• Sonuç bulunamadı

İl Genel Meclisi Başkanlığınca 01/06/2015 tarihinde Çevre ve Sağlık Komisyonu’na havale edilen, İlimizde fenilketonüri hastalığı ne oranda görülmektedir? Evlenen çiftlerin sağlık taramasında sorgulanıyor mu? Yeni doğanlarda görüldüğünde nasıl bir tedavi uygulanıyor? Fenilketonüri hastası olanlar veya taşıyıcı olanlar nasıl belirlenmeliler?

Besinlerini kolay bulabiliyorlar mı? Devlet desteği alıyorlar mı? Bu konular ile ilgili Çevre ve Sağlık Komisyonu üyelerinin katılımıyla toplandı.

Komisyonumuzun yaptığı araştırma sonucunda elde ettiği bilgilere göre;

1- Fenilketonüri Hastalığı Nedir?

Fenilketonüri kalıtsal bir hastalıktır. Aileden gelme bir hastalık olup, anne ve babadan fenilalanin hidroksiloz emzimi yapımından sorumlu biri bozuk iki gen vardır. Anne ve babasından bozuk genleri alan bir çocuk fenilketonüri hastalığı ile doğmaktadır. Anne ve babasında bir bozuk gen alan çocuk ise anne ve babası gibi hastalığı taşır ancak hastalık belirtisi göstermez. Anne ve babasının her ikisinden de sağlam genleri alan çocuk ise tamamen sağlıklıdır. Anne ve baba taşıyıcı olduğunda her çocuğun fenilketonüri olma olasılığı %25 gibi yüksek değerlerdedir. Hastalıkta bir protein yapıtaşı olan fenilalinin metabolize edilemez, kanda birikir ve geriye dönüşümsüz beyin hasarı yaratır. Erken tanımlayıp tedavi edilmediği takdirde kaçınılmaz son ağır zihinsel geriliktir.

2- Fenilketonüri hastalığının ülkemizde görülme durumu nedir?

Ülkemiz hastalığın en sık izlendiği ülkelerdendir. Doğması beklenen bebek sayısı ile değerlendirildiğinde her yıl 200-250 yeni fenilketonüri vakasının topluma katılacağı hesaplanır. Çekinik genle taşınan bu hastalığın taşıyıcı sıklığı ülkemizde yüksektir.

Her 100 kişiden dördünde bu hastalığı taşıyor olmasının yanı sıra, yüksek orandaki akraba evlilikleri (her 4 evlilikten 1’i) hastalığın ülkemizde sıklıkla izlenmesini nedenidir.

Ayrıca ülkemizde her yıl 1 haziran “Ulusal Fenilketonüri Günü” olarak kabul edilmiş olup bu günde konunun önemini anlatan bazı etkinlikler gerçekleştirilmektedir. Bu şekilde tedavi edilmediğinde sonuçları son derece ağır olan bu hastalık için toplumsal duyarlılık oluşturulmaya çalışılmaktadır.

3- Fenilketonüri hastalığının İlimizde ne oranda görülmektedir?

İlimizde 2011 yılında 3, 2012 yılında 5, 2013 yılında 1, 2014 yılında 2 bebeğe fenilketonüri tanısı konmuştur. Bebekler tarama sayesinde zeka geriliğinden korunmuşlardır. Uygun diyetle sağlıklı bir hayat sürebilmektedirler. İlimizde taramalarda tanı almış bebeklere tedavi başlanmış olup, takip ve kontrolleri devam etmektedir.

4- Fenilketonüri hastalığı yeni doğan çocuklarda ve evlenen çiftlerde tespit edilmesi.

Yenidoğan tarama programı bebeklerin doğumlarından itibaren uygun şartlarda özel filtre kağıtları ile topuk kanı örneklerinin alınarak yenidoğan tarama laboratuarlarına en kısa zamanda ulaştırılması, bu bebeklerin tarama sonuçları internet ortamında açıklanır açıklanmaz sonuçları hastalık yönünden şüpheli çıkan bebekleri ilgili

27

kliniklere sevk etmek ve ilgili klinik tarafından verilen tanıları ve sonuçları takip etmek esasıyla yürütülmektedir.

