• Sonuç bulunamadı

PROJENİN İNŞAAT ve İŞLETME AŞAMASINDA ÇEVRESEL ETKİLERİ ve

Projenin işletme aşamasından kaynaklı çevresel etkileri ile bu etkilere karşı alınacak kontrol tedbirleri aşağıdaki bölümlerde verilmiştir.

Bitkisel Toprak

Planlanan projenin montaj çalışmaları süresince yapılması muhtmel kazı işlemleri sonucunda ortaya çıkacak malzemelerin sıkışma kontrolü ve stabilite açısından uygun olanlar dolguda kullanılacaktır. Dolguda kullanımı uygun olmayan hafriyat artığı toprak, taş, kum vb. maddelerin bertarafında 18.03.2004 tarih ve 25406 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Hafriyat Toprağı, İnşaat ve Yıkıntı Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği” hükümlerine uygun hareket edilecektir.

Hafriyat Atığı

Tesise ilave edilecek olan 50 m3 hacimli tankın yerleşimi noktasında herhangi bir inşşat faaliyeti gerçekleşmeyecek olup yapılması olası düşük hacimli kazılardan çıkacak hafriyat ilave edilecek tankın dolgu işlemlerinde kullanılacaktır. Dolguda kullanılamayacak nitelikteki hafriyat artıkları (yüzeydeki bitkisel toprak, enkaz gibi atık madde, oturmalara neden olacak malzeme, çürük malzeme vb.) Hatay Belediyesi’nin göstereceği hafriyat döküm sahasına götürülerek, bertaraf edilmesi sağlanacaktır.

Proje sahasında oluşması muhtemel hafriyat artığı malzemenin bir kısmı arazi düzenlemesinde kullanılacak olup, arazi düzenlemesinde kullanılamayacak nitelikteki malzeme ise Belediyenin göstereceği hafriyat depolama alanına götürülerek bertaraf edilecektir. Hafriyat çalışmalarında 18 Mart 2004 tarih ve 25406 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “Hafriyat Toprağı, İnşaat ve Yıkıntı Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” hükümlerine uygun hareket edilecektir.

Atıksu Oluşumu

Kapasite artışı projesinin arazi hazırlık ve montaj aşamasında çalışan personelden kaynaklı atıksu oluşumu söz konusu olacaktır. İşletme aşamasında ise yine personelden kaynaklı atıksu oluşacaktır. Oluşacak atıksular; Botaş A.Ş. ile TP Petrol Dağıtım A.Ş.

arasında yapılmış olan protokol gereği Botaş atıksu arıtma tesisine gönderilecektir. İlgili protok Ek-5 Resmi Yazılar bölümünde verilmiştir.

Faaliyetin arazi hazırlık ve montaj aşamasında 5 kişinin çalışması öngörülmektedir.

Bu personeller için kişi başına günlük su tüketim miktarı 150 lt alınarak;

Personelin su kullanım miktarı = (Kişi başına su kullanım mik.) x (personel sayısı) Personel su kullanım miktarı = 150 lt/gün x 5 kişi

= 750 litre/gün

= 0,75 m3/gün olacaktır.

Kullanılacak suyun %100’ünün atık su olarak geri döneceği kabulüyle oluşacak evsel nitelikli atık su miktarı 0,75 m3/gün olacaktır. Kullanım sonrasında oluşacak atık sular, tamamen evsel nitelikli atık su karakteristiğinde olacaktır. Sözkonusu atıksular Botaş İle TP arasında imzalanan protokole binayen Botaş atıksu arıtma tesisine aktarılacaktır. . İlgili protok Ek-5 Resmi Yazılar bölümünde verilmiştir.

08.06.2010 tarih ve 27605 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanarak yürürlüğe giren

“Toprak Kirliliğinin Kontrolü ve Noktasal Kaynaklı Kirlenmiş Sahalara Dair Yönetmelik”

hükümleri gereği kirliliğe sebebiyet verilmeyecek ve yönetmelik hükümlerine uyulacaktır.

