• Sonuç bulunamadı

Performans Hedef ve Göstergeleri ‹le Faaliyetler

Belgede OGM 2011 PERFORMANS PROGRAMI (sayfa 41-85)

Orman Genel Müdürlü¤ünün 2011 y›l› performans program› 2010-2014 dönemi Stratejik Plan›nda yer alan amaç ve hedeflerle uyumlu olarak haz›rlanm›flt›r. Programda 21 adet performans hedefi ile 21 adet faaliyete yer verilmifltir.

PERFORMANS HEDEFLER‹ VE FAAL‹YETLER

Performans Hedefi 1- Orman Yang›nlar›yla Mücadelede Önleyici Tedbirler Art›r›lacak, Yang›na Birinci Derecede Hassas Bölgelerde ‹lk Müdahale Süresi Azalt›lacakt›r.

Faaliyet 1:Orman Yang›nlar›yla Mücadele

Performans Hedefi 2-Orman Zararl›lar›yla Mücadelede; Biyolojik, Biyoteknik ve Mekanik Mücadele Oran› Yükseltilecektir.

Faaliyet 2:Orman Zararl›lar›yla Mücadele

Performans Hedefi 3- Ormana Yönelik Olumsuz ‹nsan Müdahalelerine Karfl› Al›nacak Tedbirler Art›r›larak Orman Suçlar› Azalt›lacakt›r.

Faaliyet 3:Orman Suçlar›yla Mücadele

Performans Hedefi 4- Ormanlar›n S›n›rland›rma ve Kadastro ‹fllemlerinin Yap›lmas› Sa¤lanarak, Kadastrosu Bitirilen ve Kesinleflen Ormanlar›n Tapuya Tescil ‹fllemleri Tamamlanacakt›r.

Faaliyet 4:Orman Kadastrosu

Performans Hedefi 5-Amenajman Planlar› Yenilenen Orman Alanlar›ndaki Biyoçeflitlilik Tespitleri Yap›lacak, Tür ve Alan Korumalar› Sa¤lanacakt›r.

Faaliyet 5:Orman Alanlar›nda Biyoçeflitlilik Envanterlerinin Yap›lmas›

Performans Hedefi 6-Orman Ekosistemlerinin Sa¤l›¤› ‹zlenecek, Atmosferik Kirlilik, ‹klim De¤iflikli¤i ve Di¤er Etkenlerin Ormanlar Üzerindeki Etkileri Ölçülerek Elde Edilen Bulgular De¤erlendirilecektir.

Faaliyet 6:Orman Ekosistemlerinin Sa¤l›¤›n›n ‹zlenmesi

Performans Hedefi 7- Ormanc›l›k Yol Altyap›s› Güçlendirilecek, Standart Olmayan Yollar ‹yilefltirilerek Standart Hale Getirilecektir.

Faaliyet 7:Orman Yollar›

Performans Hedefi 8-Verimli Ormanlar›n ‹yilefltirilmesine ve Verimlili¤inin Art›r›lmas›na Yönelik Silvikültürel Bak›m Tedbirleri Art›r›lacakt›r.

Faaliyet 8:Verimli Ormanlar›n ‹yilefltirilmesi

Performans Hedefi 9-Bozuk Orman Alanlar›nda 300.000 Hektar Rehabilitasyon Çal›flmas› Yap›lacakt›r.

Faaliyet 9:Bozuk Ormanlar›n ‹yilefltirilmesi

Performans Hedefi 10-Do¤al ve Yapay Gençlefltirme Çal›flmas› Yap›lacakt›r.

Performans Hedefi 11-Kaliteli Odun, Tohum ve Meyve Verimlili¤ine Yönelik Budama Yap›lacakt›r.

Faaliyet 11:Budama

Performans Hedefi 12-H›zl› Geliflen Yerli Türlerle Endüstriyel Plantasyonlar Kurulacakt›r.

Faaliyet 12:Endüstriyel Plantasyon

Performans Hedefi 13-Gençlefltirmeye Ayr›lan Alanlarda 100 Adet Silvikültür Plan› Yap›lacakt›r.

Faaliyet 13:Silvikültür Plan›

Performans Hedefi 14- Orman Alanlar›n›n Çok Amaçl› Faydalanmaya Uygun Olarak Amenajman Planlar› Yap›lacakt›r.

Faaliyet 14:Amenajman Plan›

Performans Hedefi 15- Piyasan›n Taleplerine Uygun Odun Üretimi Yap›lacak, Endüstriyel Odun Üretiminde Verimlilik ve Kalite Art›r›lacakt›r.

