• Sonuç bulunamadı

Prag Otomobil Osmanlı Kumandanlığı’na

Makriköy 62 Ahz-ı asker Şubesi’nden, vapur İskelesi Caddesi’nde

12. Prag Otomobil Osmanlı Kumandanlığı’na

(8)

12. Prag Otomobil Osmanlı Kumandanlığı’na

Umum Otomobil Kolları Kumandanlığından telakki ettiğim emre göre ta-mirhaneye merbut Osmanlı malzeme deposunda muvakkaten istihdam olunan şoför Yani oğlu Mihal’in kıtada depoda kalması iktiza etdiğinden sene-i mali-ye Teşrin-i sâni ibtidasından itibaren Kol’dan ilişiğinin katıyla ilm ü haberinin ona göre tashihi ve neticenin inbası mercudur efendim. 19 Teşrin-i evvel 334.

Prag Otomobil Kolları Malzeme Depo Kumandanı Zabit Vekili - İmza

(9)

Otomobil

Numrosu Şoför İsmi Muâvin ismi Yedek Şoför ismi

Yedek Şoför ismi 8 Salih Ali Çavuş Artin Karabet Ligor Vasil

Çavuş Dimitro Hıristo

2 Ali Onbaşı Mustafa Faik Sebuh Nubar Kostantin

Dimitri

4 Ohannes

Makriviç Ragıb Necib İsmail Ahmed Mehmet Şevket

6 Haçarsum Betros Necur Yanto Betros Agob Ali Ahmed

7 Mehmed

Mehmed Durmuş Cin Ali Mustafa Bogos Edvar Kirkor Kiğork 9 Hüseyin Şükrü Abbas Hüseyin Yani Mihal Alişan Tuflî

10 Mehmed

Mehmed Sabri Yasef Mordehay Yusuf İsmail Salih Osman

13 İshak Osman Mehmed Yahya İlyâ Yasef Yorgi Mihal

14 Abdullah Ali

Fuad Üftad Mina Tatyos Nubar Atanaş Corc

15 Emin Enis Mehmed Mehmed Ali Mişon David

(10)

Eyyam-ı efal ve harekât-ı mahiyeyi tehattur etdirmek ve bu sebeple de hasbihal ve muhabbet-i refikaneyi bir kat daha tezayüd etdirmeğe yegane ve-sile olan hulusıyla müşerref olduğumuz ‘îd-i saîd-i fıtrınızı84 tebrik eder ve emsâl-i vefiresiyle müşerref ve her fikrinizde muvaffak bulunmanızı Cenab-ı Bâri’den niyaz eylerim. Böyle eyyâm-ı mübâreke-i İslamiye’nin efrad-ı ailey-le birlikte geçirilmesi daha kudsi ve şerefli faaliyetden ise de mukaddes bir vazife uğrunda ailesinden uzak mesâhâlarda îd-i saîdi silahdaşlarıyla birlikde imrar etdirmeği düşünülecek olursa bir insan ve bâ-husus bir asker içün en

84 Ramazan Bayramınızı (N.K.)

büyük şereflerden ma’duddur. Bunu iyice bildiğimden böyle eyyâm-ı müba-rekelerde tehatturat-ı mâziyeyi ye’sle yâd etmek her halde vazife başında olan erbab-ı da‘atın85 hevesân-ı nefsaniyesine her türlü darbeler indirmesine de büyük vesileler teşkil edecek olduğundan alâm ve ekdâre86 sebebiyet vermek-sizin vazifeye de devam edecek olursanız, Cenab-ı Hakk sizi (bayramdan) mahrum ettiyse bu vesile ile mükâfat-ı rabbaniyesini görürsünüz.

Şu halde bu vaziyetde vazifemiz Cenab-ı Hakk’a şükürler ve sevgili vatanımızın ve milletimizin düşman tazyiki altından bir an evvel selamete ircâına cehd ü niyaz eylemeye borçluyuz. Cenab-ı Hakk millet-i necibe-i Osmaniye’nin teâli ve terakkisi uğrunda bezl-i saî edenleri muvaffak eylesin amin

****

(11,a)

Üftad oğlu Mina sultanahmed Ahz-ı asker Şubesi’nden, İstanbul 301.

