• Sonuç bulunamadı

B. PERFORMANS BİLGİLERİ

4. Proje ve Faaliyet Destekleme

24.12.2012 tarihinde, Ar-Ge Ve Yenilikçilik Odaklı Sanayinin Desteklenmesi, Tarıma Dayalı Sanayinin Geliştirilmesi ve Alternatif Turizmin Geliştirilmesi Mali Destek Programlarına başlıkları adı altında toplam 20.000.000,00-TL bütçe ile 2012 yılı Mali Destek Programı proje teklif çağrısına çıkılmıştır.

2012 yılı mali destek programı kapsamında Antalya, Isparta ve Burdur’da olmak üzere üç adet bilgilendirme toplantısı düzenlenmiştir.

Antalya Merkezde gerçekleşen bilgilendirme toplantısına 510, Isparta Merkezde 150, Burdur Merkezde ise 330 kişi katılım sağlamıştır.

2012 yılı Mali Destek Programları kapsamında 5’i Antalya, 4’ü Burdur ve 3’ü de Isparta’da olmak üzere 12 adet proje yazma eğitimi gerçekleştirilmiştir. Antalya Merkez, Manavgat, Kalkan, Alanya ve Finike’de gerçekleşen eğitimlere 326; Isparta Merkez, Yalvaç ve Gönen’de gerçekleşen eğitimlere 60; Burdur Merkez, Bucak, Yeşilova ve Gölhisar’da gerçekleşen eğitimlere 93 olmak üzere Proje yazma eğitimlerine toplamda 479 kişi katılmıştır.

2012 Yılı Mali Destek Programı kapsamında yapılan bilgilendirme faaliyetleri ile proje yazma eğitimleri Ajans uzmanları tarafından gerçekleştirilmiştir. Ayrıca mali destek programı uygulama dönemi dışında 12.06.2013-15.06.2013 tarihleri arasında Isparta İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün talebi üzerine ilgili kurum personeline (22 kişi) AB projeleri ve Proje Döngüsü Yönetimi Eğitim verilmiştir.

Teknik yardım masası faaliyeti kapsamında Proje Yönetim Birimi personeli Antalya, Burdur ve Isparta illerinde ikişer ve üçer kişi olmak üzere bir hafta boyunca potansiyel başvuru sahiplerinin mali destek programı ve

Sayfa 52 / 69 proje yazma sürecine ilişkin sorularına birebir cevap vermek üzere görevlendirildi.

Ajans personeli kargo yolu ile gelen ve elden teslim edilen proje başvurularını kar amacı gütmeyen projelerin son başvuru tarihi olan 12.03.2013 ve kar amacı güden projelerin son başvuru tarihi olan 13.03.2013 tarihlerine kadar teslim almıştır.

Öncelik alanı “İşletmelerde yenilikçi ve yeni ürün üretiminin teşvik edilmesi”, “İşletmelerde Ar-Ge altyapısının geliştirilmesi ve yenilikçi uygulamaların yaygınlaştırılması”, “Ar-Ge ve yenilikçilik alanında kamu-özel sektör- üniversite işbirliğinin geliştirilmesi” olan Ar-Ge Ve Yenilikçilik Odaklı Sanayinin Desteklenmesi Mali Destek Programı kapsamında toplam 117 proje başvurusu olmuştur. Bu başvurulardan 98’i kar amacı güden 19’u kar amacı gütmeyen kurum ve kuruluşlardan olmuştur.

“Bölgede faaliyet gösteren tarıma dayalı sanayi işletmelerinin varolan ürünlerinin katma değerini artırarak veya katma değeri yüksek ürün çeşitlendirmesine giderek rekabet güçlerinin artırılması”, “Tarımsal atıklar ve orman atıklarının yenilenebilir enerji (biyogaz, biyoyakıt) üretiminde kullanılması yoluyla ekonomiye kazandırılması” önceliklerini hedefleyen Tarıma Dayalı Sanayinin Geliştirilmesi Mali Destek Programı kapsamında toplam 54 proje başvurusu olmuştur. Bu başvurulardan 37’si kar amacı güden 17’si kar amacı gütmeyen kurum ve kuruluşlardan olmuştur.

