• Sonuç bulunamadı

Ön-arka ve yan göğüs grafileri genellikle nor mald ir. Eğer orta-ağır derecede mitral yetersiz liği varsa so l at riyum ve so l ventrikülde geniş leme ile birlikte pulmo ner venöz konjesyo n görülebilir. Akut korda tendinea kopmasında ise sol atriyum ve ventrikülde geniş leme olmadan pulmoner öde m ortaya çıkar5 5 , 9 0. İskelet ano maliler i var sa rut in gö ğüs grafiler inde görülür3 , 7 6 , 8 2.

Hastaların çoğunda EKG bulgular ı nor maldir. MVP ile birlikte ST-T değişik likler i, ilet im bozukluklar ı ve aritmiler bildirilmişt ir. En sık görüle n EKG anomalisi inferiyor derivasyo nlarda (II,III,AVF) ST depresyo nu ve T dalga inversiyo nudur. Ayn ı bulgular anterolat eral der ivasyo nlarda da görülebilir. Çocuk ve erişkinlerde daha az sıklıkta görülen EKG ano malileri arasında belirgin U dalgalar ı, sivri T dalgalar ı, QTc’de uzama sayılabilir8 1 , 9 1 - 9 3. Bhutto ve arkadaşlar ı8 1 MVP’li hastalar ile normal kiş iler in E KG’lerini

karşılaşt ırmışlar ve sağ dal iletim gecikmesi ve QTc uzunluğu açısından ik i grup arasında fark o lmad ığını bild irmişlerdir. Bu nedenle MVP ile ilişkili olduğu bildirilen bu EKG değiş ikliklerinin nedeni, bunların genel popülasyo nda s ık görülmesi o labilir.

Uzun bir süredir MVP tanısında ekokardiyografi (EKO) önemli bir ro l oynamaktadır. Önceleri M-mod EKO kullanılmış6 5 , 9 4, fakat kalbin üç bo yut lu yapısı tam o larak görüntülenemed iği için yanlış pozit if ve negat if so nuçlar elde ed ilmişt ir. İki bo yut lu EKO’nun kullan ıma girmesiyle mitral kapak hareket leri daha iyi görüntülenmeye başla nmış ve MVP tanısı için daha uygun bir teknik o lduğu kabul edilmişt ir5 5 , 5 8 , 9 5.

Wart ve arkadaşları5 8 normal çocuklarda mitral kapağın sisto lde mitra l anülüsün süperiyoruna doğru hareket inin apikal dört boşluk kesit inde sık görüldüğünü saptamış lar; EKO’da MVP tanısı koyarken mitra l kapağın sisto lde süperiyor hareket inin birden fazla ekokardiyografik kesitte bulunmasının, parasterna l uzu n eksen kesit inde pro lapsus görülmesinin veya hangi kesitte olursa olsun posteriyo r yaprakç ıkta süperiyor hareket gözlenmesinin anlamlı kabul edilmesi gerekt iğini ve apikal dört boşluk kesit inde mitral anter iyor yaprak ç ığın mitral anülüs düz lemi üzer ine do ğru süper iyor har eket inin normalin bir var yant ı o lduğunu bildirmiş lerdir.

İki bo yut lu renkli Doppler ekokardiyografi MVP tanısında en yararlı non-invazif yöntemdir. M-mod EKO’da bir veya iki mitral yaprakçığın en az 2 mm posteriyor hareket i ve ya 3 mm’den fazla tüm sisto lü kaplayan posteriyor hamak laşması MVP olarak tanımlanır. İki bo yut lu E KO’da MVP bir veya ik i mitral yaprakç ığın parasternal uzun eksen kesitinde sisto lde mitral anülüs düzleminin üzerine, so l at riyu ma do ğru yer değişt irmesidir5 8 , 9 6 , 9 7. Mitral yaprakçık larda pro lapsus yalnızca apikal dört boşluk kesit inde gözleniyorsa MVP t anısı şüphelidir. Yaprakçık kalınlığının 5 mm’den fazla o lması, Doppler EKO’da geç sisto lde yüksek hızlı türbülan akım şeklinde mitral yet ersiz liği saptanması MVP tanısını güçlendirir9 8. Parasternal uzun ekse n kesit inde anteriyor mitral yaprakçığın mediyali ve posteriyor yaprakçık görüntülenir. Eğer posteriyor yaprakçığın lateralinde pro lapsus varsa en iyi apikal dört boşluk kesit inde görüntülenir. MVP’li hastalarda EKO’da mitra l kapakta yap ısa l değiş iklik ler (özellikle yaprakç ıklar da kalınlaşma ve mikso matöz değişiklikler), kapak yetersizliğ i, kapak yüze y alan ında art ış,

anüler dilatasyo n ve korda tendinealarda uza ma görülebilir. E KO’da MVP bulgular ı o lup da kalınlaşmış yaprakçığı veya belirgin mitral yet ersizliğ i olma yan hastalarda oskültasyo n bulgusu var lığı MVP t anısını destek ler3.