Faaliyet 15:Odun Üretimi ve Kalitesinin Art›r›lmas›

Performans Hedefi 16-Odun D›fl› Orman Ürünleri Potansiyeli Tespit Edilecektir.

Faaliyet 16:Odun D›fl› Orman Ürünleri Envanteri

Performans Hedefi 17- Sertifikaland›rma / Yeflil Etiket Model Çal›flmalar› Bafllat›lacak ve Uygulamaya Geçilecektir.

Faaliyet 17:Sertifikaland›rma

Performans Hedefi 18- Ormanlar›n Sosyal, Kültürel, Bilimsel, Sportif ve Estetik Hizmetlerinden Toplumun Daha Fazla Faydalanmas› Sa¤lanacakt›r.

Faaliyet 18:Rekreasyon Hizmetleri

Performans Hedefi 19-Genel Müdürlü¤ün Sahip Oldu¤u ‹nsan Kaynaklar› Sürekli Gelifltirilecek, Uzmanlaflma ve Liyakate Dayal› Atama ve Terfi Mekanizmalar› Oluflturulacakt›r.

Faaliyet 19:Çal›flanlar›n Niteli¤inin Art›r›lmas›na Yönelik E¤itim Çal›flmalar›

Performans Hedefi 20-Orman Bilgi Sistemi Kurulacakt›r.

Faaliyet 20:Elektronik Doküman Yönetim Sistemi

Performans Hedefi 21-Genel Müdürlü¤ün Faaliyetleri Tan›t›lacak, Toplumun Ormanlar ve Ormanc›l›kla ‹lgili Konularda Sürekli Bilgilendirilmesi Sa¤lanacakt›r.

O R M A N G E N E L M Ü D Ü R L Ü ⁄ Ü

Dünyada ve Ülkemizde ormanlar› tehdit eden unsurlardan birisi de orman yang›nlar›d›r. Akdeniz co¤rafyas› ve iklim kufla¤›nda yer alan ülkemiz ormanlar›, özellikle yaz aylar›nda yo¤un bir yang›n tehdidi alt›nda bulunmakta ve her y›l ç›kan çeflitli say›da orman yang›n› sonucu önemli miktarda orman alan› zarar görmektedir.

Ülkemiz orman alanlar›n›n % 60’›na tekabül eden 12 milyon hektarl›k k›sm› yang›na çok hassas bölgelerde yer almakta olup, yang›na birinci derecede hassas alan miktar› 7.182.050 hektar, yang›na ikinci derecede hassas alan miktar› ise 5.091.788 hektard›r.

Son on y›lda ortalama; 2.091 adet orman yang›n› meydana gelmifl ve 11.045 ha. orman alan› zarar görmüfltür. Orman varl›¤›m›z› tehdit eden ve her y›l binlerce hektar orman alan›n›n yok olmas›na neden olan orman yang›nlar›yla mücadelede, orman yang›nlar›n›n ç›kmas›na mani olunmas› veya her türlü tedbire ra¤men ç›kan yang›nlar›n büyük boyutlara ulaflmadan k›sa zamanda söndürülebilmesi için gerekli tedbirlerin al›nmas›, öncelikle bu hususta yeterli alt yap›ya ve güçlü bir organizasyona sahip olmay› gerekli k›lmaktad›r.

Stratejik Amaç 1

Stratejik Hedef 1.1

Performans Hedefi

ORMANLARI, ORMAN SAYILAN YERLER‹ VE BU YERLERDEK‹ B‹YOLOJ‹K ÇEfi‹TL‹L‹⁄‹, HER TÜRLÜ B‹YOT‹K VE AB‹YOT‹K ZARARLILARA KARfiI KORUMAK

Orman Yang›nlar›yla Mücadelede Önleyici Tedbirler Art›r›lacak, Yang›nla Mücadele Organizasyonu Güçlendirilecek ve Bu Kapsamda Yang›na Birinci Derecede Hassas Bölgelerde ‹lk Müdahale Süresi 20 Dakikaya ‹ndirilecektir.

Orman Yang›nlar›yla Mücadelede Önleyici Tedbirler Art›r›lacak, Yang›na Birinci Derecede Hassas Bölgelerde ‹lk Müdahale Süresi Azalt›lacakt›r.

‹dare Ad› 40.17-ORMAN GENEL MÜDÜRLÜ⁄Ü

PERFORMANS HEDEF‹ 1

Performans Göstergeleri Ölçü Birimi 2009 2010 2011

1 Yanan orman alan› miktar›n›n Hektar 2,62 1,78 0,00 ç›kan yang›n say›s›na oran›

Orman yang›nlar›yla mücadele kapsam›nda al›nan tedbirlerin, yang›nlarla mücadelede etki düzeyinin izlenmesi ve de¤erlendirilmesi amac›yla belirlenmifltir. Gösterge verileri y›ll›k de¤erleri ifade etmektedir.

