• Sonuç bulunamadı

Akademik İlişkiler Komitesi bünyesinde kurulan çalışma gruplarının 2009 yılı faaliyetleri aşağıda detaylı olarak belirtilmiştir.

1. Akademik Tez Veri Tabanı ve Kütüphanecilik Çalışma Grubu

İlk toplantısını 17.02.2009 tarihinde gerçekleştiren çalışma komitesi, YÖK'ten alınacak bilgilerle bir veritabanı oluşturulması, temel kavramlardan çıkışla aşağıda belirlenen konu başlığı dağılımlarından hareketle çalışmalara başlanılması ve bir sonraki toplantının Mart ayında gerçekleştirilmesine karar verilmiştir:

İç Denetim, Bilgi Sistemleri Denetimi (Nadin Moral), Denetim Komitesi (Serkan Ersoy),

Kurumsal Yönetişim (Engin Ergüden), İç Kontrol (A.Murathan Bayrı).

24.03.2009 tarihinde gerçekleştirilen ikinci toplantıda, elde olunan çalışmanın tek seferlik

prosedür oluşturulması değerlendirilmiş, konu başlıkları ölçütünde ulaşılan tezlere ait verilerin birleştirilmesine karar verilmiştir. Bu toplantıya TİDE Kurucu Başkanı ve Akademik İlişkiler Komitesi Başkanı Sn. Ali Kamil Uzun’da katılmışlardır. Ayrıca ele alınan ve değerlendirilmek üzere tutanağa bağlanan diğer konu başlıkları şunlar olmuştur:

Oluşturulacak veritabanındaki bilgilerin “pdf” formatında elde edilmesi, ayrıca TİDE kütüphanesinde de ‘hardcopy’ birer kopyaların bulundurulması,

Tez sahiplerine kolayca ulaşılabilecek bir sürecin tasarlanması, tez sahiplerinin tezlerini TİDE Kütüphanesi ve veritabanı ile paylaşmasını sağlayacak birtakım teşviklerin planlanması,

Yapılacak konu bazlı takiple, Türkiye’de iç denetim konusunda yapılan eksik çalışmaların tespit edilmesi / üniversitelere bu konuda geri bildirimler yapılabilecek hale gelinmesi, Uzun vadede TİDE’nin tez danışmanlığı konusuna da eğilmesini sağlayan ve TİDE’yi iç

denetim konusunda akademik çalışmalarda referans noktası haline getiren aksiyonlar planlanması,

Yapılan proje ile ilgili hedeflerin, sorumluluk ve açıklamaların dokümante edilerek işbirliği yapılmasını sağlamak amacıyla MODAV-Muhasebe Öğretim Elemanları Bilim ve Dayanışma Vakfı’na gönderilmesi.

10.06.2009 tarihinde gerçekleştirilen toplantıda TİDE AİK Akademik Kurulu tarafından çalışma grubuna danışman olarak atanan Sn. Dr. Şaban Uzay tarafından gönderilen yayınlanmış tezlere ilişkin liste ile çalışma grubu listesinin karşılaştırılmasının gerçekleştirilerek listenin nihai haline getirilmesi, listenin çalışma grubu üyeleri arasında paylaştırılarak erişilebilen tezlerin metinlerini yok.gov.tr adresinden indirilmesi ve konsolide edilmesi, TİDE Yönetim Kurulu toplantısına katılarak aşağıdaki konularda aksiyon alınmasını sağlamak konularında karar oluşturulmuştur:

Genel durumun açıklanarak tez basım maliyetlerine ilişkin bütçe sağlanması, Tez listesinin web sitesine konulması konusunda karar alınması,

Aksiyon planında yer alan teşvikler konusunda karar alınmasının sağlanması.

Sn. Ali Kamil UZUN’un da katılımıyla 18.07.2009 tarihinde gerçekleştirilen beşinci toplantıda, daha önce yapılan görev dağılımı çerçevesinde “Ulusal Tez Veritabanı”ndan indirilen tezler Serkan Ersoy tarafından konsolide edilmek birleştirilmiş, 1 Ağustos 2009 tarihinde yapılacak olan toplantıda sunulmak üzere yapılan araştırma sonuçlarını içeren bir sunum hazırlanmasına, sonuçları içeren bir rapor hazırlanması ve aksiyon planının bu doğrultuda güncellenmesine karar verilmiştir.

