• Sonuç bulunamadı

Mo otto orru un nu uzz H Haarraarreett Y Yaap paarrssaa Arac›n›z›n hararet göstergesinin

Ak kü ü T Taak kv viiy yeessii ‹‹llee Ç Çaall››flfltt››rrm maa,, M Mo otto orru un nu uzz H Haarraarreett Y Yaap paarrssaa

4. ‹kinci kabloyu takviye yapacak akünün (-) kutbuna ba¤lay›n›z.

Di¤er ucu gösterilen flekilde flasi kablosuna ba¤lay›n›z. Kablonun bu ucunu motorun baflka bir ye-rine ba¤lamay›n›z.

5. E¤er takviye yapacak akü baflka bir araçtaysa birinin bu arac›n motorunu çal›flt›rmas›n› ve yük-sek rölantide tutmas›n› sa¤-lay›n›z.

Resimdeki numaralar kablolar›n ba¤lant› s›ras›n› göstermektedir.

6. Motorunuzu çal›flt›r›n›z. E¤er marfl motoru hala yavafl çal›fl›-yorsa, iyi temas ettiklerine emin olmak için kablolar›n ba¤lant›la-r›n› kontrol ediniz.

7. Motorunuz çal›flmaya

bafllad›-¤›nda negatif kabloyu önce ara-c›n›zdan sonra takviye yapan aküden sökünüz. Pozitif kablo-yu önce arac›n›zdan sonra takviye yapan aküden ç›kar›n›z.

Ba¤lant›lar› sökülene kadar kab-lolar›n uçlar›n› birbirlerinden uzak tutunuz. Aksi takdirde bir k›sa devreye neden olabilirsiniz.

M

Mo otto orru un nu uzz H Haarraarreett Y Yaap paarrssaa

Arac›n›z›n hararet göstergesinin ib-resi genellikle orta noktada durma-l›d›r. E¤er s›cak bir günde dik bir yokufl ç›k›yorsan›z, ibre yükselebi-lir. ‹bre k›rm›z› iflarete dayand›¤›

takdirde nedenini araflt›rmal›s›n›z.

D‹KKAT

‹bre k›rm›z› iflarette oldu¤u takdirde arac›n›z› sürmeye devam etmeniz mo-torda çok ciddi hasarlara yol açabilir.

Arac›n›z›n hararet yapmas›n›n pek çok nedeni olabilir: so¤utma suyu-nun eksikli¤i veya mekanik bir sorun gibi. Hararete dair tek iflaret ›s› gös-tergesinin k›rm›z› iflarete gelmesi ve-ya bu iflareti geçmesidir. Ayr›ca, mo-tor kapa¤›ndan buhar ya da su

ç›kt›-¤›n› görürsünüz. Her iki durumda da acil önlem alman›z gerekir.

1. Arac›n›z› güvenli bir flekilde ke-nara çekiniz. Vitesi Bofl veya Park konumuna alarak el frenini çekiniz. Kalorifer ve so¤utma sistemleriyle bütün di¤er akse-suarlar› kapat›n›z. Dörtlü flaflörü yak›n›z.

2. E¤er kaputtan buhar ç›k›yorsa, ve/veya f›flk›rma varsa motoru durdurunuz.

3. Buhar veya su görmezseniz, mo-toru çal›fl›r durumda b›rakarak hararet göstergesini izleyiniz.

E¤er hararet afl›r› yüklenmeden-se (s›cak bir günde uzun, dik bir yokufla klima aç›kken t›rman-mak gibi) motor derhal so¤uma-ya bafllaso¤uma-yacakt›r. Bu durumda hararet göstergesi orta noktaya gelene kadar bekledikten sonra yola devam edebilirsiniz.

4. E¤er gösterge k›rm›z› iflarette kalmaya devam ederse motoru durdurunuz.

5. Motordan buhar ç›kmas› tama-men durana kadar bekleyip daha sonra kaputu aç›n›z.

BOOSTER B TTERYTAKV‹YE AKÜSÜ

Hararet yapm›fl bir motordan püsküren buhar, ciddi bir fle-kilde yanman›za neden olabilir.

E¤er buhar ç›k›yorsa motor kapa¤›n› açmay›n›z.