2 Yang›na 1.derecede hassas bölgelerde Dakika 24 23 22 ilk müdahale süresi

Orman yang›nlar›na birinci derecede hassas bölgelerde ilk müdahale süresinin izlenmesi ve müdahale süresiyle yanan orman alan› miktar›n›n analiz edilmesi amac›yla belirlenmifltir. Gösterge verileri y›ll›k ortalama de¤erleri ifade etmektedir.

3 Yang›na 1. derecede hassas bölgelerde yanan Hektar 3,15 1,68 0,00 orman alan› miktar›n›n ç›kan yang›n say›s›na oran›

Orman yang›nlar›yla mücadele kapsam›nda yang›nlara birinci derecede hassas bölgelerde al›nan tedbirlerin, yang›nla mücadelede etki düzeyinin izlenmesi ve de¤erlendirilmesi amac›yla belirlenmifltir. Gösterge verileri y›ll›k de¤erleri ifade etmektedir.

Faaliyetler Kaynak ‹htiyac›

Bütçe Bütçe D›fl› Toplam 1 Orman Yang›nlar›yla Mücadele 179.000.000 74.573.000 253.573.000

Orman yang›nlar›yla mücadele çal›flmalar› genel olarak yang›n önleme ve kontrol faaliyetlerinden oluflmaktad›r. Yang›n önleme faaliyetleri, yang›n›n ç›kmas›na mani olmak veya en asgari düzeyde tutmak için gerekli tedbirlerin önceden al›nmas› esas›na dayan›r. Yang›n kontrol faaliyetleri ise, al›nan her türlü tedbirlere ra¤men ç›kan yang›nlar›n en k›sa zamanda kontrol alt›na al›nmas› ve söndürülmesiyle ilgili bütün ifl ve ifllemleri içerir.

Yang›na hassas bölgelerden bafllamak üzere ormanlarda, yang›n emniyet yol ve fleridi ile yang›n müdahale cephesi, koruma band› ve kule-kulübe yolu infla edilmesi, yang›n emniyet yol ve fleridinin düzenli olarak y›ll›k bak›mlar›n›n yap›lmas›, kritik yerlerde yang›n› söndürme amaçl› gölet, havuz, su toplama çukurunun infla edilmesi, yang›na hassas bölgelerde orman alan›n›n yang›na dirençli hale getirilmesi (YARDOP), yang›n gözetleme kulesi ile yang›na ilk müdahale ekip binas›n›n yap›lmas›, bütün gözetleme kulesi ve ilk müdahale ekip binalar›n›n bak›mlar›n›n yap›larak teknik alt yap›lar›n›n tamamlanmas›, yang›na müdahalede kullan›lmak üzere ihtiyaç duyulan hava ve kara tafl›tlar›n›n al›m› ve kiralanmas› ile mevcut araçlar›n periyodik bak›mlar›n›n yap›larak göreve haz›r halde tutulmas›, ihtiyaç duyulan makine-ekipmanlar›n temini yönünde gerçeklefltirilecek çal›flmalar faaliyet unsurlar›n› oluflturmaktad›r. Ayr›ca, yang›nla mücadele konusunda kamuoyunun bilinçlendirilmesi, yang›n iflçileri ve orman köylülerinin e¤itimi, yang›nla mücadele hizmetlerinde görev alan idari ve teknik personelin e¤itimi ile yang›n tehlike oranlar› sisteminin gelifltirilmesi ve karar destek sistemlerinin oluflturulmas› çal›flmalar› da faaliyet kapsam›nda de¤erlendirilmifltir.

Performans Hedefi 1

Faaliyet Ad›

Sorumlu Harcama Birimi veya Birimleri

Orman Yang›nlar›yla Mücadelede Önleyici Tedbirler Art›r›lacak, Yang›na Birinci Derecede Hassas Bölgelerde ‹lk Müdahale Süresi Azalt›lacakt›r.

