• Sonuç bulunamadı

Telafi programı

MADDE 61- (1) Ortaöğretim kurumlarında;

“a) (RG-01/09/2018-30522) Öğretim programlarında kabul edilen değiĢiklikler ile ders yılı içinde öğretmensizlik, doğal afet,salgın hastalık, olağanüstü hâl ve benzeri sebeplerle bir ya da iki dönem puanı oluĢmayan dersler için,ders yılının ikinci döneminden, yeni öğretim yılının baĢlamasına kadar olan sürede,”

b) Öğrencinin iki dönem puanı alabilecek durumda olmasına rağmen öğretmenin raporlu veya izinli olması, göreve geç baĢlaması, dönem bitmeden ayrılması gibi nedenlerle yapılamayan dersler için ders saatleri dıĢında,

c) Alan/dal değiĢtirmek isteyen mesleki ve teknik ortaöğretim kurumları öğrencileriyle diğer ortaöğretim kurumlarından mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarına geçiĢ yapmak isteyen öğrencilere yaz tatilinde,

ç) (DeğiĢik:RG-28/10/2016-29871) 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununun 35 inci maddesinin birinci fıkrası kapsamında meslek lisesi mezunu olmak isteyen ortaöğretim kurumu mezunlarıyla ortaokul veya imam-hatip ortaokulunu bitiren kalfa ve ustalara, millî eğitim müdürlüklerince belirlenen takvime göre,

d) ĠĢletmelerde mesleki eğitim gören mesleki ve teknik ortaöğretim kurumları öğrencilerinden, iĢletme Ģartlarının yetersiz olması nedeniyle programlarda öngörülen bazı uygulamaların yapılamaması durumunda eksik konuların telafisi için okulda veya baĢka bir iĢletmede,

telafi programı uygulanır.

(2) Telafi programları, yapılamayan ders saatleri toplamı kadar yapılabileceği gibi yoğunlaĢtırılarak da yapılabilir. Ancak yoğunlaĢtırılmıĢ telafi programlarının süresi toplam ders saati sayısının üçte ikisinden az olamaz.

(3) (DeğiĢik:RG-26/3/2017-30019) Birinci fıkranın (ç) bendi ile dokuzuncu fıkrada sayılanlar için yoğunlaĢtırılmıĢ telafi programı uygulanmaz.

(4) Telafi programında görev alacak öğretmenler, okul müdürünün teklifi doğrultusunda millî eğitim müdürlüklerince görevlendirilir. Gerektiğinde diğer ortaöğretim kurumlarından da öğretmen görevlendirilebilir.

(5) Telafi programında iĢlenecek konular, okul müdürüyle programı uygulayacak öğretmen veya öğretmenlerce belirlenir. Ancak programda öngörülen konuların tamamlatılması esastır. Dersin haftalık ders saati sayısı dikkate alınarak öğrencilere yeterli sayıda yazılı ve performans çalıĢması puanı verilir. Dönem ve yılsonu puanı, bu puanlara göre belirlenir. Birinci fıkranın (b) bendi kapsamında açılan telafi programında puanla değerlendirme yapılmaz

(6) Kontenjan bulunması durumunda, mesleki ve teknik ortaöğretim programlarından mezun olup farklı bir meslek alanından/dalından mezun olmak isteyenler de bu maddenin birinci fıkrasının (ç) bendi kapsamında telafi eğitimine alınabilir.

(7) (Mülga:RG-13/9/2014-29118)

(8) Telafi programının uygulanmasına yönelik iĢ ve iĢlemler, programın açılacağı okul müdürlüğüyle bağlı bulunduğu millî eğitim müdürlüğü iĢbirliğinde yürütülür.

(9) (Ek:RG-26/3/2017-30019) Açık öğretim yoluyla eğitimi yapılamayan alan/dallarda mesleki ve teknik ortaöğretim programlarını tamamlayamadan okuldan ayrılanlar ile yurt dıĢında öğrenim görenlerin denklik iĢlemleri sonucunda tespit edilen eksik alan/dal derslerini tamamlamalarına imkân sağlamak üzere tamamlayıcı eğitim programı düzenlenebilir.

Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarında telafi programına iliĢkin diğer hususlar

MADDE 62- (1) (DeğiĢik:RG-26/3/2017-30019) Telafi eğitimi ve tamamlayıcı eğitim

Sayfa 35 / 109 programı açılacak alanlar ile uygulamanın yapılacağı okullar ve kontenjanları millî eğitim müdürlüklerince belirlenir.

(2) (DeğiĢik:RG-13/9/2014-29118) Telafi eğitimi programı, ilgili alana/dala ait çerçeve öğretim programları ve haftalık ders çizelgelerindeki alan ve dal derslerinden oluĢur. Öğretim programlarının uygulama planları, millî eğitim müdürlüklerince hazırlanacak telafi eğitimi çalıĢma takvimine göre ilgili alan öğretmenlerince yapılır. (Ek cümle:RG-26/3/2017-30019) Tamamlayıcı eğitime iliĢkin uygulama planları ise ilgili alan/dal çerçeve öğretim programları esas alınarak ilgili okul/kurum müdürlüğünce yapılır.

