• Sonuç bulunamadı

B. AB ile Kurumsal İlişkilerde Ombudsman Kurumu

3. Projeler

a) Yeni Kamu Denetçisi Ofisine Yardım

Proje, kurumsal alt yapının ve yeni ofisin oluşturulması, mevcut mevzuatın incelenerek gerekli iyileştirilmelerin yapılması ve son olarak tanıtım faaliyetleri yapılarak halkın kurum hakkında bilgilendirilmesi şeklinde üç temel alana odaklanmaktadır. Bu doğrultuda, Avrupa Birliği’nin iyi örnek uygulamalarını yakından gözlemlemek için ilgili kurumlara ziyaretlerde bulunulacaktır. Bu durumun sonucunda yönetim planı oluşturularak personeller için iş ve sorumluluk alanları tasarlanacaktır.

Mevzuatın incelenmesi sonucunda eksikliklerin tespiti için izleme bürosu kurulması planlanmıştır. Tespit raporu, gerekli görülen hallerde kanunların değiştirilmesi maksadıyla hükümet ve muhalefet partilerine gönderilecektir. Kurumun çalışmalarını duyurmak amacıyla, medya ve internet aracılığıyla detaylı bir tanıtım kampanyası düzenlenecektir. Bu tanıtım çalışmaları kapsamında 81 il ve 892 ilçede kurumun faaliyetleri ile ilgili kitapçıklar ve broşürler dağıtılacaktır261.

b) İnsan Hakları Alanında Bireysel Başvuru Usullerinin Tanıtılması Projesi

AB tarafından koordine edilen, İngiltere Büyükelçiliği tarafından finanse edilen ve Kamu Denetçiliği kurumu, Türkiye İnsan Hakları Kurumunun ve Anayasa Mahkemesinin ortağı olduğu ‘’İnsan Hakları Alanında Bireysel Başvuru Usullerinin

260 Kamu BaşDenetçisi Malkoç’un Brüksel Temasları https://www.ombudsman.gov.tr/category/kdk-

haberler/page/2/index.html (20.05.2018)

261 Yeni Kamu Denetçi Ofisine Yardım https://www.avrupa.info.tr/tr/yeni-kamu-denetcisi-ofisine-

120

Tanıtılması Projesi’’ Ekim 2013 Ekim 2014 dönemleri arası uygulamaya koyulmuştur. Projenin amacı Türkiye’de insan hakları nezdinde uygulamaya başlanılan bireysel başvuru usullerinin halka tanıtılmasıdır. Bu amaç doğrultusunda belirlenecek illerde eğitim amaçlı çalışmaların düzenlenmesi ve başvuru süreçlerinin tanıtılmasına ilişkin rehber kitapçıkların oluşturulması öngörülmektedir. Yapılan seminerlerde kurumun yetkileri, özellikleri, çalışma düzeni ve başvuru usullerine ilişkin kısa bilgiler verilmiştir262.

c) Kamu Denetçiliği Kurumunun Kurulmasının Desteklenmesi Projesi Eşleştirme ve teknik yardım başlıkları altında yer alan 2011 Finansman Anlaşması çerçevesinde T.C. ve AB tarafından ortaklaşa finanse edilen 2.134.550 avro bütçeye sahip olan ‘’Kamu Denetçiliği Kurumunun Kurulmasının Desteklenmesi Projesi’’ 2014 yılında uygulamaya koyulmuş olup 2016 yılı Mart ayında son bulmaktadır.

Projenin amacı, Kamu Denetçiliği Kurumunun Avrupa’daki iyi işleyen uygulamaları örnek alarak uluslararası düzeyde faaliyete geçmesi için yapısının bu doğrultuda düzenlenmesi, kapasitesinin arttırılması, kurum mevzuatının güncelleştirilmesi ve tanıtım faaliyetlerinin arttırılması ile orantılı bir şekilde toplumun farkındalık düzeyinin yükseltilmesidir263.