! UYARI

6. Görünürde çatlak bir radyatör hortumu vb. gibi so¤utma suyu s›z›nt›s›na yol açacak bir ar›za olup olmad›¤›na bak›n›z. Her-fley hala çok s›cakt›r, bu yüzden son derece dikkatli olunuz. Bir s›z›nt›ya rastlarsan›z yola de-vam etmeden önce bunu tamir ettirmeniz gerekir (sayfa 161’deki AArraacc››nn ÇÇeekkiillmmeessii bö-lümüne bak›n›z).

7. E¤er görünürde bir s›z›nt› yok-sa, radyatör yedek deposundaki so¤utma suyu seviyesini kont-rol ediniz (sayfa 87’ye bak›n›z).

E¤er seviye MIN iflaretinin al-t›ndaysa depoya MIN ve MAX iflaretlerinin ortas›na kadar

so-¤utma suyu ekleyiniz.

8. E¤er depoda hiç so¤utma suyu yoksa radyatöre de so¤utma su-yu eklemeniz gerekmektedir.

Radyatörü kontrol etmeden ön-ce, ibre hararet göstergesinin orta noktas›na veya daha alt›na gelinceye kadar motorun so¤u-mas›n› bekleyiniz.

9. Eldiven veya kal›n bir bez kul-lanarak radyatör kapa¤›n› ilk kademeye kadar bast›rmadan saatin aksi yönünde döndürü-nüz. Bu ifllem, so¤utma siste-minde kalm›fl olan bas›nc›n ser-best kalmas›n› sa¤lar. Bas›nç boflald›ktan sonra bast›rarak ka-pa¤› ç›kana kadar döndürünüz.

10. Motoru çal›flt›rarak kalorifer s›-cakl›k kontrol dü¤mesini sonu-na kadar aç›n›z. Radyatör bo¤a-z›na gelinceye kadar so¤utma suyu ekleyiniz. E¤er elinizde uygun so¤utma suyu yoksa musluk suyu ekleyebilirsiniz.

Bu durumda so¤utucu sistemini en k›sa sürede temizleyip tekrar do¤ru kar›fl›mla doldurmay›

unutmay›n›z.

11. Radyatör kapa¤›n› s›k›ca kapa-t›n›z. Motoru çal›flt›rarak hara-ret göstergesini izleyiniz. Tek-rar k›rm›z› iflarete gelirse moto-run tamire ihtiyac› var demektir (sayfa 161’deki AArraacc››nn ÇÇeek kiill--m

meessii bölümüne bak›n›z).

12. E¤er hararet normal seviyede kal›yorsa radyatör yedek depo-daki so¤utma suyu seviyesini kontrol ediniz. E¤er bir azalma varsa MAX iflaretine kadar

so-¤utma suyu ekleyerek kapa¤›

s›k›ca kapat›n›z.

Bu lamba, kontak anahtar› ON(II) konumundayken yanmal› ve motor çal›flmaya bafllad›¤›nda sönmelidir.

Motor çal›fl›rken asla yanmamal›-d›r. E¤er bir anl›k olarak yan›p sö-nerse ya¤ bas›nc› bir süre için düfl-müfl fakat sonra düzelmifl demektir.

Motor çal›fl›rken yanmaya devam etmesi motorda ya¤ bas›nc› kayb›

oldu¤u ve ciddi bir hasar meydana gelebilece¤i anlam›n› tafl›maktad›r.

Her iki durumda da acil önlem al-man›z gerekmektedir.

D‹KKAT

Düflük ya¤ bas›nc›yla motoru çal›flt›r-mak, ciddi bir mekanik ar›zaya yol açabilir. Arac› güvenli bir flekilde dur-durur durdurmaz konta¤› kapay›n›z.

M

Mo otto orru un nu uzz H Haarraarreett Y Yaap paarrssaa,, D Dü üflflü ük k Y Yaa¤ ¤ B Baass››n ncc›› U Uy yaarr›› L Laam mb baass››

Motor s›cakken radyatör ka-pa¤›n› açmaya çal›flmak

so-¤utma suyunun üstünüze f›fl-k›rmas›na sebep olarak ciddi flekilde yaralanman›za yol açacakt›r.

Radyatör kapa¤›n› açmadan önce motorun ve radyatörün so¤umas›n› bekleyiniz.