Sağın Saylam ve arkadaşları9 9 1996 yılında MVP’leri iki bo yut lu ekokardiyografide morfo lo jik özellik ler ine göre s ınıflandırmak amac ıyla yaşları 9 ay-19 yaş o lan 50’si kız, 30’u erkek 80 hastanın klinik ve ekokardiyografik bulgularını değerlendirmiş ler, parasternal uzun eksen kesit inde sisto lde mitral yaprak ç ıklar ın görünümüne göre MVP’ler i düzle şme, ya ylanma, kubbeleşme o larak üç ana gruba ayırmış lardır. Buna göre en sık olarak düzleşme t ipinde (%35) MVP görülmü ş, semptomlar a düzleşme tipindeki MVP’lerde daha sık rast lanmış, hastalarda en sık pansisto lik nit elikte üfürüm duyu lmuş, pansisto lik üfürüm en sık o larak kubbeleşme tipinde saptanmış, morfo lo jik gruplar arasında E KG’de ST-T değiş iklik ler i ve arit mi sıklığı açısından fark bulunamamış, M-mode ekokardiyografide so l atriya l dilatasyo n ve so l ventrikü l diyastol sonu çapında art ma en sık ya ylanma t ipinde, eşlik eden mitral yeter sizliği ise en sık o larak kubbeleşme tipindeki MVP’lerde görülmüştür9 9.

Fizik muayene MVP tanısında güvenilir bir yö ntemdir, çü nkü ekokardiyografik o larak yaprakç ıklarda hamak laşma hastalık o lmak sızın da görülebilir. T ipik oskült asyo n bulgular ı olan, fo nokardiyografi ile doğrulanmış ancak E KO kanıt ı o lmayan hastalara da rast lanabilmektedir. Bu çelişkinin aç ıkla ması EKO’nun rut in olarak yat arak ya da so l lateral pozisyo nda yap ılması olabilir; bu pozisyonda ventriküler vo lüm en fazlad ır, hâlbuki MVP’nin oskült as yo n bulgular ı en iyi ayakta, yani ventrikül vo lümü düşükken saptanır. Dikkat li bir postüral oskültasyo n yapılan ve bulgu saptanmayan hastalarda se mptom o lsun ya da olmasın EKO ile MVP saptama olasılığı düşüktür. MVP tanısı iki bo yutlu renkli Doppler EKO ve postüral oskültasyonda bulgu varsa güvenilirdir. EKO ile doğrulanmamış oskültasyo n bulgusunun sübjekt if yorumuna ya da klinik bulgular o lmaksızın no n-spesifik EKO bulgular ına dayanarak konan tanılar MVP insidansında abartıya nede n olur3 , 5 5 , 7 6 , 8 2 , 9 8.

İki bo yut lu renkli Doppler EKO teknik lerindeki ilerle meler sayesinde, eşlik eden başka bir kardiyo vasküler hastalık yo ksa MVP’li hastalara anjiyografi yap ılması art ık gerekli değildir5 5.

Çarpınt ı, presenkop, senkop, ventriküler arit mi ve ya EKG’de QTc uzaması olan hastalara 24 saat lik Ho lter monitorizasyo n uygulanmalıdır. 24 saat lik Ho lter monitorizasyo n ciddi ar it miler in saptanmas ında rut in EKG’de n daha duyarlıdır.

Mitral valv prolapsuslu hastalarda preeksit asyo n, supraventr iküler taşikardi, sempto mat ik ko mp leks ventriküler ektopi, tekrar layan ve neden i açıklanamayan senkop var lığı elektrofizyo lo jik çalışma yap ılmas ın ı gerekt irir5 5. Baş dönmesi, senkop ve otono mik d isfo nksiyon ile ilişk ili diğer semptomlar ı o lan hastalar ın değer lendirilmesinde t ilt testi de kullanılabilir5 5.

KOMPLİKASYONLAR ve DOĞAL SEY İR

Pek çok çalışmada MVP sendromunun iyi prognozlu o lduğu gösterilmişt ir. MVP’li hastalarda sağkalım sağlık lı kiş ilerdekine benzer bulunmuştur9 8. Ağır mitral yetersiz liği, birlikte so l at riyu m ve so l ventrikül dilat asyo nu, erkek cinsiyet ve 50 ya ş üzer inde o lunması ko mplikasyo n r iskin i arttırır1 0 0.