Orman Yang›nlar›yla Mücadele

40.17.30.00 - ORMAN KORUMA VE YANGINLA MÜCADELE DA‹RES‹ BAfiKANLI⁄I

40.17.34.00 - S‹LV‹KÜLTÜR DA‹RES‹ BAfiKANLI⁄I 40.17.35.00 - ‹NfiAAT VE ‹KMAL DA‹RES‹ BAfiKANLI⁄I

‹dare Ad› 40.17-ORMAN GENEL MÜDÜRLÜ⁄Ü

FAAL‹YET MAL‹YET‹ 1

Ekonomik Kod Ödenek

01 Personel Giderleri 0 02 SGK Devlet Primi Giderleri 0 03 Mal ve Hizmet Al›m Giderleri 86.000.000 04 Faiz Giderleri 0 05 Cari Transferler 0 06 Sermaye Giderleri 93.000.000 07 Sermaye Transferleri 0

08 Borç Verme 0

Toplam Bütçe Kaynak ‹htiyac› 179.000.000

Bütçe D›fl› Kaynak Ödenek

Döner Sermaye 74.573.000

Di¤er Yurt ‹çi 0

Yurt D›fl› 0

Toplam Bütçe D›fl› Kaynak ‹htiyac› 74.573.000

TOPLAM KAYNAK ‹HT‹YACI

253.573.000

O R M A N G E N E L M Ü D Ü R L Ü ⁄ Ü

Dünyada ve Ülkemizde sürdürülebilir, kat›l›mc›, çevreye önem veren do¤aya uygun ormanc›l›k hedeflerine ulaflabilmek için biyolojik mücadele esas al›narak bilimsel temele dayanan çal›flmalar aral›ks›z sürdürülmektedir. Zararl› böcek ve hastal›klar en az orman yang›nlar› kadar orman alanlar›na zarar vermekte, orman kayna¤›n›n yenilenme kabiliyetini, kalitesini ve miktar›n› azaltmaktad›r. Ülkemizde her y›l 50 dolay›nda zararl› (böcek, mantar v.b) yaklafl›k 2 milyon hektar ormanl›k alanda etkili olmakta ve ortalama 1 milyon m3dolay›nda odun ürünü kayb›na neden olmaktad›r.

Zararl›larla mücadelede ana strateji, ormanlar›n do¤al yap› ve dirençlerinin korunmas› suretiyle mücadelenin gerçeklefltirilmesidir. Bu kapsamda, zararl›larla mücadelede; mekanik, kimyasal ve biyolojik mücadele yan›nda özellikle son y›llarda entegre mücadele yöntemleri uygulanmakta, kimyasal mücadele yöntemlerinin azalt›lmas›, biyolojik, biyoteknik ve mekanik mücadele yöntemlerinin art›r›lmas› yönünde öncelikli tedbirler al›nmaktad›r.

Stratejik Amaç 1

Stratejik Hedef 1.2

Performans Hedefi

ORMANLARI, ORMAN SAYILAN YERLER‹ VE BU YERLERDEK‹ B‹YOLOJ‹K ÇEfi‹TL‹L‹⁄‹, HER TÜRLÜ B‹YOT‹K VE AB‹YOT‹K ZARARLILARA KARfiI KORUMAK

Orman Zararl›lar›yla Mücadele Kapasitesi Art›r›lacak; Bu Kapsamda Mekanik, Biyolojik ve Biyoteknik Mücadele Oran› % 90’a Ç›kar›lacakt›r.

Orman Zararl›lar›yla Mücadelede; Biyolojik, Biyoteknik ve Mekanik Mücadele Oran› Yükseltilecektir.

‹dare Ad› 40.17-ORMAN GENEL MÜDÜRLÜ⁄Ü

PERFORMANS HEDEF‹ 2

Performans Göstergeleri Ölçü Birimi 2009 2010 2011

1 Böcek ve hastal›klardan zarar gören orman alan› Hektar 597.889 550.000 550.000 Orman zararl›lar›yla mücadele kapsam›nda al›nan önleyici tedbirlerin etkilerinin ve zararl›larla mücadele kapasitesinin izlenmesi ve de¤erlendirilmesi amac›yla belirlenmifltir. Gösterge verileri y›ll›k de¤erleri ifade etmektedir.

2 Zarar nedeniyle kesilen odun miktar› Metreküp 1.108.968 450.000 300.000 Orman zararl›lar›yla mücadelede etkinlik düzeyi, gösterge verileri dikkate al›narak de¤erlendirilecektir. Veriler y›ll›k de¤erleri ifade etmektedir.

3 Biyolojik, biyoteknik ve mekanik mücadele Yüzde 81 85 87 alan›n›n toplam mücadele yap›lan alana oran›

Orman zararl›lar›yla mücadelede, biyolojik kökenli mücadele tekniklerinin uygulanma düzeyinin izlenerek, sonuçlar›n›n de¤erlendirilmesi amac›yla belirlenmifltir. Gösterge verileri y›ll›k de¤erleri ifade etmektedir.