! UYARI

DÜfiÜK YA⁄ BASINCI UYARI LAMBASILO I E I T R

D

Dü üflflü ük k Y Yaa¤ ¤ B Baass››n ncc›› U Uy yaarr›› L Laam mb baass››,, fi fiaarrjj U Uy yaarr›› L Laam mb baass››,, A Arr››zzaa ‹‹k kaazz L Laam mb baass››

1. Güvenli bir flekilde yolun kenar›na çekiniz ve motoru durdurunuz.

flaflörü yak›n›z.

2. Arac› bir dakika dinlendirdikten sonra kaputu açarak ya¤ seviyesini kontrol ediniz (sayfa 86’daki bak›-n›z).Ya¤ seviyesi ile ya¤ bas›nc›

birbirleriyle direkt olarak ba¤lant›-l› olmamakla birlikte ya¤› azalm›fl bir motor dönüfllerde veya çeflitli manevralar s›ras›nda bas›nç kay-bedebilir.

3. E¤er gerekiyorsa ya¤ çubu¤unun üzerindeki dolu iflaretine ulafl›nca-ya kadar ulafl›nca-ya¤ ekleyiniz (sayfa 113’e bak›n›z).

4. Motoru çal›flt›rarak düflük ya¤ ba-s›nc› uyar› lambas›n› izleyiniz.

Ifl›k on saniye içinde sönmezse konta¤› kapat›n›z. Yolunuza de-vam etmeden önce giderilmesi ge-reken mekanik bir ar›za vard›r (AArraacc››nn ÇÇeekkiillmmeessii için sayfa 161’e bak›n›z)

Bu lamba, kontak ON(II) konu-mundayken yanmal› ve motor çal›fl-maya bafllad›¤›nda sönmelidir. E¤er motor çal›fl›rken yanarsa flarj siste-mi aküyü flarj etsiste-miyor demektir.

Derhal bütün elektrikli aksesuarlar›

kapat›n›z: radyo, kalorifer, klima, arka cam rezistans›, vs. elektrikli cam gibi elektrikle çal›flan kontrol-leri kullanmay›n›z. Motoru çal›fl›r durumda b›rak›n›z ve stop ettirme-meye azami özen gösteriniz. Moto-ru yeniden çal›flt›rmak aküyü h›zl›

bir flekilde boflalt›r.

Elektrik kullan›m›n› mümkün

oldu-¤u kadar azaltmak suretiyle akü bo-flal›ncaya kadar uzun bir yol gidebi-lirsiniz. Teknik yard›m alaca¤›n›z bir benzin istasyonu veya garaja var›ncaya kadar arac›n›z› sürünüz.

Bu gösterge, kontak anahtar› ON (II) konumuna getirildi¤inde bir kaç saniye yanar. E¤er baflka za-manlarda da yanarsa motorun emis-yon kontrol sisteminde bir sorun var demektir. Arac›n›z›n çal›flma-s›nda bir fark hissetmeseniz de bu durum yak›t harcaman›z› artt›r›r ve arac›n›z›n benzini yakmadan atma-s›na neden olur. Arac›n bu flekilde kullan›lmas› ciddi ar›zalara neden olabilir.

C AR I G SY TfiARJ UYARI LAMBASII DI ATOR MALFUNCTION INDICATOR LARIZA ‹KAZ LAMBASI P

Bu lamba yand›¤› takdirde, güvenli bir flekilde yol kenar›na çekerek motoru durdurunuz. Motoru tekrar çal›flt›rarak lambay› izleyiniz. E¤er hala yan›k kal›yorsa arac›n›z› ola-bildi¤ince k›sa sürede yetkili servi-sinize gösteriniz. Servisiniz sorunu görene kadar orta h›zda kullan›n›z.

Ani h›zlanmalardan ve arac›n›z›

yüksek h›zlarda kullanmaktan kaç›-n›n›z.

Yukar›daki ifllemleri yapt›ktan son-ra sönmüfl olsa bile yetkili servisinize ikaz lambas›n›n s›k s›k yan›p yanmad›¤›n› kontrol ettiriniz.

D‹KKAT

Ar›za ikaz lambas› yand›¤› halde sürmeye devam ederseniz arac›n›-z›n emisyon kontrollerine veya mo-toruna zarar verebilirsiniz. Bu tür tamirler arac›n›z›n garanti kapsa-m›nda olmayabilir.