“Alternatif turizm faaliyetleri ile turizm ürünlerinin çeşitlendirilmesi ve sezonun 12 aya yayılması”, “Çevreye duyarlı turizm faaliyetlerinin teşvik edilmesi” önceliklerini hedefleyen Alternatif Turizmin Geliştirilmesi Mali Destek Programı kapsamında toplam 68 proje başvurusu olmuştur. Bu başvurulardan 26’sı kar amacı güden 42’si kar amacı gütmeyen kurum ve kuruluşlardan olmuştur. Üç programdan gelen toplam başvuru sayısı 239 olmuştur.

Projelerin teknik ve mali değerlendirmesinin yapılması için görevlendirilecek bağımsız değerlendiricilerin seçim kriterleri belirlenmiş ve bağımsız değerlendirici arayışı ilan yoluyla duyurulmuştur.

Bağımsız değerlendirici olmak üzere başvuru yapanlar içerisinden seçim yapılabilmesi için Genel Sekreterin görüşleri doğrultusunda Seçim Komisyonu oluşturulmuştur. Komisyon 38 Bağımsız Değerlendirici projelerin değerlendirmesini yapmak üzere görevlendirilmiş, mali destek programına özgü hususlar hakkında bilgilendirilmiş ve kendileriyle sözleşme imzalanmıştır. Bağımsız Değerlendirme süreci Ajans personelinin gözetimi ve organizasyonu ile 4 Nisan - 22 Nisan 2013 tarihleri arasında iki hafta içerisinde tamamlanmıştır.

Sayfa 53 / 69 Bağımsız değerlendirme sürecini takiben bağımsız değerlendiriciler tarafından gerçekleştirilen değerlendirmeler üstünde gerekli kontrolleri yapmak ve bunları raporlamak amacıyla en az yedi yıllık tecrübeye sahip üniversite öğretim üyeleri arasından seçilen altı kişilik bir Değerlendirme Komitesi oluşturulmuştur. Değerlendirme Komitesi bağımsız değerlendirme aşamasında başarılı bulunan ve bulunmayan bütün projeleri inceleyerek çalışmalarını 06 – 34 Mayıs 2013 tarihleri arasında üç hafta içerisinde tamamlanmıştır. Değerlendirme Komitesi çalışmaları sonucunda oluşan asil ve yedek proje listesi Genel Sekreter tarafından incelenip risk analizleri değerlendirmesi sonucunda Yönetim Kurulu onayına sunulmuştur. 2012 Yılı Mali Destek Programı’na başvuran projelerin bağımsız değerlendiriciler ve değerlendirme komitesi tarafından değerlendirilmesi ve yönetim kurulunun onayı sonrasında 87 adet proje destek almaya hak kazanmıştır.

b. 2013 Yılı Doğrudan Faaliyet Desteği

Bölgesel kalkınmaya ivme kazandıracak araştırma, planlama ve fizibilite çalışmalarına destek sağlamak amacıyla 2013 yılı Mart - Nisan ayları süresince Doğrudan Faaliyet Desteği faaliyet konularının belirlenmesi çalışması yapılmıştır.

2013 yılı Doğrudan Faaliyet Desteği başvuru Rehberi ve ekleri hazırlığı tamamlanmış ve Genel Sekreterliğin görüş ve onayına sunulmuştur. Genel Sekreterliğin onayının ardından kamuoyuna duyurusu yapılmıştır. 2013 yılı Doğrudan Faaliyet Desteği ve Teknik Destekler kapsamında başvuru rehberinin gönderileceği başvuru sahipleri belirlenmiş ve ilgili kurumlara potansiyel proje konuları hakkında bilgi verilmiştir. 07 Nisan 2013 tarihi itibarıyla 2013 yılı doğrudan faaliyet destek çağrısına çıkılmıştır. Program kapsamında Nisan- Temmuz 2013 tarihleri arasında üç ilden çeşitli kamu kurumu, sanayi ve ticaret odası, üniversite, belediyeler, meslek odaları ve sivil toplum kuruluşlarından toplamda 22 adet başvuru alınmıştır. İlgili başvurulardan 11’i başarılı bulunarak sözleşme imzalanmak üzere başvuru sahiplerine bildirim yapılmıştır.

c. 2012 Yılı Teknik Destek Çağrısı

Teknik destek çağrısı kapsamında Ajansımıza sekiz teknik destek başvurusu yapılmış olup ilgili başvurulardan bir tanesi başarılı bulunarak sözleşme imzalanmak üzere ilgili kuruluşlara bildirim yapılmıştır.

