• Sonuç bulunamadı

A. MALİ BİLGİLER

3. Mali Denetim Sonuçları

5449 sayılı Kalkınma Ajanslarının Kuruluşu, Koordinasyonu ve Görevleri Hakkında Kanun’un 25’inci maddesi ile Kalkınma Ajansları Denetim Yönetmeliğinin 6, 7 ve 8’inci maddeleri gereğince hazırlanmış olan BAKA İç Denetim Yönergesi, BAKA İç Denetim 2011-2013 Planı ve BAKA İç Denetim 2011 Programı 23.12.2010 tarihli ve 16 sayılı Yönetim Kurulu Kararınca

0,00 10.000.000,00 20.000.000,00 30.000.000,00 40.000.000,00 50.000.000,00

Bütçe Değeri Gerçekleşen 65.000.000,00

38.689.578,19

Sayfa 43 / 69 kabul edilmiş olup 01.01.2011 tarihi itibariyle yürürlüğe konulmuştur.

BAKA 2013 Yılı Denetim Programı ile belirlenen iç denetim faaliyetleri;

genel olarak denetim yönetimi faaliyetleri, denetim faaliyetleri, danışmanlık faaliyetleri ve eğitim faaliyetlerinden oluşmuştur.

Denetim yönetimi faaliyetleri, üç yıllık denetim planının gözden geçirilmesi, yıllık iç denetim programının hazırlanması, yönetim kuruluna sunulacak altı aylık ve yönetim kurulu ile kalkınma kuruluna sunulacak yıllık iç denetim faaliyet raporlarının hazırlanması, denetim sonuçlarının izlenmesi süreçlerini ve bu kapsamdaki idari işlemleri kapsamıştır.

2013 yılında denetim faaliyetleri için 160 gün tahsis edilmiş olup bu çerçevede; Mali Destek Programı Başvuru Rehberleri Hazırlık Süreci ile Destek Hizmetleri süreçlerinin denetiminin gerçekleştirilmesi amaçlanmıştır.

b. Dış Denetim

2012 yılı Ajans Faaliyetlerine ilişkin dış denetim işi hizmet alımı yöntemi ile 2013 yılında bağımsız bir denetim firmasına yaptırılmıştır.

Yapılan dış denetim aşağıda belirtilen konu başlıklarını kapsamaktadır.

A. MALİ DENETİM SONUÇLARI

1. Bütçe Gerçekleşmeleri ve Mali Tabloların Denetimi 2. Mevzuata Uygunluk Denetimi

B. İÇ KONTROL SİSTEMİ DENETİMİ SONUÇLARI 1. Organizasyonel Yapılanma ve İnsan Kaynakları 2. Süreç ve Yöntemler

3. Risk Yönetimi

4. Muhasebe ve Kayıt Sistemi ile Bilgi Sistemleri C. PERFORMANS DENETİMİ BULGULARI

1. Ekonomik Etkinlik 2. Verimlilik

3. Etkililik

Denetim neticesinde “Muhasebe ve Kayıt Sistemi ile Bilgi Sistemleri”

konu başlığına ilişkin “Şartlı Görüş” diğer konu başlıklarına ilişkin “Olumlu Görüş” bildirilmiştir.

Dış denetim raporunda “Muhasebe ve Kayıt Sistemi ile Bilgi Sistemleri”

konu başlığında, Kalkınma Bakanlığı tarafından geliştirilen Kalkınma Ajansları Yönetim Sistemi (KAYS) programının Ajans tarafından kullanıldığı, fakat sistemsel özelliklerden dolayı kırılım bazında bazı hesap detaylarına istenilen düzeyde ulaşılamaması nedeniyle şartlı görüş kararı verildiği ifade

Sayfa 44 / 69 edilmiştir.

Bu kapsamda, KAYS’ın geliştirilmesi Kalkınma Bakanlığı’nın sorumluluğundadır. KAYS’ın kullanımında karşılaşılan aksaklıklar Bakanlığa bildirilmektedir. Söz konusu aksaklığın önümüzdeki dönemlerde giderilmesi beklenmektedir.

c. Sayıştay Denetimi

BAKA’nın 2012 yılı hesap ve işlemleri; 6085 sayılı Sayıştay Kanunu, genel kabul görmüş uluslararası denetim standartları, Sayıştay ikincil mevzuatı ve denetim rehberleri ışığında 8-26 Nisan 2013 tarihleri arasında denetlenmiştir.

