• Sonuç bulunamadı

2. LİTERATÜR ve BAZI ÖN BİLGİLER

2.3 Proje Tabanlı Öğrenme Modeli

2.3.3 Proje Tabanlı Öğrenme Modeli ve Program Geliştirme

Proje Tabanlı Öğrenme Modeli, hedeflerden uygulamaya, içerikten değerlendirmeye kadar program geliştirmenin bütün boyutlarında değişimi zorunlu tutar. Proje Tabanlı Öğrenme için hedefler; işbirliği içinde çalışabilme, karmaşık problemleri çözebilme, sorunlara karşı farklı çözüm önerileri getirebilme, çalışma sonunda bir ürün ortaya koyma ve hayat boyu öğrenen bireyler yetiştirmedir. Bu

hedefler doğrultusunda içerik de konu alanlarında derinlemesine bilgi sahibi olmayı ve farklı kaynak kullanımlarını gerektirir. Değerlendirme ise, süreç ve ürünün birlikte değerlendirildiği, öğrencilerinde değerlendirme esnasında aktif rol aldığı yapıdadır. Yaklaşım, bu yapısıyla sınıfları basit bir sınıf düzeni olmaktan çıkarıp, araştırma yapılan, problem çözülen, öğrenilen bir merkez haline getirir.

Geleneksel Öğrenme Modeli ise, öğretmen merkezlidir. Bu yaklaşımda öğretmen aktif, bilgileri düz anlatım yoluyla aktaran bir role, öğrenci ise pasif, anlatılan bilgileri dinleyerek öğrenmeye çalışan bir role sahiptir. Süreç sonunda ortaya konulan ürün değerlendirilir. Proje Tabanlı Öğrenme Modelinde hedeflerdeki değişim, karmaşık problemleri çözebilme, araştırma yapma ve elde edilen bilgileri problemlerin çözümünde kullanabilme, işbirliği içinde çalışabilme ve ürüne ulaşmak için izlenecek yolların dikkatli bir biçimde incelenmesini gerektirir. Bu değişim öğrencileriyle birlikte öğrenen, onların araştırma yapmalarını sağlayan ve yol gösteren bir öğretmen profilinin doğmasını sağlar. Bu profilde araştırma yaparak kaynaklara kendisi ulaşan ve problemleri kendisi çözen öğrenci tipinin oluşmasını sağlar.

Proje Tabanlı Öğrenme Modeli temel olarak bir konunu derinlemesine araştırılmasına odaklanır. Araştırmada, genellikle sınıf içerisinde öğrenciler tarafından oluşturulan küçük bir grup, bazen tüm sınıf veya bazen de bireysel olarak sorumluluk alınır. Bir projenin anahtar özelliği, araştırma çabasının öğrenciler ya da öğretmenin çalışmasıyla veya öğretmen ve öğrencilerin birlikte çalışmasıyla, ortaya konulan bir konu hakkındaki sorulara cevap bulunması üzerine odaklanmasıdır. Bir projenin amacı, öğretmen tarafından ortaya konulan soruların doğru olarak cevaplandırılmasından çok, konu hakkında daha çok bilgi öğrenmektir. Proje Tabanlı Öğrenme Modeli’nin savunucuları proje çalışmasının tüm programı oluşturmasını önermezler. Proje çalışması matematik gibi ayrı bir konu değildir; proje çalışması, matematik kavram ve becerilerinin uygulanması için şartlar sağlar. Proje çalışması, program içerisindeki diğer çalışmalarla bir bütün olarak çalışır [66].

Proje Tabanlı Öğrenme Modeli; öğrencinin aktif katılımını güdülediği, üst düzey bilişsel aktiviteler içerdiği, çok çeşitli araç ve kaynak kullanımını desteklediği, ders, sosyal beceriler ve hayat becerilerini birlikte ele aldığı ve bilgisayarın kendisini hedef olarak almayan ve genelde teknoloji kullanımını bir araç olarak vurgulayan, doğru bilgisayar destekli eğitim uygulamalarının da temel öğretim modelidir. Aynı zamanda Proje Tabanlı Öğrenme, müfredatın birbirinden bağımsız küçük bilgiler yığını olarak öğretilmesine karşı olan bir öğretim ve öğrenim modelidir. Bu model bir ya da daha fazla alanın temel kavramları ve prensipleri üzerine odaklıdır ve bir ders senaryosu içinde mümkünse birden fazla dersin öğrenme hedeflerini kapsar [65].

