• Sonuç bulunamadı

1. Akademik Tez Envanteri

Akademik İlişkiler Komitesi bünyesinde Akademik Tez Veri Tabanı Oluşturulması konusunda görev yapan çalışma grubu tarafından yapılan Türkiye’deki tüm üniversitelerde yapılan yüksek lisans ve doktora tezlerinin araştırmasından elde edilen sonuçların derlendiği

"Akademik Tez Veritabanı - Akademik Tez Envanteri Raporu" hazırlanmıştır. (EK:3)

Bir mesleğin gelişiminde akademik çalışmaların çok önemli olduğu yadsınamaz bir gerçektir. Bu açıdan iç denetim mesleği konusunda yapılan akademik çalışmaların öncelikle bilinmesi ve daha sonra da teşvik edilmesi, mesleğimizin gelişimi için büyük önem taşımaktadır.

Türkiye İç Denetim Enstitüsü Akademik İlişkiler Komitesi Akademik Tez Veri Tabanı Oluşturma Çalışma Grubu tarafından hazırlanan bu rapor iç denetim alanında günümüze kadar yapılmış olan akademik çalışmaları ortaya koymaktadır.

Bu raporla Yüksek Öğrenim Kurumu web sayfasında yer alan “Ulusal Tez Veritabanı”

kanalıyla ulaşılan akademik tezlere ait kümülatif büyüklüklerle ortaya çıkan eğilimlerin irdelenmesi, elde olunan sonuçların, Akademik Kurul vasıtasıyla 2009-2010 öğrenim yılında ilgili kurumlarla paylaşımının sağlanması amaçlanmıştır.

Akademik İlişkiler Komitesi bünyesinde Akademik Tez Veri Tabanı Oluşturulması konusunda görev yapan çalışma grubunca yapılan inceleme, toplanan bilgiler ve çalışma grubu olarak yapılan değerlendirmeler neticesinde “iç denetim” konusunda yeter düzeyde akademik çalışma yapılmadığı, bazı alt konu başlıklarının hazırlanan akademik tezlerde ana konu olarak işlenmediği, reel sektör uygulamalarına yönelik çalışmaların yok denecek sayıda olduğu görülmektedir.

Böyle olmakla birlikte, “İç denetim” konulu akademik tezlerin toplam sayısı 1985 yılından başlayarak toplam 155’e ulaşmıştır. Bunların 27’si doktora, 128’i ise yüksek lisans tezidir. Bu tezlerde Marmara, İstanbul ve Gazi Üniversitelerinin sayısal ağırlığı ile karşılaşılmaktadır. Bu üç üniversitede yapılan çalışmalar, toplam çalışmaların % 63’ünü oluşturmaktadır. Bunları Dumlupınar, Dokuz Eylül ve Anadolu Üniversiteleri izlemektedir.

Doktora ve yüksek lisans tezlerinin yıllar ölçütündeki görünümü benzeşmekte, yüksek lisans tezlerinde 2006 yılından sonra ciddi şekilde sayısal artış görülmektedir. Kuşkusuz bu veriler diğer bilim dalları ve alt branşlardaki akademik çalışmalarla birlikte mukayese edildiğinde daha sağlıklı ve anlaşılabilir değerlendirmelerin yapılması mümkün olacaktır. Bu açıdan bile mesleki olarak elde olunan bu sonuçların değerli bir veri bankasını oluşturduğu ortadadır.

Bu çalışmanın üniversiteler ile paylaşılması planlanmakta olup, iç denetim mesleğine yönelik yapılan akademik çalışmaları teşvik edici niteliğe sahip olduğu düşünülmektedir.

“Akademik Tez Veri Tabanı-Akademik Tez Envanteri Raporu” adındaki araştırma raporu aşağıda belirtilen öneriler ile TİDE Yönetim Kurulu’na sunulmuştur.