Faaliyetler Kaynak ‹htiyac›

Bütçe Bütçe D›fl› Toplam 1 Orman Zararl›lar›yla Mücadele 0 8.500.000 8.500.000

Böcek, mantar ve di¤er hastal›k zararlar› baz› yörelerdeki orman alanlar›nda ve özellikle egzotik tür a¤açland›rma sahalar›n›n bir bölümünde ciddi zararlar oluflturmaktad›r. Zararl›lara karfl› a¤›rl›kl› olarak mekanik, biyolojik ve biyoteknik yöntemlerle her y›l ortalama 600 bin hektar alanda mücadele edilmektedir.

Do¤al bir yöntem oluflu, tabii dengenin tesisi, en az masrafla en iyi sonucun al›nmas› yan›nda mücadelenin etkinli¤inin kal›c› olmas› gibi avantajlar› nedeniyle orman zararl›lar›yla mücadelede biyolojik mücadele yöntemi tercih edilmektedir.

Böcek zararlar›n›n izlenmesi, biyolojik mücadeleye a¤›rl›k vermek maksad›yla her y›l kufl yuvas›, kar›nca nakli ve faydal› böcek üretiminin art›r›lmas›, faydal› böcek üretim laboratuarlar›n›n kurulmas› ve kapasitelerinin iyilefltirilmesi ve uygun silvikültürel tekniklerle zararl›lara karfl› ormanlar›n direncinin art›r›lmas›na yönelik gerçeklefltirilecek çal›flmalar faaliyet unsurlar›n› oluflturmaktad›r.

Böcek ve hastal›k kaynakl› zararlar›n nedenleri, sonuçlar› ve önlenmesi için gerekli tedbirlere iliflkin araflt›rma çal›flmalar›n›n gerçeklefltirilmesi ve bu konularda orman köylüleri ve di¤er toplum kesimlerinin bilinçlendirilmesi ve e¤itimine yönelik çal›flmalar da faaliyet kapsam›nda de¤erlendirilmifltir.

Performans Hedefi 2

Faaliyet Ad› Sorumlu Harcama Birimi veya Birimleri

Orman Zararl›lar›yla Mücadelede; Biyolojik, Biyoteknik ve Mekanik Mücadele Oran› Yükseltilecektir.

Orman Zararl›lar›yla Mücadele

40.17.30.00 - ORMAN KORUMA VE YANGINLA MÜCADELE DA‹RES‹ BAfiKANLI⁄I

‹dare Ad› 40.17-ORMAN GENEL MÜDÜRLÜ⁄Ü

FAAL‹YET MAL‹YET‹ 2

Ekonomik Kod Ödenek

01 Personel Giderleri 0 02 SGK Devlet Primi Giderleri 0 03 Mal ve Hizmet Al›m Giderleri 0 04 Faiz Giderleri 0 05 Cari Transferler 0 06 Sermaye Giderleri 0 07 Sermaye Transferleri 0

08 Borç Verme 0

Toplam Bütçe Kaynak ‹htiyac› 0

Bütçe D›fl› Kaynak Ödenek

Döner Sermaye 8.500.000

Di¤er Yurt ‹çi 0

Yurt D›fl› 0

Toplam Bütçe D›fl› Kaynak ‹htiyac› 8.500.000

TOPLAM KAYNAK ‹HT‹YACI

8.500.000

O R M A N G E N E L M Ü D Ü R L Ü ⁄ Ü

Toplumun ormanlardan beklentilerini sürdürülebilir flekilde ve optimum düzeyde karfl›lamak ve ormanlar›n gördü¤ü hizmetleri gelecek nesillerin yararlanmas›na sunmak, ancak ormanlar›n iyi bir flekilde korunmas›yla mümkün olabilir. Ülkemiz ormanlar› uzun y›llardan beri de¤iflik sebeplerden ötürü sürekli bask› alt›nda kalm›fl ve bunun neticesinde koruma ihtiyaçlar› ön plana ç›km›flt›r. Ormanlarda açma sorunu, göç nedeniyle k›rsal alanda azalma e¤ilimi gösterirken, kentler çevresinde ve sahil yörelerinde çok ciddi bir sorun ve tehdit durumuna gelmifltir.

Ekonomik ve sosyal yap›daki önemli geliflim ve de¤iflimler, nüfus art›fl› ve sanayileflme ile birlikte h›zl› kentleflme, ormana ba¤l› yaflayan nüfusta önemli azalmalara neden olmufl, ormana yönelik olumsuz insan müdahalelerine karfl› al›nan tedbirler ormanlar›m›zdaki insan faktörlü suçlar›n azalmas›n› sa¤lam›flt›r.