Denetim kapsamında 1 Ocak 2012 ve 31 Aralık 2012 dönemi arasında yer alan iş ve işlemler, belgeler kontrol edilerek, dönem içindeki tüm faaliyet ve işlemlerin sonucunun doğruluğu, güvenirliği ve mevzuata uygunluğu denetlenmiştir.

Ajansa ait mali rapor ve tablolar, faaliyet raporları, dış denetim raporları ile gelir ve giderlere ilişkin tüm mali faaliyet, karar ve işlemler; bunlara ilişkin kayıt, defter, bilgi, belge ve veriler Sayıştay denetiminin kapsamını oluşturmuştur.

Sayıştay tarafından 10 Temmuz 2013 tarihli 37628 sayılı evrak ekinde gönderilen Taslak Denetim Raporu genel sekreterlik tarafından incelenerek söz konusu raporda yer alan bulgulara 14.08.2013 tarihli ve 1378 sayılı resmi yazı ile cevap verilmiş olup Sayıştay tarafından nihai raporun gönderilmesi beklenmektedir.

Sayfa 45 / 69 B. PERFORMANS BİLGİLERİ

1. Kurumsal Gelişim ve Yönetim Faaliyetleri a. Eğitim Faaliyetleri

Kurumsallaşma faaliyetleri kapsamında, personelin bilgi ve becerisini artırıcı yönde eğitim faaliyetleri gerçekleştirilmiştir. 2013 yılı altı aylık dönem içerisinde Ajans personeline yönelik, mevzuatta yer alan kıstas ve süreler dikkate alınarak, Eğitim İhtiyaç Analizi çerçevesinde bir dizi eğitim faaliyeti gerçekleştirilmiştir. Personelin 2013 yılı altı aylık dönemde aldığı eğitimler aşağıdaki tabloda sunulmuştur.

Tablo 14: Personele Verilen Eğitimler

S.N Alınan Eğitimin Adı Tarih Eğitim Alınan

Kapsamında İlk Yardım Eğitimi 15-16 Ocak 2013 Özel Isparta

Hastanesi 6 2 İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi

Kapsamında Trafik Eğitimi 04-05 Şubat 2013 Isparta İl Emniyet Müdürlüğü 6 3 Fizibilite Hazırlama Eğitimi 18-22 Şubat 2013 Kalkınma

Bankası 1

4

Taşınır Mal Yönetimi Eğitimi (Sayıştay Denetimindeki Kontrol

Listeleri Üzerinden) 08-09 Mart 2013 KAPED 2

5 Yeni İş Sağlığı ve Güvenliği

Mevzuatı Eğitimi 23-24 Mart 2013 KAPED 3

6

5018 Sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu Semineri

Eğitimi 16-17 Mayıs 2013 TODAİE 1

7 Kamu Muhasebesi Semineri

Eğitimi 17-19 Haziran 2013 TODAİE 1

8 Fizibilite Hazırlama Eğitimi 24-28 Haziran 2013 Kalkınma

Bankası 1

b. İç Kontrol Sisteminin Oluşturulması

İç Kontrol, yönetim hedeflerinin gerçekleşme yolunda olduğu konusunda yeterli güvence sağlamakta yararlanılan bir yönetim aracıdır. İç kontrol sisteminin temelini; faaliyet süreçlerin tanımlanması, bu süreçlere ilişkin risklerin belirlenmesi, önleyici, tespit edici ve düzeltici her türlü kontrol faaliyetlerinin belirlenmesi ve uygulanması, bilgi ve iletişimin sağlanması ile sistemin gözetimi oluşturmaktadır.

Ajansımızda mali yeterliğin sağlanması için iç kontrol sisteminin oluşturulması çalışmalarına 2010 yılında başlanmıştır. 18.10.2010 tarihli ve

Sayfa 46 / 69 537 sayılı yazı ile İç Kontrol İzleme ve Yönlendirme Komisyonu oluşturulmuştur. Komisyon, kamu iç kontrol standartları çerçevesinde bir iç kontrol sisteminin oluşturulması ve tüm personel tarafından benimsenmesi için çalışmalarını 2013 yılı ilk yarısında da sürdürmüştür.

c. Mali Yeterlik Denetimi

Kalkınma Ajansları Denetim Yönetmeliğinin 4. maddesi gereği ajansların proje ve faaliyet destekleri için kaynak kullanımı ve bu amaçla merkezi bütçeden transfer ödeneğinin kullandırılması Mali Yönetim Yeterliği şartına bağlanmıştır. Dolayısıyla Ajansımız mali yönetim yeterliliği için 2011 yılında başvuru yapmış ve Mali Yönetim Yeterliği denetimine girmiştir.

