• Sonuç bulunamadı

4. BULGULAR

4.1. ProbSol Öğrenme Ortamının Öğrencilerin Akademik BaĢarılarına Etkisine

Bu bölümde, deney ve kontrol grubundaki öğrencilerin akademik baĢarıları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farkın olup olmadığının incelenmesinin yanında ProbSol öğrenme ortamı ile öğrenim gören kız ve erkek öğrencilerin akademik baĢarıları arasında da karĢılaĢtırmalar yapılmıĢ ve anlamlı bir farkın olup olmadığı incelenmiĢtir. Bu bağlamda, deney ve kontrol gruplarına uygulanan ön-test ve son-test baĢarı testleri ile toplanan veriler SPSS programı ile analiz edilmiĢ ve bulgular tablo Ģeklinde verilmiĢtir.

4.1.1. Deney ve kontrol grubunun ön-test puanlarının karĢılaĢtırılması

Deney ve kontrol grubundaki öğrencilerin ön-test baĢarı testinden aldıkları puanlar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farkın olup olmadığı incelenmiĢtir. Deney ve kontrol grubundan elde edilen ön-test baĢarı puanları normal dağılım gösterdiği için bu verilerin karĢılaĢtırılması bağımsız t-testi kullanılarak yapılmıĢtır. Tablo 3.7‟ de iki grubun ön-test baĢarı puanlarını karĢılaĢtıran t-testi sonucu verilmiĢtir.

Tablo 3.7. Deney ve kontrol grubu öğrencilerinin ön-test baĢarı puanlarının bağımsız t-testi ile karĢılaĢtırılması

Gruplar Test N x S df t p

Deney Ön-test 69 4.85 3.02

135 -0.395 .694 Kontrol Ön-test 68 5.04 2.56

Tablo 3.7‟de görüldüğü gibi, kontrol grubunun ön-test puan ortalaması 5.04 ve deney grubunun ön-test puan ortalaması ise 4.85 olarak bulunmuĢtur. Yapılan t-testi sonucuna göre grupların ön-test puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktur (p >.05). Buna göre grupların eĢit düzeyde olduğu söylenebilir.

4.1.2. Deney grubunun ön-test ve son-test puanlarının karĢılaĢtırılması

Deney grubu öğrencilerinin ön-test ve son-test baĢarı testlerinden aldıkları puanlar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farkın olup olmadığı incelenmiĢtir. Deney grubu öğrencilerinin ön-test ve son-test baĢarı testlerinden aldıkları puanların karĢılaĢtırılması için bağımlı t-testi kullanılmıĢtır. Tablo 3.8‟ de Deney grubu öğrencilerinin ön-test ve son-test baĢarı puanlarını karĢılaĢtıran t-testi sonucu verilmiĢtir.

Tablo 3.8. Deney grubu öğrencilerinin ön-test ve son-test baĢarı puanlarının bağımlı t-testi ile karĢılaĢtırılması

Gruplar Test N x S df t p

Deney Ön-test 69 4.85 3.02

68 -30.541 .000 Deney Son-test 69 18.95 3.64

Tablo 3.8‟ de görüldüğü gibi, deney grubu öğrencilerinin ön-test puanları ortalaması 4.85, son-test puanları ortalaması 18.95 olarak bulunmuĢtur. Yapılan t-testi sonucuna göre ise deney grubu öğrencilerinin ön-test ve son-test puanları arasında p<.05 düzeyinde anlamlı farklılık bulunmuĢtur. Elde edilen bulguya göre, ProbSol öğrenme ortamı ile öğrenim gören deney grubu öğrencilerinin akademik baĢarılarının uygulama süresince arttığı sonucuna ulaĢılmaktadır.

4.1.3. Kontrol grubunun ön-test ve son-test puanlarının karĢılaĢtırılması

Kontrol grubu öğrencilerinin ön-test ve son-test baĢarı testlerinden aldıkları puanlar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farkın olup olmadığı incelenmiĢtir. Kontrol grubu öğrencilerinin ön-test ve son-test baĢarı testlerinden aldıkları puanların karĢılaĢtırılması için bağımlı t-testi kullanılmıĢtır. Tablo 3.9‟da Kontrol grubu öğrencilerinin ön-test ve son-test baĢarı puanlarını karĢılaĢtıran t-testi sonucu verilmiĢtir.

Tablo 3. 9. Kontrol grubu öğrencilerinin ön-test ve son-test baĢarı puanlarının bağımlı t-testi ile karĢılaĢtırılması Gruplar Test N x S df t p Kontrol Ön-test 68 5.04 2.56 67 -16.471 .000 Kontrol Son-test 68 12.29 3.46

Tablo 3.9‟ da görüldüğü gibi, kontrol grubu öğrencilerinin ön-test puanları ortalaması 5.04, son-test puanları ortalaması 12.29 olarak bulunmuĢtur. Yapılan t-testi sonucuna göre ise kontrol grubu öğrencilerinin ön-test ve son-test puanları arasında p<.05 düzeyinde anlamlı farklılık bulunmuĢtur. Elde edilen bulguya göre, geleneksel öğrenme yöntemi ile öğrenim gören kontrol grubu öğrencilerinin de akademik baĢarılarının uygulama süresince arttığı sonucuna ulaĢılmaktadır.

