• Sonuç bulunamadı

2.SINIF HEDEFLERİ

2. Çeşitli kümeler oluşturabilmeleri, bunları birleştirip ayırabilmelerine, 3 10’dan geriye birer, beşer ve ikişer sayabilmelerine,

1.6 Araştırmanın amacı ve önem

1.6.1 Problem Cümles

İlköğretim ikinci sınıf öğrencilerinin matematik dersindeki çıkarma işleminde iki basamaklı bir doğal sayıdan onluk bozmayı gerektirecek ve gerektirmeyecek şekilde iki basamaklı bir doğal sayıyı alt alta ve yan yana çıkarma davranışında, öğrenme yaşantılarının bilgisayarda hazırlanan zeki öğretim sisteminde öğrenci modülü açısından değerlendirilmesi hangi ön öğrenmelere ne derece bağlıdır? Bu ön öğrenmelerden doğan yanlışların hangi ön öğrenmelerden kaynaklandığını bulmak için öğrencilere yöneltilecek sorular nasıl olmalıdır? Bu iki temel soruya cevap arayan araştırmada aşağıdaki alt problemlere de cevap bulmaya çalışılmıştır.

1.6.1.1 Alt Problemler

1. Araştırmaya katılan deneklerin çıkarmada onluk bozmayı gerektirmeyecek işlemlerin ön öğrenmeleri ile ilgili görüşleri nelerdir?

2. Araştırmaya katılan deneklerin kişisel özellikleri ile çıkarmada onluk bozmayı gerektirmeyecek işlemlerin ön öğrenmelerine ilişkin görüşleri arasında:

a. Çalıştıkları semte göre iki basamaklı sayılarla çıkarmanın onluk bozmayı gerektirmeyecek işlemlerinin ön öğrenmelerine ilişkin görüşleri arasında anlamlı bir fark var mıdır?

b. Yaşlarına göre iki basamaklı sayılarla çıkarmanın onluk bozmayı gerektirmeyecek işlemlerinin ön öğrenmelerine ilişkin görüşleri arasında anlamlı bir fark var mıdır?

c. Cinsiyetlerine göre iki basamaklı sayılarla çıkarmanın onluk bozmayı gerektirmeyecek işlemlerinin ön öğrenmelerine ilişkin görüşleri arasında anlamlı bir fark var mıdır?

d. Meslek kıdemlerine göre iki basamaklı sayılarla çıkarmanın onluk bozmayı gerektirmeyecek işlemlerinin ön öğrenmelerine ilişkin görüşleri arasında anlamlı bir fark var mıdır?

e. Mezun oldukları okul türüne göre iki basamaklı sayılarla çıkarmanın onluk bozmayı gerektirmeyecek işlemlerinin ön öğrenmelerine ilişkin görüşleri arasında anlamlı bir fark var mıdır?

3. Araştırmaya katılan deneklerin iki basamaklı doğal sayılarla çıkarmada onluk bozmayı gerektirmeyecek işlemler ile ilgili öğrenciye yöneltilen sorulara ilişkin görüşleri nelerdir?

4. Araştırmaya katılan deneklerin iki basamaklı doğal sayılarla çıkarmada onluk bozmayı gerektirmeyecek işlemler ile ilgili öğrenciye yöneltilen sorulara ilişkin görüşleri arasında:

a. Çalıştıkları semte göre iki basamaklı sayılarla çıkarmanın onluk bozmayı gerektirmeyecek işlemleriyle ilgili öğrenciye yöneltilen sorulara ilişkin görüşleri arasında anlamlı bir fark var mıdır?

b. Yaşlarına göre iki basamaklı sayılarla çıkarmanın onluk bozmayı gerektirmeyecek işlemleriyle ilgili öğrenciye yöneltilen sorulara ilişkin görüşleri arasında anlamlı bir fark var mıdır?

c. Cinsiyetlerine göre iki basamaklı sayılarla çıkarmanın onluk bozmayı gerektirmeyecek işlemleriyle ilgili öğrenciye yöneltilen sorulara ilişkin görüşleri arasında anlamlı bir fark var mıdır?

d. Meslek kıdemlerine göre iki basamaklı sayılarla çıkarmanın onluk bozmayı gerektirmeyecek işlemleriyle ilgili öğrenciye yöneltilen sorulara ilişkin görüşleri arasında anlamlı bir fark var mıdır?

e. Mezun oldukları okul türüne göre iki basamaklı sayılarla çıkarmanın onluk bozmayı gerektirmeyecek işlemleriyle ilgili öğrenciye yöneltilen sorulara ilişkin görüşleri arasında anlamlı bir fark var mıdır?

5. Araştırmaya katılan deneklerin çıkarmada onluk bozmayı gerektirecek işlemlerin ön öğrenmeleri ile ilgili görüşleri nelerdir?