Proje tabanlı öğrenimin araştırmacı öğrenimin bir alt kümesidir. Proje tabanlı eğitim hakkındaki araştırmaların bir özeti, bu projelerin "öğrencilerin bir disiplinin merkezi kapsamlarıyla ve prensipleriyle karşılaşmasını ve mücadele etmesini sağlayan" sorulara veya problemlere odaklı olduğunu anlatmaktadır. projenin merkezi aktiviteleri, öğrencinin araştırmasını ve yeni bilgiler edinmesini içermektedir [68]. Öğrenciler, projelerini tasarlarken bir seçime sahipler; bu da onların kendi ilgilerini takip etmelerini ve kendi meraklarıyla uğraşmalarını tetiklemektedir.

Proje çalışmalarına dayalı bir öğretim, öğrencilere bir disiplinin bütün yönlerini ve başka disiplinler olan ilişkilerini gösterebilir. Projeler, özellikleri gereği öğrencilerin günlük işleri içinde de yer bulabilirler [73].

Proje çalışmalarına dayalı bir öğretim, öğrencilere bir disiplinin bütün yönlerini ve başka disiplinler olan ilişkilerini gösterebilir. Geleneksel ve Proje tabanlı Öğrenme Modeli arasındaki temel farklılıklar Tablo 2.3’de gösterilmiştir.

Tablo 2.3 Geleneksel Öğrenme Modeli ve Proje Tabanlı Öğrenme Modeli Arasındaki Temel Farklılıklar [66].

GELENEKSEL SINIF

ORTAMI PROJE TABANLI SINIF ORTAMI

Problemler ve çözümleri tanımlanır,tek çözüm yoluna gidiş vardır.

Problem

Tek çözüm yolu ve ulaşılması beklenilen tek bir nokta yoktur. Bir disiplinin özelliklerine

yoğunlaşma hakimdir. Konu Alanı

Disiplinler arası etkileşim, farklı disiplinlerle işbirliği hakimdir. Standartlaştırma, kavramları,

ilkeleri anlama ve problemlerin

çözümünde kullanabilme. Hedef

Karmaşık problemleri çözebilme Araştırma yapıp,verileri problemin çözümünde kullanabilme.

Grupla işbirliği içerisinde çalışabilme. Bir konuda derinlemesine bilgi edinme. Uygun ürünler ortaya koyabilme. Bir ya da birkaç kaynağın

içeriğine sadık kalınmaktadır. İçerik

İçerik değil,derinlemesine anlama önemlidir.Farklı ve çeşitli kaynaklar kullanılmaktadır.

Ürüne götüren etkinlikler bütünüdür.Bireysel çalışma ağırlıklıdır.Öğretmenin anlattıklarına ve kitaba bağlı kalınır.Ürün önemlidir.

Süreç

Grupla çalışma, farklı kaynaklara yönelim, araştırma yapma temellidir. Sonucunda bir ürün oluşturulur. Ürün ve süreç önemlidir.

Süreç sonunda elde edilen ürüne not verilir,test puanları dikkate alınır,değerlendirmede tek söz sahibi öğretmendir.

Değerlendirme

Ürün ve süreç birlikte değerlendirilir. Bireyin performansı önem taşır. Değerlendirme de öğrenci de etkindir. Basit sınıf organizasyonu; bir

öğretmen yirmi-yirmi beş öğrenci vardır.Sınıf ortamı öğretmen ve öğrencilerden oluşur.

Sınıf Ortamı

Karmaşık organizasyon; öğretmen ve öğrenciler birlikte öğrenir. Sınıf ortamı öğretmen ve öğrencilerden oluşur. Sınıf, araştırma, problem çözme, öğrenme merkezlidir.

Öğretmen,dersi anlatan ve bilgi aktarandır.

Öğretmen Rolü

Öğretmen,yardımcı ve yönlendirici, öğrencileriyle birlikte öğrenendir. Öğrenci,bilgiyi alan ,öğretmenin

anlattıklarını not edendir. Öğrenci Rolü

Öğrenci,özerk ve kurgulayıcı,bilgiyi araştırıp bulan, özümseyerek