(3) (DeğiĢik:RG-26/3/2017-30019) Telafi eğitimi ve tamamlayıcı eğitimde öğrenciler, iĢletmelerde mesleki eğitime gönderilebilir. Bunların sigorta primleri, 3308 sayılı Kanunun 25 inci maddesine göre Bakanlıkça ödenir.

(4) Kalfa ve ustaların muaf tutulacakları alan/dal dersleri, çerçeve öğretim programı dikkate alınarak il millî eğitim müdürlüğünce belirlenir. Bu belirlemede denklik ilkesi esas alınır.

Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarında yoğunlaĢtırılmıĢ eğitim

MADDE 63- (1) Her sınıfa ait teorik ve uygulamalı derslerin eğitimi, yoğunlaĢtırılarak da yapılabilir. YoğunlaĢtırılmıĢ eğitime ait çalıĢma takvimi, bir dersin eğitim süresi bir ders yılına ait toplam ders saati sayısından az olmayacak Ģekilde düzenlenir. Kurum ve kuruluĢlarla iĢbirliğinde yürütülen yoğunlaĢtırılmıĢ eğitime ait usul ve esaslar, kurum müdürlüğüyle iĢletme yetkilileri arasında yapılacak protokolle belirlenir.

(2) (DeğiĢik:RG-16/9/2017-30182) Sektörün özelliği, çalıĢma ve kapasite durumu ile okul ve iklim Ģartları da dikkate alınarak yılın belli zamanlarında faal olan yiyecek içecek hizmetleri, konaklama ve seyahat hizmetleri ve eğlence hizmetleri, denizcilik, hayvan yetiĢtiriciliği ve sağlığı, tarım alanları ile Bakanlıkça uygun bulunan diğer alan/dallarda 10 uncu sınıfta alan ortak derslerinin eğitimini tamamlayan öğrenciler, 11 ve 12 nci sınıfın dal derslerinin eğitimini iĢletmelerde yoğunlaĢtırılmıĢ olarak görebilirler. Bu alan/dallarda yıl boyunca faaliyet gösteren yeterli sayıda iĢ yeri bulunan yerleĢim birimlerindeki okullarda, öğrencilerin bir kısmı iĢletme kapasiteleri de dikkate alınarak yoğunlaĢtırılmıĢ eğitim yapılmadan iĢletmelerde mesleki eğitim uygulamasına devam ettirilebilir.

(3) (DeğiĢik:RG-13/9/2014-29118) Öğrencilerin okulda veya iĢyerinde görecekleri eğitimin tarihleri belirlenirken, her iki birimdeki eğitime ortalama altıĢar aylık zaman ayrılır.

Bu süre, ihtiyaç duyulması hâlinde valilikçe değiĢtirilebilir. Ancak, genel olarak öğrencilerin bir öğretim yılında kesintisiz olarak ekim ayının ilk haftası ile nisan ayının ikinci haftası arasındaki dönemde okulda; dinlenme izinleri dıĢındaki diğer zaman diliminde iĢletmelerde mesleki eğitim görmeleri esastır.

(4) 10 uncu ve 11 inci sınıflarda derslerin kesildiği tarihle beceri sınavı sonrasında öğrencilere ikiĢer haftalık dinlenme izni verilir.

(5) (DeğiĢik:RG-16/9/2017-30182) Bu kapsamda bulunan okulların 9 ve 10 uncu sınıfları diğer ortaöğretim kurumlarıyla birlikte, 11 ve 12 nci sınıf öğrencileri ise yılsonu beceri sınavının bitimini izleyen iki hafta sonra eğitime baĢlar.

(6) (Ek:RG-26/3/2017-30019) Mesleki eğitim merkezi öğrencilerinin okulda almaları gereken dersler, iĢletmelerle yapılacak iĢbirliği çerçevesinde birinci fıkra kapsamında yoğunlaĢtırılarak okutulabilir.

Önceki öğrenmelerin tanınması ve denklik MADDE 63/A – (Ek:RG-26/3/2017-30019)

(1) Bireyin örgün, yaygın ve/veya serbest öğrenmeler yoluyla edindiği bilgi, beceri ve yetkinliklerin kalfalık ve ustalık eğitiminde denkliği yapılır, belgeye dayalı olmayan önceki öğrenmelerin tanınması bu amaçla geliĢtirilen standartlarda ölçme ve değerlendirme yapılarak belgelendirilir.

(2) Önceki öğrenmenin tanınması ile ilgili belgelendirme, 3308 sayılı Kanun kapsamındaki alan/dallarda yapılır. Bu kapsamda yapılan denklik sonucunda kalfalık ve

Sayfa 36 / 109 ustalık sınavına girmeye hak kazananların sınavları; ders yılı sonunda yapılan beceri sınavları ile ikinci dönemin ilk haftasında yapılan sorumluluk sınavları döneminde yapılır.

(3) Önceki öğrenmelerin tanınması hizmetleri il millî eğitim müdürlüklerince belirlenecek eğitim kurumları tarafından yürütülür, bu faaliyetlerin izleme ve değerlendirilmesi millî eğitim müdürlüğünce yapılır.

