• Sonuç bulunamadı

5. YOL ANALİZİ YÖNTEMİNİ KULLANARAK WEB KULLANICI ERİŞİM

6.6. Problemin Çözümüne Yönelik Öneriler

Birçok istemci, sunucu ve ağ sistemlerinden oluşan dağınık bir sistemin performansı üzerindeki iş yükünün özelliklerine bağlıdır. Bu nedenle, sistem başarımını değerlendirirken öncelikle sistem üzerindeki iş yükü belirlenmelidir. Bu iş yükü, sistemin belirli bir süre içerisinde çevresinden aldığı tüm girdilerin oluşturduğu bir kümedir. Web sunucu başarımını etkileyen birçok önemli girdiler kümesi bulunmaktadır. Bu girdiler genel olarak yazılım, donanım ve dış etkenlerden oluşmaktadır.

Web sitesi içerik açısından incelendiğinde, site içeriğinin amacına uygun olduğu ancak sayfa içeriklerindeki akademik bilgilerle zenginleştirildiğinde ve yeni güncel bilgiler eklendiğinde ziyaretçi sayısının artacağı tespit edilmektedir. Örneğin; Web sitesinde bulunan duyurular ve haberler sayfasına yeni bilgiler eklendiğinde bu sayfaların girilme sayı artmıştır. Üniversitede meydana gelen yeni gelişmeler eklendiğinde siteye ilgi artmış, merak uyandıran ve bilgi konulan her sayfanın kullanım oranı, önceki aylara göre mutlaka artmıştır. Siteye her yeni gelen ziyaretçinin büyük çoğunlu, Web sitesinde bilgi arayan öğrenci ve akademik kimselerdir.

Web sitesi yapı (mimari) açıdan incelendiğinde, site alt yapılanmasında mimari olarak düzensizlikler olduğu tespit edilmiştir. Bu düzensizliklerin giderilmesi durumunda, Web site ziyaretçileri açısından kullanım kolaylığı sağlayacaktır.

Web sitesi kullanım açısından incelendiğinde, ziyaretçilerin siteyi kullanımlarından dolayı oluşturdukları Web trafikleri ve Web aktivite bilgileri Bölüm 6.4 altında tablolar halinde verildi. Çıkarılan bu bilgiler ışığında Web site başarımını arttırmak için aşağıda belirtilen maddeler site tasarımcısı ve site yöneticisi tarafından mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır.

• Genel istatistikler incelendiğinde Web sitesine erişim yapan kullanıcı sayısının bir üniversite Web sitesine göre az olduğu söylenebilir. Ziyaretçi istekleri dikkate alınarak Web sitesi içeriği zenginleştirilirse Web sitesi kullanım sayısı artacaktır.

• Site erişim istatistiklerine göre üniversite içerisindeki bölümlerin Web sayfalarında bir dengeleme olmadığı analiz edildi. Yani, üç aylık süre içerisinde birçok bölüm ve birimlerin Web sayfalarına dahi girilmediği görüldü. İlgili birim ve bölümler Web sayfalarını yeniden düzenleyerek, çalışır hale getirmelidirler.

• Web sitesinde en çok erişim yapılan ve en fazla bant genişliğini kullanan dosya biçimlerinden biride resim (jpg, gif) dosyalarıdır. Web sitesinin hızlı ve başarımlı çalışabilmesi sayfalardaki resim dosyaların boyutlarına da bağlıdır. Ne amaçla olursa olsun Web sitelerinde resim dosyalarının kullanılması zorunludur. Ancak, resim dosyalarını küçük boyutta ve yüksek kalitede seçilmesine özen gösterilmelidir. Üniversiteler akademik kurumlar olduğu için, zaruri olmayan Web sayfalarında ziyaretçilerin kullanımına metinsel sayfalar sunulabilir. Üniversitelerde önemli olan kullanıcılara geniş bilgi bankası sunmaktır.

• Web sitesine yabancı ülkelerden ziyaretçi erişimleri mevcuttur. Bu ziyaretçi grubuna daha iyi hizmet verebilmek için Web sitesinin İngilizce sürümünün bir an önce bitirilip hizmete sunulması gereklidir. Yabancı ülkelerden üniversite Web sitesini inceleyen kişilerin aynı zamanda site içerisinde akademik bilgi arayışı içersinde olabileceği düşünülerek, akademisyenlerin aynı zamanda hem kişisel Web sayfalarını hem de ders notlarının İngilizce olarak Web sayfalarına eklemeleri Web sitesinin gelişimine büyük katkı sağlayacaktır. Bu durum sonucunda Web sitesine ilgisi olan ziyaretçi sayısında da artış gösterecektir. Ticari kuruluşların Web sayfalarında farklı dilde hizmet sunmaları, o şirketin uluslar arası platformda da çalışmalar yaptığını ve önemli bir dış sermaye potansiyelinin olabileceği düşünülmelidir.

• Arama motorlarını kullanarak Web sitesine yönelen ziyaretçilerin kullandıkları anahtar kelimeler tespit edilebilmektedir. Aynı zamanda Web sitesi adresinin tüm arama motorlarında tanımlanması sitenin birçok aramalarda ön satırlarda çıkmasını

sağlayacaktır. Ayrıca, Web sitesinin zengin bir içeriğe sahip olmasının yanı sıra farklı birçok konuda bilgi ve ders notlarının eklenmesi siteye erişen ziyaretçi sayısında büyük artış gösterecektir.

