• Sonuç bulunamadı

PROJE YERİ VE ETKİ ALANININ MEVCUT ÇEVRESEL ÖZELLİKLERİ

a) Mevcut arazi kullanımı ve kalitesi (tarım alanı, orman alanı, planlı alan, su yüzeyi ve benzeri)

İzmir İli, Aliağa İlçesi, İzmir Aliağa Organize Sanayi Bölgesi, tapunun K18-A-16B-16C Pafta, 146 ada ve 5 parseli, İzmir Aliağa Organize Sanayi Bölgesi Adnan Saka Bulvarı No:24 Aliağa / İZMİR adresidir. Firma bu adreste faaliyete yeni başlayacaktır.

Faaliyet alanında Ceon Kimya Tarım San. ve Tic. A.Ş. tarafından Zirai Mücadele İlaçları, Bitki Gelişim Düzenleyiciler (BGD), Çevre ve Halk Sağlığı Haşere İlaçları, Organik ve Kimyasal Gübre üretimi yapılması planlanmaktadır. İşletmenin kurulu olduğu alanın ALOSBİ den alınmış Yer Tahsis BelgesiEk-4’de verilmiştir.

İşletmenin kurulacağı alan 1/1000 ölçekli imar planında Aliağa Organize Sanayi Bölgesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Faaliyet alanı yakın çevresi tesisin Organize Sanayi Bölgesi içerisinde bulunmasından dolayı yoğun sanayi kullanımına sahiptir.

Tesis arazisi Aliağa Organize Sanayi Bölgesi sınırları içerisindedir. Proje sahası engebesiz, düz bir konumdadır. Proje yeri İzmir-Çanakkale Karayolu’na yaklaşık 5 km, Aliağa’ya yaklaşık 7,7 km mesafede bulunmaktadır. İzmir Aliağa Organize Sanayi Bölgesi’nin İzmir-Çanakkale karayoluna yakın olması da ulaşımı kolaylaştırmıştır.

Tesise en yakın yerleşim ve işletme birimleri yaklaşık olarak kuş uçuşu 3,2 km kuzeydoğusunda Çoraklar Köyü, 7,7 km güneybatısında Aliağa İlçesi bulunmaktadır.

İşletmenin bitişik parsellerinde sanayi tesisleri yer almaktadır.

İşletmenin kurulacağı alana dair ALOSBİ Bölge Müdürlüğü’nden alınan Yer Tahsis Belgesi Ek-5’de verilmiştir. Tesis alanını gösteren Vaziyet Planı Ek-6’da, tesisin ALOSBİ içindeki Yer Bulduru Haritası Ek-3’de verilmiştir.

Tesis 10.002 m2 ’lik arazi üzerinde toplam 4997 m2 kapalı alan içerisinde yer alacaktır.

Arazi kullanımı, Fabrika Binası ve müştemilatları ve sahası vasfındadır. Firma belirtilen adreste kiracı olarak faaliyet gösterecek olup tapu ve kira sözleşmesi Ek-5’de, Yapı Kullanma İzin Belgeleri ise Ek-2’de sunulmuştur. Tesiste 4997 m2 kapalı alanın bulunmakta olup işçiler için sosyal tesis ve idari kısım idari binanın içinde yer alacaktır.

Tesiste Zirai Mücadele İlaçları, BGD (Bitki Gelişim Düzenleyiciler), Çevre Ve Halk Sağlığı Haşerelerle Mücadele İlaçları, Organik ve Kimyasal Gübre üretimi yapılacaktır.

Faaliyet yerinin Jeoloji Haritası ve Deprem Haritalarında işaretlenmiş olarak Ek-9 ve Ek-10’da verilmiştir.

Proje alanı içerisinde tarım alanı, orman alanı, planlı alan, su yüzeyi vb. alanlar yer almamaktadır.

b) EK 5 deki Duyarlı Yöreler Listesi dikkate alınarak korunması gereken alanlar:

Faaliyetin yapılacağı arazi ve yakın çevresinde sulak alanlar, kıyı kesimleri, dağlık ve ormanlık alanlar, tarım alanları, milli parklar, özel koruma alanları, nüfusça yoğun alanlar, tarihsel, kültürel, arkeolojik, ve benzeri önemi olan alanlar, erozyon alanları, heyelan alanları, ağaçlandırılmış alanlar, potansiyel erozyon ve ağaçlandırma alanları ile 167 sayılı Yer altı Suları Hakkında Kanun gereğince korunması gereken akiferler bulunmamaktadır.