Sayfa 54 / 69 5. Yatırım Destek ve Tanıtım Faaliyetleri

Ajansın önemli bir görevi de özel kesimdeki yatırımcılara, ilgili mevzuattaki başvuru koşulları ve istenen belgeler doğrultusunda bilgi vermek ve yol göstermek, izin ve ruhsat işlemleri ile diğer idari iş ve işlemlerini tek elden takip ve koordine etmektir. Bu görevi, Ajans organizasyon yapısı içinde Antalya, Isparta ve Burdur’da oluşturulan Yatırım Destek Ofisleri yerine getirmektedir.

a. Bölgeye Yatırımcı Çekilmesi Faaliyetleri

Süt ve Süt Ürünlerinde Yatırımcı Eşleştirmeleri: 2013 yılı Şubat ayında BAKA tarafından organize edilen süt ürünleri sektöründeki eşleştirme programının ilk gününde İspanyol firma CAPSA grubunun alt iştirakçisi Innova Food Ingredients S.A. firması Genel Müdürü ve Satış Müdürü ile görüşülmüştür. İspanyol yatırımcılar, Yörükoğlu firmasında yapılan toplantıda Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdür Yardımcısı ile buluşturulmuştur.

Yörükoğlu firması Genel Müdür Yardımcısından sektörle ilgili bilgi alınmıştır.

Eşleştirme programı kapsamında Yörükoğlu firmasından sonra İspanyol yatırımcılar Ekiciler Peynir firması ile buluşturulmuştur. Firma müdürü hem Antalya’daki hem de Türkiye genelindeki sektörün durumu hakkında detaylı bilgilendirmede bulunmuştur.

CAPSA grubunun alt iştirakçisi Innova Food Ingredients S.A. firmasının Burdur’da Duranlar Süt firması ile görüşmesi sağlanmıştır. Burdur YDO tarafından Innova Food firmasına Burtrak arazisi hakkında bilgilendirme yazısı da gönderilmiştir.

Spa ve Masaj Sektöründe Yatırımcı Eşleştirmeleri: Mayıs ayında BAKA tarafından organize edilen eşleştirme programının ilk gününde Japon Rohto Pharmaceutical firması Antalya’da faaliyet gösteren Rixos Downtown Otel SPA Müdürü ve Mardan Palace Otel SPA Müdürü ile buluşturulmuştur.

Otellerin SPA merkezlerini inceleyen Japon yatırımcılara SPA müdürlerinden sektörle ilgili bilgi verilmiştir.

Eşleştirme programının ikinci gününde Japon yatırımcılar Masaj Doğal Terapi Derneği (MADOTED) Başkanı ve Üyeleri ile Akdeniz Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu’nda buluşturulmuştur.

Bioçevre Firmasının Meyve Suyu Yatırımının Bölgeye Çekilmesi:

Ajans destekleri hakkında bilgi almak üzere Burdur YDO’ya başvuran ve Eskişehir’de meyve suyu tesisi kurmayı planlayan yatırımcılara Bölgenin potansiyeli ve bu sektördeki avantajları anlatılmıştır. Yaklaşık bir ay süren

Sayfa 55 / 69 görüşmeler sonucunda firma Burdur’da yatırım yapma kararı almış ve Burdur OSB’de 10.000 m2’lik bir arazi için ön sözleşme imzalamıştır.

St. Paul Yolunun Tur Operatörlerine Tanıtılması: Ocak ayında inanç turizmi kapsamında ABD menşeili Turkuaz Tour firması yetkililerine St. Paul Yolu tanıtılmıştır. Bu kapsamda, Isparta Yalvaç’ta Psidia Antiocheia, Burdur’da Sagalassos antik kenti Antalya’da Antalya Müzesi, Aspendos ve Perge antik kentlerini gezmeleri sağlanmıştır.