Mali yeterlik denetimi kapsamında Kalkınma Bakanlığı, İç İşleri Bakanlığı ve Hazine Müsteşarlığı’nda çalışan katılımcılardan müteşekkil 5 kişilik denetim ekibi Ajansı 2011 yılı Temmuz ayı içerisinde denetlemişlerdir.

Denetim sonucunda heyet bulgu ve eleştirilerini ajansa ileterek eksiklerin tamamlanmasına ilişkin eylem planı talep etmiştir.

Denetim kapsamında kurumsal yapılanma, rol ve sorumluluklar, planlama ve programlama, iş süreçleri ve kontrol faaliyetleri, raporlama, izleme ve denetim ana başlıkları altında yaklaşık 200 soru Ajans uzmanlarına yöneltilmiştir. Denetim sürecinde ajansın mali kapasitesi, insan kaynakları potansiyeli, proje yürütme, izleme ve değerlendirme süreçleri, bilgi işlem ve iş süreçleri ile kurumsal yapısına ilişkin süreçler, denetime ilişkin iş ve işlemler detaylı olarak ele alınmış ve yöneltilen sorular ilgili ajans personeli tarafından titizlikle cevaplandırılmıştır.

Ajans tarafından yapılan çalışmalar ve uygulanan sistem Kalkınma Bakanlığınca yeterli bulunarak 28 Şubat 2012 tarihi itibariyle Ajansımızın mali yönetim yeterliği uygun görülmüştür.

Sayfa 47 / 69 2. İletişim ve Tanıtım Faaliyetleri

Ajansın iletişim ve tanıtım faaliyetleri Ajans İletişim Stratejisi çerçevesinde gerçekleştirilmiştir. Ajans İletişim Stratejisi ile Ajansın bilinirliğinin artırılması; istenen mesajların açık, anlaşılır tüm çalışanlar tarafından aynı şekilde, doğru ve etkili iletişim araçları kullanılarak verilmesi amaçlanmıştır.

Ajansın faaliyet alanı içerisindeki illerde bulunan ulusal ve yerel, yazılı ve görsel basın yayın kuruluşları ile başlatılan sürdürülebilir iletişim konusundaki çalışmalara devam edilmiştir. Antalya, Burdur ve Isparta’daki yerel ve yaygın (ulusal) yazılı ve görsel basın yayın kuruluşlarına periyodik ziyaretler gerçekleştirilmiştir. Haber ajansları (Anadolu Ajansı, İhlas Haber Ajansı ve Cihan Haber Ajansı) ve gazetelerin Antalya’daki bölge müdürlükleri ziyaret edilmiş, Isparta ve Burdur’daki yerel basın mensuplarıyla da sohbet toplantıları düzenlenmiştir. Görüşmelerde BAKA’nın faaliyetleri ve gelecekteki çalışmaları hakkında bilgilendirme yapılmıştır.

Basın yayın kuruluşlarında BAKA ile ilgili yılın ilk 6 aylık bölümünde (1 Ocak- 30 Haziran) tarihlerinde (medya takip hizmeti veren Ajans Press’in tespit edebildiklerine göre) toplam 1626 adet haber yer aldı. BAKA ile ilgili farklı haberlerin sayısı ise ortalama aylıkta 46 günde ise 1,76 adet olmuştur.

Yazılı basında çıkan haberlerin yanı sıra Genel Sekreterimiz, TRT Haber, Kanal 3 ile Antalya, Isparta ve Burdur’daki yerel TV kanalları ile ekonomi ağırlıklı yayın yapan dergi ile gazetelere de röportajlar vermiş, haber programlarına katılmıştır.

Hindistan zirvesi, tur operatörlerinin bölgeye getirildiği Fam-Tripler gibi uluslararası ve diğer programlarımızı ulusal ve yerel, yazılı ve görsel basın yayın kuruluşlarının ilgiyle takip etmeleri sağlanmıştır.