• Günlere göre erişim adetleri tablosuna (Tablo 6.15) bakıldığında erişimlerin düzenli olmadı görülür. Ziyaretçiler periyodik olarak değil, ihtiyaç duyduğunda siteye başvuruyor. Ziyaretleri periyodik hale getirmek için sitenin içeriği zenginleştirilebilir. İlginç veya ilgili konulara sahip sitelere köprü verilip, bu köprüler bölüm ana sayfalarında ön plana yerleştirilebilir.

• Saatlere göre ziyaretçi erişimleri tablosu (Tablo 6.16) incelendiğinde, özellikle Web sitesinin ana sayfa güncelleştirmesi için en uygun zamanlamanın saat 22.00 ile 05.00 arasında yapılması daha uygun gözükmektedir.

• Çıkarılan durum kodlarına göre ziyaretçilerin toplam erişim isteklerinin %26,27’si hatalı olmuş, yani yapılan istekler bir şekilde karşılanamamıştır. Köprü bağlantısı kırık olan dosyaların ve site mimarisinin acilen gözden geçirilip aksaklıkları giderilmelidir. Site içerisinde yeni sürümlü ürünlerin eklenmiş olmasından dolayı ziyaretçi erişim problemi yaşamıştır. Teknoloji düzeyi yüksek olan sayfaların görüntülenmesi için site içerisinde uygun yazılımların indirilmesi için çalışma yapılmalıdır ya da sitenin yapısı orta seviye teknolojik donanıma sahip ziyaretçiler tarafından kullanılabilmesi için bu seviyeye çekilmelidir.

• Çıkarılan durum kodlarına göre 4.208 adet ziyaretçi isteğinin sunucu kaynaklı probleminden dolayı erişimlerinin gerçekleşmediği görüldü. Sunucular üzerindeki veri tabanlarına sorgulama yapıldığı zaman bu durum sunucunun işlemci ve bellek ünitesinde yüksek düzeyde performans isteyecektir. Sunucu başarımını arttırmak için gereksiz veri tabanı sorgulamalarını ve yanlış sorgulama kodlamalarını optimize etmek gerekir. Ayrıca, sunucu donanım yapılandırması olarak yükseltilmeye müsaitse hem işlemci hem de bellek ünitesinde yükseltilme yapılmalıdır. Bu durum Web site başarımını da beraberinde getirecektir. Çünkü Web sitesine yapılan isteklerin artması sonucunda sunucunun daha yüksek hızda ve kapasitede çalışmasını gerektirecektir. • Kullanıcı ilgilerinin ziyaret sürelerine göre yoğun olduğu sayfalardaki sayfa içerikleri

dikkate alınarak, diğer bölümlerde benzer sayfaların arttırılmasına gidilmelidir. Ders notları, faydalı ve gerekli güncel bölüm bilgilerinin olduğu sayfaların erişim sayısı diğer sayfalara göre daha fazladır. Web sayfalarının iyileştirilmesinde ziyaret sürelerini arttırmak sitenin asli görevi olan geniş tanıtım ve bilgilendirmenin yanı sıra öğretim elemanlarının ders notlarını eklemeleri sitenin gelişimi açısından fayda sağlayacaktır.

• Site mimarisindeki bozuklukların giderilmesi için hiyerarşik bir yapı sağlanmalıdır. Önemli ve güncel bilgilere ulaşım için hızlı erişim köprü bağlantıları konulmalıdır. • En sık kullanılan sayfa çiftleri tespit edilerek, Web ziyaretçilerin sayfaları kullanım

eğilimleri görülebilir. Bu kapsamda, hedef ziyaretçi grupları sınıflandırılarak, Web sitesi tasarımında yeni bir organizasyon tanımlaması yapılabilir. Elektronik ticaretle uğraşan Web sitelerinde ise, belirlenen sayfa çiftlerine göre yapılan müşteri gruplaması iyi değerlendirilip, hedef müşteri gruplarını müşteri portföyüne katmak için çalışmalar yapılmalıdır.

Çıkarılan bulgularda ve yapılan analizlerde arama motorları ve yönlendirmeler ile siteye gelen ziyaretçilerin tümünün bilinçli olarak siteye gelmediği görülmüştür. Yüksek tahmin ve gerçek sonuçlara yakın değerler elde edebilmek için bahsi geçen ziyaretçileri Web kullanım analizine dâhil etmemek gerekir. Bunun için ön işlem aşamasında da bu ziyaretçiler için filtreleme yöntemi kullanılmalıdır. Bu metotta ziyaretçiler örüntü analizinden önce IP adresi, ülke, bölge, erişim yaptığı saat, gün, hafta, ay, erişim isteğindeki hata veya başarı kodu, ilk erişim yaptığı sayfa, son erişim yaptığı sayfa, işletim sistemi, Web tarayıcısı, özel erişim yaptığı bir dosya, yönlendiren sayfa gibi kıstaslara göre ayıklanabilir.

7. BİRLİKTELİK KURALI YÖNTEMİ İLE WEB KULLANICI ERİŞİM

Benzer Belgeler