• Sonuç bulunamadı

Performans Sonuçlarının Değerlendirilmesi

B- Performans Bilgileri

4. Performans Sonuçlarının Değerlendirilmesi

Hedef 1: Kayıt Dışı Ekonominin GSYH’ye Oranı 5 Puan Düşürülecektir.

SORUMLU BİRİM DENETİM VE UYUM YÖNETİMİ DAİRE BAŞKANLIĞI Amaç 2 Kayıt dışı Ekonomi İle Mücadele Etmek

Hedef 1 Kayıt dışı Ekonominin GSYH’ye Oranı 5 Puan Düşürülecektir.

Performans Hedefi 2 Vergi Kayıp Ve Kaçağının Önlenmesi İçin Kayıt Dışı Ekonomi İle Mücadelede Etkinlik Sağlanacaktır.

Performans Göstergesi Performans Sonuçları Sapmanın Nedeni

Kayıt dışı ekonominin payındaki azalış oranı (Yüzde)

Ölçüm yapılamamıştır. Başkanlığımız koordinasyonunda, kamu kurum ve kuruluşlarının sorumluluğu ve işbirliği ile 2008-2010 ve 2011-2013 dönemi Kayıt dışı Ekonomiyle Mücadele Eylem Stratejisi Planları başarıyla uygulanmıştır.

21/12/2011 tarihli ve 28149 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2011/21 sayılı Başbakanlık Genelgesi ile yürürlüğe giren 2011-2013 dönemi Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadele Stratejisi Eylem Planında yer alan 46 No.lu Eylemde, kayıt dışı ekonominin büyüklüğünün ölçüleceği ve dönemler itibarıyla takibinin sağlanacağı ifade edilmiştir.

Bu eylem kapsamında, Aralık 2012’de Başkanlığımız, Hacettepe Üniversitesi ve Sakarya Üniversitesi arasında imzalanan üçlü protokol kapsamında hazırlatılan kayıt dışı ekonominin tahmini büyüklüğünün ölçülmesine ilişkin çalışmaya ait rapor Başkanlığımızca 17/11/2014 tarihinde teslim alınmıştır. Yine, Friedrich Schneider tarafından yapılan son araştırmayla da ülkemizde kayıt dışı ekonominin büyüklüğü boyutunun ölçülmesi gerekliliğine 2015-2017 dönemi Kayıt Dışı Ekonominin Azaltılması Programı Eylem Planında da yer verilmiş olup, 2014 yılı dahil, kayıt dışılığın boyutunun ölçülmesine ilişkin çalışmalar Değerlendirme Sistemi) kapsamında Mükellef Bilgi Sistemi bilgisiyar yazılımı hazırlanmıştır. Söz konusu yazılım ile KDV mükellefiyeti olan tüm Gelir ve Kurumlar Vergisi mükellefleri aylık olarak değerlendirilmektedir.

Bu değerlendirme 156 farklı kriterle yapılmakta olup, söz konusu veri hesaplamalarının doğruluk kontrolleri önem arz etmektedir. Çünkü sistemin ürettiği sonuçlar doğrultusunda mükelleflere birtakım Teşvik ve Tedbirler uygulanması öngörülmektedir. Bu nedenle hem proje çalışanları hem de sistem kullanıcılarının programı test etmesi zaman almaktadır. Bu kapsamda Aralık/2014’de Sistem test amacıyla Gelir İdaresi Başkanlığı merkez birimleri ve tüm vergi dairesi başkanlıkları bünyesinde birim amirlerine açılarak görüş ve öneri talebinde bulunulmuş ve aynı zamanda seçilen vergi dairesi müdürlüklerinde pilot uygulamaya geçilmiştir. Ayrıca Merkez ve taşra birimlerinden gelecek görüş ve öneriler doğrultusunda sistem üzerinde gerekli revizyon işlemleri yapılacaktır. Vergi Daireleri çalışanlarına sistem ile ilgili gerekli eğitim ve bilgilendirme çalışmaları yapıldıktan sonra sistem Haziran/2015 itibarıyla Türkiye genelindeki ilgili birimlerin kullanımına açılacaktır. Daha sonraki aşamalarda gönüllü uyuma ilişkin veri hazırlık çalışmaları yapılacaktır.

Sektörler kapsamında uyumsuzluk gösteren

Ölçüm yapılamamıştır. Gösterge ile ilgili olarak yürütülen projeye ilişkin program yazılım çalışmaları (gerek programın geliştirilmesi ve kolay kullanımının

mükelleflerden gönüllü uyum veya ön kontrol çalışmasına hazır hale getirilen mükellef sayısı (Adet)

sağlanması, gerekse veri güvenliğini artırma konusunda optimizasyon işlemleri) devam etmekte olduğundan, söz konusu gösterge kapsamında ölçüm yapılamamıştır.

Sektör bazlı kayıt dışı istihdamı, kaçak girdi ve üretim faaliyeti bulunan mükelleflerden gönüllü uyum veya ön kontrol çalışmasına hazır hale getirilen mükellef sayısı (Adet)

Yaygın ve yoğun

denetimlerde denetlenen mükellef sayısı (Adet)

%51,59 Mesai ücreti konusunda yapılan mevzuat değişiklikleri nedeniyle, denetimler 24 saat denetim uygulaması yerine, normal mesai saatleri içerisinde gerçekleştirilmiş olup, belirlenen hedefe tam olarak ulaşılamamıştır. 2015 Denetim Planı ile mobil denetimin devreye girmesi ve 24 saat esasında denetim yapılması esasının benimsenmesi ile denetlenen mükellef sayısında artış olacağı beklenmektedir.