Çalışma grubunun 19.08.2009 tarihinde yapılan altıncı toplantısında, hazırlanacak raporun içeriği ve zamanlaması gibi esas hususları görüşülmüş, ayrıca elde olunan veri tabanı ile ilgili olarak TİDE web sayfasında oluşturulması planlanan “Akademik Komite” sayfası altında yer alacak “akademik veri tabanı” başlıklı özel bir bölümde konsolide edilmiş veri tabanının TİDE üyelerinin kullanımına açılması gerektiği değerlendirilmiş, 2009 - 2010 öğrenim yılının başlamasının ardından daha önce yapılması planlanan ziyaretlerin gerçekleştirilmesi hususunda görüş birliğine varılmıştır.

Çalışma grubu, MÖDAV ile TİDE arasında çalışmaları sonucu elde ettiği veriler çerçevesinde bir işbirliği geliştirilmesi gereğini değerlendirmiştir. MÖDAV, Türkiye üniversitelerinde görevli tüm muhasebe öğretim üyelerini temsil eden bir vakıf olup, öğretim

gelişmesine katkıda bulunmak, kamu ve özel sektör kuruluşlarında muhasebe konusunda karşılaşılan sorunlara bilimsel çözümler getirmek ve yeni muhasebe tekniklerinin geliştirilmesine yardımcı olmak amacıyla 1995 yılında kurulmuştur. Ülke çapında faaliyet gösteren tüm üniversite ve yüksek okullar ve enstitülerde görevli muhasebe öğretim üyeleri Vakfın doğal üyesidir. Muhasebe, finans ve diğer ilgili dalların öğretim üyeleri Vakıf Başkanlığına başvurarak giriş aidatı ve yıllık aidatı ödemek koşuluyla kayıtlı üye olabilmektedirler. Merkezi Ankara'da bulunan vakıf 1996 yılından bu yana İstanbul'da açmış olduğu bir şubeyle de faaliyettedir. İç denetim, iç kontrol, kurumsal yönetim, denetim komitesi gibi esas konu başlıkları muhasebe öğretisinin içinde önemli yer tutan kavramlar olup, böylesine geniş kitlelere ulaşma imkânı bulunan bir vakıf ile işbirliği tesis edilmesinin yerinde olacağı görüşüne varılmıştır.

Çalışma Grubu, Akademik İlişkiler Komitesi Başkanı Sn. Ali Kamil Uzun’un da katılımıyla MÖDAV Başkanı Sn. Prof. Dr. Ömer Lalik, Başkan Yardımcısı Sn. Prof. Dr. Nuran Cömert Doyrangöl, Muhasip Üye Sn. Prof. Dr. Münir Şakrak ile Marmara Üniversitesi Rektörlüğü binasında 5 Ekim 2009 Pazartesi günü bir araya gelerek çalışma sonuçları hakkında bilgi aktarmış, MÖDAV ile TİDE arasında gerçekleştirilebilecek muhtemel bir işbirliğinin faydaları üzerinde görüş alışverişinde bulunmuştur. MÖDAV ve TİDE arasında bir işbirliği protokolu imzalanmasının yerinde ve faydalı olacağı ve konunun iki kuruluşun yönetim kurullarının onayına sunulması uygun görülmüştür.

MÖDAV’ın katkılarıyla her yıl bir üniversitenin koordinasyonu altında organize edilen muhasebe öğretimi ile ilgili kongrelerden 2010 yılında Galatasaray Üniversitesi’nin himayelerinde düzenlenecek olanında “iç denetimin” ana tema olması hususu üzerinde tavsiyede bulunulmuştur.

Bu toplantı sonrası, Sn. Ali Kamil Uzun başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda, yapılan görüşme, TİDE açısında elde olunan olumlu sonuçlar açısından değerlendirilmiş, 2010 yılında icra edilecek Muhasebe Eğitim Sempozyumu’nda mevcut çalışma grubu raporunun bir bildiri olarak sunulabileceği hususu ele alınmıştır.

05.10.2009 tarihinde MÖDAV Yönetimi ile yapılan toplantının hemen ardından yapılan çalışma grubu toplantısında ele alınan hususlar daha detaylı olarak 22.10.2009 tarihinde yapılan çalışma grubu toplantısında ele alınmış, hazırlanan rapora son gelişmelerle birlikte bazı ilavelerin yapılması ve görsel tablo ve grafiklerde düzeltme ve ilavelerin sağlanması hususunda mutabakata varılmıştır.

Hazırlanan “Akademik Tez Veritabanı-Akademik Tez Envanteri Raporu” tamamlanarak TİDE Yönetim Kurulu’na öneriler ile birlikte sunulmuştur.

TİDE ve MODAV arasında işbirliği protokolu imzalanması iki kuruluşun yönetim kurullarınca uygun görülerek onaylanmıştır.