1. Rapor ve ekleri ( Önsöz, Özet, Giriş, İnceleme ve Değerlendirmeler, Sonuç ve Öneriler, Ek-1 ve Ek-2) basılı bir kitapçık haline getirilerek, Başkan ve Başkan yardımcısı imzalı bir mektup ekinde tüm üniversite rektörlüklerine, sosyal bilimler enstitülerine, SPK, BDDK, Türkiye Bankalar Birliği, Yüksek Öğrenim Kurumu (YÖK), İç Denetim Koordinasyon Kurulu, İç Denetim ve İç Kontrol Uyumlaştırma Daire Başkanlıkları, KİDDER, TÜSİAD, Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği, Risk Yöneticileri Derneği, MODAV, TÜRMOB, TOBB, vb kurum ve kuruluşlara gönderilmesi,

2. Raporun yukarıda belirtilen bölümünün ingilizce çevirisinin yaptırılarak IIA Chairman, President, Vice-president (Akademik ilişkilerden sorumlu) ve IIA Academic Relations Committee başkan ve üyelerine gönderilmesi,

3. ECIIA Başkan ve yönetim kurulu üyelerine gönderilmesi,

4. Tüm IIA ve ECIIA üyesi enstitülere gönderilmesi ya da IIA ve ECIIA web sitelerinde yayınlanmasının sağlanması,

5. Araştırma raporunda yer alan mesleğimiz ile ilgili en çok akademik çalışma üreten üniversite rektörlükleri ve sosyal bilimler enstitülerine (Marmara, İstanbul ve Gazi) teşekkür mektubu gönderilmesi ve yapılacak olan geniş katılımlı bir etkinliğimizde plaket verilmesi,

6. Araştırma raporunda yer alan meslek konumuzla ilgili en çok tez danışmanlığı yapan hocalarımıza da aynı şekilde teşekkür mektubu ve plaketi takdim edilmesi,

7. Yukarıda önerilen plaket töreninin 2010 yılında yapılması düşünülen Akademik Forum da düzenlenmesi,

8. Raporun ekli dosyada yer alan tüm halinin TİDE web sayfasında yayınlanması, 9. Ekli dosyada yer alan haliyle raporun Danışma Kurulu üyeleri ile de paylaşılması,

10. Raporun Yönetim Kurulunda değerlendirilerek raporda yer alan görüş ve öneriler çerçevesinde mesleğin akademik gelişimi için TİDE taleplerinin oluşturulması.

Ayrıca, aşağıda belirtilen konularda da çalışmalar yürütülmektedir.

1. Raporun bir özeti makale haline getirilerek İç Denetim dergisi 26. Sayısında yayınlanacaktır.

2. Türkiye Muhasebe Eğitimi Sempozyumunda sunulmak üzere raporun referans alındığı akademik bir bildiri hazırlanmaktadır.

3. TİDE web sitesine yerleştirilmek üzere TİDE – Akademik Tez Envanteri başlıklı bir bölüm hazırlanmaktadır.

2. Akademik Gelişim Programı (AGEP)

IIA’ın IAEP (Internal Auditing Education Partnership) adında akademik gelişim program içeriğini kriterleri itibariyle şu anda Türkiye’de aynı şekilde uygulamak mümkün olmadığından, bu program esas alınarak TİDE AGEP (Akademik Gelişim Programı) adı altında bir gelişim programı geliştirilmiştir.

Geliştirilen bu programın amaçlarını;

TİDE – Akademik eğitim program işbirliğinin sürekliliği ve gelişmesi Üniversitelerin bu alanda daha donanımlı mezunlar vermesine katkı İç Denetim alanında akademisyen yetişmesine destek

İç Denetim alanında araştırmaların desteklenmesi IIA - IAEP Programı kabul sürecine hazırlık

şeklinde belirtmek mümkündür. Bu programın öğrenciler, akademisyenler ve üniversiteler için yararları ise aşağıdaki şekilde belirtilebilir.

