• Sonuç bulunamadı

PROJENİN İNŞAAT VE İŞLETME AŞAMASINDA ÇEVRESEL ETKİLERİ VE ALINACAK ÖNLEMLER

Proje kurulu bina içerisinde makine ekipman alımıyla yapılacağından inşaat yapılması söz konusu değildir.

Sıvı Atıklar

Tesiste 20 kişi istihdam edilecek olup, kişi başına günlük tüketilecek su miktarı 200 litre olduğu varsayılarak, su ihtiyacı 4 m3/gün olarak hesaplanmıştır. Suyun tamamının atıksuya dönüşeceği varsayılarak günlük evsel atıksu miktarı 4 m3/gün olacaktır.

Çalışan işçi sayısı : 20 kişi

 ‘Atıksu Arıtma Sistemlerinin Tasarım Esasları’ (Cilt I.) D.E.Ü. Müh. Fak. Doç. Dr .Hikmet TOPRAK Çevre Müh Böl.,İZMİR,19 96 adlı kaynak kitaptan, evsel nitelikli atıksularda BOI5 : 60gr/kişi-gün , AKM : 90 gr/kişi-gün,KOI : 120 gr/kişi-gün olarak alınmıştır.

Tablo-12 Sıvı Atık Miktarları

Tesiste üretim aşamalarında proses kaynaklı atıksu oluşmayacaktır. Üretim tanklarının yıkanması sonucu oluşacak 25 m3/yıl organik solvent ve su bazlı yıkama sıvıları tehlikeli atık olarak bertarafa gönderilecektir.

Katı Atıklar;

İşletme aşamasında, personelin evsel nitelikli ihtiyaçları sonrası açığa çıkan katı atıklar katı atık olarak değerlendirilmektedir. Oluşacak evsel nitelikli katı atıkların miktarı ile ilgili tahminler ve kabuller aşağıda görülebilir;

Çalışacak Personel Sayısı : 20 kişi

Kişi Başına Günlük Oluşan Katı Atık : 1.15 kg/kişi.gün*

Günlük Oluşan Toplam Evsel Katı Atık : (20 kişi x 1.15 kg/kişi.gün)= 23 kg/gün 23 kg/gün x 300 gün/yıl x 1 ton/1000 kg

= 6,9 ton/yıl

*: Türkiye İstatistik Kurumu, Çevre İstatistikleri, en son güncel Belediye Atık İstatistikleri (2008 dönemi) verilerinden alınan bilgilere göre, kişi başı günlük belediye atık miktarı 1,15 kg’dır.

Oluşan evsel nitelikli katı atıklar üstü kapalı sızdırmasız çöp konteynırlarında biriktirilmekte ve ALOSBİ tarafından bertarafı sağlanmaktadır.

Prosesten kaynaklı ambalaj atığı 1 ton/yıl söz konusu olacaktır. Bu tür atıklar, 24.08.2011 tarih ve 28035 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliğinde belirtildiği gibi kullanılan (plastik, metal, cam, kağıt-karton, kompozit vb.) ve kaynağına (evsel, endüstriyel, ticari, işyeri ) bakılmaksızın ülke içinde piyasaya sürülen bütün ambalajları ve ambalaj atıklarını kapsar. Bu sebeple işletme aşaması sırasında oluşacak katı atıklar (metal, cam, plastik, kağıt, vb), biriktirme kaplarında niteliklerine göre ayrı ayrı toplanarak görünüş, koku, toz, sızdırma ve benzeri faktörler yönünden çevreyi kirletmeyecek şekilde geri dönüşüm firmalarına verilmektedir. Yukarıda belirtilen Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği hükümlerine uyulacaktır.

Katı Atık Miktar

Personelden kaynaklı evsel nitelikli katı atık 23 kg/gün (6,9 ton/yıl)

Ambalaj atığı 1 ton/yıl

Tablo-13 Oluşacak Katı Atıklar ve Miktarları

Bu katı atıklar menşeine göre ayrı ayrı kaplarda toplanarak, biyolojik vasıflı katı atıklar günübirlik olarak "Katı Atıkların Kontrolü Yönetmeliği"nin 18. maddesine göre uygun biriktirme kaplarında biriktirilerek toplanmakta ve uygun aralıklarla ALOSBİ katı atık ekipleri vasıtasıyla nakledilmektedir.