2. IIA - IAEP Program Tanıtımı ve Katılım Teşvik Programı Çalışma Grubu

Daha önce de belirtildiği gibi IIA’ın IAEP (Internal Auditing Education Partnership) adında akademik gelişim programı bulunmaktadır. Bu programın üniversitelerde tanıtımı için çalışma grubu tarafından çeşitli çalışmalar gerçekleştirilmiştir.

Bununla birlikte IIA - IAEP programının içeriğini kriterleri itibariyle şu anda Türkiye’de aynı şekilde uygulamak mümkün olmadığından, bu program esas alınarak TİDE AGEP (Akademik Gelişim Programı) adı altında bir gelişim programı geliştirilmiştir. TİDE AGEP Projesi ile IIA - IAEP Programına kabul sürecine hazırlık yapılması da öngörülmektedir. Nihai hedefi IIA - IAEP kriterlerine uymak olan bu program için aşağıda belirtilen yol haritası belirlenmiştir.

Marmara Üniversitesi Muhasebe Denetim Yüksek Lisans Programı ile ilk uygulama için pilot program için çalışma başlatılması, konuya ilişkin teklifin program yöneticilerine iletilmesi,

Ön temaslar ile programın hedeflerinin ve beklentilerin anlatılması, üniversite ve akademisyenlerin programa yaklaşımlarının anlaşılması,

Sosyal Bilimler Enstitüsü’ne hitaben resmi ve kapsamı açıklayan niyet yazısı yazılması.

AGEP projesi kapsamında;

TİDE AGEP Projesinin logosu aşağıdaki şekilde belirlenmiştir.

Aşağıdaki dokümanlar hazırlanmıştır.

 TİDE AGEP Akademik Gelişim Kriterleri

 AGEP Protokolu

 Programa Giriş Seviye Değerlendirme Formu

 AGEP Başvuru formu

TİDE AGEP Yıllık Üniversite Faaliyetlerini Değerlendirme Raporu hazırlanmıştır.

3. Denetim Kulüpleri ve Denetimde Kariyer Teşvik Programı Çalışma Grubu

Çalışma grubu 2009 yılında üniversitelerde mesleğin tanıtımına ve denetim klüplerinin kurulmasına yönelik çalışmalara ağırlık vermiş ve bu konuda bir çok faaliyet gerçekleştirmiştir.

Bu kapsamda;

İç denetim mesleğinin ve TİDE’nin tanıtımı amacıyla çeşitli üniversitelerden iletişime geçilecek isimler belirlendi ve bu üniversitelerle yazışmalar yapıldı.

Aşağıda belirtilen üniversitelerde Denetim Kulüpleri kurulmuştur.

 İstanbul - Marmara Üniversitesi

 Edirne - Trakya Üniversitesi

 Konya - Selçuk Üniversitesi

Denetim kulüpleri açılan üniversitelerde aşağıda belirtilen paneller düzenlenmiştir.

 Marmara Üniversitesinde denetim kulübünün kurulması akabinde 10 Nisan’da bir panel gerçekleştirilmiştir.

 Edirne Trakya Üniversitesindeki denetim kulübünün açılışı ise 8 Mayıs 2009 tarihinde gerçekleşti. Denetim kulübü açılışı mesleği tanıtmak amaçlı denetim üzerine yapılan açık oturumlarla devam etti. Düzenlenen panele TİDE, Üniversite Öğretim görevlileri, bağımsız denetim firmasında ve bu sektörde görev alan ve denetim mesleğinde tecrübesi olan panelistler katıldılar.

Düzenlenen panellerde aşağıda belirtilen konular işlenerek denetim mesleği gençlere tanıtılmıştır.

 İç Denetim mesleğinin ve Denetim Kulüplerinin önemi

 Reel sektörde iç denetim üzerine kariyer fırsatları

 İç denetçiliğin gelişiminde TİDE’nin rolü

 Denetim Kulübü faaliyetleri

 Bankacılıkta iç denetim üzerine kariyer fırsatları

 Yöneticilik kariyerinde iç denetçiliğin rolü

 Danışman olarak iç denetim faaliyeti

 Uluslararası şirketlerde iç denetim üzerine kariyer fırsatları

Daha sonra Anadolu Üniversitesi, Kocatepe Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi ve Artuklu Üniversitesi’nde denetim kulüpleri kurulmasına yönelik girişimlerde bulunulmuş, çeşitli çalışmalar yürütülmüştür.

Kurulmuş denetim kulübü üyelerini biraraya getirmek, iletişimi sağlamak ve kuvvetlendirmek amaçlı bu üyeler için mail grubu oluşturulmuştur.