(4) Önceki öğrenmelerin tanınması süreci sonunda baĢarılı olan adaya, 3308 sayılı Kanun kapsamında, seviyesine uygun belge verilir.

(5) Önceki öğrenmelerin tanınmasında öncelikli olarak yayımlanmıĢ ulusal meslek standartları ve ulusal yeterlilikler referans alınır.

(6) Önceki öğrenmelerin tanınmasına yönelik denklik ve sınav komisyonlarının kuruluĢu ile değerlendirme kriterleri ve benzeri iĢ ve iĢlemlere iliĢkin usul ve esaslar Bakanlıkça belirlenir.

Mesleki ve teknik kurslar

MADDE 63/B – (Ek:RG-26/3/2017-30019)

(1) Mesleki ve teknik eğitim okul ve kurumları bünyesinde 3308 sayılı Kanunun 37 nci, 38 inci ve 39 uncu maddeleri kapsamında meslek kursları, geliĢtirme ve uyum kursları ile özel eğitim kursları açılabilir.

(2) Kursların açılması ve iĢleyiĢi ile ilgili hususlar 21/5/2010 tarihli ve 27587 sayılı Resmî Gazete‟de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Yaygın Eğitim Kurumları Yönetmeliği hükümlerine göre yürütülür.

BEġĠNCĠ BÖLÜM Okul Birincilerinin Tespiti

Okul birincilerinin tespiti

MADDE 64- “(1) (RG-01/09/2018-30522) Ders kesiminde, dört yıllık eğitim ve öğretim yılına ait mezuniyet puanı en yüksek olan öğrenci öğretmenler kurulunca okul birincisi olarak tespit edilir. Ancak bütün derslerden baĢarılı olmasına rağmen stajını tamamlamayanlar, mezun olduğu ders yılının tamamını bulunduğu okulda okumayan öğrenciler okul birincisi olamaz.”

(2) Mezuniyet puanlarının eĢit olması hâlinde son sınıf yılsonu baĢarı puanı yüksek olan öğrenci okul birincisi seçilir.

(3) EĢitlik bozulmadığı takdirde, bir alt sınıftan baĢlanarak geriye doğru eĢitlik bozuluncaya kadar öğrencilerin yılsonu baĢarı puanları incelenerek okul birincisi tespit edilir.

(4) Bu Ģekilde de eĢitlik bozulmuyorsa son ders yılından baĢlanarak derslerin yılsonu puanlarına esas olan dönem puanlarının aritmetik ortalamasının ağırlıklı ortalaması alınır.

(5) Bu değerlendirme sonunda da eĢitliğin bozulmaması hâlinde ilgili öğrenci ve velilerin de katılımıyla öğretmenler kurulunda kura çekilerek okul birincisi tespit edilir.

(6) (DeğiĢik:RG-16/9/2017-30182) Güzel sanatlar liselerinde; görsel sanatlar ile müzik, Türk halk müziği, Türk sanat müziği alanlarında, çok programlı Anadolu liselerinde; Anadolu lisesi, Anadolu imam-hatip lisesi ile Anadolu meslek ve Anadolu teknik programları için ayrı ayrı okul birincisi tespit edilir.

“(7) (RG-01/09/2018-30522) Mesleki ve teknik Anadolu liseleri ile mesleki ve teknik eğitim merkezlerinde; Anadolu meslek ve Anadolu teknik programları ile bünyesinde farklı programlar uygulayan Anadolu imam hatip liselerinde her program için ayrı ayrı okul birincisi tespit edilir.”

“(8) (RG-01/09/2018-30522) Okul birincileri, okul müdürlüğünce ders yılının bitimini

Sayfa 37 / 109 izleyen beĢ iĢ günü içerisinde e-Okul sistemine iĢlenir.”

Mezuniyet puanı

MADDE 65- (1) Mezuniyet puanı; dokuz, on, on bir ve on ikinci sınıfların yılsonu baĢarı puanlarının aritmetik ortalamasıdır. Mezuniyet puanı hesaplanırken bölme iĢlemi, virgülden sonra iki basamak yürütülür.

(2) (Ek:RG-26/3/2017-30019) Mesleki eğitim merkezi öğrencilerinden ustalık belgesi almaya hak kazananların ustalık baĢarı puanı, tüm sınıfların yılsonu baĢarı puanlarının aritmetik ortalamasıdır. Bunlardan mesleki ve teknik ortaöğretim diploması almaya hak kazananların mezuniyet puanı;

a) Daha önce bir ortaöğretim programı diplomasına sahip olanlar için mezuniyet puanı, b) Yeni diploma almaya hak kazananlar için ortaöğretim diploması almaya esas derslerin yılsonu baĢarı puanlarının aritmetik ortalaması,

ile ustalık baĢarı puanı toplamının aritmetik ortalaması alınarak belirlenir.

YurtdıĢından gelenlerin mezuniyet puanı

MADDE 66- (1) Öğrenimlerinin bir kısmını yurtdıĢında yaparak yurda dönen