• Sonuç bulunamadı

Poli(E-a-MAH)-g PEG-g-2-AEPB Komplekslerin Yapısal Analiz Sonuçlarının Değerlendirilmes

EXECUTIVE SUMMARY

DSC p<E-a-Mœt

2.1.4 Pol؛(et!len-alt-malelk anhldrit) Polimerine Once PEG ve Daha Sonra 2-aminoetildifenil Borat Bileşiğinin

2.1.4.2 Modifiye Edilen Poll(etllen-alt-malelkanhldrlt)-g-PEG Makrokompleksine S.Aminodifenil Berat Bileşiğinin

2.1.4.3.2 Poli(E-a-MAH)-g PEG-g-2-AEPB Komplekslerin Yapısal Analiz Sonuçlarının Değerlendirilmes

Sentezlenen pol!(E-a-MAH)-g-PEG-1 polimerinin asit grubunun -COOH grubuyla ile 2-Aminoetildifenil borat (2-AEPB) bileşiğinin -NH2 grupları arasındaki amid bağı oluşumu yapılan FTIR, DSC, TGA ve NMR analizleri ile desteklenmiştir.

FTIR Spektrumlari

Sentezlenen poli(E-a-MAH)-g١-PEG-g2-2-AEPB komplekslerin FTIR analiz sonucu Çekil 67'de verilmektedir.

2-AEPB önemli pikleri: 3284 ve 3220 cm 1 -NH2 gurubundaki -N-H gerilmesi, 3066-2870 cm-1 C-H gerilmesi, 1611 cm-1 -N H eğilmesi ve tenil grubundaki c = c gerilmesi İ؟ in bant, 1491 ve 1334 cm 1 B -0 bantları, 1432 cm-١ tenil boronik asit bağındaki benzen lialkasi titreşiminden dolayı oluşan keskin bant, 1263-1154 cm.1 C-NH grubundaki C-N gerilmesi, 1061 cm 1 NH2 grubundaki N-H düzlem İ؟ İ eğilmesi ve 750-710 cm 1 B-tenil bağı.

Poli(E-a-MAH)-g-PEG-1 polimerine 2-AEPB bileşiğinin graft edilmesi sırasında po!i(E-a-MAH)-g-PEG polimerinin -COOH grupları ile 2-AEPB bileşiğinin -NH grupları arasında amid bağının (RCONHR) oluştuğu Çekil 67'deki poli(E-a-MAH)-g -PEG-g2-2-AEPB ait FTIR spektrumundaki 1716 cm-١ Amid c = 0 grubu (1. bant), 1638 ve 1552 cm ١ Amid N-H bağı (2. Bant), 1453 ve 1349 cm٠١ Amid C-N gerilme bantları (3. bant) ile desteklenmektedir.

Resim 67. 2-AEPB, Pol؛(E-a-MAH)-g-PEG ve Poli(E-a-MAH)-g١-PEG -g2-؛-AEPB Polime٢le٢inin FTIR Spektrumlari

1|H ve 13C-NMR Spektrumlari

Poli(E-a-MAH)-g١-PEG-g2-2-AEPB kompleksine ait ١H ve ١3C NMR spektrumlari Çekil 68'de verilmektedir.

Poli(E-a-M AH )-g-PEG -١polim erine2-AEPBbağlandığında8.01ppm 'de fenil grubuna ait pik. 7.3-7.8 pmm arasındaki R -C .-N H ait pikler, 3.42 ppm civarındaki küçük B -.-C H g ait piklerin gözlenmesi ve 2.5 ppm'de CH2 ait pikin şiddetinin artması 2-AEPB'in bağlandığı göstermektedir. Poli(E-a-MAH)-g -PEG -g-2-A EPB kompleksinin ١3C-NMR incelendiğinde 162 ppm'deki -CONHR (amid),133 ppm'deki pik -CN veya -NCO ve, 57 ppm'deki CH2-0 , 42 ppm'deki -NH-CH2 35 ve 30 ppm'deki CH gruplarındaki karbon ait pikler şiddetini artmasından 2-AEPB bileşiğinin bağlandığı gözlenmektedir.

Termal Davranışları

Poli(E-a-MAH)-g١-PEG-g2-2 -AEPB kompleksi İ؟ in elde edilen DSC (Differential Scanning Calorimetry), TGA (Thermal Gravimetric Analysis) ve DTA (Differential Tfiermal Analysis) eğrileri Çekil 69'da verilmektedir.