TİDE bünyesinde Staj Merkezi kurulması için gerekli planlamalar gerçekleştirilmiştir.

FOTO

Denetim Kulüpleri ve Denetimde Kariyer Teşvik Programı Çalışma Grubu Etkinliklerinden

FOTO

Denetim Kulüpleri ve Denetimde Kariyer Teşvik Programı Çalışma Grubu Etkinliklerinden

4. Türkçe Kaynak Geliştirme ve Meslek Kütüphanesi Programı Çalışma Grubu

Çalışma grubunun stratejik amaçlarına ulaşılabilmesi için iki aşamalı aksiyon planı hazırlanmıştır.

Birinci aşamada;

Yerli ve yabancı mesleki yayınların iç denetim, iç kontrol, kurumsal yönetim, IT denetimi şeklinde dört ana kategoride ele alınarak kaynak taraması yapılması,

Bu kaynakların derlenmesi ve yayın listelerinin hazırlanması,

İç denetimle ilgili internet sitelerinin araştırılarak örnek çalışmaların belirlenmesi,

İç denetim ile ilgili ulaşılabilen tüm Türkçe kaynakların envanterinin hazırlanması (Kitaplar, CD’ler, makaleler, tezler, internet siteleri),

İkinci aşamada;

Oluşturulacak veritabanının TİDE üyelerine sunulmasına yönelik teknik altyapının hazırlanması,

Veritabanının güncelliğinin sağlanmasına yönelik çalışmalar yapılması, Yabancı yayınların türkçeleştirilmesi için çalışmalar yapılması sağlanacaktır.

Bu kapsamda;

Envanterlerin netleştirilmesi için 12 Eylül, 23 Ekim ve 03 Kasım 2009 tarihlerinde toplantılar yapılmıştır.

Çalışma grubunun mesleki yayınları aşağıda belirtilen toplam dört temel kategoride ele alması ve buna göre Türkçe ve Yabancı dilde kaynakların envanterinin hazırlanması karara bağlanmıştır.

1. İç denetim (Sezer Bozkuş Kahyaoğlu, Hülya Güzel) 2. İç Kontrol (Ali Korhan Özen)

3. Kurumsal Yönetim (Mete Türkyılmaz) 4. BT denetimi (Mete Türkyılmaz)

Akademisyenlere, sertifika sınavlarına hazırlananlara ve uygulamacılara yönelik olarak üç ana kategoride indeks taslağı hazırlanmıştır.

Kaynakların; kitaplar, makaleler, tezler, CD’ler ve portaller başlıklarında sınıflandırılmasına karar verilmiştir.

Kaynak taramasına başlanmış, IIA’in sitesinden yabancı kaynak taraması tamamlanmıştır.

Türkçe kaynak taraması yapılacak web siteleri belirlenmiştir. (Google vasıtasıyla tüm yayınevlerinin taranması ve bu kaynakların temini, Milli kütüphane, Üniversite kütüphaneleri, Devletin denetim kurumlarının siteleri, Bankalar Birliği, SPK, BDDK,TSRŞB,TSKAKB, KYD gibi mesleki otorite ve kurumların siteleri)

Çeşitli arama motorları yardımıyla iç denetim ile ilgili ulaşılabilen tüm kaynakların envanterinin hazırlanması büyük ölçüde tamamlanmıştır.

Ayrıca Kurumsal Yönetim ile ilgili genel kavramların, tanımların ve sözlüğün yer aldığı bir Kurumsal Yönetim El Kitapçığı, BT Denetimi ile ilgili genel kavramların, tanımların ve

Teknoloji Denetim Kılavuzlarının (GTAG-Global Technology Audit Guide) Türkçeye çevrilmesi için çalışmalar başlatılması kararlaştırılmıştır.

Kaynakların kendi içinde tasnifi aşağıdaki gibi yapılacaktır:

1. Uygulamacılara yönelik kaynak desteği

2. Sertifikasyon almak isteyenlere kaynak desteği 3. Akademisyenlere kaynak desteği

5. Meslek Tarihi ve Müzecilik Çalışma Grubu

Çalışma grubu bünyesinde hayata geçirilecek projeler kapsamında 2009 yılında aşağıdaki faaliyetler yürütülmüştür.

27 Nisan 2009 tarihinde ilk toplantı gerçekleştirilmiş, daha sonra 09 Haziran, 24 Temmuz tarihlerinde toplantılar tekrarlanmış ve tüm toplantılara Sn. Ali Kamil Uzun’da katılarak destek vermiştir.