Bunun dışında inşaat aşamasında tozumayı önlemek için arazözle sulama yapılacaktır. Söz konusu sulama çalışmaları için de inşaat süresi boyunca yaklaşık 20 m3/gün su kullanılacağı tahmin edilmektedir. Sulama işlemi sonucu atıksu oluşumu meydana gelmeyecektir.

Projenin inşaat aşamasında oluşacak sıvı atıkların bertarafı sırasında 31.12.2004 tarihli ve 25687 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği (13.02.2008 tarih ve 26786 sayılı RG, 30.03.2010 tarih ve 27537 sayılı RG, 24.04.2011 tarih ve 27914 sayılı RG ve 25.03.2012 tarih ve 27684 sayılı RG ile değişikler) hükümlerine uyulacaktır.

İşletme Safhasında Oluşacak Atıksular

Faaliyetin işletme aşamasında halihazırda çalışır durumda olan 10 çalışana ilave personel öngörülmemektedir. Bu personeller için kişi başına günlük su tüketim miktarı 150 lt alınarak;

Personelin su kullanım miktarı = (Kişi başına su kullanım mik.) x (personel sayısı) Personel su kullanım miktarı = 150 lt/gün x 10 kişi

= 1.500 litre/gün

= 1,5 m3/gün olacaktır.

Kullanılacak suyun %100’ünün atık su olarak geri döneceği kabulüyle oluşacak evsel nitelikli atık su miktarı 1,5 m3/gün olacaktır. Kullanım sonrasında oluşacak atık sular, tamamen evsel nitelikli atık su karakteristiğinde olacaktır. Sözkonusu atıksular Botaş İle TP arasında imzalanan protokole binayen Botaş atıksu arıtma tesisine aktarılacaktır. . İlgili protok Ek-5 Resmi Yazılar bölümünde verilmiştir.

Tesiste ayrıca endüstriyel nitelikli atıksu oluşumu da söz konusu olabilecektir.

Akaryakıtın dolumu sırasında dökülmelerden ya da meydana gelebilecek kazalar sonucu tesiste akaryakıt dökülmesi söz konusu olabilecektir. Bu durumlarda oluşması muhtemel endüstriyel nitelikli atıksular yine Botaş A.Ş. sorumluluğundaki arıtma tesisine aktarılacaktır. Söz konusu tesisle yapılan protokol ve deşarj belgesi Ek-5 Resmi Yazılar bölümünde sunulmuştur.

Katı Atıklar ve Ambalaj Atıkları

Projenin arazi hazırlama ve montaj aşamalarında çalışacak 5 kişiden kaynaklı evsel nitelikli katı atık oluşması söz konusu olacaktır. Bir kişiden kaynaklı günlük katı atık miktarı 1,21 kg/günkabulüyle;

5 kişi x 1,21 kg/gün = 6,05 kg/gün evsel nitelikli katı atık oluşacaktır.

Arazi hazırlık, inşaat aşamasında personelden kaynaklı oluşacak evsel nitelikli katı atıklar; proje alanı içerisinde niteliklerine göre (organik, cam, plastik, kâğıt, metal vb.) ayrı ayrı konteynırlarda toplanarak görünüş, toz, koku ve benzer faktörler yönünden çevreyi kirletmeyecek şekilde kapalı kaplarda muhafaza edilecektir.

Geri kazanımı mümkün olan atıklar Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği çerçevesinde lisanslı bertaraf tesislerine verilerek bertaraf edilecektir. Geri kazanımı mümkün olmayan katı atıklar ise, Hatay Belediye’sine ait katı atık toplama sistemine verilerek bertaraf edilmesi sağlanacaktır.

Tesisin inşaat aşamasında personelden kaynaklanan evsel nitelikli katı atıkların 14.03.1991 tarihli ve 20814 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Katı Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” Madde 18 (Değişik:R.G.-15.09.1998/ 23464)’de belirtildiği üzere denizlere, göllere ve benzeri alıcı ortamlara, caddelere dökülmesi yasaktır.