Kaynak Mevcut Miktar

Personelden Kaynaklı Evsel

Nitelikli Sıvı Atık 4 m3/gün (1200 m3/yıl)

Proje kapsamında, 14.03.2005 tarihli ve 25755 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliği’ne, 05.07.2008 tarihli ve 26927 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Atık Yönetimi Genel Esaslarına İlişkin Yönetmeliğe, 24.08.2011tarih ve 28035 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği ve 25777 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Katı Atıkların Kontrolü Yönetmeliği’ne uyulacaktır.

Tehlikeli Atıklar, Atık Yağlar v.b

Proseste üretim tanklarının yıkanması sonucu yılda yaklaşık 25 ton/yıl organik solvent ve su bazlı yıkama sıvıları tehlikeli atık olarak çıkacaktır.

Oluşacak atık organik solvent ve su bazlı yıkama sıvıları atık alanı içerisinde IBC tanklar içerisinde depolanacaktır.

Yurtdışından ve yurtiçinden alınmış olan hammaddelerin ve yardımcı kimyasalların ambalajları (varil, fiber bidon vb) kontamine ambalaj atık olarak çıkacak olup atık miktarın yıllık 25 ton olması öngörülmektedir.

Tesiste ayrıca Üstübü, Eldiven vb. Tehlikeli Atıkları çıkacak olup yılda yaklaşık 100 kg olması beklenmektedir.

Tesiste yemek hizmeti catering firmasından satın alınacak olup tesiste bitkisel atık yağ oluşmayacaktır.

Tesiste revir kurulmayacak olup tıbbi atık oluşumu söz konusu olmayacaktır.

Tesiste makine ekipman bakımları sırasında atık yağ oluşursa ayrı biriktirilerek Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan yetkili geri kazanım firmalarına UATF düzenlenerek verilecektir.

Ünite Atık Mevcut Atık Miktarı

Proses Kontamine Ambalaj Atığı 20 ton/yıl

Proses Organik Solvent ve Su Bazlı Yıkama Sıvıları 25 ton/yıl

Proses Üstübü, Eldiven vb. Tehlikeli Atıklar 100 kg/yıl

Tablo-14 Tesiste Oluşan Tehlikeli Atıklar ve Miktarları

Tesiskurulumu tamamlandıktan sonraAtık Yönetim Planı hazırlanarak Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ‘nden Atık Yönetim Planı Onayı alınacak ve Geçici Depolama İzni başvurusu yapılacaktır.

Geri kazanım/bertarafa gönderilmesi esnasında lisanslı araçlarla taşınması ve taşıma sırasında Ulusal Atık Taşıma Formlarının düzenlenmesi gerekmektedir. Konu ile ilgili olarak Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne gerekli müracaatlar yapılacak, formlar düzenlenerek makama sunulacaktır. Oluşan tehlikeli atıklar 14.03.2005 tarih ve 25755 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” hükümlerine uyulacağını taahhüt ederiz.

Faaliyet alanında atık pil oluşması durumunda, kullanıldıktan sonra atıklar evsel ve diğer atıklardan ayrı olarak toplanacak, 31.08.2004 tarih ve 25569 sayılı Resmi Gazete’de Yayımlanan “Atık Pil ve Akümülatörlerin Kontrolü Yönetmeliği” uyarınca, oluşacak atık piller pil ürünlerinin dağıtımını ve satışını yapan işletmelerce veya belediyelerce oluşturulacak toplama noktalarına atık piller teslim edilecektir.

Faaliyet alanında araçların akümülatörlerinin değiştirilmesi durumunda, kullanıldıktan sonra atıklar evsel ve diğer atıklardan ayrı olarak toplanacak, 31.08.2004 tarih ve 25569 sayılı Resmi Gazete’de Yayımlanan “Atık Pil ve Akümülatörlerin Kontrolü Yönetmeliği” uyarınca, eski akümülatörler akümülatör ürünlerinin dağıtım ve satışını yapan işletmeler ve araç bakım-onarım yerlerini işletenlerin oluşturduğu geçici depolama yerlerine teslim edilecektir.

Tesis Çevre Bilgi Sistemine kayıt olup Tehlikeli Atık Beyanını yıllık olarak14.03.2005 tarih ve 25755 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliği”

hükümlerine uygun olarak yapacaktır.

Gaz vb. Atıklar

İşletmede emisyon kaynağı olarak üretim kısmının havalandırması ve dolum makinelerinden çıkacak gaz buhar emisyonu için 3 adet baca yapılacaktır.Biriket Formunda İlaç Üretimi ve Dolumunda ısıtma elektrik ile sağlanacak olup yakıt kullanılmayacaktır.