6. Araştırmaya katılan deneklerin kişisel özellikleri ile çıkarmada onluk bozmayı gerektirecek işlemlerin ön öğrenmelerine ilişkin görüşleri arasında:

a. Çalıştıkları semte göre iki basamaklı sayılarla çıkarmanın onluk bozmayı gerektirecek işlemlerinin ön öğrenmelerine ilişkin görüşleri arasında anlamlı bir fark var mıdır?

b. Yaşlarına göre iki basamaklı sayılarla çıkarmanın onluk bozmayı gerektirecek işlemlerinin ön öğrenmelerine ilişkin görüşleri arasında anlamlı bir fark var mıdır?

c. Cinsiyetlerine göre iki basamaklı sayılarla çıkarmanın onluk bozmayı gerektirecek işlemlerinin ön öğrenmelerine ilişkin görüşleri arasında anlamlı bir fark var mıdır?

d. Meslek kıdemlerine göre iki basamaklı sayılarla çıkarmanın onluk bozmayı gerektirecek işlemlerinin ön öğrenmelerine ilişkin görüşleri arasında anlamlı bir fark var mıdır?

e. Mezun oldukları okul türüne göre iki basamaklı sayılarla çıkarmanın onluk bozmayı gerektirecek işlemlerinin ön öğrenmelerine ilişkin görüşleri arasında anlamlı bir fark var mıdır?

7. Araştırmaya katılan deneklerin iki basamaklı doğal sayılarla çıkarmada onluk bozmayı gerektirecek işlemler ile ilgili öğrenciye yöneltilen sorulara ilişkin görüşleri nelerdir?

8. Araştırmaya katılan deneklerin iki basamaklı doğal sayılarla çıkarmada onluk bozmayı gerektirecek işlemler ile ilgili öğrenciye yöneltilen sorulara ilişkin görüşleri arasında:

a. Çalıştıkları semte göre iki basamaklı sayılarla çıkarmanın onluk bozmayı gerektirecek işlemleriyle ilgili öğrenciye yöneltilen sorulara ilişkin görüşleri arasında anlamlı bir fark var mıdır?

b. Yaşlarına göre iki basamaklı sayılarla çıkarmanın onluk bozmayı gerektirecek işlemleriyle ilgili öğrenciye yöneltilen sorulara ilişkin görüşleri arasında anlamlı bir fark var mıdır?

c. Cinsiyetlerine göre iki basamaklı sayılarla çıkarmanın onluk bozmayı gerektirecek işlemleriyle ilgili öğrenciye yöneltilen sorulara ilişkin görüşleri arasında anlamlı bir far var mıdır?

d. Meslek kıdemlerine göre iki basamaklı sayılarla çıkarmanın onluk bozmayı gerektirecek işlemleriyle ilgili öğrenciye yöneltilen sorulara ilişkin görüşleri arasında anlamlı bir fark var mıdır?

e. Mezun oldukları okul türüne göre iki basamaklı sayılarla çıkarmanın onluk bozmayı gerektirecek işlemleriyle ilgili öğrenciye yöneltilen sorulara ilişkin görüşleri arasında anlamlı bir fark var mıdır?

9. Araştırmaya katılan deneklerin onluk bozma gerektirmeyecek işlemlerin ön öğrenmelerine ilişkin görüşleri ile, onluk bozmayı gerektirecek işlemlerin ön öğrenmelerine ilişkin görüşleri arasında anlamlı bir ilişki var mıdır?

10.Araştırmaya katılan deneklerin çıkarmada onluk bozmayı gerektirmeyecek işlemlerde yapılan hataları belirlemek için öğrencilere yöneltilen sorulara ilişkin görüşleri ile, çıkarmada onluk bozmayı gerektirecek işlemlerde yapılan hataları belirlemek için öğrencilere yöneltilen sorulara ilişkin:

a. Küme kavramı konusunda görüşleri arasında anlamlı bir ilişki var mıdır?

b. Azlık - çokluk kavramı konusunda görüşleri arasında anlamlı bir ilişki var mıdır?

c. Sayı kavramı konusunda görüşleri arasında anlamlı bir ilişki var mıdır?

d. Sıfır kavramı konusunda görüşleri arasında anlamlı bir ilişki var mıdır?

e. Basamak kavramı konusunda görüşleri arasında anlamlı bir ilişki var mıdır?

f. Sayı doğrusu kavramı konusunda görüşleri arasında anlamlı bir ilişki var mıdır?

g. Toplama kavramı konusunda yöneltilen sorulara ilişkin görüşleri arasında anlamlı bir ilişki var mıdır?

h. Çıkarma kavramı konusunda yöneltilen sorulara ilişkin görüşleri arasında anlamlı bir ilişki var mıdır?