Bandrollü ürünlere yönelik denetlenen mükellef sayısı (Adet)

%34,70 Bandrollü ürün izleme sistemi kapsamında gerçekleştirilen denetimler için tahsis edilen mobil denetim cihazlarının sayılarının artırılması ve denetim planlarının gözden geçirilmesiyle denetim sayısında artış sağlanması beklenmektedir.

HEDEF 2: Mükellef Memnuniyeti Artırılacaktır.

SORUMLU BİRİM MÜKELLEF HİZMETLERİ DAİRE BAŞKANLIĞI

Amaç 3 Vergiye Gönüllü Uyumu Artırmak

Hedef 2 Mükellef Memnuniyeti Artırılacaktır.

Performans Hedefi 4 Mükellef haklarının korunması ve geliştirilmesi için mükelleflerin önerisi alınarak mükellef memnuniyeti artırılacaktır.

Performans Göstergesi Performans

Sonuçları

Sapmanın Nedeni

Cari dönemde alınan mükellef geri bildirim sayısı/Adet %27,76 Hedeflenen gösterge düzeyine ulaşılamamasının nedeni, Mükellef Geri Bildirim (MÜGEB) Sistemindeki yazılım sorunlarının giderilememesi ile sistemin kamuoyuna duyurulması için gerekli tanıtım ve reklam faaliyetlerinin istenen düzeyde gerçekleşmemiş olmasıdır.

Sistemi iyileştirme çalışmaları devam etmektedir.

Hedef 3: Hizmetlerde Verimlilik Artışı Sağlanarak Maliyetler Düşürülecektir

SORUMLU BİRİM DENETİM ve UYUM YÖNETİMİ DAİRE BAŞKANLIĞI I MÜKELLEF HİZMETLERİ DAİRE BAŞKANLIĞI UYGULAMA ve VERİ YÖNETİMİ DAİRE BAŞKANLIĞI I Amaç 4 Kaliteli Hizmet Sunmak

Hedef 3 Hizmetlerde Verimlilik Artışı Sağlanarak Maliyetler Düşürülecektir Performans Hedefi 6 Hizmet çeşitliliğinde ve etkinlikte artış sağlanacaktır.

Performans olan mükelleflerin birbirlerinden aldıkları mallar ve sağladıkları hizmetler için elektronik fatura göndermeleri ve almalarına ilişkin zorunluluk tarihi 01/09/2013'ten 01/04/2014 tarihine ertelenmiştir. 01/04/2014 tarihi itibarıyla zorunluluk kapsamındaki mükelleflerin net sayılarının tespiti kolaylaşmıştır. Öte yandan hedefin gerçekleştirilmesiyle ilgili olarak e-fatura uygulamasından yararlanmak isteyen mükelleflerin muhasebe uygulama yazılım ve programları gibi konularda uyum konusunda gecikmeleri hedefin altında kalınmasına neden olmuştur.

E-arşiv

uygulamasından yararlanan mükellef sayısı/Adet

%1,7 Sistemin beklenen verimi sunması için tüm paydaşların önerileri dikkate alınarak 433 Sıra No'lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile en geç 01/01/2016 tarihine kadar bu uygulamaya geçmek zorunluluğu getirildiğinden, hedefe tam olarak ulaşılamamıştır. uygulamasından yararlanacak mükellefler ihtiyari olarak uygulamaya dahil olacaklardır. Tebliğde açıklanan usul ve esaslara uygun olarak, söz konusu mükellefler elektronik bilet ve elektronik yolcu listesi düzenleme ve elektronik biletleri yolculara sunabilme konusunda hazırlıklarını tamamlamamışlardır.

İnternet sayfasına erişim sayısı/Adet

%57,89 2014 yılında güncellenen ve yeni hizmete giren uygulamalara (Borç Bilgilendirme Servisinin güncellenmesi ve 6552 Sayılı Kanun gibi) ilişkin sayfalar, web sayfasının dışında açılan bağımsız alt sayfalar olması ayrıca, arama motorlarından yapılan direkt bağlantıların ve internet tarayıcısının sık kullanılanlar menüsüne eklenerek yapılan bağlantıların istatistik sayılarına yansımaması nedenleriyle hedefe ulaşılamadığı düşünülmektedir.

E-posta bilgilendirme abone sayısı/Adet

%98,20 5 Aralık 2005 tarihinde uygulanmasına başlanan ve başladığı yıl 40.000 olan abone sayısının 2014 yılı itibarıyla 333.876'ya ulaşmış olup, hedefe yakın bir değer elde edilmiştir.

Hedef 5: Ulusal ve Uluslararası İşbirliği Geliştirilecektir

SORUMLU BİRİM AVRUPA BİRLİĞİ ve DIŞ İLİŞKİLER DAİRE BAŞKANLIĞI

Amaç 4 Kaliteli Hizmet Sunmak

Hedef 5 Ulusal ve Uluslararası İşbirliği Geliştirilecektir

Performans Hedefi 7 Diğer ülke vergi idareleri ile işbirliği imkanları artırılacaktır.

Performans Göstergesi Performans

Sonuçları

Sapmanın Nedeni

İmzalanan Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması Sayısı/Adet

%33,33 2014 Yılı içinde 6 anlaşma imzalanması hedeflenmiş olup 2 anlaşma imzalanmıştır. Bu gösterge hedefinin gerçekleşmemesinin en önemli sebebi hedefin müzakere sürecine bağlı olması, bu sürecin uzun zaman alması ve ilgili ülkelerin koşullarından etkilenmesidir.