- Havalandırma Bacası: Üretim yapılırken Uçucu Organik Gaz (VOC) emisyonu oluşacakolup üretim alanı içerisinde havalandırma sistemi ile emisyon ortamdan çekilerek bir baca vasıtasıyla atmosfere verilecektir. Tesis faaliyete geçtikten sonra yapılacak emisyon ölçümlerinde ölçüm değerlerinin 03.07.2009 tarih ve 27277 sayılı Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği ve 20.12.2014 tarih ve 29211 sayılı Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik sınır değerlerini aşması halinde kartuş filtre sistemi kurulacaktır. Kartuş filtrelerin periyodik olarak değişimleri yapılarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığından lisanslı bertaraf tesisine gönderilecektir.Uçucu Organik Gaz (VOC) emisyonu için SKHKKY Sınır Değerleri Tablo-16 da verilmiştir.

Emisyon Kaynağı Emisyon Parametreleri

Havalandırma Bacası-1 VOC

Havalandırma Bacası-2 VOC

Havalandırma Bacası-3 VOC

Tablo-15 Tesisteki Emisyon Kaynakları

I’inci sınıfa giren organik bileşiklerin emisyonu

(0,1 kg/saat veya üzerindeki emisyon debileri için) 20 mg/Nm3 II’inci sınıfa giren organik bileşiklerin emisyonu

(2 kg/saat veya üzerindeki emisyon debileri için) 100 mg/Nm3 III’üncü sınıfa giren organik bileşiklerin emisyonu

(3 kg/saat veya üzerindeki emisyon debileri için) 150 mg/Nm3

Tablo-16 Organik Buhar ve Gaz Emisyonları için Sınır Değerleri (SKHKKY Ek-1 h.3 Tablo 1.2.2)  

Tesis, 10.09.2014 tarih ve 29115 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği Ek–2 /4.2 Toplam 2 ton/gün ve daha fazla 100 ton/gün’den az organik kimyasal çözücü maddelerin (alkoller, aldehitler, aromatikler, ketonlar, asitler, esterler, asetatlar eterler ve benzeri) hammadde olarak kullanıldığı tesisler, Ek–2 /4.3 Bitki koruma ürünlerinin ve biyositlerin üretimi ve bitki koruma ürünleri ile bunlarda kullanılan etkin maddelerin öğütüldüğü, mekanik olarak, karıştırıldığı, paketlendiği ve boşaltıldığı ve yeniden paketlendiği tesisler, Ek–2 /9.10 Bitki koruma maddeleri veya haşereye karşı korunma maddeleri için toplam depolama tank kapasitesi 5 ton ve daha fazla olan tesislerkapsamında almaktadır. Tesis faaliyete geçtikten sonra Çevre İzni alınacaktır.

03.07.2009 tarih ve 27277 sayılı Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği, 20.12.2014 tarih ve 29211 sayılı Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ve 10.09.2014 tarih ve 29115 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği hükümlerine uyulacaktır.

Gürültü Kirliliği

Tesis, 10.09.2014 tarih ve 29115 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği Ek–2 /4.2 Toplam 2 ton/gün ve daha fazla 100 ton/gün’den az organik kimyasal çözücü maddelerin (alkoller, aldehitler, aromatikler, ketonlar, asitler, esterler, asetatlar eterler ve benzeri) hammadde olarak kullanıldığı tesisler, Ek–2 /4.3 Bitki koruma ürünlerinin ve biyositlerin üretimi ve bitki koruma ürünleri ile bunlarda kullanılan etkin maddelerin öğütüldüğü, mekanik olarak, karıştırıldığı, paketlendiği ve boşaltıldığı ve yeniden paketlendiği tesisler, Ek–2 /9.10 Bitki koruma maddeleri veya haşereye karşı korunma maddeleri için toplam depolama tank kapasitesi 5 ton ve daha fazla olan tesisler kapsamında yer almaktadır. Ancak yetkili idare talep etmesi halinde yetkili laboratuvarlara akustik rapor hazırlatılacaktır.

Tesis, 04.06.2010 tarih 27601 sayılı resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği kapsamı içerisinde değildir.

04.06.2010 tarih 27601 sayılı Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği’ne uyulacaktır.

Benzer Belgeler