Öğrenciler için;

Staj imkanları,

TİDE kütüphanesinden yararlanma, CIA sertifikasyonuna hazırlık,

Uygulamaya dönük eğitim, Araştırma desteği,

İş ve kariyer imkanlarını tanıma Akademisyenler için;

Kaynak ve materyal temini, Mesleki Akademik gelişim, Kongre ve eğitimlere katılma, TİDE ile işbirliği

Üniversiteler için;

TİDE ismi ve desteği,

Uygulamaya dönük eğitmen kadrosu,

IIA IAEP katılımı ile uluslararası platformda kabul ve destek sağlamak

TİDE AGEP Projesi ile IIA - IAEP Programına kabul sürecine hazırlık yapılması da öngörülmektedir.

3. Türkçe Kaynak Geliştirme ve Meslek Kütüphanesi Programı

Denetim konusunda Türkçe olarak kaynak sayısının kısıtlı olması nedeniyle, iç denetim konusunda kaynak geliştirmek ve meslekdaşların ihtiyacı olan kaynaklara erişimini kolaylaştırmak amacıyla Türkçe Kaynak Geliştirme Programı geliştirilmiştir.

Bu kapsamda;

Yerli ve yabancı mesleki yayınların iç denetim, iç kontrol, kurumsal yönetim, IT denetimi şeklinde dört ana kategoride ele alınarak kaynak taraması yapılması,

Bu kaynakların derlenmesi ve yayın listelerinin hazırlanması,

İç denetimle ilgili internet sitelerinin araştırılarak örnek çalışmaların belirlenmesi,

İç denetim ile ilgili ulaşılabilen tüm Türkçe kaynakların envanterinin hazırlanması (Kitaplar, CD’ler, makaleler, tezler, internet siteleri),

Oluşturulacak veritabanının TİDE üyelerine sunulmasına yönelik teknik altyapının hazırlanması,

Veritabanının güncelliğinin sağlanmasına yönelik çalışmalar yapılması, Yabancı yayınların Türkçeleştirilmesi için çalışmalar yapılması

amaçlanmaktadır.

4. Denetim Kulüpleri

Denetim kulüpleri, üniversitelerde iç denetim mesleğinin tanıtılması, öğrencilere iç denetim kariyer olanakları hakkında bilgiler verilmesi, mezuniyet sonrası bilinçli tercihler yapılması ve mesleki kariyer için donanımlı insan kaynağı gelişimine katkı sağlanması, mesleğin akademik gelişimine ve tanıtımına değer katmak bakımından son derece önemli işleve sahiptir.

Bu nedenle 2009 yılında çeşitli üniversitelerde denetim kulüplerinin kurulması ve bu kulüplerde çeşitli etkinliklerin düzenlenmesi konusunda önemli çalışmalar yürütülmüş olup, bu etkinliklere çalışma grubunun faaliyetleri arasında yer verilmiştir.

5. Staj Merkezi

Akademik İlişkiler Komitesi’nin çalışmaları sonucunda ortaya çıkacak projelerden olan staj merkezi ile iç denetçi olmayı düşünen öğrenci veya yeni mezun kişilere staj olanakları yaratılarak nitelikli iç denetçilerin mesleği seçmelerine katkı sağlamak amaçlanmaktadır.

Denetim Kulüpleri ve Denetimde Kariyer Teşvik Programı Çalışma Grubu sorumluluğunda yürütülen bu çalışmalar kapsamında 2009 yılı içinde gerekli planlamalar yapılmıştır.

6. Kariyer Gelişim Merkezi Projesi (KAGEM)

İç denetçilere veya iç denetim mesleğini seçmek isteyen kişilere kariyer gelişiminde destek olabilmek amacıyla Kariyer Gelişim Merkezi Projesi (KAGEM) geliştirilmiştir.

Bu kapsamda, Türkiye İç Denetim Enstitüsü (TİDE) internet sitesinde Kariyer Gelişim Merkezi (KAGEM) hizmet alanının açılması ve bu alana;

Denetim Kulüpleri, Staj Merkezi, Kariyer Fırsatları,

Kariyer Gelişim Danışmanlığı

alt başlıklarının eklenmesi, bu alanlarda konularına göre güncel bilgilerin yer almasının sağlanması planlanmaktadır.