d) Eşleştirme Sözleşmesi

Eşleştirme Sözleşmesi ile yapılması planlanan ihtiyaç analizi sonucunda bu doğrultuda yapılacak olan eğitimler, çalıştaylar, toplantılar vb. faaliyetler ile AB ülkelerindeki ilgili kurumların başarılı uygulamalarının Kamu Denetçiliği Kurumunca örnek alınması ve böylelikle kurumun mevcut kapasitesinin arttırılması hedeflenmektedir264. 24 ay sürmesi planlanan 1.5 milyon Avro’luk finansal desteğe

262 KDK 2013 Yıllık Rapor https://www.ombudsman.gov.tr/contents/files/kdk-2013-yillik-rapor.pdf (16.04.2018)

263 KDK 2014 Yıllık Raporu https://www.ombudsman.gov.tr/contents/files/kdk-2014-yillik-rapor.pdf

(17.04.2018)

264 KDK 2013 Yıllık Raporu https://www.ombudsman.gov.tr/contents/files/kdk-2013-yillik-rapor.pdf (17.04.2018)

121

sahip olan Eşleştirme Projesi kapsamında Fransa ve İspanya ombudsmanları tecrübelerini ve bilgilerini Kamu Denetçiliği Kurumu ile paylaşmıştır265.

e) Teknik Yardım Sözleşmesi

‘‘Teknik Yardım Sözleşmesi’’ ile KDK’nın toplum bazında farkındalığının arttırılması hedeflenmektedir. Bu amaç doğrultusunda; bölgesel konferanslar, uluslararası sempozyum ve yurtdışı tanıtım günlerinin planlanması, anket çalışmalarının yapılması ve kurum hakkında bilgilendirici çalışmaların düzenlenmesi öngörülmektedir. Sözleşmenin gerçekleştirilmesi için Eşleştirme Sözleşmesi kapsamında sürdürülen çalışmaların sonuçlandırılması beklenmiştir. Sözleşme Kurumun gün geçtikçe artan ihtiyaçlarına paralel şekilde güncellenmekte ve taslağın son halinin ilgili kurumlara gönderilmesi ve ihalenin 2014 yılının ikinci çeyreğinde bitirilmesiyle uygulamaya başlanması hedeflenmektedir266.

f) Kısa Süreli Eşleştirme Projesi

12 Kasım 2018 tarihinde açılışı gerçekleştirilen Avrupa Birliği destekli ‘‘Twinning Light (Kısa Süreli Eşleştirme) Projesinin’’ amacı, Kamu Denetçiliği Kurumunun faaliyetlerinde göstermiş olduğu performansı destekleyerek insan haklarına saygılı, bağımsız ve adil bir kurum olarak gelişmesine katkıda bulunmaktır. Buna ek olarak proje, insan hakları alanına yapılan geniş bir yatırımı ve kurumun çalışma alanı ve yöntemlerinin iyileştirilmesi için gerekli olan teknik desteğin sağlanması için sarf edilen çabayı içermektedir.

8 aylık bir süresi olan bu proje, eğitim faaliyetlerine, inceleme gezisi ile şikayetlerin alınıp raporlanmasına, veri toplama yöntemlerine ve insan haklarının geliştirilmesine yönelik yapılabilecek faaliyetlere 245.210 Avroluk finansman ile özel bir destek verecektir267.

265 Eşleştirme Başarı Öyküsü https://www.avrupa.info.tr/tr/eslestirme-basari-oykusu-28 (10.05.2019) 266 2013 Yıllık Raporu https://www.ombudsman.gov.tr/contents/files/kdk-2013-yillik-rapor.pdf (17.04.2018)

267 AB’Nin Türk Kamu Denetçiliği Kurumuna Verdiği Destek Devam Ediyor

https://www.avrupa.info.tr/tr/pr/abnin-turk-kamu-denetciligi-kurumuna-verdigi-destek-devam-ediyor- 8821 (10.05.2019)

122

g) Türkiye’de Anayasa Mahkemesine Bireysel Başvuru Sisteminin Desteklenmesi Projesi

Türkiye’de ‘‘Anayasa Mahkemesine Bireysel Başvuru Sisteminin Desteklenmesi Projesi’’’nin temel amacı bireysel başvuru sisteminin işleyişine yönelik ilk derece mahkemelerinin, barolar ve yüksek mahkemelerin hacmini/kapasitesini arttırmaktır. Proje, AB, Avrupa Konseyi ve Türkiye tarafından finanse edilerek hayata geçirilmiştir.