Bu ana kadar izinli gitmemişdir. Biraderi berâ-yı tahsil İsviçre’ye gide-rek beş senedir memleketine avdet edememiş validesi Giryagice ile muhtac-ı muavenet oldukları gibi mezbureleri merkûm Üftad oğlu Mina’dan ma’da iâşelerini temin edecek başka maiyyetleri yokdur.

İstanbul’da Gedikpaşa Caddesine.

Kolun mevcudu kırk kişi iken bunlardan beşi mezun gitmiş iseler de hak-larında i’zamları içün 27 Eylül 334 tarihinde şubelerine Dersaadet Otomobil Taburu Kumandanlığı’na yazılmışdır. Künyelerini irae eden defter merbutdur.

(11,b)

Kutracı Hüseyin oğlu Şükrü, İstanbul. Müteehhil, iki çocuğu var, do-kuz nüfus ailesi var. Biraderi şehid olmakla üç çocuğu nezdinde kalmışdır.

Dokuz nüfus ailenin kendisinden başka maiyyeti ve idarelerini temin edecek kimse yokdur. Ailesi tarafından hiç maiyyeti de yokdur. Amucası muhtac-ı muavenet ve nüzuldür.

85 alçak, zayıf kişilerin (N.K).

86 elem ve kederlere (N.K.).

Onikinci Kol’da 35 adam vardır. Üç kişi izinli gidüb henüz müddetleri hitam bulmuşdur.

Dersaadet’e.

Artin oğlu Karabet. 301. Müteehhil, bir çocuğu var. Beş nüfuslu aileden ibaret. İhtiyar yetmişbeş yaşında pederi var ise de kendisi muhtac-ı muavenet-dir. Onikinci Kol’da Dersaadet’de Makriköyü’nde ailesi nezdine gidecektir.

Bir buçuk seneye garîb bir zamandır buradadır.

KAYNAKçA

Avcı, Orhan, Irak’ta Türk Ordusu, Vadi yay., Ankara 2004.

Ayverdi, İlhan, Misalli Büyük Türkçe sözlük, (Kubbealtı yay.), I. Baskı, İstanbul 2005.

Çolak, Filiz, “Osmanlı Devletinde Hürriyet Başramı Kutlamaları”, Toplumsal Tarih, Temmuz 2006, sayı:151.

Ersal, Mehmet, Nazik Erik- Hayatı Eserleri ve Fikir Dünyası, Türkiye Ekonomi ve Sosyal Araştırmalar Vakfı yay., Ankara 2002.

Köstüklü, Nuri, “Milli Mücadele’de Türk Çocukları ve Bir Destan”, Atatürk Araştırma Merkezi Dergisi, Mart 1997, sayı:37.

Köstüklü, Nuri, “Balkan Savaşlarından Milli Mücadeleye ‘Şehitler’

Üzerine Yapılacak Bilimsel Araştırmalarda Metod ve Kaynak Meselesine Dair Bazı Düşünceler”, 9. Askeri Tarih semineri Bildirileri II, Ankara 2006, s.205- 219.

Köstüklü, Nuri, Atatürk ve Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Araştırmaları I, Çizgi Kitabevi yay., Konya 2013.

Köylerimiz, İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğü yay., Başbakanlık Basımevi, Ankara 1968.

Örses, Tunca - Özçelik, Nizamettin, I.Dünya savaşı’nda Türk Askeri Kıyafetleri (1914-1918), (yayın yeri ve tarihi yok).

Pomiankowzki, Joseph, Osmanlı İmparatorluğunun çöküşü- 1914-1918 I. Dünya savaşı, (Tercüme: Kemal Turan), Kayıhan yay., 4. Baskı, İstanbul 2014.

Şemseddin Sami, Kamûs-ı Türkî, Altınpost yay., İstanbul 2012.

Türkçe sözlük, Türk Dil Kurumu yay., C.1, 8.baskı, Ankara 1988.

Yamak, Sanem, “Meşrutiyetin Bayramı: 10 Temmuz ‘Îd-i Millîsi”, İstanbul Üniversitesi siyasal Bilgiler Fakültesi Dergisi, Mart 2008, sayı:38.