Proje alanları ve yakın civarının Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği’nin EK-V Duyarlı Yöreler Listesi dikkate alınarak yapılan değerlendirmesi aşağıdaki gibidir;

1. Ülkemiz Mevzuatı uyarınca korunması gerekli alanlar :

a) 2873 sayılı Milli Parklar Kanunu’nun 2. maddesinde tanımlanan ve bu Kanunu’nun 2 nci maddesinde tanımlanan ve bu Kanunun 3 üncü maddesi uyarınca belirlenen “Milli Parklar”, “Tabiat Parkları”, “Tabiat Anıtları” ve “Tabiat Koruma Alanları”; Proje alanında ve yakın çevresinde “Tabiat Koruma Alanı” “Milli Parklar”, “Tabiat Parkları”, “Tabiat Anıtları”

proje sahası ve yakın çevresinde bulunmamaktadır.

b) 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu uyarınca Orman Bakanlığı’nca belirlenen “Yaban Hayatı Koruma Sahaları ve Yaban Hayvanı Yerleştirme Alanları”; “Yaban Hayvanı Yetiştirme Alanı” proje sahası ve yakın çevresinde bulunmamaktadır.

c) 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’nun 2 nci maddesinin “a - Tanımlar” bendinin 1, 2, 3 ve 5 inci alt bentlerinde “Kültür Varlıkları”, “Tabiat Varlıkları”,

“Sit” ve “Koruma Alanı” olarak tanımlanan ve aynı Kanun ile 3386 sayılı Kanunun ilgili maddeleri uyarınca tespiti ve tescili yapılan alanlar; Proje alanı yakınında arkeolojik sit alanı olarak belirlenmiş alan bulunmamaktadır.

d) 1380 sayılı Su Ürünleri Kanunu kapsamında olan Su Ürünleri İstihsal ve Üreme Sahaları; Tesis sahası yakınında bulunan kanal su ürünleri istihsal ve üreme sahası kapsamına girmemektedir.

e) 31/12/2004 tarih ve 25687 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği’nin 17, 18, 19 ve 20 nci maddelerinde tanımlanan alanlar;

Tesis sahası içerisinde bu tür alanlar bulunmamaktadır. Projeye konu alanda yer altı ve yerüstü sularını kirletebilecek herhangi bir yıkama zenginleştirme tesisi kurulmayacağından bölgedeki yeraltı ve yerüstü kaynaklarını kirletebilecek herhangi bir atık ve atık su oluşumu da meydana gelmeyecektir.

f) 02/11/1986 tarih ve 19269 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Hava Kalitesinin Korunması Yönetmeliği’nin 49 uncu maddesinde tanımlanan “Hassas Kirlenme Bölgeleri”; Yörede mevcut “Hassas Kirlenme Bölgeleri” proje sahası ve yakın çevresinde bulunmamaktadır.

g) 2872 sayılı Çevre Kanunu’nun 9 uncu maddesi uyarınca Bakanlar Kurulu tarafından “Özel Çevre Koruma Bölgeleri” olarak tespit ve ilan edilen alanlar; Tesis alanın yakın çevresinde Özel Çevre Koruma Bölgeleri olarak tespit ve ilan edilen alanlar yoktur.

h) 2960 Sayılı Boğaziçi Kanunu’na Göre Koruma Altına Alınan Alanlar; Yörede, 2960 Sayılı Boğaziçi Kanunu’na Göre Koruma Altına Alınan Alanlar bulunmamaktadır.

i) 6831 sayılı Orman Kanunu gereğince orman alanı sayılan yerler; Proje sahası orman alanı değildir.

j) 3621 sayılı Kıyı Kanunu gereğince yapı yasağı getirilen alanlar; Böyle bir alan söz konusu değildir.

k) 3573 sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanun’da belirtilen alanlar; Yörede 3573 Sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanunda Belirtilen Alanlar bulunmamaktadır.

l) 4342 sayılı Mera Kanunu’nda belirtilen alanlar; Proje alanı imarlı sanayi alanı olup mera vasfı taşımamaktadır.

m) 17/05/2005 tarih ve 25818 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Sulak Alanların Korunması Yönetmeliği’ nde belirtilen alanlar;Sulak Alan Koruma Bölgeleri içerisinde yer almamaktadır.

n) Ülkemizin taraf olduğu uluslararası sözleşmeler uyarınca korunması gerekli alanlar:

Proje alanı ve çevresinde uluslar arası sözleşmeler uyarınca korunması gerekli alanlar kapsamında yer almamaktadır.

2. Ülkemizin taraf olduğu uluslararası sözleşmeler uyarınca korunması gerekli alanlar:

a) 20/02/1984 tarih ve 18318 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren

“Avrupa’nın Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarını Koruma Sözleşmesi” (BERN Sözleşmesi) uyarınca koruma altına alınmış alanlardan “Önemli Deniz Kaplumbağası Üreme Alanları”nda belirtilen I. ve II. Koruma Bölgeleri, “Akdeniz Foku Yaşama ve Üreme Alanları”; Proje alanı ve çevresinde İlgili Sözleşmede belirtilen flora, fauna, Deniz Kaplumbağası, Üreme Alanları”nda belirtilen I. ve II. Koruma Bölgeleri, “Akdeniz Foku Yaşama ve Üreme Alanları” bulunmamaktadır.

b) 12/06/1981 tarih ve 17368 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren

“Akdeniz’in Kirlenmeye Karşı Korunması Sözleşmesi” (Barcelona Sözleşmesi) uyarınca koruma altına alınan alanlar; Proje alanı ve çevresinin “Akdeniz’in Kirlenmeye Karşı Korunması Sözleşmesi” (Barcelona Sözleşmesi) uyarınca koruma altına alınan alanlar ile ilgisi bulunmamaktadır.

