filtre değişimleri sırasında; 30.07.2008 tarih ve 26952 sayılı Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği hükümlerine uyulacaktır.

Faaliyetler sırasında, 31.08.2004 tarih ve 25569 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren “Atık Pil ve Akümülatörlerin Kontrolü Yönetmeliği” ne uyulacaktır.

Faaliyetler sırasında, 31.05.2005 tarih ve 25831 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren “Toprak Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği”ndeki ilgili hükümlerine uyulacaktır.

Evsel Atık Sular: İşletme sırasında sadece personelden kaynaklı evsel sıvı atıklar meydana gelmektedir.

Ortaya çıkan evsel sıvı artıklar sızdırmaz fosseptikte düzenli olarak depolanmakta olup, dolmasına az bir zaman kala Safranbolu Belediyesine ait vidanjör ile alınarak bertaraf edilecektir.

Gürültünün Kaynakları ve Seviyesi: Proje alanına en yakın yerleşim yeri alanının yaklaşık 850 metre batısında Sunduk Mahallesi, yaklaşık 1000 metre kuzeydoğusunda karaevli mahallesi, yaklaşık 2000 metre güneyinde Yukarıdana Köyü ile yaklaşık 2300 metre güneyinde yer alan Aşağıdana Köyleridir.

Makine ve ekipmandan dolayı oluşacak gürültünün yerleşim yerlerine olan etkisi ÇED raporunda detaylı olarak irdelenecektir.

Hafriyat Toprağı: İşletme sırasında kırma-eleme tesisinden pasa ortaya çıkacaktır. Ortaya çıkacak olan pasa, proje alanı içinde yer alan ürün ve pasa depolama alanında düzenli olarak depolanacak olup, daha sonra arazinin yeniden doğaya kazandırılması işlemlerinde kullanılacaktır.

Tehlikeli Atıklar: Kalker ocağı ve kırma-eleme tesisi işletmesinde herhangi bir zenginleştirme işlemi ve kimyasal kullanımı olmayacaktır.

Bakımlar sırasında yağ kabı, eldiven, üstübü vb. kontamine olmuş tehlikeli atık açığa çıkması durumunda tehlikeli atıklar, 04.09.2009 tarih ve 27339 sayılı Resmi Gazete ve 30.03.2010 tarih ve 27537 sayılı resmi Gazetede yayımlanan değişiklikleri ile 14.03.2005 tarih ve 25755 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliği’nin 9.

Maddesi uyarınca proje alanı içerisinde diğer katı atıklardan ayrı olarak üstü kapalı, sızdırmasızlığı sağlanmış bir zemin üzerinde depolanarak, Çevre ve Şehircilik Bakanlığından çevre lisansı almış olan taşıyıcılar vasıtasıyla çevre lisansı almış olan bertaraf tesislerine intikali sağlanacaktır.

Ambalaj Atıkları: İşletme sırasında ortaya çıkacak olan ambalaj atıkları şantiye binası içindeki ambalaj depolama kaplarında ayrı olarak depolanacaktır.

Ambalaj atıkları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan çevre lisansı ve çevre izni almış olan geri dönüşüm tesislerine verilecektir.

İşletme sırasında 24.06.2011 tarih ve 28035 sayılı R.G.’de yayımlanan “Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği” hükümlerine uyulacaktır.

Atık Pil ve Akümülatörler: İşletmede çalışan araçların bakımları sırasında ortya çıkacak olan atık akümülatörler Çevre ve Şehircilik Bakanlığından Ambalaj atıkları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan çevre lisansı ve çevre izni almış olan geri dönüşüm tesislerine verilecektir.

İnşaat ve Yıkıntı Atıkları: Proje kapsamında yer alan tesislerin tabanları betonarme yapılardan meydana gelmektedir.

İşletmenin terki sırasında alan üzerinde bulunan betonarme yapılar yerlerinden sökülerek alan temizlenecek ve ortaya çıkan yıkıntılar 18.03.2004 Tarih ve 25406 sayılı “Hafriyat Toprağı, İnşaat ve Yıkıntı Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği’ne göre İl Özel İdarenin göstermiş olduğu alana bırakılacaktır

İşletme faaliyete kapandıktan sonra prefabrika şantiye binası alandan kaldırılarak başka kullanımlar için nakledilecektir.

Bitkisel Atık Yağlar: İşletmede çalışacak olan personelin yemekleri şehir merkezinden ya da şantiye binasında pişirilerek karşılmaktadır.

Personelin ihtiyacı olan yemeklerin şantiye binasında yapılması durumunda, yemeklerde kullanılacak olan bitkisel yağlar, hiçbir şekilde atılmayacak olup, ortaya çıkan atık yağlar kapalı kaplarda biriktirilerek 19.04.2005 tarih ve 25791 sayılı Bitkisel Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği’ne göre Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan çevre lisansı ve çevre izni almış olan geri dönüşüm tesislerine verilecektir.

Bitkisel atık yağların verildiğine dair belgeler saklı tutularak istenmesi durumunda yetkililere beyan edilecektir.

Tıbbi Atıklar: İşletmede 20 personel çalışacağından, işletmede herhangi bir sağlık ünitesi bulunmayacaktır.