Stratejik Amaç 1

Stratejik Hedef 1.3

Performans Hedefi

ORMANLARI, ORMAN SAYILAN YERLER‹ VE BU YERLERDEK‹ B‹YOLOJ‹K ÇEfi‹TL‹L‹⁄‹, HER TÜRLÜ B‹YOT‹K VE AB‹YOT‹K ZARARLILARA KARfiI KORUMAK

Ormanlara Yönelik Olumsuz ‹nsan Müdahalelerine Karfl› Al›nacak Önleme Tedbirleri Art›r›lacak ve Bu Kapsamda ‹fllenen Orman Suçlar›n›n Say›s› Her Y›l % 2 Oran›nda Azalt›lacakt›r.

Ormana Yönelik Olumsuz ‹nsan Müdahalelerine Karfl› Al›nacak Tedbirler Art›r›larak Orman Suçlar› Azalt›lacakt›r.

‹dare Ad› 40.17-ORMAN GENEL MÜDÜRLÜ⁄Ü

PERFORMANS HEDEF‹ 3

Performans Göstergeleri Ölçü Birimi 2009 2010 2011

1 Orman suç miktar›ndaki azal›fl oran› Yüzde 5 4 2 Ormana yönelik olumsuz insan müdahalelerine karfl› al›nan tedbirlerin sonuçlar›n› izlemek ve de¤erlendirmek amac›yla belirlenmifltir. Gösterge verileri y›ll›k de¤erleri ifade etmekte olup, göstergenin hedef de¤eri, bir önceki y›la ait toplam suç miktarlar› dikkate al›narak belirlenmifltir.

Faaliyetler Kaynak ‹htiyac›

Bütçe Bütçe D›fl› Toplam 1 Orman Suçlar›yla Mücadele 0 10.990.000 10.990.000

Ülkemiz ormanlar›nda her y›l kaçak kesim, açma, yerleflme, nakil, iflgal, faydalanma ve otlatma gibi çok say›da yasa d›fl› müdahale olmaktad›r. Ancak, köyden kente göç, alternatif enerji kaynaklar›n›n yayg›nlaflmas›, koruma tedbirlerinin daha etkin bir flekilde al›nmas› ve halk›n bilinç seviyesinin yükselmesi sonucunda bu suçlarda büyük ölçüde azalma görülmekle beraber ormanlar›m›z y›lda yaklafl›k 20 bin yasad›fl› müdahaleye maruz kalmaktad›r. Orman içi köylerde yaflayan ve ekonomik aç›dan son derece yetersiz olan orman köylüleri, ormanlar üzerinde bask› unsuru olmaya devam etmektedir. Köy tüzel kiflilikleri ile iflbirli¤i ve protokoller yap›larak hem civardaki ormanlar›n korunmas›, hem de burada yaflayan köylülere kaynak aktar›m› yap›larak ormanlara halk›n sahip ç›kmas› ve orman halk bütünlü¤ünün sa¤lanmas› son derece önemlidir.

Orman suçlar›n›n yo¤un oldu¤u alanlar›n belirlenerek hassas alanlara koruma ekiplerinin kurulmas›, ekiplere araç ve orman muhafaza memuru takviye edilmesi suretiyle koruma önlemlerinin etkinlefltirilmesi, orman alanlar›nda kaçak yap› ve tesislerin y›kt›r›lmas› ve d›flar› ç›kar›lmas›, köy tüzel kiflilikleri ile iflbirli¤i ve protokoller yap›larak hem civardaki ormanlar›n korunmas›, hem de burada yaflayan köylülere kaynak aktar›m› yap›larak ormanlara halk›n sahip ç›kmas›n›n sa¤lanmas›, ormanlarda otlatmay› kontrol alt›na almak için genifl kat›l›ml› otlatma planlar›n›n haz›rlanmas› çal›flmalar› faaliyet unsurlar›n› oluflturmaktad›r.

Performans Hedefi 3

Faaliyet Ad›

Sorumlu Harcama Birimi veya Birimleri

Ormana Yönelik Olumsuz ‹nsan Müdahalelerine Karfl› Al›nacak Tedbirler Art›r›larak Orman Suçlar› Azalt›lacakt›r.