İspanya’da Faaliyet Gösteren CAPSA Firması İle Buluşma: Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) Antalya, Burdur ve Isparta’da faaliyet gösteren firmalarla işbirliğini artırma çalışmaları kapsamında İspanya’nın süt ve süt ürünleri sektöründe önemli oranda pazar payı olan Corporacíon Alimentaria Peñasanta S.A’nın (CAPSA) yetkililerini Antalya Organize Sanayi Bölgesi’ndeki (OSB) aynı sektörde faaliyet gösteren firmalarla buluşturmuştur.

Görüşmelerde hem Türkiye’de hem de İspanya’da ürünlerin pazar payı değerlendirilerek karşılıklı işbirliği için yapılabilecek çalışmalarla ilgili görüş alışverişi yapılmıştır.

INCOM 2013 Batı Akdeniz ve Hindistan İş Fırsatları Zirvesi Kapsamında Gerçekleştirilen Ziyaretler: INCOM 2013’e katılan yatırımcılara Antalya’da Serbest Bölge ve Organize Sanayi Bölgesini ziyaret etmeleri sağlanmıştır. Isparta’da OSB ziyaret edilmiş, Roseland firma sahibi ve Güneykent belediye başkanı ile Güneykent beldesi ziyaret edilmiştir.

Güneykent Beldesinin yanı sıra Metamar Mermer Fabrikası ile görüşülmüştür.

Ayrıca Isparta OSB’

Bölge Firmalarına Yerinde Tespit Ziyaretleri: Görevleri arasında

‘Bölgenin kaynak ve olanaklarını tespit etmeye, ekonomik ve sosyal gelişmeyi hızlandırmaya ve rekabet gücünü artırmaya yönelik araştırmalar yapmak, yaptırmak ve desteklemek’ bulunan Ajansımız Yatırım Destek Ofisi Uzmanları;

Burdurlu firma ve OSB yöneticileri ile gerçekleştirdiği toplantılarda Ajansımız destekleri, genel teşvik sistemi, Ajansımızın yurtiçi ve yurtdışı faaliyetleri hakkında bilgilendirme yapmıştır.

b. Yatırımcıların İş ve İşlemlerinin Takibi

Yatırımın her aşamasında yatırımcının yanında olmak YDO’ların temel görevlerinden biridir. Bu konuya ilişkin 2013 yılı ilk altı aylık dönemde Antalya, Isparta ve Burdur YDO’lar tarafından gerçekleştirilen faaliyetlere aşağıda değinilmiştir.

Yabancı İşçi/İşveren Çalışma İzni: Stone World ve Elhab Tarım firmalarının çalışma izni alım sürecinde yaşadıkları problemleri çözmek üzere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Dış İlişkiler ve Yabancı İşçi Genel

Sayfa 56 / 69 Müdürlüğünde görüşmeler yaparak firmaların çalışma izni belgesi alım süreci hızlandırılmış ve olumlu sonuçlanması sağlanmıştır.

Bölgedeki Güneş Enerjisi Yatırımlarının Bürokratik İşlemlerinin Takibi: Belectric firmasının Antalya’nın Akseki ilçesinde yapmayı planladığı güneş enerjisi yatırımının bürokratik işlemlerinin hızlandırılması için kamu kurum ve kuruluşlarıyla görüşülmüştür.

Bölgeye AFSC firması tarafından yapılması planlanan güneş enerjisi yatırımı için ön fizibilite raporu oluşturulmuştur.

Yatırım Teşvikleri Konusunda Bilgilendirme: Bölgemizde Ajansımız Yatırım Destek Ofisleri tarafından Ekonomi Bakanlığı yatırım teşvik belgesi tamamlanması, Türk Patent Enstitüsü patent başvuru süreçlerinin hızlandırılması, Ajans destekleri ve devlet teşvikleri konusunda firmalara ve bilgilendirme yapılmış iş ve işlemlerinin takip edilmesi ve hızlandırılmasında destek sağlanmıştır.

Yatırım Destek Ofisleri tarafından 2013 yılı altı aylık dönemde gerçekleştirilen faaliyetlere yönelik istatistiki bilgiler Tablo 17’de sunulmuştur.

