• Sonuç bulunamadı

Türkiye'deki Müzik Yüksek Öğretim Kurumlarındaki Çalgı Atölyelerinin Yeterlilik Durumu Nedir?

1.4.Alt Problemler

1. Türkiye‟deki müzik yüksek öğretim kurumlarında çalgı atölyesi var mıdır? 2. Bu atölyeler çeşitlerine göre nasıl sınıflanmaktadır?

3. Bu atölyelerin işlerlik durumu nedir?

4. Bu atölyeler bugünkü durumlarına göre nitel ve nicel yeterliliğe sahip midir? 5. Bu atölyelerden öğrencilerin faydalanma durumu nedir?

1.5. AraĢtırmanın Amacı

Bu araştırmanın genel amacı; Türkiye‟deki müzik yükseköğretim kurumlarında var olan çalgı atölyelerinin durumunun incelenmesi ve bu kurumlardaki öğrencilerin görüşlerinin

12

de alınması yoluyla, müzik eğitiminin nitelik ve nicelik açısından geliştirilmesine katkıda bulunmaktır.

Bu genel amaç çerçevesinde araştırma için güdülen amaçlar şunlardır:

1. Türkiye‟deki hangi müzik yüksek öğretim kurumlarında çalgı atölyesi olduğunun saptanması,

2. Belirlenen atölyelerin çeşitlerine göre sınıflanması, 3. Bu atölyelerin işlerlik durumunun saptanması,

4. Belirlenen kurumlardaki öğrencilerin çalgı atölyelerinden faydalanma durumunun saptanması.

1.6. AraĢtırmanın Önemi

Araştırma öncelikle, ülkemiz müzik eğitimi kurumlarının çalgı yapım-bakım-onarım alanındaki eksikliklerini saptayacak olması bakımından önemlidir.

Tezin sonuçlarının teori ve uygulamaya sağlayacağı katkılar ya da getireceği yenilikler bakımından bu araştırmanın önemi;

Var olan atölyelerin durumunu inceleyen bir kaynak sunacak olması;

Çalgı yapım-bakım-onarım konularında yeni araştırmalara yol açabilir olması,

Var olan atölyelerin geliştirilmesi, yenilerinin kurulması ve bu alanda uzman yetiştirilmesi için akademik dayanaklar sunacak olması;

Bu alandaki çalışmalara yönelik bir araştırma modeli oluşturabilecek ya da bu çabalara katkıda bulunabilecek olmasıdır.

1.6. Varsayımlar

Araştırmanın gerçekleştirilmesinde şu varsayımlardan hareket edilmiştir:

1. Böyle bir araştırmaya çalgı sorunlarının giderilmesi bakımından ihtiyaç vardır, 2. Çalgı atölyelerinin geliştirilmesi ve oluşturulmasına katkı sağlayacaktır,

13

4. Araştırma ve çalışma örneklemleri, araştırma ve çalışma evrenlerini tam olarak temsil edebilecek niteliktedir.

5. Seçilen araştırma modeli ve kullanılan veri toplama teknikleri araştırmanın yapısına ve amaçlarına uygundur.

6. Araştırmada kullanılan verilerin toplandığı kaynaklar yeterince geçerli ve güvenilirdir. 7. Bu araştırmada görüşüne başvurulan kişiler, yanıtlarında gerçeği yansıtmıştır.

1.7. Sınırlılıklar

Bu araştırmaçalgı atölyelerinin yeterlilik durumunu saptamak amacıyla planlanmış; ancak, belli bir boyutun bütünüyle ele alınabilmesi amacıyla atölyeler, yükseköğretim kurumlarındakiler ile sınırlandırılmıştır. Türkiye‟deki müzik yükseköğretim kurumları içinden Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Eğitimi Anabilim Dalı, Karadeniz Teknik Üniversitesi Fatih Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Eğitimi Anabilim Dalı, 9 Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Eğitimi Anabilim Dalı, 19 Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Eğitimi Anabilim Dalı, Harran Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Eğitimi Anabilim Dalı, Kırıkkale Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümü seçkisiz örnekleme yöntemiyle (Randomsampling) araştırma kapsamına alınmıştır.

Araştırma örneklemini oluşturan kurumlarda anket uygulanan lisans öğrencileri 2013-2014 öğretim yılında lisans 4. sınıfta öğrenim görenler ile sınırlanmıştır.