c) 23/10/1988 Tarihli ve 19968 Sayılı Resmi Gazetede Yayımlanan “Akdeniz’de Özel Koruma Alanlarının Korunmasına Ait Protokol” Gereği Ülkemizde “Özel Koruma Alanı”

Olarak Belirlenmiş Alanlar; Proje alanı ve çevresinde “Özel Koruma Alanı” olarak belirlenmiş alanlar bulunmamaktadır.

d) 13/9/1985 Tarihli Cenova Bildirgesi Gereği Seçilmiş Birleşmiş Milletler Çevre Programı Tarafından Yayımlanmış Olan “Akdeniz’de Ortak Öneme Sahip 100 Kıyısal Tarihi Sit” Listesinde Yer Alan Alanlar;Yörede bu tür alanlar bulunmamaktadır.

e) Cenova Deklerasyonu’nun 17. Maddesinde Yer Alan “Akdeniz’e Has Nesli Tehlikede Olan Deniz Türlerinin” Yaşama ve Beslenme Ortamı Olan Kıyısal Alanlar; Yörede bu tür alanlar bulunmamaktadır.

f)14/2/1983 Tarih ve 17959 Sayılı Resmi Gazete’de Yayımlanarak Yürürlüğe Giren

“Dünya Kültür ve Tabiat Mirasının Korunması Sözleşmesi”nin 1. ve 2. Maddeleri Gereğince Kültür ve Turizm Bakanlığı Tarafından Koruma Altına Alınan “Kültürel Miras” ve “Doğal Miras” Statüsü Verilen Kültürel, Tarihi ve Doğal Alanlar; Proje alanı veya yakın civarında bulunmamaktadır.

g)17/05/1994 tarih ve 21937 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren

“Özellikle Su Kuşları Yaşama Ortamı Olarak Uluslararası Öneme Sahip Sulak Alanların Korunması Sözleşmesi” (RAMSAR Sözleşmesi) uyarınca koruma altına alınmış alanlar; Söz konusu alanda ve yakın çevresinde RAMSAR Sözleşmesi uyarınca koruma altına alınmış alanlar bulunmamaktadır.

3. Korunması gereken alanlar

a) Onaylı çevre düzeni planlarında, mevcut özellikleri korunacak alan olarak tespit edilen ve yapılaşma yasağı getirilen alanlar (Tabii karakteri korunacak alan, biogenetik rezerv alanları, jeotermal alanlar v.b.); Proje alanları ve yakın civarı yukarda belirtilen alanlar içersinde değildir.

b) Tarım Alanları: Tarımsal kalkınma alanları, sulanan, sulanması mümkün ve arazi kullanma kabiliyet sınıfları I, II, III ve IV olan alanlar, yağışa bağlı tarımda kullanılan I. ve II.

sınıf ile özel mahsul plantasyon alanlarının tamamı; Proje alanları ve yakın civarı yukarda belirtilen alanlar içersinde değildir.

c) Sulak Alanlar: Doğal veya yapay, devamlı veya geçici, suları durgun veya akıntılı, tatlı, acı veya tuzlu, denizlerin gel-git hareketlerinin çekilme devresinde derinliği 6 metreyi geçmeyen sular, bataklık sazlık ve turbalıklar ile bu alanların kıyı kenar çizgisinden itibaren kara tarafına doğru ekolojik açıdan sulak alan kalan yerler ; Sulak Alan Koruma Bölgeleri içerisinde yer almamaktadır.

d) Göller, akarsular, yeraltı suyu işletme sahaları; Proje alanı içerisinde göl, akarsu ve yer altı suyu işletme sahası bulunmamaktadır.

e) Bilimsel araştırmalar için önem taşıyan ve/veya nesli tehlikeye düşmüş veya düşebilir türler ve ülkemiz için endemik olan türlerin yaşama ortamı olan alanlar, biyosfer rezervi, biyotoplar, biyogenetik rezerv alanları, benzersiz özelliklerdeki jeolojik ve jeomorfolojik oluşumların bulunduğu alanları; Proje alanı içerisinde endemik olan türlerin yaşama ortamı olan alanlar, biyosfer rezervi, biyotoplar, biyogenetik rezerv alanları, benzersiz özelliklerdeki jeolojik ve jeomorfolojik oluşumların bulunduğu alanları, işletme sahasında bulunmamaktadır.

f)Mesire Yerleri; 6831 Sayılı Orman Kanununa Tabi Alanlarda Halkın Rekrasyonel Kullanımını Düzenleyip, Kullanımının Doğal Yapının Tahribine Neden Olmadan Yönlendirilmesini Sağlamak Üzere Ayrılan Alanlar; Proje sahası ve yakın çevresi mesire yerleri sayılan alanlardan değildir.

BÖLÜM 3: PROJENİN İNŞAAT VE İŞLETME AŞAMASINDA ÇEVRESEL

Benzer Belgeler