2013 yılının ilk yarısında Ajansın Türkçe web sitesi 70 farklı ülkeden toplam 72.876 defa ziyaret edilmiştir. En çok ziyaret eden yabancı ülkeler sıralamasında Almanya 330 ziyaretle ilk sırada, Amerika 322 ziyaretle ikinci, İngiltere 100 ziyaretle üçüncü ve Fransa 82 ziyaretle dördüncü sırada gelmektedir. Fransa'yı ise sırasıyla Çin, Rusya, Japonya, Hindistan, Hollanda, Azerbaycan, Belçika, İtalya ve İsviçre takip etmektedir.

2013 yılının ilk yarısında Ajansın İngilizce web sitesi 78 farklı ülkeden toplam 1.620 defa ziyaret edilmiştir. En çok ziyaret eden yabancı ülkeler sıralamasında Hindistan 120 ziyaretle ilk sırada, Mauritius 105 ziyaretle ikinci, Amerika 75 ziyaretle üçüncü ve Belçika 68 ziyaretle dördüncü sırada gelmektedir. Belçika’yı ise sırasıyla Almanya, Japonya, Çin, İngiltere, İspanya, Lübnan, Hollanda, İran ve Suudi Arabistan takip etmektedir.

Sayfa 48 / 69 3. Planlama, Programlama ve Koordinasyon Faaliyetleri

a. Bölge Planı Çalışmaları

TR61 Düzey 2 Bölgesi 2010-2013 Bölge Planı, bölge paydaşlarının da katkılarıyla 2010 yılında Ajans koordinatörlüğünde hazırlanmıştır. 2014 – 2023 Bölge Planının 2013 yılı sonu itibarıyla tamamlanması gerekmektedir.

Bu kapsamda Ajans koordinasyonunda 2013 yılı altı aylık döneminde bölge planı hazırlığına yönelik faaliyetler yoğun olarak sürdürülmüştür. Bölge planı hazırlığı süresince hazırlanmış olan yol haritası kapsamında;

paydaşların belirlenmesi ve derecelendirilmesi, ilçe toplantıları ve ziyaretleri, veri toplanması ve analizlerin yapılması, mevcut durum analizinin oluşturulması, literatür taraması ve üst ölçekli planların incelenmesi, vizyon – gelişme eksenleri – amaç ve stratejilerin tespiti, taslak planın oluşturulması ve kurum görüşlerinin alınması, planın revizyonu ve Kalkınma Bakanlığı’na gönderilmesi adımlarında sondan bir önceki adım olan taslak plan oluşturulmuş, kurum görüşleri doğrultusunda düzenlemeler yapılmaktadır.

Temmuz ayı itibarıyla hazırlanan ilk taslak plan Kalkınma Bakanlığı’na gönderilecektir.

Bölge planı hazırlığına yönelik 2012 yılında yol haritasının belirlenmesi, paydaşların belirlenmesi ve derecelendirilmesi, ilçe toplantıları ve ziyaretleri, veri toplanması ve veri analizlerinin yapılması çalışmalarının bir kısmı gerçekleştirilmiştir. 2013 yılının ilk yarısında Bölge planı hazırlığı kapsamında Bölgede öne çıkan konularda paydaşların görüşlerinin alınması kapsamında çalıştaylar düzenlenmiştir. Bölge planı hazırlıkları kapsamında Bölgede düzenlenen çalıştaylar şöyledir;

Alternatif Turizm Çalıştayı

Bölge planı hazırlıkları kapsamında ilk çalıştay, BAKA koordinatörlüğünde Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi ve Burdur İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü işbirliğiyle 13.03.2013 tarihinde Burdur’da gerçekleştirilmiştir. Batı Akdeniz Alternatif Turizm Çalıştayı’nda, Bölgenin alternatif turizmdeki potansiyeli, yapılacaklar ve izlenecek yöntemler tartışılmıştır.

Kentsel Gelişim Senaryoları

Isparta’nın sanayi, tarım, hizmetler sektörü, ulaşım sistemleri, mekânsal, sosyal ve kültürel altyapı gelişimi üzerine fikirlerin tartışıldığı Kentsel Gelişim Senaryoları Çalıştayı Süleyman Demirel Üniversitesi işbirliğiyle 02.04.2013 tarihinde Isparta’da 126 kişinin katılımıyla gerçekleşmiştir.