Tablo 17: Yatırım Destek Ofisi Faaliyetleri

Yatırım Destek Ofisi Antalya Isparta Burdur Toplam

Yatırım Destek Ofislerinde verilen

danışmanlık hizmeti sayısı 210 69 125 404

Yerinde ziyaret edilen firma, kamu

kurumu, STK 104 30 43 177

İlçelerde yapılan toplantı sayıları 12 1 5 18

Yatırım destek ofisleri

aracılığı ile çözümlenen firma sorunu 6 3 5 14

c. Tanıtım Materyalleri Hazırlanması

Bölgede öne çıkan kilit sektörlere ilişkin yatırımcıyı yönlendirmek, yatırımcılara sektördeki fırsatları sunmak ve ulusal ve uluslararası platformlarda bunların tanıtımını yapabilmek amacıyla Ajansı uzmanları tarafından 20 adet sektör raporu hazırlanmıştır. Hazırlanan sektör raporlarında sektörün öncelikle Dünya, Türkiye ve bölgedeki mevcut durumu analiz edilmiş, ardından sektörün sunduğu fırsatlar tek tek ortaya konularak iş adamlarının bu yönde yatırım yapmaları teşvik edilmiştir.

2013 yılı ilk altı aylık döneminde daha önce hazırlanmış olan Biokütle, Tarım Makineleri ve Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Sektör Raporları İngilizceye çevrilmiş, Süt Ürünleri ve Doğaltaş Sektör Raporları revize edilmiştir.

Sayfa 57 / 69 Sektör raporlarının yanı sıra potansiyel yatırımcıların faydalanması için Bölgemizdeki yatırımları hızlandırmak amacıyla hazırlanan ve paylaşılan diğer bazı rapor ve analizler aşağıdaki gibidir;

 Gümrük ve Ticaret Bakanına arz edilmek üzere Isparta’nın ekonomik durumu ile ilgili bilgi notu hazırlanmıştır.

 12 Mart 2013 tarihinde Ekonomi Bakanlığı Serbest Bölgeler Genel Müdürlüğü ile Serbest Bölge Uygulamalarındaki değişiklikler hakkında görüşme yapılmış olup Havacılık Serbest Bölgesi kurulması ile ilgili görüşler paylaşılmıştır. SHGM tarafından taslak çalışması tamamlanan Havacılık kanun hakkında Ajans görüşleri paylaşılmıştır.

 Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına gönderilecek olan Isparta gülünün endüstri bitkisi olarak desteklenmesine yönelik rapor hazırlanmıştır.

 29 Nisan – 01 Mayıs 2013 tarihlerinde gerçekleştirilen INCOM 2013 organizasyonuna hazırlık kapsamında “Doing Business in Burdur”

adlı rapor hazırlanmıştır.

 Batı Akdeniz Bölgesinde yapılacak herhangi bir Soğuk hava deposu yatırımının yararlanabileceği desteklemeler araştırılarak, bilgi notu hazırlanmıştır.

 Gümrük ve Ticaret Bakanlığına sunulmak üzere Burdur’da faaliyet gösteren firmaların ihracat sürecinde yaşadıkları sıkıntıları içeren rapor hazırlanmıştır.

İyi Proje Mutlaka Destek Görür Kitabı: Ajansın 2010 yılında Mali Destek Programı kapsamında destek olduğu 18 adet proje firma ziyaretleri, çekimler ve firma sahipleri ile yapılan röportajlar sonunda “İyi Proje Mutlaka Destek Görür...” başlıklı bir çalışma ile kitaplaşmıştır. Bu kitap Türkiye’de bir ilk niteliği taşımakta olup proje kültürünü yaygınlaştıracağına inanılan bir çalışma olmuştur.

Tanıtım Filmi: Batı Akdeniz Bölgesi ve Ajans faaliyetlerini anlatan 9 dakikalık bir tanıtım filmi hazırlanmıştır. Film yüksek çözünürlükte hazırlanmış olup hem Türkçe, hem de İngilizce seslendirme yaptırılmıştır.