Bu sebeple işletme aşamasında oluşacak geri dönüşümü mümkün olmayan katı atıkların bertaraf işlemleri sırasında “Katı Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” hükümlerine uyulacaktır.

İşletmede çalışan personellerden kaynaklı evsel nitelikli katı atık oluşumu meydana gelecektir. Projenin işletme aşaması süresince; 40 kişinin çalışacağı ve günlük kişi başına üretilen katı atık miktarının 1,21 kg/gün kabulü ile oluşacak katı atık miktarı aşağıda verilmiştir.

Oluşacak evsel nitelikli katı atık miktarı = 10 kişi x 1,21 kg/gün-kişi

= 12,1 kg/gün olarak hesaplanır.

Faaliyetin işletme aşamasında personelden kaynaklı oluşacak evsel nitelikli katı atıklar; proje alanı içerisinde niteliklerine göre (organik, cam, plastik, kâğıt, metal vb.) ayrı ayrı konteynırlarda toplanarak görünüş, toz, koku ve benzer faktörler yönünden çevreyi kirletmeyecek şekilde kapalı kaplarda muhafaza edilecektir.

Tesisin işletme aşamasında personelden kaynaklı katı atıklardan geri kazanımı mümkün olan ambalaj atıkları, 24.08.2011 tarih ve 28035 sayılı Resmi Gazete”de yayımlanarak yürürlüğe giren “Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği” çerçevesinde;

diğer katı atıklardan ayrı olarak toplanacak ve ambalaj atığı toplama lisansına sahip firma ile yapılacak sözleşme dahilinde belirli aralıklarla firmaya teslim edilecektir. Geri kazanımı mümkün olmayan katı atıklar ise, Hatay Belediyesi katı atık toplama sistemine verilerek bertaraf edilecektir.

Yapılacak çalışmalar esnasında 08.06.2010 Tarih ve 27605 Sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren "Toprak Kirliliğinin Kontrolü ve Noktasal Kaynaklı Kirlenmiş Sahalara Dair Yönetmelik" (14.06.2012 tarih ve 28323 sayılı R.G. ile yapılan değişiklikler de dahil) hükümlerine uygun hareket edilecektir.

Bunun haricinde işletmeden kaynaklanacak katı atıklar (tehlikeli maddelerle kirlenmiş emiciler, filtre malzemeleri, yağ filtreleri, temizleme bezleri, koruyucu giysiler vb.) tehlikeli atık sınıfında değerlendirmekte olup, bu atıklar hakkında detaylı bilgi 1.c.5. ve 1.c.6. başlığı altında sunulmuştur.

Tesis içerisinde oluşacak olan tüm katı atıkların bertarafında 14.03.1991 tarih ve 20814 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Katı Atıkların Kontrolü Yönetmeliği”ne ve bu yönetmelikte yapılan tüm değişikliklere uygun olarak hareket edilecektir.

Atık Yağ Oluşumu

Projenin inşaat ve işletme aşamasında ortaya çıkması muhtemel atık yağlar; tesis içerisinde günlük, haftalık veya aylık yapılacak bakım-onarım işlemleri sonucunda açığa çıkabilecek atık yağlar ile acil durumda oluşabilecek atık yağ olarak sıralanabilir.

Bakım-onarım çalışmaları tesis dışındaki yetkili bakım-onarım istasyonlarında yaptırılacaktır. Ancak makine ve ekipmanlarının bakım-onarımlarının proje sahasında yapılmasının zorunlu olduğu durumlarda oluşması muhtemel atık yağların bertarafı için 30.07.2008 tarih ve 26952 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği” (31.07.2009 tarih ve 27305 sayılı RG ve 30.03.2010 tarih ve 27537 sayılı RG ile değişik) hükümlerine uygun hareket edilecektir.

Proje alanlarında herhangi bir atık yağ oluşması durumunda, oluşacak atık yağların yetkili laboratuvarlarda analizleri yaptırılarak kategorileri belirlenecektir.