2002 yılında taraması yapılan yenidoğan oranı %59,2 iken, 2010 yılında taram oranı

%95’lerin üstünde çıkmıştır. 2014 yılı tarama oranı %98,1’dir. Her yıl yaklaşık 200 civarında bebeğe fenilketonüri tanısı konmaktadır.

Evlenen çiftlerde sağlık taramasında fenilketonüri sorgusu yapılmamaktadır.

5- Fenilketonüri hastalığı olanlar nasıl beslenmeli,

Fenilketonürili hastaların diyet tedavisinde, diyetin protein, enerji, vitamin, mineral ve fenilalaninden yana yeterli ve dengeli olması gerekir. Bu yüzden diyet tedavisinde tüketilmemesi gereken besinler, serbest besinler, sınırlı miktarlarda tüketilecek besinler (tartarak verilmelidir), düşük fenilalaninli tıbbi besinlerin aile ve büyümekte olan fenilketonürili hasta tarafından bilinmesi gerekir.

Yasaklar

- Süt ve süt ürünleri (süt, yoğurt, ayran, cacık, peynir ve çeşitleri, bunlarla yapılan bütün besinler)

- Yumurta

- Et ve et ürünleri (kırmızı et, tavuk, balık, hindi eti, salam, sosis, sucuk, pastırma, kavurma, kabuklu deniz ürünleri, midye v.b)

- Hayvanın iç organları (beyin, karaciğer, böbrek v.b.) - Normal ekmek (buğday, çavdar, yulaf, mısır ekmekleri)

- Kuru yemiş (fındık, fıstık, leblebi, çekirdek çeşitleri, badem, ceviz)

- Kuru baklagil (kuru fasülye, nohut, mercimek, iç bakla, soya fasülyesi, kuru barbunya)

- Hazır besin (kraker, bisküvi, kek, kurabiye, pasta ve yasaklarla yapılmış bütün besinler)

- Aspartam ve fenilalanin içeren bütün içecek, sakız, yiyecekler.

Serbest Tüketilebilen Besinler

Mısır nişastası, sade lokum, sade akide şekeri, çay, ıhlamur, adaçayı, sıvı yağ, çay şekeri, elma suyu, komposto suyu, gazoz, kolalı içecekler.

Sınırlı Miktarda Tüketilmesi Gereken Besinler

Sebzeler, meyveler, unlu gıdalar, zeytin, margarin, tereyağı, bal, pekmez.

Tıbbi Besinler

Düşük proteinli içecek (mlp lpd), düşük proteinli muhallebi (mlp lpf), düşük proteinli tahıl gevreği (mlp flakes), düşük proteinli makarna, düşük proteinli pirinç, düşük proteinli un, düşük proteinli ekmek, düşük proteinli gofret, düşük proteinli kurabiye, düşük proteinli bisküvi, düşük proteinli çikolata, yoğurt yapımı için özel jel, yoğurt yapımı için süt şekeri, düşük fenilalaninli peynir, düşük proteinli irmik ve bunun gibi pek çok ürün tıbbi besin kapsamına girer. Tıbbi besinlerin, içerdiği fenilalanin miktarına göre tüketimi ayarlanır.

28

6- Fenilketonüri hastalarına devlet desteği sağlanmakta mıdır?

Tanı konulan fenilketonürileri çocukların özel beslenme gereksinimi olan mamalar Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanmaktadır. Ayrıca ek beslenme ürünleri (makarna, bisküvi v.b) için ailelere ödeme de yapılmaktadır.

Meclisimizin bilgilerine arz ederiz.

ÇEVRE VE SAĞLIK KOMİSYONU

Komisyon Bşk Komisyon Bşk. V.

Ahmet TUNA Aziz SARÜCE

Üye Üye Üye Ünal CEVİZCİ Mehmet YÜCEL Burçin SOLMAZ POLAT

29 - RAPOR-

( Eğitim Kültür ve Sosyal Hizmetler Komisyonu ) İL GENEL MECLİS BAŞKANLIĞINA / ÇORUM

İl Genel Meclisi Başkanlığınca 03/06/2015 tarihinde Eğitim Kültür ve Sosyal Hizmetler Komisyonu’na havale edilen, İl genelinde ilköğretim okullarında kaynaştırma eğitimi uygulanan okullar var mıdır? Sınıflar nasıl oluşturuluyor? Öğrenci, veli ve öğretmen üzerindeki olumlu ya da olumsuz etkileri nelerdir? Öğretmen, öğrenci ve velilerin destek aldığı kurumlar nerelerdir? Yansımaları nasıl olmaktadır? Konu ile ilgili Eğitim Kültür ve Sosyal Hizmetler Komisyonu üyelerin katılımıyla toplandı.

