• Sonuç bulunamadı

İlçe semt pazarları imar durumu

Belgede ANKARA ÜNİVERSİTESİ (sayfa 42-51)

5. SİNCAN İLÇESİ SEMT PAZARLARININ İNCELENMESİ

5.3 İlçe Semt Pazarları

5.3.5 İlçe semt pazarları imar durumu

Sincan imar müdürlüğünden alınan bilgilere göre belediye sınırları içinde kurulan semt pazarları imar durumları da incelenmiştir (Çizelge 5.6). İmar planlarında beşi pazar alanı olarak görülmekte, üçü park alanı, iki belediye hizmet alanı, iki sağlık tesis alanı, bir kültür merkezi, bir meydan olarak görünmektedir. Aynı durumu Sincan Belediye Başkanı Sayın Doç. Dr. Mustafa TUNA bir gazeteye verdiği mülakatında

“..pazarlarımızın hepsi hazine arazisinin üzerine kurulu...” biçiminde ifade etmiştir (Anonim 2013). Belediye imar ve zabıta müdürleri ile yapılan sözlü ve yazılı mülakatlarda 5957 sayılı Kanun ve yönetmelik hükümleri gereği imar planlarında pazar yerleri alanların söz konusu amaç için kullanılmak üzere düzenlenmesi çalışmalarının yapılması gerektiği açıkça ortaya çıkmaktadır. Bununla birlikte ilçede pazar yerlerinin sadece haftanın belirli günlerinde halkın etkin olarak kullanmalarına ayrıldığı, festival, düğün, açık hava toplantıları, konser ve tiyatro gibi gösteri ve yaz eğlencelerinin gerçekleştirildiği çok amaçlı olarak kullanıma yönelik yaklaşımların geliştirilmediği gözlenmektedir.

Çizelge 5.5 İlçede semt pazarlarının imar durumu

No Semt Pazarın Adı İmar Durumu

Sağlık Tesisi

1 Pazartesi Pazarı (*) Belediye Hizmet Alanı

Sosyal Tesis

2 Tandoğan Salı Pazarı Park Alanı

3 Hürriyet Cad. Salı Pazarı Pazar Alanı

4 Temelli Salı Pazarı Belediye Hizmet Alanı

5 Çarşamba Pazarı Pazar Alanı

6 Toki Pazarı Kültür Merkezi Alanı

7 Perşembe Pazarı Pazar Alanı

8 Cuma Pazarı Pazar Alanı

9 Cumartesi Pazarı Sağlık Tesisi

10 Yenikent Merkez Pazarı Park Alanı

11 Törekent Pazarı Pazar Alanı

(*) Pazartesi Pazarı 3 Ayrı Parsel Üzerinde Bulunmaktadır.

32 5.3.5.1 Pazartesi Pazarı imar durumu

Pazartesi semt pazarı, İstasyon Mahallesinde Edip Sokak ile Erkut Sokak arasında üç ayrı parsel üzerinde kurulmaktadır. Pazar yeri olarak kullanılan yerin imar durumu ve mülkiyetinin incelenmesi neticesinde 706 ada ve 1 parselin plan işlevinde sağlık tesisi olduğu, yüzölçümünün 1.210 m2 ve tapu kayıtlarında Ankara Büyükşehir Belediyesi adına kayıtlı olduğu, 638 ada ve 3 parselin plan işlevinde belediye hizmet alanı ve sosyal tesis alanı olduğu, yüzölçümünün 1.055 m2 ve tapu kayıtlarında Sincan Belediyesi adına kayıtlı olduğu görülmektedir. Pazar yeri olarak kullanılan her iki parselin toplam yüzölçümü 2.264 m2 olduğu ve belediye tarafından fiilen semt pazarı olarak kullanılan yerin plan tadilatı ile işlevinin semt pazarı olarak düzenlenmesi yönünde çalışmanın yapıldığı bilgisine ulaşılmıştır.

Şekil 5.2 Pazartesi Pazarı imar durumu

33 5.3.5.2 Tandoğan Salı Pazarı imar durumu

İsminden de anlaşılacağı gibi söz konusu pazar yeri, Tandoğan Mahallesi’nde Vakit Sokak ile Ata Caddesi arasında 2809 ada ve 1 parsel üzerinde kurulduğu görülmektedir.

Semt pazarı imar durumu ve mülkiyet açısından incelendiğinde DOP’dan karşılandığı ve plan işlevinde park alanı olarak işlevlendirildiği ve yüzölçümünün 7.200 m2 olduğu tespit edilmiştir.

Şekil 5.3 Salı Pazarı imar durumu

5.3.5.3 Hürriyet Caddesi Salı Pazarı imar durumu

İncelenen semt pazarı Osmanlı Mahallesi sınırları içinde Hürriyet Caddesi’nde 4159 ada ve 1 nolu parsel üzerinde kurulmaktadır. Anılan semt pazarı imar durumu ve mülkiyet olarak incelendiğinde, plan işlevinde pazar yeri olduğu, yüzölçümünün 14.234 m2 ve tapu kayıtlarına göre malikinin ise Maliye Hazinesi olduğu görülmektedir.