Sayfa 49 / 69 Doğaltaş Çalıştayı

TR61 Düzey 2 Bölgesinde öne çıkan sektörlerden olan doğaltaşın sorunlarını tartışmak ve çözüm önerileri üretebilmek amacıyla 27.04.2013 tarihinde MAKÜ işbirliğiyle Burdur’da 84 kişinin katılımıyla doğaltaş çalıştayı gerçekleştirilmiştir. Çalıştaya Antalya, Isparta ve Burdur illerinden üniversite, kamu kurumu ve sektör temsilcileri, STK’lar, ticaret odaları ve Bölge dışından sektörle ilgili ihracatçı birlikleri, mermer dernekleri katılmış olup taraflar sektörün sorunlarını tartışıp çözüm önerileri üzerinde görüş alışverişinde bulunmuştur.

Tarım Çalıştayı

16 - 17 Mayıs 2013 tarihlerinde BAKA, Antalya Tarım Kooperatifleri Birliği ve Toslak Yeniköy Hacıkerimler Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ile ortaklaşa düzenlenen Tarım Çalıştayına 80'nin üzerinde akademisyen, üretici örgütü, kamu ve özel sektör kurumları ve ihracatçı birlikleri temsilcileri katılmıştır. Çalıştayda Bölge ekonomisinde büyük öneme sahip tarım ve hayvancılık sektörünün mevcut durum analizi yapılmış, sorunlar ve çözüm önerileri çalışma gruplarında ele alınıp tartışılmıştır.

Sağlık Turizmi Çalıştayı

BAKA koordinatörlüğünde 22.05.2013 tarihinde Antalya’da düzenlenen çalıştayda sağlık turizminin potansiyeli ve mevcut kümelenme çalışmaları değerlendirilmiş, Bölgede sağlık turizminin karşı karşıya olduğu sorunlar ve çözüm önerileri tartışılmıştır. Sağlık kuruluşları, seyahat acenteleri, sigortacılar, hava yolu şirketleri, sivil toplum kuruluşları, kamu kuruluşları ve sektörün ilgili paydaşlarından 94 kişi çalıştaya katılım sağlamıştır.

Isparta Kentsel Gelişim Senaryoları Doğrulama Çalıştayı

Daha önce nisan ayında Isparta’da geniş katılımla gerçekleştirilen Kentsel Gelişim Senaryoları Çalıştayının çıktıları ile taslak raporunun üzerinde çalışmak amacıyla 28.05.2013 tarihinde doğrulama çalıştayı gerçekleştirilmiştir. Çalıştayda akademisyenler, kamu kurum kuruluşları ile sivil toplum kuruluşlarının yöneticileri bir araya gelmiştir. Bölgesel bütünleşme, ekonomik gelişim senaryoları ve mekânsal gelişim senaryoları ana başlıklarında gerçekleştirilen ilk çalıştayın çıktıları üzerinde görüşülüp öne çıkan konular üzerinde değerlendirme yapılmıştır.

Çalıştaylarda Ajansın tanıtımı yapılmış, 2014 – 2023 Bölge Planı hakkında bilgi verilmiş, çalıştaya katılanlar görüş ve önerilerini belirtmeleri konusunda teşvik edilmiş ve çalıştay sonucunda elde edilen veriler derlenerek bölge planına altlık teşkil edecek şekilde toplanmış ve çalıştay raporları

Sayfa 50 / 69 oluşturulmuştur. Çalıştay raporları basım çalışmaları sürdürülmektedir.

c. Kümelenme Çalışmaları

“Herkes İçin İnsana Yakışır İş: Ulusal Gençlik İstihdam Programı ve Antalya Pilot Uygulaması Projesi” kapsamında Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve BAKA işbirliği ile kümelenme faaliyetleri yürütülmektedir.

Pilot olarak tohumculuk sektörü seçilmiş ve tohumculuk sektörde detaylı kümelenme çalışması yapılmıştır. Aynı proje kapsamında yatçılık, kesme çiçekçilik ve sağlık turizmi sektörlerinde de detaylı kümelenme faaliyetlerinin yürütülmesine karar verilmiştir. Kümelenme çalışmaları ile ilgili faaliyetler Antalya Yatırım Destek Ofisi tarafından takip edilmektedir.

Sağlık Turizmi Kümelenme Çalışmaları: Sağlık turizmi kümelenme çalışmaları kapsamında 2013 yılının ilk altı aylık döneminde Bölgede faaliyet gösteren kamu ve özel hastanelerinin yanı sıra birçok kamu kurum ve kuruluşuyla görüşmeler yapılmıştır. Bu görüşmeler sonucunda sağlık turizmi ile ilgili kamu ve özel sektörden geniş katılımlı bir dernek kurulması ihtiyacı gündeme gelmiş ve kurulması planlanan küme derneğinin kapsamı ve üyeleri konusunda fikir alışverişinde bulunulmuştur.