Komisyonumuzun yaptığı araştırma sonucunda elde ettiği bilgilere göre;

KAYNAŞTIRMA EĞİTİM SÜRECİ

Çorum ili Merkez ve İlçelerde kaynaştırma eğitimi tedbiri alınmış öğrencilere bakıldığında İl Merkezi ve İlçelerdeki okul öncesi kurumlar, ilkokullar, ortaokullar ve lisede kaynaştırma eğitimi tedbiri alınan öğrencilerin bulunduğu;

Merkez İlçe;

Okul öncesi Kurumlar: Kaynaştırma Eğitimi Tedbiri Alınmış Öğrenci:53 İlkokul: Kaynaştırma Tedbiri Alınmış Öğrenci: 181

Ortaokul: Kaynaştırma Eğitimi Tedbiri Alınmış Öğrenci:164 Lise: Kaynaştırma Eğitimi Tedbiri Alınmış Öğrenci:29 Alaca İlçesi:

Okul Öncesi Kurumlar:11 İlkokul:51

Ortaokul:17 Lise:1 Bayat İlçesi:

Okul öncesi Kurumlar: Kaynaştırma Eğitimi Tedbiri Alınmış Öğrenci:23 İlkokul: Kaynaştırma Tedbiri Alınmış Öğrenci: 43

Ortaokul: Kaynaştırma Eğitimi Tedbiri Alınmış Öğrenci:38 Lise: Kaynaştırma Eğitimi Tedbiri Alınmış Öğrenci:12 Boğazkale İlçesi:

Okul öncesi Kurumlar: - İlkokul: 3

30 Ortaokul: 2

Lise: 7

Dodurga İlçesi:

Okul öncesi Kurumlar: Kaynaştırma Eğitimi Tedbiri Alınmış Öğrenci:3 İlkokul: Kaynaştırma Tedbiri Alınmış Öğrenci: 19

Ortaokul: Kaynaştırma Eğitimi Tedbiri Alınmış Öğrenci:13 Lise: Kaynaştırma Eğitimi Tedbiri Alınmış Öğrenci:7 İskilip İlçesi:

Okul öncesi Kurumlar: Kaynaştırma Eğitimi Tedbiri Alınmış Öğrenci:35 İlkokul: Kaynaştırma Tedbiri Alınmış Öğrenci:90

Ortaokul: Kaynaştırma Eğitimi Tedbiri Alınmış Öğrenci:70 Lise: Kaynaştırma Eğitimi Tedbiri Alınmış Öğrenci:22 Kargı İlçesi:

Okul öncesi Kurumlar: Kaynaştırma Eğitimi Tedbiri Alınmış Öğrenci:12 İlkokul: Kaynaştırma Tedbiri Alınmış Öğrenci: 20

Ortaokul: Kaynaştırma Eğitimi Tedbiri Alınmış Öğrenci:18 Lise: Kaynaştırma Eğitimi Tedbiri Alınmış Öğrenci:13 Laçin İlçesi:

Okul öncesi Kurumlar: Kaynaştırma Eğitimi Tedbiri Alınmış Öğrenci:6 İlkokul: Kaynaştırma Tedbiri Alınmış Öğrenci: 16

Ortaokul: Kaynaştırma Eğitimi Tedbiri Alınmış Öğrenci:15 Lise: Kaynaştırma Eğitimi Tedbiri Alınmış Öğrenci:4 Mecitözü İlçesi:

Okul öncesi Kurumlar: Kaynaştırma Eğitimi Tedbiri Alınmış Öğrenci:11 İlkokul: Kaynaştırma Tedbiri Alınmış Öğrenci: 41

Ortaokul: Kaynaştırma Eğitimi Tedbiri Alınmış Öğrenci:184 Lise: Kaynaştırma Eğitimi Tedbiri Alınmış Öğrenci:8 Oğuzlar İlçesi:

Okul öncesi Kurumlar: Kaynaştırma Eğitimi Tedbiri Alınmış Öğrenci:6 İlkokul: Kaynaştırma Tedbiri Alınmış Öğrenci: 16

31

Ortaokul: Kaynaştırma Eğitimi Tedbiri Alınmış Öğrenci:7 Lise: Kaynaştırma Eğitimi Tedbiri Alınmış Öğrenci:14 Ortaköy İlçesi:

Okul öncesi Kurumlar: Kaynaştırma Eğitimi Tedbiri Alınmış Öğrenci:6 İlkokul: Kaynaştırma Tedbiri Alınmış Öğrenci: 10

Ortaokul: Kaynaştırma Eğitimi Tedbiri Alınmış Öğrenci:8 Lise: Kaynaştırma Eğitimi Tedbiri Alınmış Öğrenci:7 Sungurlu İlçesi:

Okul öncesi Kurumlar: 22 İlkokul: 88

Ortaokul:68 Lise:17

Osmancık İlçesi:

Okul öncesi Kurumlar: Kaynaştırma Eğitimi Tedbiri Alınmış Öğrenci:20 İlkokul: Kaynaştırma Tedbiri Alınmış Öğrenci: 57

Ortaokul: Kaynaştırma Eğitimi Tedbiri Alınmış Öğrenci:41 Lise: Kaynaştırma Eğitimi Tedbiri Alınmış Öğrenci:18 Uğurludağ İlçesi:

Okul öncesi Kurumlar: Kaynaştırma Eğitimi Tedbiri Alınmış Öğrenci:3 İlkokul: Kaynaştırma Tedbiri Alınmış Öğrenci: 19

Ortaokul: Kaynaştırma Eğitimi Tedbiri Alınmış Öğrenci:13 Lise: Kaynaştırma Eğitimi Tedbiri Alınmış Öğrenci:16

Kaynaştırma eğitimi sınıfı oluşturulurken öncelikli olarak; Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürlüğünde eğitsel incelemesi yapılan ve eğitsel değerlendirme raporuna göre kaynaştırma eğitimi tedbiri alınması gerektiği belirtilen öğrenciler kaynaştırma eğitimine alınmaktadır. Kaynaştırma sınıflarında “2” kaynaştırma öğrencisini geçmeyecek şekilde planlanmaktadır.

Kaynaştırma öğrencilerine öğretmen, öğrenci ve velilerine öncelikli olarak Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürlüğünce seminerler, kurslar aracılığıyla eğitim verilmekte kurslarda ve seminerlerde kaynaştırma eğitimi nedir? Kaynaştırma eğitimini başarıya ulaştıran etmenler nelerdir?

Kaynaştırma sınıfı nasıl düzenlenir? Kaynaştırma öğrencilerin nasıl davranılır? Kaynaştırma öğrencilerine davranış, beceri, akademik beceriler nasıl öğretilir? Ailenin kaynaştırma öğrencilerine karşı nasıl davranmaları, derslerine nasıl yardımcı olmaları gerektiği konusunda eğitim verilmektedir.

32

Okullarımızın Rehberlik servislerince bu öğrencilere yönelik yapılacak çalışmalar hakkında gerekli desteği vermektedirler.

Kaynaştırma öğrencileri ayrıca özel rehabilitasyon merkezlerinden destek eğitim almaktadırlar. “Destek eğitim raporu Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürlüğünce yapılan incelemeler sonucunda önerilmektedir.”

Kaynaştırma eğitiminin faydaları ve olumsuz yönlerine bakıldığında ise; toplumun, öğrencilerin, öğretmenlerin engelli bireylere olumlu bakış açısı oluşturduğu, ailelerin çocuğunun normal okulda normal öğrencilerle beraber olduğunu gördüğü zaman çok mutlu olduğu, çocukları için daha çok fedekarlık yaptıkları gözükmektedir. Olumsuz yönleri ise öğretime dayalı program uygulandığı ve sınıva dayalı bir okul süreçleri yaşandığı için bu öğrencilerle yeterince ilgilenilmemektedir. Buda kaynaştırmayı olumsuz yönde etkilemektedir.

