• Sonuç bulunamadı

(Tarım ve Hayvancılık Komisyonu - Araştırma ve Geliştirme Komisyonu ) İL GENEL MECLİS BAŞKANLIĞINA / ÇORUM

İl Genel Meclisi Başkanlığınca 02/06/2015 tarihinde Tarım ve Hayvancılık Komisyonu ile Araştırma ve Geliştirme Komisyonu’na havale edilen, Dünyada ve ülkemizde çok büyük bir faaliyet alanı olan seracılık, ilimizde yapılıyor mu? Nerelerde yapılıyor? İlimiz tarımsal ölçeğindeki oranı nedir? Hangi çeşit ürünler seralarda yetiştirilmektedir? Bu faaliyetlerin hem devlet ve hem de diğer kurum ve kuruluşlar açısından destek ve teşvik durumu nedir? Pazar payı hangi orandadır? Gerekli önlemler alınır ve bu konudaki çalışmalar geliştirilirse ilimiz ekonomisine sağlayacağı katkıların gelecekteki durumu nedir? Bu konular ile ilgili Tarım ve Hayvancılık Komisyonu ile Araştırma ve Geliştirme (ARGE) Komisyonu üyelerin katılımı ile toplandı.

Arge, Tarım ve hayvancılık komisyonumuzun ortak çalışmaları sonucu yapılan araştırmalarda aşağıda belirtilen bilgiler elde edilmiştir.09.06.2015 günü arge komisyonu ve tarım hayvancılık komisyonu üyeleri olarak önce il tarım müdürlüğümüz ziyaret edilerek komisyon çalışmalarımız ile ilgili bilgiler üzerinde karşılıklı görüş alışverişlerinde bulunulmuştur. Özel İdaremizin tahsis ettiği bir araçla sera çalışmalarının yoğun olduğu Eskiköy ve Eşençayı köyümüze ziyarette bulunduk. Bu alandaki çalışmaları ve üretimleri yerinde gördük.

Bu köylerimizde yetişen ürünlerin başında kiraz, çilek, salatalık, domates, biber gibi ürünler gelmektedir. Salatalık, domates ve çilek gibi ürünlerin yetiştirilmesi hemen hemen yıl boyu devam ediyor denebilir.Salatalıkta Çorum salatalığı adı altında fiyatta ve kalitede fark yaratmıştır.Kış mevsiminde kış sebzeleri olan ıspanak, marul, tere, maydanoz yetiştirilmektedir. Üretilen ürünlerin pazarlamasında herhangi bir sıkıntı bulunmamaktadır.

Çevre iller ve ilçelerden Samsun, Kayseri, Artvin, Kastamonu, Ankara, Rize gibi illerden zaman zaman ürün almak için köyümüze kadar gelmektedirler.

Genelde üretici kooperatife ürününü satıyor, kooperatif üretilen ürünleri değerlendiriyor. Kooperatif bünyesinde de 5- 10 kişi sürekli işçi istihdam edilmektedir. Köyü ziyaret ettiğimiz gün: 30 ton salatalık, 20 ton kiraz pazarlanmıştır. Eskiköy ve Eşençayı kooperatifinden yıllık en az 4000 ton kiraz 5000 ton salatalık pazarlanmaktadır.Birlik ve kooperatiflere toptancı hallerinden ücretsiz yer tahsisi yapılması gerekirken bu köylerin kooperatifleri ihaleye girip ancak alabilmektedir.

Burada şu belirtmekten geçemeyeceğim. Çorum ilimize bağlı 850 köyden bahsediyoruz. Mensubu olduğum kurumun da 1. Önceliğinin köylerimizi kalkındırmak onların yaşam kalitesini yükseltmek olduğu kaçınılmaz bir gerçektir. Karşımız da tırnakları ile eşe, eşe sanki insanlara çalışınca oluyor dercesine açıkta örnekler var çoğu kere milyonları sarf ederek ulaşamadığımız bu tür başarıları yakalamış örnekler var ve çoğu köy halkımızın haberi yok.Diyorum ki köylerimizden insanlarımızı buralara getirmek suretiyle siz de başarabilirsiniz desek, acaba yolunu asfalt, köy içini parke yada modern köy konaklarını inşa etmekten daha yararlı olamaz mıyız diye sesli düşünüyorum.

Gerçekten görüldüğünde imrenmemek mümkün değil. Diğer köylerimizde de bu ateşi yakabilmenin yolunun ne olduğunu araştırmakta çok büyük faydalar olacağı kanısındayım.