4.1.4. Deney ve kontrol grubunun son-test puanlarının karĢılaĢtırılması

Deney ve kontrol grubundaki öğrencilerin son-test baĢarı testinden aldıkları puanlar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farkın olup olmadığı incelenmiĢtir. Deney ve kontrol grubundan elde edilen son-test baĢarı puanları normal dağılım gösterdiği için bu verilerin karĢılaĢtırılması bağımsız t-testi kullanılarak yapılmıĢtır. Tablo 3.10‟ daki iki grubun son-test baĢarı puanlarını karĢılaĢtıran t-testi sonucu verilmiĢtir.

Tablo 3.10. Deney ve kontrol grubu öğrencilerinin son-test baĢarı puanlarının bağımsız t-testi ile karĢılaĢtırılması

Gruplar Test N x S df t p

Deney Son-test 69 18.95 3.64

135 10.965 .000 Kontrol Son-test 68 12.29 3.46

Tablo 3.10' da görüldüğü gibi, kontrol grubunun son-test puan ortalaması 12.29 ve deney grubunun son-test puan ortalaması ise 18.95 olarak bulunmuĢtur. Yapılan t- testi sonucuna göre grupların son-test puanları arasında istatistiksel olarak deney grubu lehine anlamlı bir fark bulunmuĢtur (p <,05). Deney ve kontrol grubu öğrencilerinin son-test puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olması, genel olarak ProbSol öğrenme ortamı ile bireysel özelliklerine uygun öğrenim gören öğrencilerin

geleneksel yöntem ile öğrenim gören öğrencilere göre daha baĢarılı olduğu sonucunu ortaya koymaktadır.

4.1.5. ProbSol öğrenme ortamı ile öğrenim gören kız ve erkek öğrencilerin ön-test baĢarı puanlarının karĢılaĢtırılması

Deney grubundaki kız ve erkek öğrencilerin ön-test baĢarı testinden aldıkları puanlar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farkın olup olmadığı incelenmiĢtir. Deney grubundaki kız ve erkek öğrencilerden elde edilen ön-test puanları normal dağılım göstermediği için bu verilerin karĢılaĢtırılması parametrik olmayan Mann Whitney U-Testi ile yapılmıĢtır. Tablo 3.11‟ de Deney grubundaki kız ve erkek öğrencilerinin ön-test baĢarı puanlarını karĢılaĢtıran Mann Whitney U-Testi sonucu verilmiĢtir.

Tablo 3.11. Deney grubu kız ve erkek öğrencilerinin ön-test baĢarıp Mann Whitney U-testi ile karĢılaĢtırılması

Gruplar Test N Sıra Ortalaması Sıra Toplamı U p

Kız Ön-test 39 34.49 1345.00

565.00 .800

Erkek Ön-test 30 35.67 1070.00

Tablo 3.11' de görüldüğü gibi kız öğrencilerin ön-test sıra ortalaması 34.49 ve erkek öğrencilerin ön-test sıra ortalaması ise 35.67 olarak bulunmuĢtur. Yapılan Mann Whitney U-Testi sonucuna göre kız ve erkek öğrencilerin ön-test puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktur (p >.05). Buna göre grupların eĢit düzeyde olduğu söylenebilir.

4.1.6. ProbSol öğrenme ortamı ile öğrenim gören kız ve erkek öğrencilerin son-test baĢarı puanlarının karĢılaĢtırılması

Deney grubundaki kız ve erkek öğrencilerin son-test baĢarı testinden aldıkları puanlar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farkın olup olmadığı incelenmiĢtir. Deney grubundaki kız ve erkek öğrencilerden elde edilen son-test puanları normal dağılım göstermediği için bu verilerin karĢılaĢtırılması parametrik olmayan Mann Whitney U-Testi ile yapılmıĢtır. Tablo 3.12‟ de Deney grubundaki kız ve erkek

öğrencilerinin son-test baĢarı puanlarını karĢılaĢtıran Mann Whitney U-Testi sonucu verilmiĢtir.

Tablo 3.12. Deney grubu kız ve erkek öğrencilerinin son-test baĢarı puanlarının Mann Whitney U- testi ile karĢılaĢtırılması

Gruplar Test N Sıra Ortalaması Sıra Toplamı U p

Kız Son-test 39 36.45 1421.50

528.5 .492

Erkek Son-test 30 33.12 993.50

Tablo 3.12‟ de görüldüğü gibi kız öğrencilerin son-test sıra ortalaması 36.45 ve erkek öğrencilerin son-test sıra ortalaması ise 33.12 olarak bulunmuĢtur. Yapılan Mann Whitney U-Testi sonucuna göre kız ve erkek öğrencilerin son-test puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıĢtır (p >.05). Deney grubundaki kız ve erkek öğrencilerin son-test baĢarı puanları arasında anlamlı bir fark olmaması, ProbSol öğrenme ortamı ile öğrenim gören öğrencilerin baĢarılarında cinsiyetleri ile ilgili bir iliĢki olmadığı sonucunu ortaya koymaktadır.