Analiz sonuçlarına göre kategorileri belirlenen atık yağlar, mevcut tesis alanı içerisinde yapılacak sızdırmazlığı sağlanmış ve kapalı olarak tasarlanacak geçici atık depolama alanındaki sızdırmaz atık yağ tanklarında geçici olarak depolanacaktır.

Söz konusu atık yağ tankları her kategori atık yağ için ayrı ayrı olacaktır. Ayrıca tanklar kırmızı renkli olacak, üzerlerinde “ATIK YAĞ” ibaresi ve atık yağ kategorisi bulunacaktır. Oluşacak atık yağların 6 aylık geçici depolama süreleri geçirilmeden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan lisans almış geri kazanım/geri dönüşüm tesislerine UATF düzenlenerek gönderilmeleri ve bertaraf edilmeleri sağlanacaktır. Daha sonra söz konusu UATF evraklarının A formunun bir nüshası Çevre ve Şehircilik Bakanlığına, D formunun bir nüshası Hatay Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne sunulacak olup, B ve D formlarının birer nüshaları da arşivlenip en az 5 yıl saklanacaktır.

Proje sahası içerisinde yapılacak bakım ve onarımlar, sızdırmazlığı sağlanmış bir alanda yapılacak olup, yapılacak çalışmalar esnasında 08.06.2010 Tarih ve 27605 Sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren "Toprak Kirliliğinin Kontrolü ve Noktasal Kaynaklı Kirlenmiş Sahalara Dair Yönetmelik" (14.06.2012 tarih ve 28323 sayılı R.G. ile yapılan değişiklikler de dahil) hükümlerine uygun hareket edilecektir. Tesis faaliyeti kapsamında bitkisel atık yağ oluşumu söz konusu olmayacaktır. Çalışan personelin yemek ihtiyacı dışarıdan karşılanacaktır.

Tehlikeli Atık Oluşumu

Projenin inşaat ve işletme aşamasında çalışacak makine ve ekipmanlardan kaynaklı oluşması muhtemel yağlı üstüpler, araçlardan oluşabilecek yağlı filtre aksamları vb. gibi kontamine olmuş atıklar, tehlikeli atık olarak sınıflandırılabilir.

Proje alanında ortaya çıkacak tehlikeli atık kapsamındaki atıklar cinslerine göre ayrılarak, proje alanında inşa edilecek, sızdırmazlığı sağlanmış, üstü kapalı ve her atık türü için bölmeleri bulunacak şekilde tasarlanmış geçici atık depolama alanında depolanacaktır. Her bölmede depolanan atıkları tanımlayıcı bilgileri(adı, atık kodu vb.) içeren tabelalar bulunacaktır.

Oluşacak tehlikeli atıkların 6 aylık geçici depolama süreleri geçirilmeden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan lisans almış geri kazanım/geri dönüşüm tesislerine UATF düzenlenerek gönderilmeleri ve bertaraf edilmeleri sağlanacaktır.

Daha sonra söz konusu UATF evraklarının A formunun bir nüshası Çevre ve Şehircilik Bakanlığına, D formunun bir nüshası Hatay Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne sunulacak olup, B ve D formlarının birer nüshaları da arşivlenip en az 5 yıl saklanacaktır.

Projenin tüm aşamalarında oluşması muhtemel tehlikeli atıkların oluşmasından bertarafına kadar olan süreçte, 14.03.2005 tarih ve 25755 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” (04.09.2009 tarih ve 27339 sayılı RG, 26.03.2010 tarih ve 27533 sayılı R.G., 30.03.2010 tarih ve 27537 sayılı RG ve 30.10.2010 tarih ve 27744 sayılı R.G. ile değişik) hükümlerine uygun hareket edilecektir.

Atık Pil ve Akümülatörler

Proje kapsamında kullanılacak olan araç ve ekipmanların bakım ve onarımlarının faaliyet alanı dışında yetkili servis istasyonlarında yaptırılacak olduğundan, akümülatör değişimleri de tesis dışarısında yapılacaktır. Oluşan atık akümülatörler de yeni akümülatörün alındığı servis istasyonuna verilecektir.