Ancak şantiye binasında, işletmede meydana gelebilecek kazalarda ilk müdahaleyi yapmak için ilk yardım malzemeleri hazır bulundurulacaktır. Kaza anında yapılacak olan ilk müdahalede kullanılacak olan ilk yardım malzemeleri diğer atıklar ile karıştırılmayacak olup, bu atıklar ağzı kapalı ayrı bir kapta tutularak Safranbolu Belediyesi’ne teslim edilecektir.

Faaliyetler sırasında; 22.07.2005 tarih ve 25883 sayılı Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği hükümlerine uyulacaktır.

Ömrünü Tamamlamış Lastikler: Araçlardan kaynaklı ömrünü tamalamış olan lastikler şantiye binası içerisinde yer alan geçici atık depolama alanınada düzenli oalrak depolanacaktır. Bu lastikler saha sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan çevre izni ve lisansı almış olan geri dönüşüm tesislerine verilecektir.

b) Sera Gazı Emisyonlarının Belirlenmesi ve İklim Değişikliğine Etkileri.

Kalker ocağı ve kırma-eleme tesisi faaliyeti; 25.04.2012 tarih ve 28274 sayılı Sera Gazı Emisyonlarının Takibi Hakkında Yönetmekliğin Ek-1 listesinde belirtilen faaliyetler dışında yer almaktadır.

c) Projenin Çevreye Olabilecek Olumsuz Etkilerin Azaltılması İçin Alınacak Önlemler.

Proje kapsamında kalker madeni ocağır işletmesi, kırma-eleme tesisi kapasite artırımı faaliyeti olacaktır.

İşletme sırasında kullanılacak olan yakıtlardan oluşabilecek olan emisyon miktarları 03.07.2009 tarih ve 27277 sayılı Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği UVS ve KVS değerlerini aşmayacaktır. Maden sahasındaki üretim faaliyetleri Maden Kanunu, Çevre Kanunu ve diğer kanun ve yönetmelikler çerçevesinde yapılacaktır. Üretim faaliyetleri sırasında ocaktan ve kırma-eleme tesisinden kaynaklanacak olan tozlar için gerekli önlemler alınacaktır.

Bunun için, kırma-eleme tesisindeki her bir toz kaynağı noktaları kapalı alan içine alınarak pulvarize sistem uygulanacaktır.

Sahada yapılacak olan patlatmalar çevrede gerekli güvenlik önlemleri alındıktan sonra dikkatli bir şekilde yapılması sağlanacaktır.

İşletme aşamasında, faaliyetin sürekliliğini sağlayabilmek için 25311 Sayılı 09.12.2003 tarihli İşçi Sağlığı Güvenliği Yönetmeliği’nde belirtilen önlemler alınarak işçilerin gürültüden etkilenmemeleri sağlamak için başlık, kulaklık veya kulak tıkaçları gibi uygun koruyucu araç ve gereçler verilecektir. Ayrıca, kullanılacak olan araçların bakımları düzenli olarak yaptırılarak oluşabilecek gürültü düzeyinin daha da düşük olması sağlanacaktır. Tüm bu işlemler sırasında;

Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği Hükümlerine riayet edilecektir.

Evsel katı atıklar çevrenin olumsuz yönde etkilenmesine sebep olacak yerlere dökülmeyecek, ağzı kapalı standart çöp kaplarında cinslerine göre muhafaza edilecek olup geri dönüşümü olanları ayrılarak, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan çevre izni ve çevre lisansı almış firmalara verilecektir. Geri dönüşümü olmayan evsel katı atıklar ise Belediye çöp alanına bırakılacaktır

Personelden kaynaklanacak olan atık sudaha önce yapılmış olan sızdırmasız fosseptikte toplanmaktadır. Bu fosseptik dolduğunda Belediyeye ait vidanjörle yerinden alınarak bertarafı sağlanacaktır.

kapalı, sızdırmasızlığı sağlanmış bir zemin üzerinde geçici olarak depolandıktan sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın çevre lisansı ve çevre izni vermiş olduğu geri dönüşüm firmalarına verilecektir. İşletme alanında yapılacak olan bakım, yağ ve filtre değişimleri sırasında; 30.07.2008 tarih ve 26952 sayılı Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği hükümlerine uyulacaktır.

Faaliyetler sırasında, 31.08.2004 tarih ve 25569 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren “Atık Pil ve Akümülatörlerin Kontrolü Yönetmeliği” ne uyulacaktır.

Faaliyetler sırasında, 31.05.2005 tarih ve 25831 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren “Toprak Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği”ndeki ilgili hükümlerine uyulacaktır.

ç) İzleme Planı (İnşaat dönemi).

Kalker ocağı ve kırma-eleme tesisi projesi kapsamında sadece mevcut kırma-eleme tesisi yerine yeni kapasiteye göre çalışacak olan yeni bir kırma-eleme tesisinin monte aşaması olacaktır.

Bu nedenle yeni kırma-eleme tesisinin montajı sırasında yapılacak olan inşaat çalışmaları 03.10.2013 tarih ve 28784 Sayılı ÇED Yönetmeliğinin 18 inci maddesi 3 üncü bendi gereğinde izlemesi yapılacaktır.

Benzer Belgeler