Kaynaştırma Eğitimi ve Önemi Nedir?

Kaynaştırma eğitimi, bireyselleştirilmiş eğitim programlarıyla engelli ve normal çocukların eğitsel ve sosyal yönden bütünleşmelerini sağlama işlemidir.

Kaynaştırma Eğitiminin Yararları Engelli Çocuğa Yararı;

-Bireyselleştirilmiş eğitim programları aracılığı ile kapasite ve öğrenme hızına uygun eğitim alırlar.

-Özelliklerine uygun eğitsel, sosyal ve fiziksel ortamlar düzenlendiği için uyum, başarı ve kendilerine güven kazanmaları kolaylaşır.

-Destek eğitimi sayesinde zayıf yönlerini kısa sürede yeterli hale getirebilirler.

-Kendine güven, takdir edilme, cesaret, sorumluluk, bir işe yarama duygusu gibi sosyal değerler dizgesi gelişir. Sosyal bütünleşmeleri kolaylaşır.

-Kaynaştırma ortamlarında olumsuzdan çok, olumlu davranış gösterme frekansları artar.

-Model olma ve özdeşim kurmaları kolaylaşır.

-İletişim, işbirliği, kabullenme, ortak yaşam becerileri edinirler.

-Algı sistemi ve öğrenme özelliklerine uygun yöntem teknik araç ve gereçlerin kullanılması sayesinde öğrenmeleri pekişir.

-Eğitim proğramlarına ek olarak aile eğitimi, sosyal, kültürel, serbest zaman etkinlikleri sayesinde bütünsel gelişimleri kolaylaşır.

Normal Çocuklar İçin Yararları;

-Engelli insanlara karşı şartsız kabul, hoşgörü, yardımlaşma, ortak yaşam, demokratik ve ahlaki anlayışları gelişir.

-Bireysel farklılıkları doğal karşılar ve saygı gösterirler.

-Kendi yetersizliklerini görme, bunları kabul etme ve giderme davranışları gelişir.

-Saldırganlık, kıskançlık, kendine güvensizlik vb. davranışlarında azalma görülür.

33

-Liderlik, model olma ve sorumluluk duygusu gelişir.

Ailelere Yararları;

-Çocukların ilgi, ihtiyaç ve yetenekleri konusunda daha sağlıklı bilgi edinirler.

-Çocuk üzerindeki beklentileri, çocukların kapasitesiyle bağdaşım göstermeye başlar.

-Çocuktaki gelişmelere bağlı olarak kaygı ve güvensizlik duygusu umuda dönüşür.

-Çocuğun eğitim, bakım davranış düzenleme vb. konularda bilgilenirler.

-Okula bakış açısı değişir ve işbirliği gelişir.

-Aile içi çatışmalar azalır, aile sağlığı ve iş verimliliği artar.

Öğretmenlere Yararı;

-Şartsız kabul , hoşgörü , sabır, bireysel özelliklere saygı davranışı gelişir.

-Bireyselleştirilmiş eğitim programları hazırlama ve işe vuruşlaştırmada daha başarılı olurlar.

-Eğitimde ekonomiklik sağlanır.

-Disiplinle ilgili değerlendirme ölçütü gelişir.

İl Genel Meclisimizin bilgilerine arz ederiz.

EĞİTİM KÜLTÜR VE SOSYAL HİZMETLER KOMİSYONU

Komisyon Bşk Komisyon Bşk. V. Üye

Yurdanur ÖZZEHİNLİ Celalettin AKSAN Alaaddin COŞKUN

Üye Üye Hacı BOLAT Dilaver YILDIRIM

34 - RAPOR-

(Gençlik ve Spor Komisyonu )

İL GENEL MECLİS BAŞKANLIĞINA / ÇORUM

İl Genel Meclisi Başkanlığınca 05/06/2015 tarihinde Gençlik ve Spor Komisyonu’na havale edilen, Çorum ilimizde Ata sporumuz güreş hangi düzeydedir? Şampiyon güreşçiler yetişiyor mu? Güreş kulüpleri var mı? Güreş eğitim merkezleri ne durumda, kapasitesi ne?

Kaç öğrenci var? Başarıları ne düzeyde? Konu ile ilgili yazılı önergenin incelenmek ve değerlendirilmek üzere Gençlik ve Spor Komisyonuna havalesi Başkan tarafından oya sunularak oy birliği ile kabul edildi.