Kurum proje kapsamında bilgi alışverişi sağlamak ve olası problemlerin istişare edilmesi için düzenlenen çalışmalara ve yürütme kurulu toplantılarına katılmaktadır. Projenin süresi 36 ay olmakla birlikte, 2018 Aralık ayında sona ermiştir268.

h) Türkiye'de Kamuoyunun İdari Yargıya Olan Güveninin Arttırılmasına Yönelik Avrupa Birliği Destekli Proje

30 Nisan 2019 tarihinde açılışı yapılan Avrupa Birliği destekli ve Avrupa Konseyi vasıtasıyla uygulamaya koyulacak bu proje ile Türkiye’de yer alan idari mahkemelerin etkinliği ve Danıştay’ın kurumsal kapasite hacminin genişletilmesi amaçlanmaktadır. Proje, bu amaç doğrultusunda idari yargıda meydana gelen sorunlara odaklanarak Kamu Denetçiliği Kurumu, ilk derece ve bölge adliye mahkemeleri, Danıştay ve genel olarak kamu kurumları arasında iş birliği ile sürdürülebilecek faaliyetler ile sistemden kaynaklanan sorunlara gereken çözümlerde bulunacaktır.

2.7 milyon Avroluk bu proje ile, çözüm için idari yargıya yapılacak incelemeler neticesinde ortaya çıkan aksaklıklar, zaman kaybına sebebiyet veren unsurlar tespit edilerek mevcut mahkemelerin eğitim ve düzenleme ihtiyaçları doğrultusunda değerlendirmelerde bulunulacaktır. Mahkeme kararlarının anlaşılır açık bir şekilde

268 Anayasa Mahkemesine Bireysel Başvuru Sisteminin Desteklenmesi Ortak Projesi

https://www.coe.int/tr/web/ankara/joint-project-on-supporting-the-individual-application-to-the- constitutional-court-in-turkey (16.04.2018)

123

hazırlanan gerekçeleri ile birlikte verilmesi için pratik eğitim modülleri oluşturulacaktır269.

ı) İnsan Haklarının Korunması ve Tanıtımında Kamu Denetçiliği Kurumunun Rolünün Güçlendirilmesi İçin Teknik Destek Projesi

Avrupa birliği ve Kamu Denetçiliği Kurumunun birlikte hazırladığı “İnsan Haklarının Korunması ve Tanıtımında Kamu Denetçiliği Kurumunun Rolünün Güçlendirilmesi İçin Teknik Destek Projesi” açılışında AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger projenin hazırlanmasından ötürü duyduğu memnuniyeti, hukuk payesinde bu tür demokratik kurumları güçlendirme konusunda destek vereceklerini ve Avrupa Birliği’ne uyum sürecinde bu projenin oldukça önemli olduğunu belirtmiştir270.

36 ay sürmesi planlanan ve 1.75 milyon Avro’luk bir finansman tutarına sahip olan bu proje ile insan haklarının korunması maksadıyla kurumun, faaliyetlerini sürdürürken hızlı ve sorunlara yerinde müdahale etmesini sağlamak için teknik yardım açısından destek sağlanacaktır271.

269AB Türkiye’ de Etkili Bir İdari Yargıyı Destekliyor https://www.avrupa.info.tr/tr/pr/ab-turkiyede-

etkili-bir-idari-yargiyi-destekliyor-9473

270 KDK-AB Projesinin Açılışı Geniş Bir Katılımla Gerçekleşti https://www.ombudsman.gov.tr/kdk-

ab-acilis-programi.html (20.04.2019)

271 Avrupa Birliği’nin Kamu Denetçiliği Kurumuna Verdiği Destek Devam Ediyor

https://www.avrupa.info.tr/tr/pr/avrupa-birliginin-kamu-denetciligi-ombudsman-kurumuna-verdigi- destek-devam-ediyor-9442 (20.05.2019)

124

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

I. KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMUNUN (OMBUDSMANLIĞIN)

BİLİNİRLİĞİNE İLİŞKİN ALGI ARAŞTIRMASI: ERZİNCAN

ÖRNEĞİ