Ayrıca Türkçe, İngilizce ve Japonca altyazı seçenekleri sunulmuştur.

İngilizce Websitesi Yönetimi:Ajansın özellikle yabancı yatırımcılara yol gösterme ve sektörlere yönelik hazırlanmış rapor ve kaynakların paylaşımı için kurulan www.investinwmr.org.tr adresli İngilizce websitesi Ajans uzmanları tarafından düzenli şekilde güncellenmekte ve yurtdışına yönelik haberler İngilizce olarak yayınlanmaktadır.

Sayfa 58 / 69 d. Ajans Tarafından Düzenlenen Uluslararası Organizasyonlar

Batı Akdeniz Bölgesinin yatırım ve iş fırsatlarını tanıtmak için birçok organizasyona imza atılmıştır. Yatırım ve işbirliği fırsatları zirvesi için hedef ülke olarak Hindistan seçilmiş, yabancı heyetlere bölgenin yatırım fırsatları konusunda sunumlar yapılmıştır. Bölgenin turizmden elde ettiği katma değerin artırılması amacı ile tur operatörlerine yönelik programlar düzenlenmiş, uluslararası turizm fuarlarına katılım sağlanmıştır. Bu faaliyetlerde kamu, özel sektör ve STK’lardan birçok kurumla ortak çalışma yürütülmüştür.

Türkiye-Hindistan Yatırım ve İşbirliği Fırsatları Programı: 28-30 Nisan tarihleri arasında ikincisi düzenlenen Batı Akdeniz - Hindistan Yatırım ve İşbirliği Fırsatları Programı’na Hindistan’dan meyve suyu, gıda, yenilenebilir enerji, kozmetik, doğaltaş, mobilya ve tarım sektörlerinde faaliyet gösteren 47 firma temsilcisi katılmıştır. Programın ilk gününde yapılan birebir görüşmelerin ardından firma ziyaretleri yapılmıştır. Firma ziyaretlerinde farklı sektörlerde iş bağlantıları yapan Hindistanlı işadamları bölgemizin turizm güzelliklerini de ziyaret etme imkânı bulmuşlardır.

Jetro Heyeti: 07-08 Şubat tarihlerinde BAKA’nın davetiyle Japonya Ekonomi Ticaret ve Endüstri Bakanlığı’na (METI) bağlı kar amacı gütmeyen yarı özel organizasyon Japon Dış Ticaret Teşkilatı JETRO Türkiye Ofisi Genel Müdürü Naohiko YAMAGUCHI ile JETRO Dış Ticaret Uzmanı Müjde ARGALIOĞLU Antalya’ya gelmişlerdir. Üç yıldır Japonya ile yoğun bir şekilde çalışmalar yürüten BAKA için bu ziyaret büyük önem ifade etmiştir. 2 günlük resmi ziyaret ve görüşmelerin ardından Bölgemizde düzenlenecek Japon işadamlarına yönelik bir ikili görüşmeler toplantısı organizasyonunda işbirliği yapılmasına karar verilmiştir.

Fam Trip Programları: Batı Akdeniz’in turizm potansiyelinin ABD’de tanıtılması amacıyla BAKA’nın ilgili kurum ve kuruluşlarla ortak çalışmasının sonucu Amerika’nın özellikle doğu yakasında faaliyet gösteren büyük tur firmaları davet edilmiştir. Davete katılan 8 büyük turizm şirketine 5-8 Nisan tarihleri arasında Batı Akdeniz’i tanıyacakları ve Bölgenin turizm potansiyelini tanıyabilecekleri 4 günlük bir program yapılmıştır.

NHK Heyeti: 08-11 Haziran tarihleri arasında, Japon Devlet Televizyonu NHK Art’ın CEO’ su Enji OKADA ve çekim ekibi tanıtım filmi hazırlamak amacıyla bölgemizi ziyaret etmişlerdir. 4 gün süren programda Enji OKADA ve çekim ekibine Isparta, Burdur ve Antalya’nın tarihi ve turistik yerlerinin yanısıra golf sahaları da gezdirilmiş ve çekimler yapılması sağlanmıştır. Hazırlanan tanıtım filmi Japon kanallarında gösterilerek Batı Akdeniz Bölgesi’nin tanıtımı adına önemli bir adım atılmış olacaktır.