Komisyonumuzca yapılan çalışmalarda elde edilen bilgilere göre; 1-Ata sporumuz güreş Çorum ilimizde hangi düzeydedir? Çorum ilimizde Güreş sporu en popüler spor branşlarından olup, minikler, yıldızlar, gençler, ümitler olmak üzere her kategoride Türk güreşine katkı sağlamaktadır.

2-Şampiyon güreşçiler yetişiyor mu? Çorum ilimizde şampiyon güreşçilerin isimleri ekte çıkartılmıştır.

3-Güreş kulüpleri var mı? İlimizde birçok güreş kulübü olmasına rağmen aktif olarak çalışan kulüplerimiz; Gençlik Spor Kulübü, Çorum Belediye Spor Kulübü, Buhara Gençlik Spor Kulübü, Halk Eğitim Merkezi Spor Kulübü, Sungurlu Tevfik Odabaşı Spor Kulübü, Sungurlu Belediye Spor Kulübü, Alaca Halk Eğitim Merkezi Spor Kulübü, Kargı Halk Eğitim Merkezi Spor Kulübü, Osmancık Belediye Spor Kulübü, Oğuzlar Belediye Spor Kulübü.

NOT: Çorum Belediye Spor Kulübü haricinde ki tüm kulüplerimiz alt yapıya yönelik faaliyet göstermektedirler.

4-Güreş Eğitim Merkezi ne durumda? Güreş Eğitim Merkezimiz alt yapıya yönelik olarak çalışmalarını sürdürmektedir. Kapasitesi 30 kişidir, şu anda 26 yatılı 9 gündüzlü öğrencimiz eğitim görmektedir.

5-Başarı ne düzeydedir? Güreş Eğitim Merkezimiz bugüne kadar katıldığı her yaş kategorisinde gerek ulusal gerekse uluslararası şampiyonlarda birçok kazanmıştır. Güreş Eğitim Merkezimizde başarılı olan sporcuların dereceleri ekte çıkartılmıştır.

2002 yılında 13 güreşçimiz, 2003 yılında 17, 2004 yılında 12, 2005 yılında 14, 2006 yılında 16, 2007 yılında 15, 2008 yılında 14, 2009 yılında 7, 2010 yılında 11, 2011 yılında 22, 2012 yılında 9, 2013 yılında 18, 2014 yılında 13 güreşcimiz Türkiye ve Uluslararası

35 -RAPOR- (Turizm Komisyonu )

İL GENEL MECLİS BAŞKANLIĞINA / ÇORUM

İl Genel Meclisi Başkanlığınca 03/06/2015 tarihinde Turizm Komisyonu’na havale edilen, külltür turizmine ilişkin bu anlaşma ve protokoller çerçevesinde, Çorum yurt dışında temsil edilip, tanıtılmakta mıdır? Bu anlaşma ve protokoller çerçevesinde Çorum’a her sene hangi ülkelerden, kaç turist veya uzman gelmektedir? Hangi alanlarda Çorum’a katkı sağlamaktadır? Bu değişim programlarına katılım şartları nelerdir?

Yine okullarda uygulanan değişim programlarıyla; hangi ülkelerden her sene kaç öğrenci Çorum’a gelmektedir? Bu program kapsamında Yabancı devletlere Çorum’dan kaç öğrenci gitmektedir? Hangi okullar bu programa katkı sağlamaktadır? Bu programa katılım şartları nelerdir? Bu programlar çerçevesinde Çorum’a gelen turistlerin Çorum’a tekrar gelmelerini sağlamak amacıyla, Çorum’un tanıtımı ve tarihi yerlerin gezilmesi sağlanmakta mıdır? Kültürel değişim programının istenilen amaca ulaşılması ve programdaki eksikliklerin tespiti bakımından; turistlerden gezi hakkındaki görüşleri sorulup, gezi bildirim istenmekte midir? Bu konular ile ilgili Turizm Komisyonu üyelerin katılımı ile toplandı.

DEĞİŞİM PROGRAMLARI VE ULUSLAR ARASI ÖĞRENCİ İŞLERİ

Benzer Belgeler