Ancak herhangi bir acil durumda akümülatör değişimlerinin tesis içerisinde yapılması durumunda, ortaya çıkması muhtemel atık aküler 31.08.2004 tarih ve 25569 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Atık Pil ve Akümülatörlerin Kontrolü Yönetmeliği”

(Değişik: R.G.-03.03.2005/25744 ve R.G.-30.03.2010/27537) hükümleri doğrultusunda proje alanı içerisinde taban sızdırmazlığı sağlanmış, kapalı bir ortamda geçici depolanacak ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan lisans almış geri kazanım/geri dönüşüm firmasına verilmek sureti ile bertarafı sağlanacaktır.

Projenin işletme aşamasında atık piller oluşması durumunda bu atık piller, tesis içerisinde belirli noktalara konulacak atık pil kutularında biriktirilecek ve bu atık pil kutularının dolmasına yakın “Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği”’ne teslim edilecektir.

Planlanan faaliyetin tüm aşamalarında 26.03.2010 tarih ve 27533 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan ve 01.04.2010 tarihinde yürürlüğe giren “Atıkların Düzenli Depolanmasına Dair Yönetmelik” ve 31.08.2004 tarih ve 25569 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Atık Pil ve Akümülatörlerin Kontrolü Yönetmeliği” (Değişik:

R.G.-03.03.2005/25744 ve R.G.-30.03.2010/27537) hükümlerine uygun hareket edilecektir.

Ömrünü Tamamlamış Lastikler

Faaliyetin tüm aşamalarında çalışacak araçlardan kaynaklanması muhtemel araç lastikleri, 25.11.2006 tarih ve 26357 sayılı “Ömrünü Tamamlamış Lastiklerin Kontrolü Yönetmeliği” (Değişik. 30.03.2010 tarih ve 27537 sayılı R.G) hükümlerine doğrultusunda proje alanı içerisinde taban sızdırmazlığı sağlanmış, kapalı bir ortamda geçici depolanacak ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan lisans almış geri kazanım/geri dönüşüm firmasına verilerek bertaraf edilmesi sağlanacaktır.

Gürültü

Projenin arazi hazırlık ve montaj aşamasında proje sahasına giriş-çıkış yapacak olan kamyon, vinç gibi araçlardan kaynaklı gürültü oluşumu söz konusu olacaktır.

04.06.2010 tarih ve 27601 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren

“Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği (ÇGDDY)” 23.

Maddesinin 1. Bendinin (a) fıkrasında “Şantiye alanındaki faaliyet türlerinden çevreye yayılan gürültü seviyesi Ek-VII’de yer alan Tablo-5’te verilen sınır değerleri aşamaz.”

denilmektedir.

Tablo 1.ç.2.’de verilen inşaat aşaması gürültü düzeyleri; ÇGDYY’nin Ek-VII Tablo-5’de belirtilen gürültü sınır değerleri ile karşılaştırıldığında gündüz için; inşaat aşamasında 150 m mesafeden sonra 70 dBA sınır değerini sağlandığı görülmektedir.

Planlanan projenin işletme aşamasında tesis içerisinde yer alacak ekipmanlardan kaynaklı çevresel gürültü oluşumu söz konusu olacaktır.

ÇGDY Yönetmeliği Madde 22’de endüstriyel tesisler, atölye imalathane ve işyerlerinden çevreye yayılan gürültü seviyesine ilişkin kriterler belirlenmiştir. Bu kapsamda ilgili maddenin “a” bendinde “Her bir endüstri tesisinden çevreye yayılan gürültü seviyesi bu Yönetmeliğin ekindeki Ek-VII’de yer alan Tablo-4’te verilen sınır değerleri aşamaz” denilmektedir.