Sağlık turizmi kümelenme çalışmaları kapsamında Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Ekonomi Bakanlığının desteklerine başvuru yapılmasının sağlanması amacıyla çalışmalar sürdürülmektedir.

26 Mart 2013 tarihinde Tohum Sanayici ve Üretici Alt Birliği (TSÜAB) tarafından düzenlenen ‘Kamu Destekleri’ konulu toplantıya ve 3 Haziran 2013 tarihinde Ekonomi Bakanlığı tarafından düzenlenen ‘Rekabetçilik, Kümelenme ve İnovasyon’ konulu konferansa katılım sağlanmıştır.

d. Uygulamalı Girişimcilik Eğitimleri

Girişimciliğin teşvik edilmesi, Uygulamalı Girişimcilik Eğitiminin verilmesi ve bu eğitimlerden mezun olarak kendi işini kuran girişimcilerin KOSGEB Yeni Girişimci Desteğine başvurabilmelerini sağlamak amacıyla BAKA ve KOSGEB arasında Girişimcilik Destek Programı Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi Protokolü imzalanmıştır.

Söz konusu protokol kapsamında 2013 yılında Haziran ayı sonu itibarıyla Antalya, Isparta, Burdur ve ilçelerinde toplam 17 adet Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi gerçekleştirilmiştir. 510 kişi uygulamalı girişimcilik eğitimi almış olup eğitim alanlardan 40 kişi kendi işyerlerini açmıştır.

Tablo 15: 2013 Yılı Uygulamalı Girişimcilik Eğitimleri

2013 Yılı Ocak – Haziran Dönemi

Açılan Kurs Eğitim Alan Kişi İşyeri Açan Kişi

Sayfa 51 / 69

Sayısı Sayısı Sayısı

Antalya 1 30 1

Isparta 4 120 8

Burdur 12 360 31

Toplam 17 510 40

e. Bilgi Edinme Başvurularının Takibi

2013 yılı ilk altı aylık dönemi içerisinde Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı info@baka.org.tr adresi ile bilgiedinme@baka.org.tr adresine gelen 24 adet soru ve bilgi talebine 4982 sayılı Bilgi Edinme Kanunu gereğince cevap verilmiştir.

4. Proje ve Faaliyet Destekleme a. 2012 Yılı Mali Destek Programı

24.12.2012 tarihinde, Ar-Ge Ve Yenilikçilik Odaklı Sanayinin Desteklenmesi, Tarıma Dayalı Sanayinin Geliştirilmesi ve Alternatif Turizmin Geliştirilmesi Mali Destek Programlarına başlıkları adı altında toplam 20.000.000,00-TL bütçe ile 2012 yılı Mali Destek Programı proje teklif çağrısına çıkılmıştır.

2012 yılı mali destek programı kapsamında Antalya, Isparta ve Burdur’da olmak üzere üç adet bilgilendirme toplantısı düzenlenmiştir.

Antalya Merkezde gerçekleşen bilgilendirme toplantısına 510, Isparta Merkezde 150, Burdur Merkezde ise 330 kişi katılım sağlamıştır.

2012 yılı Mali Destek Programları kapsamında 5’i Antalya, 4’ü Burdur ve 3’ü de Isparta’da olmak üzere 12 adet proje yazma eğitimi gerçekleştirilmiştir. Antalya Merkez, Manavgat, Kalkan, Alanya ve Finike’de gerçekleşen eğitimlere 326; Isparta Merkez, Yalvaç ve Gönen’de gerçekleşen eğitimlere 60; Burdur Merkez, Bucak, Yeşilova ve Gölhisar’da gerçekleşen eğitimlere 93 olmak üzere Proje yazma eğitimlerine toplamda 479 kişi katılmıştır.

2012 Yılı Mali Destek Programı kapsamında yapılan bilgilendirme faaliyetleri ile proje yazma eğitimleri Ajans uzmanları tarafından gerçekleştirilmiştir. Ayrıca mali destek programı uygulama dönemi dışında 12.06.2013-15.06.2013 tarihleri arasında Isparta İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün talebi üzerine ilgili kurum personeline (22 kişi) AB projeleri ve Proje Döngüsü Yönetimi Eğitim verilmiştir.