7. TİDENET (TİDE AKADEMİK NETWORK)

TİDENET projesi ile Akademik İlişkiler Komitesi’nin çalışmalarının ve bu çalışmalarda ortaya çıkan projelerin TİDE internet sitesinde topluca ve uygun bir şekilde yayımlanması ve TİDE Akademik Network sağlanarak bu alanda bilgi, iletişim ve paylaşım platformu oluşturulması amaçlanmıştır.

Bu kapsamda;

Akademik İlişkiler Komitesi’nin sorumlulukları, stratejik eylem planı, çalışma prensipleri ve yapısı

Akademik İlişkiler Komitesi Üyeleri Akademik Kurul

Çalışma Grupları

Akademik Tez Veritabanı-Akademik Tez Envanteri Akademik Gelişim Programı (AGEP)

Türkçe Kaynak Geliştirme Programı Kariyer Gelişim Merkezi (KAGEM)

Denetim Kulüpleri, Staj Merkezi,

Kariyer Fırsatları,

Kariyer Gelişim Danışmanlığı Sanal Müze

Meslek Tarihi E- Kütüphane

gibi bilgi, belge ve projelere kolaylıkla ulaşılabilmesi planlanmaktadır.

FOTO

Akademik İlişkiler Komitesi TİDENET Ekran Görüntüsü

8. Meslek Tarihi

Mesleğin tarihi gelişiminin belgelenmesi ve kurumsal hafıza kayıtlarının oluşturulması amacıyla kısa ve uzun vadeli olmak üzere iki aşamalı bir proje planlanmıştır.

Bu doğrultuda kısa vadeli olarak Türkiye İç Denetim Enstitüsü’nün kuruluşunun 15. yılı olan 2010 yılında “Türkiye İç Denetim Enstitüsü 15. Yıl Tarihi” adında bir yayın çıkarılması, uzun vadeli olarak da mesleğin ülkemiz ve yakın coğrafyamızdaki tarihsel gelişiminin belgelenmesi amaçlanmaktadır.

Bu kapsamda, İç Denetim Dergileri’nin tüm sayıları, ilk kongrelerin ses ve video kayıtları, broşürleri, kitapçıklar, bugüne kadar yapılan ve kayda alınan metinler, uluslararası toplantı kayıtları, kuruluş belgeleri, ödüller, ilk yönetim kurulu kararları gibi dokümanlar gözden geçirilecek ve derlenecektir. Bunun için gerek TİDE’deki mevcut materyaller kullanılacak, gerekse de bu konuda geçmiş dönemlerde görev alan kişilere ulaşılarak söyleşiler yapılacak, bilgi ve belgeler elde edilmeye çalışılacaktır.

Bu çalışmalar 2009 yılı içinde başlatılmış olup; meslek tarihine ilişkin olarak İç Denetim Dergisi’nde “Mesleğin Yakın Tarihi ve Türkiye İç Denetim Enstitüsü” adında bir bölüm oluşturulmuş ve Sonbahar 2009’da yayımlanan 24.sayısından itibaren yazı dizisi başlatılmıştır.

Bu şekilde mesleğin yakın tarihi ve Türkiye İç Denetim Enstitüsü'nün kurumsal tarihi üzerine çeşitli söyleşiler ve arşiv çalışmaları gerçekleştirilerek kurumsal belleği ilgilendiren bilgi, deneyim ve belgelerin kayıt ve koruma altına alınması hedeflenmektedir. Bu süreçte elde edilen kaynaklar aynı zamanda TİDE 15. Yıl Tarihi adındaki çalışmaya da temel teşkil edecektir.

İç Denetim Dergisi’nin 25.sayısında “Mesleğin Yakın Tarihi ve Türkiye İç Denetim Enstitüsü” adındaki yazı dizisine devam edilmiş ve TİDE’nin kuruluşunda çok önemli görevler alan Ersin Güneralp, Hüseyin Karaçalı ve Sinan Tanakol ile Ali Kamil Uzun’un yaptığı söyleşiye yer verilmiştir.