Proje alanına en yakın yerleşim birimi Yeniyurt Köyü olup, söz konusu proje alanı Yeniyurt Köyü’nün yaklaşık 1,3 km güneyinde bulunmaktadır. Bu sebeple Yeşilyurt Köyü’ndeki yerleşimlerin faaliyetin işletme aşamasında olumsuz gürültü şartlarından etkilenmesi söz konusu olmayacaktır. Tesiste gürültüye sebep olacak tüm makine ve ekipmanların düzenli bakımları yaptırılıp, ekonomikömürleri dolduğunda yenilenecektir.

Faaliyet alanında, 4857 sayılı "İş Kanunu"nda belirtilen koruyucu gereçlerin (kulaklıklar, kulak tıkayıcıları vs.) işçiler tarafından düzenli olarak kullanılması sağlanacaktır. 23.12.2003 tarih ve 25325 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Gürültü Yönetmeliği” Madde-5'te belirtilen maruziyet sınır değerleri aşılmayacaktır.

Proje alanında çalışacak işçilerin sağlığının korunması amacıyla “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca hazırlanan Titreşim Yönetmeliği Madde-5'e göre en yüksek maruziyet etkin değerleri 85 dBA olarak verilmiştir. Faaliyet süresince maruziyet sınır değerleri aşılmayacak ve personelin koruyucu ekipman kullanması sağlanacaktır.

Faaliyetin her aşamasında 04.06.2010 tarih ve 27601 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan "Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği"ne ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca hazırlanan ve 23.12.2003 tarihli ve 25325 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "Gürültü Yönetmeliği ile Titreşim Yönetmeliği"ne uygun olarak çalışılacaktır.

Tesiste gürültüye sebep olacak tüm makine ve ekipmanların düzenli bakımları yaptırılıp, ekonomik ömürleri dolduğunda yenilenecektir. Bunun dışında tesiste çalışan işçilerin kişisel koruyucu ekipman (kulaklık vb.) kullanması sağlanacak olup, belirli periyotlarda iç gürültü ölçümü yaptırılarak da sürekli kontrol sağlanacaktır.

Aynı zamanda söz konusu faaliyet 29.04.2009 tarih ve 27214 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren “Çevre Kanunca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkındaki Yönetmelik” (Değişiklik 24.02.2010 tarih ve 27503 sayılı RG) Ek-1 Listesi, Madde 9.2.2* – “Benzin, nafta, motorin, fuel-oil ve benzeri akaryakıtlar için toplam depolama tank kapasitesi 30.000 ton ve daha fazla olan tesisleri (Isınma amaçlı kullanılan depolama tankları hariçtir).“ başlığı altında değerlendirilen tesisler kapsamına girmektedir.

Bahsi geçen yönetmeliğin 1.Maddesinin 2. Bendinde “EK-1 ve EK-2 listesinde yer alan (*) işaretli faaliyet ve tesisler, çevre izninin gürültü kontrol ile ilgili hükümlerinden muaftır.”

hükmü yer almaktadır. Bu kapsamda kapasite artışı planlanan tesis faaliyeti için 16.04.2013 tarih ve 15001 sayılı “Gürültü” konulu Çevre İzni Muafiyeti alınmıştır. Bahse konu yazı Ek-5/Resmi Yazılar başlığı altında sunulmuştur

Toz Emisyonu ve Hava Kalitesi Üzerine Etkiler

03.07.2009 tarih ve 27277 sayı ile Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren

“Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği (SKHKK)” Ek-2’de de belirtildiği üzere; yeni kurulacak tesisler için, Ek-2’de belirtilen kirletici kütlesel debilerinin aşılması halinde “Hava Kirlenmesine Katkı Değerinin Hesaplanması” gerekmektedir.

“SKHKKY” Ek-2’de de belirtildiği üzere; yeni kurulacak tesisler için, Ek-2’de belirtilen kirletici kütlesel debilerinin aşılması halinde, tesis etki alanında uluslararası kabul görmüş bir dağılım modeli kullanımıyla “Hava Kirlenmesine Katkı Değerinin Hesaplanması”na gerek duyulmamıştır.