Bu lamba “D” gösterge lambas› ile birlikte yapabilir.

Fren sistemi uyar› lambas› el freni-ni hat›rlatmak için bir uyar›d›r. Ba-z› tiplerde kontak anahtar›n› ON (II) konumuna ald›¤›n›zda normal olarak yanar.

E¤er el frenini tam olarak in-dirmezseniz yanar ve yan›k kal›r.

E¤er baflka bir zaman yanacak olur-sa arac›n›z›n fren sisteminde bir so-run oldu¤una iflaret etmektedir.

Ço-¤u durumda sorun, fren hidrolik de-posundaki düflük hidrolik seviye-siyle ilgilidir. Normal çal›fl›p çal›flmad›¤›n› s›namak için fren pe-dal›na hafifçe bas›n›z. E¤er normal-se benzin istasyonuna u¤rad›¤›n›z-da hidrolik seviyesini kontrol edi-niz (sayfa 119’a bak›n›z). E¤er

hid-rolik seviyesi düflükse arac›n›z›

Honda yetkili servisine götürünüz ve fren sisteminde kaçak ve afl›n-m›fl fren balatas› kontrolü yapt›r›-n›z.

Ancak e¤er fren pedal›nda bir anor-mallik varsa derhal önlem alman›z gerekir. Fren sisteminin ikili devre tasar›m› nedeniyle sistemin bir k›s-m›ndaki sorun di¤er k›sm›n› kullan-man›z› önlemez. Arac›n yavafllama-s› için pedala daha fazla ve daha sert basman›z gerekmektedir. Dur-mak için gereken mesafe daha uzun olacakt›r.

Daha küçük bir vitese alarak yavafl-lay›n›z ve güvenli bir flekilde yolun kenar›na çekiniz. Durma

mesafesinin uzamas› nedeniyle bu durumda sürmek tehlikelidir. Ara-c›n›z›n en k›sa sürede çekilmesi ve onar›lmas› gerekir (AArraacc››nn ÇÇeek kiill--m

meessii için sayfa 161’e bak›n›z).

E¤er arac› bu durumda k›sa bir me-safe içinde kullanman›z gerekiyorsa yavafl ve dikkatli kullan›n›z.

ABS’li araçlarda

E¤er bu lambayla birlikte ABS lambas› da yanarsa arac›n›z› derhal Honda yetkili servisinde kontrol et-tiriniz.

A

Arr››zzaa ‹‹k kaazz L Laam mb baass››,, F Frreen n S Siisstteem mii U Uy yaarr›› L Laam mb baass››

BRAKE SYSTEM INDICATOR FREN S‹STEM‹ UYARI LAMBASI

A

Açç››ll››rr T Taav vaan n››n n K Kaap paatt››llm maass››,, S Siig go orrttaallaarr

A

Açç››ll››rr T Taav vaan n››n n K Kaap paatt››llm maass››

((B Baazz›› ttiip plleerrd dee))

Elektrikli motor aç›l›r tavan› kapa-tam›yorsa afla¤›dakileri yap›n›z:

1. Aç›l›r tavan motoru sigortas›n›

kontrol ediniz (sayfa 158’e bak›n›z). Sigorta atm›flsa, ayna ya da daha küçük amperli bir sigortayla de¤ifltiriniz.

2. Aç›l›r tavan› kapatmay›

deneyiniz. Yani sigorta hemen atarsa ya da aç›l›r tavan motoru hala çal›flm›yorsa, aç›l›r tavan›

elle kapatabilirsiniz.

3. Bagajdaki alet tak›m›ndan aç›l›r tavan anahtar›n› al›n›z.

4. Tavan astar›n›n ortas›nda bulu-nan yuvarlak kapa¤› tornavida ya da madeni para kullanarak aç›n›z.

5. Aç›l›r tavan kanahtar›n› bu ka-pa¤›n alt›ndaki yuvaya sokunuz.

Aç›l›r tavan tamamen kapanana kadar anahtar› çeviriniz.

6. Anahtar› ç›kart›n›z. Yuvarlak kapa¤› yerine tak›n›z.

Benzer Belgeler