1.8. Tanımlar

Akort: Bir çalgıda doğru ses vermesi için yapılan ayar, düzen.

Akort etme:Çalgıların perdelerini belirli ve kesin oranlara göre düzenleme işlemi. Çalgılar

genelde dış etkenler nedeniyle ses düzenini yitirerek yanlış sesler çıkarabilir. Doğru seslerin ayarlanmasına “akort etmek” denir (Say, 2005).

Akordör: Akort etme işini yapan kişiye “akordör” denir.

Çalgı Atölyesi: Çalgıların yapımının, bakımının ve onarımının yapıldığı işliğe “çalgı

14

BÖLÜM 2

YÖNTEM

2.1. AraĢtırmanın Modeli

Türkiye‟deki müzik yükseköğretim kurumlarındaki çalgı atölyelerinin yeterlilik durumunun saptandığı bu araştırma betimsel alan araştırmasıdır.

2.2. Evren ve Örneklem

Bu araştırma çalgı atölyelerinin yeterlilik durumunu saptamak amacıyla planlanmış; ancak, belli bir boyutun bütünüyle ele alınabilmesi amacıyla atölyeler, yükseköğretim kurumlarındakiler ile sınırlandırılmıştır. Araştırmacının ön araştırmaları bünyesinde ülkemizde bulunan 25 Eğitim Fakültesi Müzik Öğretmenliği Anabilim Dallarından ve Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümlerinden “Çalgı Bakım, Onarım Bilgisi” dersi okutulan kurumlar seçilmiştir. Bu kurumlar içinden Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Eğitimi Anabilim Dalı, Karadeniz Teknik Üniversitesi Fatih Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Eğitimi Anabilim Dalı, 9 Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Eğitimi Anabilim Dalı, 19 Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Eğitimi Anabilim Dalı, Harran Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Eğitimi Anabilim Dalı, Kırıkkale Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümü seçkisiz örnekleme yöntemiyle (Randomsampling) araştırma kapsamına alınmıştır.

15

Araştırma örneklemini oluşturan kurumlarda anket uygulanan lisans öğrencileri 2013-2014 öğretim yılında lisans 4. sınıfta öğrenim görenler ile sınırlanmıştır.

2.3. Verilerin Toplanması

Araştırma bünyesinde çalgı atölyesi bulunan 6 müzik yükseköğretim kurumunda öğrenim gören lisans 4. sınıf öğrencilerine anket uygulanmıştır .Uygulanan anket ile çalgı atölyelerinin yeterlilik durumuna ilişkin öğrenci görüşleri elde edilmiş ve öğrencilerin bu atölyelerden yararlanma durumu saptanmıştır.

Konu alanı ile ilgili diğer bilgilerin toplanmasında, belge tarama ve kaynak tarama yöntemi kullanılmıştır.

2.4. Verilerin Analizi

Statistical PackagefortheSocialSciences(SPSS) istatistiksel analiz programı kullanılmıştır. Tablo 1

Ankete Katılan Öğrencilerin Üniversitelere Göre Dağılımı

n % Üniversite Gazi Üniversitesi 25 15, 6 19 Mayıs Üniversitesi 15 9, 4 Kırıkkale Üniversitesi 16 10, 0 9 Eylül Üniversitesi 31 19, 4 Harran Üniversitesi 23 14, 4 Karadeniz Teknik Üniversitesi 50 31, 3 Genel Toplam 160 100, 0

16

Şekil 1.Ankete katılan öğrencilerin üniversitelere göre dağılımı

Katılımcıların okullara göre dağılımları incelendiğinde; %15, 6‟sı Gazi üniversitesi, %9, 4‟ü 19 Mayıs Üniversitesi, %10‟u Kırıkkale Üniversitesi öğrencisidir. 9 Eylül Üniversitesi öğrencilerinin oranı %19, 4; Harran Üniversitesi öğrencilerinin oranı %14, 4 iken, Karadeniz Teknik Üniversitesi öğrencilerinin oranı %31, 3‟tür.

Tablo 2

Öğrencilerin Ana Çalgı Dağılımı

n %

Ana çalgınız nedir?