Bahse konu tesis için 13.12.2006 tarihli “A Grubu Emisyon İzin Belgesi” Ek-5 Resmi Yazılar bölümünde sunulmuştur.

Bununla birlikte faaliyet alanında yapılacak inşaat çalışmalarının tüm aşamalarında SKHKKY Ek-1’de toz emisyonu için verilen kontrol tedbirlerinin alınması sağlanacaktır. Bu noktada arazide oluşabilecek tozlanmayı minimuma indirgemek için, emisyon kaynağında, savurma yapmadan doldurma ve boşaltma işlemlerinin yapılması, yolların ıslah edilmesi, malzeme taşınması sırasında araçların üzerinin branda ile kapatılması ve malzemenin üst kısmının % 10 nemde tutulması gibi önlemler alınacaktır. Ayrıca proje kapsamında malzemelerin taşınması esnasında yollarda tozun indirgenmesi amacıyla gerektiğinde arazöz ile yolların sulanması sağlanacaktır.

03.07.2009 tarih ve 27277 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren

“Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği (SKHKKY)”nde (30.03.2010 tarih ve 27537 sayılı, 10.10.2011 tarih ve 28080 sayılı, 13.04.2012 tarih ve 28263 sayılı, 16.06.2012 tarih ve 28325 sayılı ve 10.11.2012 tarih ve 28463 sayılı Resmi Gazete’ler ile yapılan değişiklikler) yer alan hükümlere uygun hareket edilecektir. Tesiste bulunan emisyon kaynaklarında SKHKKY’nde belirtilen sınır değerlere ve koşullara uyulacak ve gerekli tedbirler alınacaktır.

Tesisin işletilmesi esnasında, temizlik ve dezenfeksiyon işlemleri periyotlarına uygun olarak ve titizlikle yerine getirilecektir. Tesiste tam bir kuruluk ve temizlik sağlanacaktır.

04.09.2010 tarih ve 27692 sayılı “Kokuya Sebep Olan Emisyonların Kontrolü Yönetmeliği”

hükümlerine uyulacaktır.

Flora-Fauna Üzerine Etkiler ve Alınacak Önlemler

Proje etki alanı içerisinde üretimden etkilenmesi muhtemel flora ve fauna türleri yer almamaktadır.

Tesis işletmeye alınmadan önce ilgili yönetmelik hükümlerine göre gerekli başvurular yapılıp çevre izinleri alınacaktır.

2872 sayılı Çevre Kanunu’na, Mer’i mevzuata ve buna bağlı olarak yürürlüğe giren;

Projenin tüm aşamalarında uyulacak olan kanun ve yönetmelikler aşağıda sıralanmaktadır:

 2872 sayılı Çevre Kanunu ve 5491 sayılı Çevre Kanunu’nda değişiklik yapılmasına dair kanun

 4857 sayılı İş Kanunu, 6831 sayılı Orman Kanunu, 4342 sayılı Mera Kanunu

 1380 sayılı Su Ürünleri Kanunu ve Yönetmeliği

İş Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü (11.01.1974 tarih ve 14765 sayılı RG)

Yapı İşlerinde Sağlık ve Güvenlik Yönetmeliği (23.12.2003 tarih ve 25325 sayılı RG)

Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği (04.06.2010 tarih ve 27601 sayılı RG)

 Katı Atıkların Kontrolü Yönetmeliği ve Yönetmelikte yapılan değişiklikler (14.03.1991 tarih ve 20814 sayılı RG)

Hafriyat Toprağı, İnşaat ve Yıkıntı Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği (18.03.2004 tarih ve 25406 sayılı RG)

Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği (03.07.2009 tarih ve 27277 sayılı RG)

 Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (30.03.2010 tarih ve 27537 sayılı RG)

Hava Kalitesi Değerlendirme ve Yönetimi Yönetmeliği (06.06.2008 tarih ve 26898 sayılı RG)

Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği ve Yönetmelikte Yapılan Değişiklikler (31.12.2004

Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği ve Yönetmelikte Yapılan Değişiklikler (31.12.2004

Benzer Belgeler