9. Meslek Müzesi

Mesleki birikim ve gelişimi, meslek kültürü ile ilgili değerleri ifade eden her türlü görsel ve yazılı belgeler, araç ve gereçler, vb. varlıkların orjinal veya suretlerinin toplanarak koruma ve bakım altına alınması, sergilenmesi amacıyla aşağıda belirtilen kısa ile orta ve uzun vadeli iki aşamadan oluşan meslek müzesi projesi hazırlanmıştır.

Bu doğrultuda kısa vadede;

Fiziksel müzeye uygun bir mekanın henüz bulunmaması nedeniyle öncelikle TİDE’nin kuruluşu ve gelişimine ilişkin bilgi ve belgelerin, dünyanın her yerinden ulaşılabilecek sanal bir müzede sergilenmesi öngörülmüştür.

Bunun için TİDE’de mevcut bilgi ve belgelerin, görsellerin gözden geçirilmesi ve derlenmesi, aynı şekilde TİDE’nin kuruluşunda görev alan kişilerde bulunan bilgi ve belgelere ulaşılarak derlenmesi planlanmaktadır.

Elde edilen belge, araç ve gereçler sınıflandırılacak ve kayıt sistemi oluşturulacaktır.

Sanal müze oluşturulmasına yönelik tasarım yapılması, sayfaların oluşturulması ve test ortamının aktive edilmesi gibi teknik çalışmalar gerçekleştirilecektir.

Elde edilen belgelerin sanal müzede yayınlanmasına uygun olanları belirlenecektir.

Sanal müzede yer alacak belgeler test ortamında sanal müzeye yüklenecektir.

Sanal müzenin güncelliğinin sağlanması için “Müze Kurulu” oluşturulması planlanmaktadır.

Uluslararası erişim için sitenin dilinin Türkçe/İngilizce olması planlanmaktadır.

Orta ve uzun vadede ise;

Sanal müzede sergilenen belgelerin yanısıra diğer belge, araç ve gereçler daha sonra fiziksel olarak oluşturulacak müzede sergilenecektir.

Elde edilen belge, araç ve gereçlerin fiziksel müzede sergilenmeye kadar arşivlenmesine yönelik çalışmalar gerçekleştirilecektir.

Fiziksel müzeye uygun lokasyon oluşturulmasına yönelik girişimler ve çalışmalar yürütülecektir.

Uygun lokasyon oluşturulmasından sonra müzedeki arşiv ve sergileme düzeni oluşturulacaktır.

Elde edilen belge, araç ve gereçler müzeye yerleştirilecektir.

Müzenin koruma ve güvenlik olanakları sağlanacaktır.

Meslek müzesi ziyaretçilere açılacaktır.

FOTO

TİDE Sanal Müze Ekran Görüntüsü

10. Meslek Kütüphanesi

Araştırmacılara, meslek mensuplarına ve ilgililere faydalı olacak, iç denetim ile ilgili mesleki bir ihtisas kütüphanesi oluşturulması amaçlanmıştır.

Bu amaca yönelik olarak;

TİDE kütüphanesinin düzenlenmesi, kütüphanede bulunan kaynakların tasnif edilmesi, sınıflandırılması ve barkodlandırılması,

Kütüphaneden ödünç verme esaslarının belirlenmesi ve sisteminin oluşturulması, Kütüphanenin yeni kaynaklarla zenginleştirilmesi,

Meslek mensuplarının faydalanabileceği e-kütüphane oluşturulması,

Oluşturulacak e-kütüphanenin ulusal ve dünya kütüphaneleri ile entegre edilmesi planlanmıştır.

Bu kapsamda, TİDE Yönetim Kurulu tarafından; mesleki ihtisas kütüphanesi olarak TİDE kütüphanesinin düzenlenmesi amacıyla profesyonel bir destek alınmış, kütüphanedeki tüm kaynakların tasnif, sınıflandırma ve arşivleme çalışmaları bir uzman tarafından gerçekleştirilmiştir.

Meslek kütüphanesi oluşturulmasına ilişkin diğer hedefler kapsamında çeşitli planlamalar yapılmıştır.

Benzer Belgeler