Sayfa 59 / 69 e. Ulusal ve Uluslararası Organizasyonlara Katılım

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı yurtiçi ve yurtdışında bölgenin yatırım fırsatları ve turizm potansiyelinin tanıtımına yönelik önemli görülen toplantı, fuar ve organizasyonlara katılım sağlamıştır. Bu faaliyetlerde kamu, özel sektör ve STK’lardan birçok kurumla ortak çalışılmıştır.

EMITT Turizm Fuarı: Bu yıl 17’ncisi 24 – 27 Ocak 2013 tarihlerinde İstanbul Tüyap Beylikdüzü fuar alanında gerçekleşen EMITT Turizm fuarına Ajansın koordinatörlüğünde Antalya, Isparta ve Burdur’un kamu kurum ve kuruluşları, belediyeler, sivil toplum kuruluşları ile katılım sağlanmış, Bölgenin öne çıkan bütün turizm değerlerinin tanıtımı yapılmıştır.

WAIPA Genel Kurulu ve Seçimleri: BAKA’nın da üyesi olduğu Dünya Yatırım ve Tanıtım Ajansları Birliği’nin 11-12 Şubat tarihlerinde İsviçre’nin Cenevre kentinde düzenlemiş olduğu 13’üncü Dünya Yatırım Konferansı’na Genel Sekreter Tuncay ENGİN ve Dış İlişkiler ve Tanıtım Birimi Başkanı Mehmet PEHLİVAN katılmıştır. Toplantı aynı zamanda birliğin genel kurul ve başkanlık seçimlerine de ev sahipliği yapmıştır.

Azerbaycan Bölgesel Kalkınma Konferansı: Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA), Türkiye ve Azerbaycan iktisadi ve sosyal ilişkilerin artırılması kapsamında Azerbaycan’ın Gence şehrinde gerçekleştirilen “Azerbaycan 2020:

Geleceğe Bakış, Bölgelerin Gelişimi, Strateji, Hedefler ve Perspektifler” konulu konferansa katılım sağlanmıştır. Türkiye ile Azerbaycan’dan ekonomi ve siyaset temsilcilerinin katıldığı konferansta, iki ülke arasındaki iktisadi ilişkiler, bölgesel kalkınmada yatırımların rolü, kalkınmada bölgesel hedefler, bölgesel kalkınma ajanslarının faaliyetleri ve bölgeye etkileri, Türkiye’de kalkınma ajansları tecrübesi gibi konular görüşülmüş, toplantıya BAKA’yı temsilen İsmail KILINÇ katılmıştır.

Florida Türk-Amerikan Kültür ve Turizm Festivali: Amerika Birleşik Devletleri Florida Eyaleti’nin Miami kentinde düzenlenen Türk Festivaline 15-22 Mart 2013 tarihleri arasında Yönetim Kurulu üyeleri ile birlikte katılım sağlanmıştır. Festivalde Antalya, Isparta ve Burdur illerinin turizm değerleri tanıtılmıştır. Dört gün süren festivalin akabinde Florida’daki resmi makamlarla görüşmeler yapılmış ve tarımda örnek uygulamalı firma ziyaretleri gerçekleştirilmiştir.

Dubai Turizm Fuarı: Bu sene 06-09 Mayıs tarihleri arasında Birleşik Arap Emirlikleri’nin Dubai kentinde düzenlenen Turizm Fuarına (ATM 2013) Genel Sekreter Tuncay ENGİN ve Dış İlişkiler ve Tanıtım Birimi’nden iki uzman katılmıştır. Dört gün süren fuarda Batı Akdeniz bölgesinin turizm

Dubai Turizm Fuarı: Bu sene 06-09 Mayıs tarihleri arasında Birleşik Arap Emirlikleri’nin Dubai kentinde düzenlenen Turizm Fuarına (ATM 2013) Genel Sekreter Tuncay ENGİN ve Dış İlişkiler ve Tanıtım Birimi’nden iki uzman katılmıştır. Dört gün süren fuarda Batı Akdeniz bölgesinin turizm

Benzer Belgeler