Poli(E-a-MAH)-g-PEG-1 polimerine 2-AEPB bağlandığında DSC ve TGA eğrileri incelendiğinde yapının daha düzenli bir hal aldığı, 170 sc civarlarındaki endo pikin genişlediği ve dolayısıyla kristallinitesinin artığı söylenebilmektedir. Ayrıca, kompleksin iki basamaklı bozunmadavramçı göstermekte ve önce yan-zincirlerden başlayarak (dekarboksilasyon) daha sonrada ana zincirlerden bozunma olmaktadır.

poli(E-a-MAH)-g -PEG-g2-2-AEPB kompleksinin DSC eğrisinden termal olarak camsı geçiş sıcaklığı 147.1 QC olarak hesaplanmıştır. pol؛(E-a- M AH)-g-PEG -1'in camsı geçiş sıcaklığının 134.7c oldugu göz önüne alınırsa bor ilavesi yapıyı kristalin ve kompakt hale getirmiştir.

p ٠lı(E -a -M A H )-g / -P E G -g 2 -2 -A E P B

p ٠l ı ( E ٠a -M A H )-g ۶ P E G -g ^ -2 -A E P B

2QO ١٠٥ 1 .0 140 120 100 80 60 40 20 0 ppm

Çekil 68. Poli(E-a-MAH)-g١-PEG-g2-2-AEPB Ait ’H ve ١3C NMR Speklrumları

DSC

8 ﺀ ﺀ - P F O . ■' AFPf5

Çekil 69. Poll ١ Polimeri ؛؟in Elde Edilen

3. SONU؟ ve

d e ğ e r l e n d ir m e

Borla NOtron Yakalama Terapisi'nde kullanılmak üzere bor ؛؟eren [MAH] -g-2-AEPB-g2-PEG, Poli(Ac)-g١-2-AEPB-g2-PEG, poli(E-a-Masit)-g١-2- AEPB-g-PEG vepoli(E-a-M AH)-g1-PEG-g2-2-AEPBmakrokomplekslerin sentezini amaçlayan bu çalışmada elde edilen önemli sonuçlar aşağıda verilmektedir.

1. Maleik anhidrit oligomeri sentezi esnasında maleik anhidritin vinil grubundaki ؟ itt bağlar açılmış ve MAH oligomerleşmesi vinil grubu üzerinden devam etmiştir. Oligomerleşme esnasında maleik anhidritin anhidrit yapısı korunmuştur. Çünkü, maleik antlidrite bor bileşiğinin bağlanması anhidrit grubu üzerinden yapılacaktır. 2. Poli(etilen-alt-maleik anhidrit) polimerinin çözünürlüğünü artırmak

İçin hidroliz ile Poli(etilen-alt-maleik asit) formuna dönüştürülmüş ve suda çözünürlük sağlanmıştır.

3. MAH oligomerin, Poli(akrilik asit) ve poli(etilen-alt-maleik asit) polimerine üç farklı mol oranında 2-AEPB bağlanmıştır. FTIR

ve NMR analizleri sonuçları, MAH oligomerinin anhidrit halkası parçalanarak oluşan ve polimer zinciri üzerindeki -COOH grubuyla 2-Aminoetildifenil borat (2-AEPB) bileşiğinin -NH2 grupları arasında amidleşme reaksiyonunun (RCONHR) olduğunu göstermiştir. 4. Sentezlenen bileşiklerin DSC ve ٢ GA eğrileri, polimerlerin iki

basamaklı bozunma davranışı gösterdiği önce yapıdaki su ve çözücülerin uzaklaştığı, daha sonra yapının bozunmaya başladığını göstermiştir. Polimer yapışında önce yan-zincirler (dekarboksilasyon) ve daha sonrada ana zincirlerden başlayarak bozunma olmuştur. Sentezlenen komplekslerdeki polimer/bor (p0İimer/2 -AEPB) mol oranında bor miktarı azaldıkça polimer- polimer arasındaki etkileşimlerin ve hem molekül İçinde hem de molekül arası hidrojen bağı oluşma olasılıkları arttığı gözlenmiştir. DSC grafiklerinden hesaplanan Tg değerleri incelendiğinde en kararlı ve kristallik yapının po!؛mer/2-AEPB mol oram (3:1) olduğunda elde edildiği gözlenmiştir. Bu da PEG bağlamak İçin seçtiğimiz (po!؛mer/2-AEPB) mol oranın isapetli olduğunu göstermektedir.