(https://www.google.com.tr/maps/place/Iraq/@35.6339576,42.2669181, 8.29z/data=!4m5!3m4!1s0x1557823d54f54a11:0x6da561bba2061602!8m2!

3d33.223191!4d43.679291) adresinde bulunan Irak haritasından faydalanıl-mıştır. (Erişim Tarihi: 1-15 Mart 2017).

EKLER

(Defterin kapağı ve bazı sayfalarından örnekler)

BİRİNCİ DÜNYA sAvAŞI vE MİLLİ MÜCADELE DÖNEMİNDE TÜRK DENİZ HAvACILIğI FAALİYETLERİ

UMUT CAFER KARADOğAN*

ÖZ

Dünyada uçağın bir savaş aracı olarak kullanılması 1911 Trablusgarp Savaşı ile başlar. Yüzyılın başında adından sıkça söz ettirmeye başlayan uçak, dönemin gelişmiş ülkelerinin asker ve sivil otoriteleri tarafından ciddi bir savaş aracı olarak ilgi görme-miştir.

Yüzyılın başında savaş aracı olarak görülmeyen uçaklar, Fransız Mareşal Fer-dinand Foch’un deyimiyle “Şahane oyuncaklardı ama ne yazık ki askeri anlamda bir gelecekleri olduğu söylenemezdi.” Ancak Foch’un yanıldığı bu konuşmanın, birkaç yıl sonra ispatı Dünya Savaşı sırasında görülecektir.

Birinci Dünya Savaşı, uçakların etkin olarak kullanıldığı ilk askeri mücadele ol-ması açısından önemlidir. Deniz havacılığı ise, bu anlamda dünya üzerinde oldukça farklı bir stratejik öneme sahip savaş aracıdır. Osmanlı Devleti, deniz havacılığı konu-sunda yine kara havacılığında olduğu gibi ilk adımı atan devletlerdendi ve gelişmeleri yakından takip etmekteydi. Dünya üzerinde denize inebilen ilk uçak 1912’de hava-lanmışken, Osmanlı Devleti bu uçağın benzerini 1913 yılında envanterine almıştır.

Deniz havacılığı, Osmanlı Devleti’ne Birinci Dünya Savaşı sırasında oldukça destek olmuştur. Almanlarla yapılan iş birliği sonucunda ülkeye etkin deniz uçakları getirilmiş, deniz uçağı istasyonları kurulmuş, askeri bölükler teşkil edilmiştir. Ancak savaş sırasında yaşanan personel (pilot, teknisyen, rasat) ve parça sıkıntıları deniz havacılığını zorlayan en önemli hususlardan olmuştur.

Anahtar Kelimeler: Uçak, Deniz uçağı, Hava istasyonu, Pilot, Rasat, Flatör, Uçuş Okulu, Balkan Savaşı

* Öğr. Gör., Sinop Ünivesitesi, Sinop/TÜRKİYE, umuttarih@hotmail.com

TURKIsH MARINE AvIATION ACTIvITIEs IN THE FIRsT WORLD WAR AND NATIONAL sTRUGGLE PERIOD

ABsTRACT

The account of the use of aircraft in warfare starts in 1911, with the Turco-Italian War fought in Tripolitania. The airplane, while beginning to draw attention at the start of the century, was nevertheless in no way considered as a serious means of combat by any military or civilian authority of the era.

The words of French Field Marshal Ferdinand Foch, claiming that “the airplane is a very nice piece of toy, but with no future potential for military use”, were later to be challenged by the remark of another soldier who had almost lost his left eye due to an aerial bombing by the Italians in the mentioned war, and who would later change the “dire fortune” of a nation, Mustafa Kemal, stating: “the future will be in the skies”.

Mustafa Kemal Pasha, having grasped the future importance of aviation, ensured that the Turkish nation concerns itself with the establishment of domestic aeronautical and space industries. The immediate step taken by the new Turkish Republic in the direction of reaching modern capacity in this matter was the foundation of the Turkish Aeronautical Association. The Turks have in the long term been successful in overco-ming their deficiencies in this area; even if this was hindered at the start of the century by ever ongoing wars.