Bağlama 13 8, 2 Çello 23 14, 5 Flüt 26 16, 4 Gitar 15 9, 4 Kanun 2 1, 3 Keman 58 36, 5 Kontrbas 1 , 6 Piyano 12 7, 5 Saksafon 1 , 6 Şan 5 3, 1 ud 3 1, 9 Total 159 100, 0

Ankete Katılan Öğrencilerin Üniversitelere

Göre Dağılımı

Gazi Üniversitesi 19 Mayıs Üniversitesi Kırıkkale Üniversitesi 9 Eylül Üniversitesi Harran Üniversitesi

17

Şekil 2. Öğrencilerin ana çalgı dağılımı

Katılımcıların ana çalgıları incelendiğinde; ana çalgısı bağlama olanların oranı %8, 2; çello oranı %14, 5; Flüt %16, 4; gitar %9, 4; kanun %1, 3; keman oranı %36, 5 iken kontrbas oranı %0, 6‟dır. Piyano çalanların oranı %7, 5; saksafon çalanların oranı %0, 6; şan %3, 1 iken ud oranı %1, 9‟dur.

Tablo 3

Öğrencilerin Çalgılarıyla İlgili Fiziksel Sorunla Karşılaşma Dağılımı

n %

Çalgınızla ilgili fiziksel sorunla karşılaşıyor musunuz?

Evet 45 28, 1

Hayır 115 71, 9

Total 160 100, 0

Öğrencilerin Ana Çalgı Dağılımı

Bağlama Çello Flüt Gitar Kanun Keman

18

Şekil 3. Çalgılarla ilgili fiziksel sorunla karşılaşan öğrencilerin dağılımı

Çalgı ile fiziksel sorun yaşama oranı incelendiğinde sorun yaşayanların oranı %28, 1 iken sorun yaşamayanların oranı %71, 9‟dur.

Çalgınızla ilgili fiziksel sorunla karşılaşıyor

musunuz?

Evet Hayır

19 Tablo 4

Çalgılarıyla İlgili Fiziksel Sorun Yaşayan Öğrencilerin Çözüm Yöntemi Dağılımı

n %

Karşılaşıyorsanız; bu sorunları nasıl çözümlüyorsunuz? Ders öğretmenim bu konuda uzman 17 29, 3 Bölümümüzdeki atölyeyi kullanırım 4 6, 9 Kendim yapmaya çalışırım 24 41, 4

Satın aldığım mağazaya

götürürüm 13 22, 4

Total 58 100, 0

Şekil 4.Sorunu çözümleme seçeneklerinin dağılımı

Sorunla karşılaşılma durumunda bu sorunların çözüm yolları incelendiğinde %29, 3‟ü ders öğretmeninin bu konuda uzman olduğunu, %6, 9‟u bölümdeki atölyeyi kullandığını, %41, 4‟ü kendi yapmaya çalıştığını belirtirken, %22, 4‟ü satın aldığı mağazaya götürdüğünü belirtmiştir.

Karşılaşıyorsanız; bu sorunları nasıl

çözümlüyorsunuz?

Ders öğretmenim bu konuda uzman

Bölümümüzdeki atölyeyi kullanırım

Kendim yapmaya çalışırım

Satın aldığım mağazaya götürürüm

20 Tablo 5

Çalgılara Ne Sıklıkla Bakım Yaptırıldığına İlişkin Dağılım

n %

Çalgınıza ne sıklıkla bakım yaptırırsınız?

6 ayda bir kez 38 24, 4

12 ayda bir kez 22 14, 1

2 yılda bir kez 15 9, 6

Sadece bir sorunla karşılaştığımda 81 51, 9

Total 156 100, 0

Şekil 5. Öğrencilerin çalgılarına bakım yaptırma sürelerinin dağılımı

Katılımcıların çalgılarına yaptıkları bakım sıklığı incelendiğinde; %24, 4‟ü 6 ayda bir, %14, 1‟i 12 ayda bir, %9, 6‟sı ise 2 yılda bir kez bakım yaptığını belirtirken sadece bir sorunla karşılaştığında bakım yaptığını söyleyenlerin oranı %51, 9‟dur.

Çalgınıza ne sıklıkla bakım yaptırırsınız?

6 ayda bir kez

12 ayda bir kez

2 yılda bir kez

Sadece bir sorunla karşılaştığımda

21

BÖLÜM 3

BULGULAR VE YORUMLARI

Araştırmanın bu bölümünde uygulanan anketten elde edilen verilerin analiz yorumları yer almaktadır.

Benzer Belgeler