Orman Suçlar›yla Mücadele

40.17.30.00 - ORMAN KORUMA VE YANGINLA MÜCADELE DA‹RES‹ BAfiKANLI⁄I

40.17.34.00 - S‹LV‹KÜLTÜR DA‹RES‹ BAfiKANLI⁄I

‹dare Ad› 40.17-ORMAN GENEL MÜDÜRLÜ⁄Ü

FAAL‹YET MAL‹YET‹ 3

Ekonomik Kod Ödenek

01 Personel Giderleri 0 02 SGK Devlet Primi Giderleri 0 03 Mal ve Hizmet Al›m Giderleri 0 04 Faiz Giderleri 0 05 Cari Transferler 0 06 Sermaye Giderleri 0 07 Sermaye Transferleri 0

08 Borç Verme 0

Toplam Bütçe Kaynak ‹htiyac› 0

Bütçe D›fl› Kaynak Ödenek

Döner Sermaye 10.990.000

Di¤er Yurt ‹çi 0

Yurt D›fl› 0

Toplam Bütçe D›fl› Kaynak ‹htiyac› 10.990.000

TOPLAM KAYNAK ‹HT‹YACI

10.990.000

O R M A N G E N E L M Ü D Ü R L Ü ⁄ Ü

Anayasam›z›n 169 ve 170. maddeleri ve 6831 say›l› Orman Kanunu ile 3234 say›l› Orman Genel Müdürlü¤ü Teflkilat Kanunu hükümlerine göre orman s›n›rlar› güvenceye al›nm›flt›r. Anayasa ve yasalardaki orman tan›mlar› ve Orman Genel Müdürlü¤ünün tüzel kiflili¤i ormanlar›n hukuki ve fiziki varl›¤›n›n korunmas› ve devam›nda önemli unsurlard›r. Ülkemizde arazi yap›s›n›n da¤l›k ve afl›r› meyilli olmas›, topra¤›n özelliklerinin ve verim gücünün yetersiz olmas›, iklim flartlar›n›n ise yeniden orman yetifltirmeye çok elveriflli olmay›fl› gibi nedenlerden dolay› niteli¤i ne olursa olsun mevcut ormanlar›n korunmas›n›n gereklili¤ini ortaya koymaktad›r.

Ormanc›l›k faaliyetlerinin s›n›rlar› belli ormanl›k alanlarda yap›lmas› esast›r. Uzun y›llardan beri ormanc›l›¤›m›z›n en önemli problemi orman kadastrosu olarak görülmekte olup, orman kadastrosunun 2014 y›l› sonuna kadar tamamen bitirilmesi hedeflenmifltir. Bu konuda gerek yasal gerekse teknik anlamda önemli altyap› çal›flmalar› tamamlanm›flt›r. Kadastronun bitirilmesi ormanc›l›kta yaflanan pek çok sorunu da ortadan kald›racakt›r.

Stratejik Amaç 1

Stratejik Hedef 1.4

Performans Hedefi

ORMANLARI, ORMAN SAYILAN YERLER‹ VE BU YERLERDEK‹ B‹YOLOJ‹K ÇEfi‹TL‹L‹⁄‹, HER TÜRLÜ B‹YOT‹K VE AB‹YOT‹K ZARARLILARA KARfiI KORUMAK

2014 Y›l› Sonuna Kadar Bütün Ormanlar›n S›n›rland›rma ve Kadastro ‹fllemleri Bitirilecektir. Kadastrosu Bitirilen ve Kesinleflen Ormanlar›n Tapuya Tescil ‹fllemleri Tamamlanacakt›r.

Ormanlar›n S›n›rland›rma ve Kadastro ‹fllemlerinin Yap›lmas› Sa¤lanarak, Kadastrosu Bitirilen ve Kesinleflen Ormanlar›n Tapuya Tescil ‹fllemleri Tamamlanacakt›r.

‹dare Ad› 40.17-ORMAN GENEL MÜDÜRLÜ⁄Ü

PERFORMANS HEDEF‹ 4

Performans Göstergeleri Ölçü Birimi 2009 2010 2011

1 Yap›lan orman kadastro miktar› Hektar 1.023.320 780.000 780.000 Orman kadastrosu yap›lan alanlar›n niceli¤ine iliflkin verilerin izlenmesi amac›yla belirlenmifltir. Gösterge veri-leri y›ll›k de¤erveri-leri ifade etmektedir.

2 Yap›lan aplikasyon miktar› Hektar 925.192 780.000 1.220.000 Yap›lm›fl olan orman tahdit veya kadastro ifllemlerinin yürürlükteki mevzuata uyumlu hale getirilebilmesi için arazi üzerine uygulanmas›na yönelik yap›lan çal›flmalar›n izlenmesi amac›yla belirlenmifltir. Gösterge verileri y›ll›k de¤erleri ifade etmektedir.