Keywords: Aircraft, naval aircraft, air station, pilot, aerial observation, flight training, Balkan Wars

GİRİŞ

Dünyada uçak kavramının gündeme gelmesiyle birlikte pek çok ülkenin sivil ve askeri yönetimi duruma müdahil olarak gereken tedbirlerin alınması amacıyla hızla harekete geçmişlerdir. Hızı, kullanışlılığı, muhafazasının ko-laylığı, güdümlü balonlara göre avantajlarının yüksekliği sebebi ile uçaklar daha başta tercih edilmiştir.

Askeri maksatlı olarak uçak ilk defa 1909 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde uçurulmuştur. ABD’deki bu birlik tamamen sembolik olarak 2 er ve 1 subayla teşkil edilmiştir. Havadan karaya da ateş ilk defa burada Curtiss marka uçaktan bir subayın Chester marka tüfekle yere nişan almasıy-la yapılmıştır1.Fransa’da da durum farklı değildir. Uçuş okulunun olmadığı Fransa’da ilk pilotlar sivil eğitim verilen okullardan mezun olan 2 istihkam, 7 topçu subayı 8 Mart 1910’da brövelerini almışlardır2.

İngiltere’de 1 Şubat 1911’de İstihkam sınıfına bağlı hava taburu kurul-muş, 13 Nisan 1912’de Royal Flying Corporations ve buna bağlı olarak Mayıs 1912’de kara ile deniz unsurları da hemen ardından tesis edilmiştir3. 1907’de Zepplinlerle başlayan Alman havacılığı, 1910 yılına ulaşıldığında 11 uçak sa-tın alınarak, 1 Ekim 1912 yılında Askeri Havacılık Servisini tesis etmiştir4.

İtalyanlar ise Trablusgarp Savaşı’nda iki adet Bleriot, iki adet Farman, üç adet Neiuport, iki adet Etrich Taube ve üç adette güdümlü balonu ateşli si-lahlarla teçhiz ederek savaş aracına dönüştürdükleri uçan unsurları ile askeri olarak bir ilki de başarmışlardır. Ayrıca 27 Haziran 1912 yılında Battaglioni Avitore uçucu taburunu kurmuşlarsa da bu tabur ismini 7 Ocak 1915’te Corpo Aeronautico Millitare olarak değiştirecektir5.

Rusya Çarlığı uçakla geç tanışmış olsa da 1910 yılında Askeri Hava Kolu ile teşkilatlanmayı tamamlamıştır. Bunun ardından sekiz Rus deniz ve kara

1 Yene Bill, The History Of U.s. Air Force, Hong Hong, 1984.

2 Kurter, Ajun, Türk Hava Kuvvetleri Tarihi I, Hava Kuvvetleri Komutanlığı Basımevi, Ankara 2002, s.25.

3 Yavuz Kansu-Sermet Şensöz-Yılmaz Öztuna; Havacılık Tarihinde Türkler, C I, Ankara 1971, s. 108.

4 Kurter, a.g.e., s. 27.

5 Kurter, a.g.e., s.28.

subayı Fransa’ya pilotaj eğitimi maksadıyla gönderilmiştir. Ardından yedi sivil de uçak makinisti olarak yetiştirilmek üzere bu ülkeye yollanmıştır6. Bulgaristan da 1911 yılından itibaren havacılık ile ilgilenmeye başlamış, en-vanterine Bleriot ve Bristol marka tek satıhlı uçaklar ile çift satıhlı Voisin marka uçağı almışsa da Balkan Savaşları’nda yeterli yetişmiş personeli olma-dığından mevcut uçakları Rus pilotlar kullanmışlardır7.

Yunanistan 1911 yılında, havacılık çalışmalarını diğer ülkelerle birlikte hemen hemen aynı zaman diliminde başlatmıştır. Aralık 1911 de üç subay Fransa’nın Etamps bölgesindeki Henri Farman Sivil Havacılık Okuluna gön-derilerek havacılık eğitimi almaları sağlanmıştır. Bu gelişme üzerine döne-min Yunan Hükümeti Henri Farman’dan aynı ismi taşıyan Gnome motorlu H.F.6. tipi dört uçak satın almış ve bunlar 26 Mayıs 1912 tarihinde Yunan askeri personeline teslim edilmiştir. Yunan Hükümeti’de bu teslim gününü Yunan Hava Kuvvetleri'nin kuruluş tarihi olarak belirlemiştir8.