Nishimura ve arkadaşlarının1 0 0 çalış masında semptomat ik veya asempto mat ik MVP hastalar ının 6,2 yıllık izleminde kontrol grubuna göre sağkalım açısından fark bulunamamışt ır. Ani ö lüm görülen hastalar ın hepsinde de bo l ("redundant") yaprakçıkların o lduğu görülmüş ve bu bulgu istat ist iksel olarak anlamlı bulunmuştur. Yaşamı tehdit eden arit miler ve ani ölüm MVP’de seyrek o lup genelde kardiyo megali, atriya l fibrilasyon veya EKG’de repo larizasyo n değ işiklikleri olan hastalarda görülür1 0 1. Bütün komplikasyo nlar göz önüne alındığında (ani ö lüm, infekt if endokardit veya serebra l embo li) yaprakçıklarda ka lınlaşma ve bo lluk bu lunması hastalar ı yüksek r isk grubuna sokar1 0 0 , 1 0 2. Bo lluk ("redundancy") boşluk çapına göre kapak çevresinin uygunsuz olarak art ması ve bu yüzden de kapak aç ılış ı sıras ında dalgalanma görüntüsü alınmasıdır1 0 2. Ciddi mitral yet ersiz lik nedeniyle kalp yetersizliğ i ve ileri derecede sol ventrikül dilatasyo nu olan hastalar ın alınmadığı gruplarda infekt if endokardit ve serebral iskemi insidansı düşüktür1 0 0. Bu t ip semptomat ik hastalar ın iç ine alındığ ı grup larda ise ciddi ko mplikasyo nlara hastalar ın 1/3’ünde rast lanmaktad ır1 0 3.

Fizik muayenede geç sisto lik üfürüm bulunması, izo le midsisto lik kliğe göre komplikasyo n o luşumunda daha önemli r isk faktörüdür1 0 1. Klinik o larak

oskültasyo n bulgusu saptanmayan hastalarda ko mplikasyo nlara daha az rast lanır1 0 0. Komplikasyo nlar erkeklerde ve yaşlılarda daha sıkt ır1 0 1.

İnfektif Endokardit: MVP’li hastalarda infekt if endokardit riskinin

arttığ ı rapor ed ilmişt ir. Clemens ve arkadaş lar ının1 0 4 çalış masında MVP infekt if endokardit li hastalar ın %25’inde, kontrol grubundaki hastalar ın ise %7’sinde görülmüştür. Erişkin çağdaki MVP’li hastalarda infekt if endokardit insidansı %3,5-8’dir9 , 1 0 1 -1 0 3. 45 yaşın üzerindeki erkek hastalarda ve mitra l yetersiz liğin bu lunması durumunda risk artar. Üfürümü o lan MVP’li hastalarda endokardit r isk i daha yüksekt ir1 0 1. İnfekt if endokardit riski kapak kalınlaşması ve bo lluğu o lan hastalarda olma yanlara göre daha yüksekt ir1 0 2. Çocuklarda MVP’ye bağ lı endokardit sıklığı tam o larak bilinme mek le birlikte erişkinlerden daha düşük o lduğu tahmin edilmektedir5 5. EKO’da bo l kapağın vejet asyo nu tak lit et tiği de bildirilmişt ir. Endokardit nedeni ile yanlış MVP tanısı ancak korda kopması nedeni ile konabilir1 0 5. Endokardit sonucu hasara uğrayan kapakların 1/3’ü operasyo n gerektirmektedir1 0 3.

İlerleyici Mitral Yetersizliği: İlerleyic i mitral yetersiz liği MVP’li

hastalar ın az bir kısmında o luşur. Mitral kapak anülüsünün geniş lemesi mitra l yetersizliğinde art ışa yo l açar. Bu da so l atriyum ve sol ventrikülde dilatasyo na neden o larak ventriküler aritmiler, so l ventrikül dis fo nksiyo nu ve konjest if ka lp yetersizliğine neden o lur5 5. Oskültasyon bulgusu olarak geç sisto lik üfürümün pansisto lik üfürüme dönüşmesi mitral yetersiz liğinin ilerlediğini gösterir1 0 1.