Eşençayı köyü muhtarımızdan da konuyla ilgili bilgiler aldık. Bu köyümüze Özel İdaremizin

24

tarımsal sulama ( Yağmurlama ) sistemini gördük. Köyümüz ve ilimiz için çok güzel bir çalışma tasarlanmış düşünülmüş faaliyete geçirilmiştir. Köyümüz Muhtarının bu konudaki teşekkürlerini işitmek bize mutluluk vermiştir.Biz de bu çalışmada dahli olanlara ilgililere teşekkür ediyoruz.

Fakat kurulmuş olan sistemin düzgün bir şekilde çalışmadığını, teknik bir arıza nedeniyle aşırı basınçtan kaynaklanan döşenen boruların patlaması köy halkına zaman zaman maddi sıkıntılar yaşatmaktadır. Bu sıkıntının en kısa sürede ilgililerce yerinde görülerek basınç kırıcı bir sistemi oluşturmak suretiyle giderileceğini ümit ediyoruz.

SATIŞA HAZIR ORGANİK SERA ÜRÜNLERİ

İlimizde seracılık Tarım İl Müdürlüğümüzden konu ile ilgili alınan bilgiler aşağıdadır.Seracılık ilimizde, İl Müdürlüğümüz 2015 yılı kayıtlarına göre 230 dekarı merkez ilçe 70 dekarı da ilçelerde olmak üzere toplam da 300 dekar sera varlığımız bulunmakta Seracılık ilimizde özellikle barajlardan etkilenen köylerin merkezde seracılık yapması ile yoğunlaşmıştır. Üretim yapılan bölgeler daha çok Eşençay, Eskiköy, Çanakçı, Altınbaş, Üyük ve Yerliköy dür.

Çorum seracılığına baktığımızda daha çok ilk ürün olarak Hıyar, Domates, Biber ikinci ürün olarak Marul, Roka, Tere ve Yeşil soğan üretimi yapılmaktadır.İlimiz üretim miktarı 300 dekarda 4.200 tondur. Üretimi en fazla yapılan ürün 2.900 ton ile sofralık hıyar ve 860 ton ile sofralık domatestir.

Seracılıkta destek ve teşvik durumu:

Gıdı Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından, Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında, alternatif enerji kaynakları (Jeotermal, Güneş enerjisi) kullanılarak yapılan sera projelerine 3 dekardan küçük olmaması şartıyla belirli bir üst limite kadar %50 hibe desteği sağlanabilmektedir.

Alternatif enerji kaynaklı yeni sera başvurularında dekara maliyet:

1- Topraklı seralarda en fazla 90.000 TL/da, 2- Topraksız seralarda en fazla 120.000 TL?da,

3- Topraksız sislemeli cam seralarda en fazla 150.000 TL?da,

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (IPARD) Proğramı

Tarımsal üretime dair düşük faizli yatırım ve işletme kredisi kullandırılmasına ilişkin Bakanlar Kurulu kararı kapsamında, kontrollü örtü altı üretme koşullarına sahip en az bir dekar büyüklüğündeki seralarda örtü altı üretimin kayıt altına alınması hakkında yönetlek7e uygun olarak yetiştiricilik yapan üreticilere Ziraat Bankası veya Tarım Kredi Kooperatiflerince %25- %50 arasında indirim yapılmak suretiyle kredi kullandırılabilmektedir Örtü altı yetiştiriciliği diğer tarım kolları arasında, yüksek tesis ve işletme giderleri gerektiren, daha fazla teknik bilgi ve beceri ile, sürekli ve daha çok uğraşı isteyen bir işletme biçimidir. Ancak; açık tarla ziraatine nazaran 5- 6 kat daha fazla ürün getirir ve bunun

Erken ve geç turfanda üretim yapmak. Yüksek fiyattan faydalanmak.

Ürün çeşitliliğini sağlamak.

Damlama sulamayı çiftçiye uygulatmak.

25 Yetiştirme tekniklerini çiftçiye benimsetmek.

Ailedeki atıl işgücünü değerlendirmek.

Dar alanları değerlendirerek birim alandan daha fazla ürün almak.

Meclisimizin bilgilerine arz ederiz.

ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME KOMİSYONU

Komisyon Bşk Komisyon Bşk. V. Üye

Yurdanur ÖZZEHİNLİ Celal GÜNGÖR Yıldız BEK

TARIM VE HAYVANCILIK KOMİSYONU

Komisyon Bşk Komisyon Bşk. V. Üye Yusuf KAYA Mustafa ÇELİK Ekrem YILDIRIM

Üye Üye

İsmail VURAL Satılmış KÖKCÜ

26 -RAPOR-

(Çevre ve Sağlık Komisyonu )

Benzer Belgeler