5. Sentezlenen bor ؛؟eren polimer bileşiklere PEG eklenmesiyle yapının daha düzenli bir hal aldığı ve kristallinitesinin arttığı gözlenmiştir (DSC, TGA analizleri ve T değerlerine göre}. X-RD analizleri yapılarak kristallinite hakkında daha detaylı bilgi elde edilebilinir.

6. Poli(etilen-alt-maleik anhidrit) polimerine önce metoksi U؟ İU PEG bağlanarak suda çözünür hale getirilmiştir ve daha sonra 2-AEPB bileşiği bağlanarak kompleks oluşturulmuştur. FTIR ve NMR analizleri sonuçlan, poli(etilen-alt-maleik anhidrit) polimerinin MAH biriminin -COOH grubuyla PEG'un -OH grupları arasında esterleşme reaksiyonu (RCOOR') ve daha sonrada 2-aminodifenil borat bileşiğinin bağlanmasıyla bor bileşiğinin -NHg grubuyla kompleks oluşturularak amidleşme reaksiyonu (RCONHR) gerçekleştiğini göstermiştir.

7. Sentezlenen [M A H ]-g١-2-AEPB-g2-PEG ve Poli(Ac)-g١-2-AEPB- g؛fPEG kompleksleri suda ؟ Ozünmektedirler.

Sentezlenen suda çözünür haldeki [MAH)n-9١-2-AEPB-g2-PEG ve , komplekslerinin biyouyumluluk!arina bakmak ipin hücre kültürü deneyleri başlatılacaktır. Ayrıca, tümör hücresine sepici yönelimi sağlayacak gruplar belirlenerek sentezlenen komplekslere bağlanacaktır. Hücre kültürü deneylerinden olumlu sonu؟ alınması durumda ise ؟ alışmalar detaylandirilarak devam edecektir. poli(E-a-Masit)-g,-2-AEPB-g2-PEG ve poli(E-a-MAH)-g١-PEG-g2-2- AEPB makrokomplekslerin suda çözünürlüklerine pH ve sıcaklığın etkisi incelenecektir.

Farklı polimer ve tarkli bor bileşikleri kullanılarak bor iperen polimerik taşıyıcı bileşiklerin sentezlenmesi ؟ alışmalarına devam edilecektir.

KAYNAKÇA

1- Kahraman, G., “Bor Nötron Yakalama Terapisi İçin Bor İçeren Polimerik Taşıyıcı Taşarımı ve Hücre Kültürlerinde Kullanımları" Doktora tezi, Hacettepe üniversitesi. Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara, 2004.

2- Coderre, د . A and et. al., "Boron Neutron Capture Therapy: Cellular Targeting of High Unear Energy Transfer Radiation” Technology in Cancer ResearCh & Treatment ISSN 1533-0346, Volume 2, Number 5, October 2003.

3- Barth, R.F., Coderre, J.A., Vicente, G.H., Blue, T.E. Boron neutron capture therapy of cancer: Current status and future prospects. Clinical Cancer Research, 11,3987-4002, dune 1,2005.

4- Kahraman, G., “Bor Nötron Yakalama Tedavisinde Kullanman Hızlandırıcıya Dayalı Nötron Kaynakları". UPHUK II, Ankara, 7-9 Haziran 2004.

5- Severini, F, and et.al.1 “Synthesis and characterization of maleic anhyride oligomers” , British Polymer dournal, 23, 23-28, 1990. 6- Rivas. B. L. And et. Al, “Polvfethvlene-alt-maleic acid) as complexing

reage’nt

to separate, ^e ta l ions Using mebrane filtration” . Journal of Applied Polymer Science, Vol.101,2057-2061,2006.

YAYIN b ilg i fo r m u

R apor B ilgileri I.Y a y m Yılı/N o

2011/10

2 .R٩por B aşlığı 3.Y ayın Kurulu

b o r l a NÖTRON y a k a l a m a TERAPİSİ İÇİN BOR ؛ ؟ EREN P0LİMERİK

TAŞIYICI BİLEŞİKLERİN SENTEZLENMESi ve LABORATUVAR KOŞULLARINDA d e n e n m e s i

Tarih (Gün/Ay/Yıl)-No 13.05.2009-2

4. Y azarlar 5-Yaym Türü

Dr. Gülten I^HRAMAN. Dr. Elif GÜNGÖR) Dr. u. Adnan SEVİL Teknik Rapor

6. ؟ alışm ayı Yapan Birim

SANAEM-AR GE Bölümü-Poümer Kimyası Birimi

Benzer Belgeler