Ağır mitral yet ersizliğ inde mitral kapağın cerrahi o larak değişt irilmesi gerek ir5 8. Başlangıç so l ventrikül diyasto lik çapı, progresif mitral yetersiz liği sonucu o perasyo n iht iyac ını bağıms ız o larak belirle yen tek EKO bulgusudur. Ayrıca t elekardiyografide kardiyo megali o lmas ı gelecekte mitr al kapak cerrahisi gereksiniminin önemli bir prediktörüdür1 0 0.

Aritmi: Çocuk ve erişkin MVP’li hastalarda arit miler hem egzers iz he m

de dinlenme sırasında s ık görülür. MVP’li hastalarda kaydedilen başlıca arit miler atriyal ve ventriküler erken atımlar, supraventriküler taşikardi (SVT), atriyal flatter, atriyal fibr ilasyo n, ventriküler t a şikardi ve ventriküler fibrilasyo ndur 5 5 , 1 0 6.

Mitral valv prolapsusu o lan erişkin hastalarda ventr iküler arit miler ço cuklardan daha sık görülür. Erişkinler de ventriküler ar it mi s ıklığı %40-75

arasında d eğişmekted ir1 0 6 , 1 0 7. MVP’li hastalarda %18 oranında ventriküler taşikardiye rast lanmış olup c iddi ko mplikasyo nlar aras ında ilk sırayı alır. Ventriküler fibrilasyo n ise %1’den daha az sıklıkta olup mortalitesi yüksektir.

Mitral valv prolapsusunda arit mile rin birçok faktöre bağlı olabileceği öne sürülmüştür. Korda tendinea ve so l ventrikül myokardı arasındaki sürtünmenin ventriküler ar it miler in gelişmesinde ro l o ynad ığı düşünülmüştür. Sol atriyum ve posteriyor mitral yaprakç ık arasındaki fibrin depo lanmalardan kopan mikroembo lilerin koroner do laşıma girerek myokard iskemisi ve ventriküler arit miye yo l açabileceği belirtilmişt ir. MVP’li hastalarda aksesuar atriyo ventriküler yo llar genel popülasyo na göre daha sık olup supraventriküler taşikardiye neden o lur. MVP’li hastalarda otonomik fo nksiyo n bozukluklar ı arit miyi başlatabilir ya da arttırabilir5 5.

Ani ölüm: MVP’nin en az görülen komplikasyo nudur. Arit milerin veya

akut korda kopmalarının ani ö lüme neden o lduğu düşünülmektedir. Çarpınt ı, presenkop, senkop, ailede ani ö lüm ö yküsü, mitral kapak bo llu ğu veya kalınlaşması, mitral yetersizlik, uzun QT, kompleks ventriküler arit miler, repo lar izasyo n bozukluklar ı ve uzayan SVT’ler ani ölüm aç ısından başlıca risk faktörler idir1 0 8. Ani ölüm gene llikle kardiyo meg alisi, at riyal fibr ilasyo nu olan ağır o lgularda veya sağlıklı görünen fakat EKG’sinde repo larizasyo n bozuklukları bulunan hastalarda görülür1 0 1.

Serebrovasküler Olay: MVP’li erişkin hastalarda serebral embo li

sıklığı %1-3,5 arasında değiş mekted ir1 0 0 , 1 0 3. İler i yaş en önemli risk faktörü olmasına rağmen MVP’si olan genç hastalarda da yüksek oranda görülür. Serebrovasküler olay nedeniyle ölen hastalar ın otopsilerinde mitral kapak üzerinde trombuslara rast lanmışt ır7 5. Serebrovasküler o lay sıklığ ı açısından kapak kalınlaşması o lan ve olmayan grup lar arasında anla mlı fark bulunmamışt ır1 0 2.

TEDAVİ

Mitral valv pro lapsusu o lan hastalar ın tedav i ve iz lemi hastaya göre değişir. EKO’da kap ak larda bo llaşma ve kalınlaşma bulunma ya n asempto mat ik veya sadece pan ik ataklardan şikâyetçi hastalara hastalığın iyi prognozu hakkında bilgi verilip, hasta 2-4 yıl aralarla izle me alınmalıd ır. Düşük risk grubundaki bu hastalar normal hayat lar ına ve düzenli egzersizlerine devam et meleri ko nusunda cesaret lendirilmelidir5 5 , 9 8.

Mitral kapakta kalınlaşma, bo lluk ve yetersizlik bulunan hastalar cidd i komplikasyo nlar iç in yüksek risk taşır. Bu hasta grubunda semptomlar, telekardiyogram, EKO ve 24 saat lik Ho lter mo nitorizasyo n bulgular ı düzenli olarak izlenmelidir5 5.