Teknik yardım masası faaliyeti kapsamında Proje Yönetim Birimi personeli Antalya, Burdur ve Isparta illerinde ikişer ve üçer kişi olmak üzere bir hafta boyunca potansiyel başvuru sahiplerinin mali destek programı ve

Sayfa 52 / 69 proje yazma sürecine ilişkin sorularına birebir cevap vermek üzere görevlendirildi.

Ajans personeli kargo yolu ile gelen ve elden teslim edilen proje başvurularını kar amacı gütmeyen projelerin son başvuru tarihi olan 12.03.2013 ve kar amacı güden projelerin son başvuru tarihi olan 13.03.2013 tarihlerine kadar teslim almıştır.

Öncelik alanı “İşletmelerde yenilikçi ve yeni ürün üretiminin teşvik edilmesi”, “İşletmelerde Ar-Ge altyapısının geliştirilmesi ve yenilikçi uygulamaların yaygınlaştırılması”, “Ar-Ge ve yenilikçilik alanında kamu-özel sektör- üniversite işbirliğinin geliştirilmesi” olan Ar-Ge Ve Yenilikçilik Odaklı Sanayinin Desteklenmesi Mali Destek Programı kapsamında toplam 117 proje başvurusu olmuştur. Bu başvurulardan 98’i kar amacı güden 19’u kar amacı gütmeyen kurum ve kuruluşlardan olmuştur.

“Bölgede faaliyet gösteren tarıma dayalı sanayi işletmelerinin varolan ürünlerinin katma değerini artırarak veya katma değeri yüksek ürün çeşitlendirmesine giderek rekabet güçlerinin artırılması”, “Tarımsal atıklar ve orman atıklarının yenilenebilir enerji (biyogaz, biyoyakıt) üretiminde kullanılması yoluyla ekonomiye kazandırılması” önceliklerini hedefleyen Tarıma Dayalı Sanayinin Geliştirilmesi Mali Destek Programı kapsamında toplam 54 proje başvurusu olmuştur. Bu başvurulardan 37’si kar amacı güden 17’si kar amacı gütmeyen kurum ve kuruluşlardan olmuştur.

“Alternatif turizm faaliyetleri ile turizm ürünlerinin çeşitlendirilmesi ve sezonun 12 aya yayılması”, “Çevreye duyarlı turizm faaliyetlerinin teşvik edilmesi” önceliklerini hedefleyen Alternatif Turizmin Geliştirilmesi Mali Destek Programı kapsamında toplam 68 proje başvurusu olmuştur. Bu başvurulardan 26’sı kar amacı güden 42’si kar amacı gütmeyen kurum ve kuruluşlardan olmuştur. Üç programdan gelen toplam başvuru sayısı 239 olmuştur.

Projelerin teknik ve mali değerlendirmesinin yapılması için görevlendirilecek bağımsız değerlendiricilerin seçim kriterleri belirlenmiş ve bağımsız değerlendirici arayışı ilan yoluyla duyurulmuştur.

Bağımsız değerlendirici olmak üzere başvuru yapanlar içerisinden seçim yapılabilmesi için Genel Sekreterin görüşleri doğrultusunda Seçim Komisyonu oluşturulmuştur. Komisyon 38 Bağımsız Değerlendirici projelerin değerlendirmesini yapmak üzere görevlendirilmiş, mali destek programına özgü hususlar hakkında bilgilendirilmiş ve kendileriyle sözleşme imzalanmıştır. Bağımsız Değerlendirme süreci Ajans personelinin gözetimi ve organizasyonu ile 4 Nisan - 22 Nisan 2013 tarihleri arasında iki hafta içerisinde tamamlanmıştır.

Sayfa 53 / 69 Bağımsız değerlendirme sürecini takiben bağımsız değerlendiriciler tarafından gerçekleştirilen değerlendirmeler üstünde gerekli kontrolleri yapmak ve bunları raporlamak amacıyla en az yedi yıllık tecrübeye sahip

Sayfa 53 / 69 Bağımsız değerlendirme sürecini takiben bağımsız değerlendiriciler tarafından gerçekleştirilen değerlendirmeler üstünde gerekli kontrolleri yapmak ve bunları raporlamak amacıyla en az yedi yıllık tecrübeye sahip

Benzer Belgeler