34

Şekil 5.4 Hürriyet Caddesi Salı Pazarı imar durumu

5.3.5.4 Temelli Salı Pazarı imar durumu

İncelenen pazar yeri, İstiklal Mahallesi Gölet yanında 198 ada ve 1 nolu parsel üzerinde kurulduğu, imar durumu ve mülkiyet incelendiğinde zaman alanın imar planındaki işlevinin belediye hizmet alanı olduğu, yüzölçümünün 6.107 m2 ve tapu kayıtlarına göre malikinin Maliye Hazinesi olduğu görülmektedir.

Şekil 5.5 Temelli Salı Pazarı imar durumu

35 5.3.5.5 Çarşamba Pazarı imar durumu

Semt pazarı, Ulubatlı Hasan Mahallesi Anıt Caddesi ile Candan Sokak arasında 4590 ada ve 3 parsel nolu taşınmaz üzerinde kurulmakta olup, semt pazarı imar durumu ve mülkiyet olarak incelendiğinde, plan işlevinde pazar yeri olduğu, yüzölçümünün 4.980 m2 ve tapu kayıtlarında söz konusu taşınmazın Sincan Belediyesi adına kayıtlı olduğu tespit edilmiştir.

Şekil 5.6 Çarşamba Pazarı imar durumu

5.3.5.6 TOKİ Pazarı imar durumu

Semt pazarı, Menderes Mahallesi Yavuz Sultan Selim Caddesi yanında 102 ada ve 1 nolu parsel üzerinde kurulmakta olup, semt pazarı imar durumu ve mülkiyet olarak incelendiğinde plan işlevinde kültür merkezi alanı olarak işlev verildiği, yüzölçümünün 4.697 m2 ve tapu kayıtlarında Sincan Belediyesi adına kayıtlı olduğu görülmektedir.

36

Şekil 5.7 TOKİ Pazarı imar durumu

5.3.5.7 Perşembe Pazarı imar durumu

Semt pazarı, Plevne Mahallesi Destek Sokak ile Gökhan Sokak arasında 47602 ada ve 1 parsel nolu taşınmaz üzerinde kurulmaktadır. İncelenen semt pazarının imar durumu ve mülkiyet olarak incelendiğinde, plan işlevinde pazar yeri olduğu, yüzölçümünün 10.153 m2 ve tapu kayıtlarına göre söz konusu parselin Maliye Hazinesi, Ankara Büyükşehir ve Sincan Belediyesi adlarına hisseli olarak kayıtlı olduğu görülmektedir. Perşembe pazarı olarak kullanılan taşınmazın yüzölçümünün diğerlerine oranla genel olarak daha büyük olduğu ve çevresinde yerleşik nüfusun da nispeten fazla olduğunun açıkça vurgulanması gerekmektedir.

37

Şekil 5.8 Perşembe Pazarı imar durumu

5.3.5.8 Cuma Pazarı imar durumu

Semt pazarı Mevlana Mahallesi 414. cadde ile Ahmet Kabaklı caddesi kesişimin de 2056 Ada 2 Parsel üzerinde kurulmakta olan semt pazarı imar durumu ve mülkiyet olarak incelendiğinde plan işlevinde pazar yeri olduğu, yüzölçümünün 7.000 m2 ve tapu kayıtlarında Sincan Belediyesi adına kayıtlı olduğu görülmektedir.

Şekil 5.9 Cuma Pazarı imar durumu

38 5.3.5.9 Cumartesi Pazarı imar durumu

Semt pazarı, Yunus Mahallesi Devrimler Caddesinde 1747 ada ve 1 nolu parsel üzerinde kurulmaktadır. İncelenen semt pazarı imar durumu ve mülkiyet olarak incelendiğinde, plan işlevinde sağlık tesis alanı olduğu, yüzölçümünün 4.367 m2 ve tapu kayıtlarında Maliye Hazinesi adına kayıtlı olduğu saptanmıştır (Şekil 5.10).

Şekil 5.10 Cumartesi Pazarı imar durumu

5.3.5.10 Yenikent Merkez Pazarı imar durumu

İncelenen semt pazarının Mustafa Kemal Mahallesi Cumhuriyet Bulvarı üzerindeki belediye hizmet alanı karşısında kurulmakta olduğu görülmektedir (Şekil 5.11). Semt pazarı imar durumu ve mülkiyet olarak incelendiğinde, DOP’dan karşılandığı ve plan işlevinde park alanı olduğu, yüzölçümünün 8.700 m2 ve tapu kayıtlarında Maliye Hazinesi adına kayıtlı olduğu ortaya konulmuştur.

39

Şekil 5.11 Yenikent Merkez Pazarı imar durumu

5.3.5.11 Törekent Pazarı imar durumu

Belirtilen semt pazarı, Törekent Mahallesi 319. Sokak ile 318. Sokak kesişim yerinde, 4590 ada ve 1 parsel üzerinde kurulmaktadır. Pazarın imar planında işlevinin pazar yeri olduğu, yüzölçümünün 8.735 m2 ve tapu kayıtlarında Sincan Belediyesi adına kayıtlı olduğu görülmektedir. Alan çalışmasında semt pazarının önünde bulunan DOP’dan gelen ve plan işlevinde semt meydanı olarak işlevlendirilen alanın ilgili pazarın açıldığı günlerde araç park yeri olarak kullanılmaktadır.

Şekil 5.12 Törekent Pazarı imar durumu

40

Belgede ANKARA ÜNİVERSİTESİ (sayfa 42-51)

Benzer Belgeler