İstanbul dışında bulunan grup üyeleri nedeniyle 28-30 Nisan, 23-26 Haziran, 28-29 Temmuz 2009 tarihlerinde elektronik ortamda toplantılar yapılmış ve görüş alış verişi gerçekleştirilmiştir.

03/11/2009 tarihinde tidemuzesi.com, tidemuzesi.org, tidemuzesi.com.tr, tidemuzesi.org.tr, tidemuze.com, tidemuze.org, tidemuze.com.tr, tidemuze.org.tr alan adları TİDE adına tescil edilmiştir.

Sanal müzeye ilişkin tasarım çalışmaları başlatılmış, taslak şablon oluşturulmuştur.

Fiziki müzeye teşkil edecek çalışmalar ile sanal müze uygulamasının hayata geçirilmesi için bu konuda uzman personelden destek alınması amaçlanmış ve gerekli girişimler yapılmıştır. Bu kapsamda Hanzade Uralman ve Özhan Aykut ile görüşülmüştür.

İlgililerin projenin kapsamını ve boyutunu anlamalarına imkan sağlayabilecek şekilde

"Sanal İç Denetim Müzesi'nde Sergilenebilecek Materyaller" adında detaylı bir rapor hazırlanarak ilgili kişiler ile paylaşılmıştır.

Bu kapsamda Hanzade Uralman ve Özhan Aykut tarafından Sanal Müze Projesine ilişkin proje adımlarını ve maliyetlerini gösteren bir rapor hazırlanmış ve tarafımızla paylaşılmıştır.

18/01/2010 tarihinde Ali Kamil Uzun, Gürdoğan Yurtsever, Hanzade Uralman ve Özhan Aykut'un katılımı sözkonusu proje raporu hakkında toplantı yapılmıştır.

Meslek müzesi uygulamasına yönelik yürütülecek proje için Yıldız Teknik Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Müzecilik Yüksek Lisans Programı'ndan eğitim/seminer alınmasına yönelik girişimlerde bulunulmuştur. Böylece;

1. TİDE ve meslek müzesi projesini yönlendiren ve yönetenler olarak müzecilik hakkında temel bilgiler almak,

2. Projenin uygulamacıları ile ortak bir dil oluşturmak, TİDE ve meslek müzesi olarak ne istediğimizi tam olarak aktarabilmek,

3. Müze uygulamaya geçtikten sonra sürekliliğini, sürdürülebilirliğini sağlamak adına neler yapmamız gerektiğini, oluşturulacak olan Tarih ve Müze Kurulunda görev alacak kişilerin seçimi, müzecilik konusunda bilgi sahibi olmaları için yardımcı olabilmek,

4. Projeye liderlik yapacak ekibin, müzecilik konusunda alınacak temel bir eğitim ile sertifika/katılım belgesi sahibi bireylerden oluşmuş olması,

5. Uzun soluklu bir proje ve bilimsel temelli olarak uzman ve yetkin kişiler ile birlikte yürütülmesi hedeflenmektedir.

Bu kapsamda ilgili üniversite tarafından hazırlanan bir program tarafımıza aktarılmıştır.

11/06/2009 tarihinde Sn. Ali Kamil Uzun, Prf.Dr. Oktay Güvemli ile meslek tarihi konusundaki proje kapsamında görüşme yapmıştır.

Meslek tarihi konusunda kaynak araştırmalarına başlanılmıştır.

Daha önce de belirtildiği gibi meslek tarihine ilişkin olarak İç Denetim Dergisi’nde

“Mesleğin Yakın Tarihi ve Türkiye İç Denetim Enstitüsü” adında bir bölüm oluşturulmuş ve Sonbahar 2009’da yayımlanan 24.sayısından itibaren yazı dizisi başlatılmıştır. Bu şekilde mesleğin yakın tarihi ve Türkiye İç Denetim Enstitüsü'nün kurumsal tarihi üzerine çeşitli söyleşiler ve arşiv çalışmaları gerçekleştirilerek kurumsal belleği ilgilendiren bilgi, deneyim ve belgelerin kayıt ve koruma altına alınması hedeflenmektedir. Bu süreçte elde edilen kaynaklar aynı zamanda TİDE 15. Yıl Tarihi adındaki çalışmaya da temel teşkil edecektir.

İç Denetim Dergisi’nin 25.sayısında “Mesleğin Yakın Tarihi ve Türkiye İç Denetim Enstitüsü” adındaki yazı dizisine devam edilmiş ve TİDE’nin kuruluşunda çok önemli görevler alan Ersin Güneralp, Hüseyin Karaçalı ve Sinan Tanakol ile Ali Kamil Uzun’un yaptığı söyleşiye yer verilmiştir.

Benzer Belgeler