3 Tapuya tescil edilen toplam orman alan› Hektar 11.504.504 11.954.504 12.404.504 Tapu ve Kadastro Genel Müdürlü¤ü ile müfltereken yürütülen çal›flmalar sonucunda yap›lacak tescil ifllemlerinin izlenmesi amac›yla belirlenmifltir. Gösterge verileri y›llar itibariyle kümülatif de¤erleri ifade etmektedir. Faaliyetler Kaynak ‹htiyac›

Bütçe Bütçe D›fl› Toplam 1 Orman Kadastrosu 8.000.000 0 8.000.000

Orman s›n›rlar›n›n tespitine iliflkin kadastro çal›flmalar› 6831 Say›l› Orman Kanunu ve 3402 say›l› Kadastro Kanunu hükümlerine göre yap›lmaktad›r.

1937 y›l›ndan beri orman kadastro çal›flmalar› devam etmekte olup, kadastro çal›flmalar›n›n tamamland›¤› alanlar›n büyük k›sm› tapuya tescil ettirilememifltir. Bu durum yerel halk ile orman idaresi aras›nda ciddi s›n›r ve mülkiyet ihtilaflar›n›n önemli nedenleri aras›nda yer almaktad›r.

Yeni orman kadastrosu yap›lan ve aplikasyonu tamamlanan yerlerin, gerek Tapu ve Kadastro Genel Müdürlü¤ünün tescil mevzuat›ndan kaynaklanan ve gerekse orman s›n›rlar› içerisindeki tapulu tafl›nmazlardan kaynaklanan sorunlar›n giderilerek tapuya tescil edilmesi gerekmektedir.

Ormanlar›n s›n›rlar›n›n belirlenmesi, daha önceleri yap›lm›fl olan orman tahdit veya kadastro ifllemlerinin ç›kan yeni yasalara göre araziye uygulanmas›na yönelik yap›lan aplikasyon iflleri ve Orman Kanununun 2 nci madde uygulamalar› ile s›n›rlar› kesinleflen yerlerin tapuya tescil ettirilmesi ifl/ifllemleri faaliyet unsurlar›n› oluflturmaktad›r.

Performans Hedefi 4

Faaliyet Ad› Sorumlu Harcama Birimi veya Birimleri

Ormanlar›n S›n›rland›rma ve Kadastro ‹fllemlerinin Yap›lmas› Sa¤lanarak, Kadastrosu Bitirilen Ormanlar›n Tapuya Tescil ‹fllemleri Tamamlanacakt›r.

Orman Kadastrosu

40.17.31.00 - KADASTRO VE MÜLK‹YET DA‹RES‹ BAfiKANLI⁄I

‹dare Ad› 40.17-ORMAN GENEL MÜDÜRLÜ⁄Ü

FAAL‹YET MAL‹YET‹ 4

Ekonomik Kod Ödenek

01 Personel Giderleri 0 02 SGK Devlet Primi Giderleri 0 03 Mal ve Hizmet Al›m Giderleri 0 04 Faiz Giderleri 0 05 Cari Transferler 0 06 Sermaye Giderleri 8.000.000 07 Sermaye Transferleri 0

08 Borç Verme 0

Toplam Bütçe Kaynak ‹htiyac› 8.000.000

Bütçe D›fl› Kaynak Ödenek

Döner Sermaye 0

Di¤er Yurt ‹çi 0

Yurt D›fl› 0

Toplam Bütçe D›fl› Kaynak ‹htiyac› 8.000.000

TOPLAM KAYNAK ‹HT‹YACI

0

O R M A N G E N E L M Ü D Ü R L Ü ⁄ Ü

Avrupa, Asya ve Afrika k›talar› aras›nda bulunan ve bir köprü görevi gören ülkemiz; çok farkl› iklim tiplerine, edafik faktörlerin etkisi alt›nda zengin ekolojik bölgelere ve bu bölgelerde çeflitli orman ekosistemleri ve habitatlar›na sahip olup, biyolojik çeflitlilik bak›m›ndan zengindir.

Biyolojik çeflitlili¤in korunmas› ve sürdürülebilir kullan›m›, giderek artan nüfusun g›da, sa¤l›k ve di¤er ihtiyaçlar›n›n karfl›lanmas›nda son derece önemlidir. Ülkemizin çok zengin ve küresel öneme sahip biyolojik çeflitlili¤inin önemli bir bölümü ülke alan›n›n 1/4’ünden fazlas›n› kaplayan orman alanlar› ve kaynaklar› içinde yer almaktad›r. Ormanlar›n

Belgede OGM 2011 PERFORMANS PROGRAMI (sayfa 41-85)

Benzer Belgeler