• Sonuç bulunamadı

ÖRNEK SORU: 2006 YDS

Yukarıdaki 1. ve 2 maddelerdeki dizilim Non-defining Adjectival Clause yapısının cümle başındaki kısaltması ile aynı olduğu için, cümle Adjective Clause kısaltması olsa bile Adverbial

B) POSITIVE INV ERSION:

1 “Hardly …when/before” y apısında “hardly” y erine “barely” y a da “scarcely” y apıları da kullanılabilir. Bu y apılar da ay nı şekilde cümle başında kullanıldığında bağlı oldukları cümley i dev rik y aparlar.

2 “Seldom” zarf ına ek olarak bu cümlede “rarely” zarf ı da kullanılabilirdi v e “rarely” zarf ı da cümle başında kullanıldığında cümle dev rik olurdu. 3 “Only when”, “only after” v e “only if” gibi y apılar cümlenin ikinci kısmında kullanıldığında cümle normal kullanılır. Ancak, bu y apılar cümle

Yukarıda incelediğimiz olumsuzluk anlamı veren yapılar dışında da devrik yapı yapılabilir. Bu gruptaki yapıları “positive inversion” başlığı altında topladık, çünkü bu yapılar herhangi bir olumsuz anlam içermemektedirler. Şimdi “positive inversion” yapan yapıları örneklerle inceleyelim:

e.g. The road surface was so hot that the asphalt melted.

So hot was the road surface that the asphalt melted.

– Yol yüzeyi o kadar sıcaktı ki asfalt eridi.

She is such an efficient secretary that you don’t need to do anything on your own.

Such an efficient secretary is she that you don’t need to do anything on your own.

Öyle iyi bir sekreter ki senin hiçbir şeyi kendi başına yapmana gerek yok. I would like to know what’s happening out there. My friends would, too. I would like to know what’s happening out there. So would my friends. Orada neler oluyor öğrenmek istiyorum. Arkadaşlarım da öğrenmek istiyor. To be able to be promoted, you should work hard as your father does. To be able to be promoted, you should work hard as does your father. Terfi edebilmek için babanın çalıştığı gibi çok çalışmalısın.

No one could have worked harder than she did. No one could have worked harder than did she. – Hiç kimse ondan daha çok çalışamazdı. Simon isn’t as tall as his b rother is. Simon isn’t as tall as is his brother. – Simon kardeşi kadar uzun değildir.

There is so much concentration on the new classroom management procedures.

On the new classroom management procedures is there so much concentration.

Yeni sınıf yönetimi metodları üzerinde çok duruluyor.

► “If Clause” yapılarında da devrik yapı kullanılır. “If Clause” yapılarının nasıl devrik hale getirildiği “Conditionals” bölümünde işlenmiştir.

ÖRNEK SORU:

All of the world’s major national parks are included on the map, ---- are most of the important reserves of lesser status.

A) as B) as well C) such D) which E) that

► STRATEJİ ◄

2006 Mayıs sınavının en güzel sorularından biri olan bu gramer sorusunda boşluktan önce bir virgül ve devamında “are” yardımcı fiilini görmekteyiz. Virgülden sonra “that” kullanılamayacağı için sadece ilk etapta E seçeneği elenebilir. Böyle bir yapı bize devrik cümle yani “inversion” kuralını ya da “non-defining adjective clause” yapılarını hatırlatmalıdır. Cümlede virgülden öncesine kadar anlamca “dünyadaki başlıca milli parkların hepsinin haritada yer aldığından” bahsedilmektedir. B seçeneği ve C seçeneğini devamında “are” alamayacağı için eleyebiliriz, çünkü bu yapılar “inversion” gerektirmeyen yapılardır. A seçeneğindeki “as” yapısı “-dığı gibi” anlamında kullanıldığında inversion halinde kendisinden sonra yardımcı fiil alabilir. D seçeneğindeki “which” ise devamında “are” yardımcı fiili olduğu için çoğul bir ismi nitelemelidir; ancak nitelenebilecek çoğul bir isim mevcut değildir. Bu anlamda A seçeneği incelendiğinde “-dığı gibi” anlamı veren “as” yapısı kendisinden sonra devrik yapı ile kullanılabildiğinden ve genel olarak “çoğu önemli rezervlerin olduğu gibi bütün milli parklar da haritada yer almaktadır” anlamını verdiğinden doğru yanıt A seçeneğidir.

ÖRNEK SORU:

---- by making an internal analysis can a company set the overall rationale for its international activities. A) Still B) While C) Only D) Until E) Just as

► STRATEJİ ◄

Bu soruda bizi doğru yanıta ulaştıracak en önemli unsur soru kökündeki “can a company set” şeklinde verilen Inversion yapısıdır. Seçeneklerde bağlı bulunduğu cümleyi devrik (Inversion) yapacak bir yapı aranmalıdır. Seçenekler incelendiğinde “cümle başında kullanıldığında bağlı bulunduğu cümleyi devrik yapan” “only” zarfının verildiği C seçeneğinin soru kökündeki cümleyi tamamladığını görmekteyiz. Diğer seçeneklerdeki yapılar Inversion yaparken kullandığımız yapılar değildirler. Buna göre doğru yanıt “only” zarfının verildiği C seçeneğidir.

ÖRNEK SORU:

In some ways, we know little more about the planets than ---- the ancients who worshipped them. A) had done B) have done C) do D) would do E) did

► STRATEJİ ◄

Bu soruda da verilen boşluk Comparative “more...than” yapısından hemen sonra verilmiştir, ve bu kullanımda “devrik” (inversion) bir kullanım olduğunu dikkate almamız gerekir. “Devrik” kullanımlarda Yardımcı Fiil ile Main Verb bir arada kullanılmayıp araya özneyi almaları gerektiğinden (had you done, would you do, vb.), Yardımcı Fiil ile Main Verb yapılarının ardı ardına verildiği A, B ve D seçenekleri elenir. Bu işlemden sonra geriye kalan seçenekler “do” yapısının bulunduğu C seçeneği ile “did” yapısının bulunduğu E seçeneğidir. Soru kökündeki cümlede boşluktan sonra kullanılan özne “the ancients” (eskiler) ismi olup zaman olarak Past Time gerektiridiği için Present Simple yardımcı fiili olan “do” yapısının bulunduğu C seçeneği doğru yanıt olamaz. Buna göre geriye kalan tek seçenek olan ve Past anlam veren “the ancients” öznesinin ve devamındaki “who worshipped” ifadelerinin gereği olan “did” yardımcı fiilinin verildiği E seçeneği doğru yanıttır.

ÖRNEK SORU:

---- had so many people complained so loudly for s o little cause.

A) Only once

B) For the first time

C) At the beginning

D) Up to this time

E) From the start

► STRATEJİ ◄

Soru kökünde verilen cümlenin başlangıcı boş bırakılmış ve devamında cümle yardımcı fiil öne getirilerek devam ettirilmiştir. Cümle bir soru sümlesi olmadığına göre bu durum cümlenin “Inversion” olması ile açıklanabilir. Seçenekler incelendiğinde cümle başında kullanıldığında devamındaki cümleyi devrik yapabilecek tek yapının A seçeneğindeki “Only once” yapısı olduğunu görmekteyiz. Diğer seçeneklerdeki yapılar düz cümle yapısı olan SVO ile devam ettirilirler. Buna göre, “böyle küçük bir neden için ilk kez bu kadar çok kişi şikayet etti” anlamının verildiği cümleyi gramer olarak devrik yapan “Only once” ifadesinin yer aldığı A seçeneği doğru yanıttır.

Benzer Belgeler