Kalp kapak hastalıklarının izlem ve tedavisine ilişkin Amer ica n Co llege of Cardio log y/American Heart Associat io n 2006 kılavuzunda, MY’si olma yan ase mptomat ik MVP’li hastalar ın 3-5 yılda bir değer lendirilmesi; yen i kardiyo vasküler sempto mları gelişen veya fizik muayene bulgularında MY gelişt iğini düşündüren değiş iklik ler ve EKO’da MY saptanan MVP’li hastaların yılda bir izlenmesi, orta derecede MY o lan hastalara yılda bir kez EKO yapılması, semptomu veya sol ventrikül sisto lik fonksiyo n bozuklu ğu olan ciddi MY’li hastaların kardiyak kateterizasyo n yapılarak kapak cerrahis i için değerlendirilmesi, kapaklarda kalınlaşma ve/veya bo lluk buluna n hastalara kapak replasmanı yer ine kapak onarımı yapılması öner ilmektedir1 0 9. Bu kılavuzda özellikle MY’si o lan veya MY o lmasa bile kapakçıklarda kalınlaşma, korda tendinealarda uzama, sol atriyum ve ya ventrikü l dilat asyo nu o lan MVP’li hastalar a infektif endokardit pro filak sisi verilmesi önerilmişt ir1 0 9. Ancak American Co llege of Cardio logy/American Heart Associat io n’ın 2007 infekt if endokard it profilaksisi kılavuzunda MVP’de infekt if endokardit insidansının o ldukça düşük o lması ve ciddi sonuçlar doğurmaması nedeniyle bu hastalara infektif endokardit profilaksisi verilmesi öner ilmemişt ir. Ant ibiyot ik profilak sisi ver ilmesinin MVP’li hastalarda infekt if endokardit riskini azalt madığı, gereksiz ant ibiyot ik uygula masının özellikle son iki dekadda endokardite neden o lan o lası mikroorganizma larda direnç gelişimine neden olduğu, kullanılabilecek ant ibiyot ik çeşidi ve et kinliğini azaltt ığı belirt ilmişt ir1 1 0. Yine de özellik le MY’si o lan MVP’li hastalarda sözko nusu k ılavuzun bu önerisi halen tart ışılmaktadır.

Çocuklukta ventriküler erken at ım saptanan hastalar erişkin yaşlarda ciddi ventriküler ar it miler için daha büyük risk t aşırlar, bu nedenle yakın izlemleri gereklidir. Çocukluk döneminde sempto mlar ile ilişkili ventr iküler ektopi ve ventriküler taşikardi saptanırsa tedavi başlanabilir8 0. Cidd i ventriküler ar it misi olan MVP’li hastalarda ilk seçilecek ilaç β-bloker lerdir. β- bloker ler kat eko laminlerin arit mo jenik etkilerini engeller, QT aralığın ı

kısalt ırlar9 2. Bu ilaçlar et kiler ini kardiyak irritabilit eyi azalt ıp, kalp hız ını yavaşlatarak ve so l ventr ikül diyastol sonu hacmini azaltarak gösterirler5 5. β-blokerler göğüs ağrısı o lan hastaların %25-50’sinde düze lme sağlar. Arit miyle ilişkili olsun ya da o lmasın çar pınt ı yakınmas ı olan MVP’li hastalar genellikle β-blokerlere iyi cevap verirler. Vazovagal senkopta da bu ajanlar ın kullanılması yarar sağ lar3 7. Pek çok hastada alko l, kafein ve sigara g ibi uyar ıcı maddeler in kesilmesi ile bile semptomlar ko ntrol ed ilebilmekted ir9 8. Mitral valv prolapsusunda serebrovasküler o lay riskinin düşük o lmas ı nedeniyle pro filakt ik ant iagregan veya antikoagülan tedavi önerilmez. Geç ici iskemik ataktan şüpheleniliyorsa düşük dozda ant iagregan verilmelidir5 5. Tromboembo lik o lay geçiren hastalarda ant ikoagülan ve ant iagreganlar birlikte kullanılma lıdır7 5.

SKOLYOZ ve MİTRAL VALV PROLAPSUSU

İskelet defor miteleri ile MVP arasındaki ilişki iyi bilinmektedir1 3 -1 9 , 2 0 - 2 3 , 1 1 1 , 1 1 2. Öncek i çalışma lar MVP ile torasik iskelet ano maliler i aras ında %28- 67 arasında değişen oranlarda birliktelik o ldu ğunu göster mişt ir1 3 -1 5 , 7 4.

1975 yılında Bon Tempo ve arkadaş ları1 3 klik/üfürüm sendro munu n değerlendir ildiği 64 hastada en az bir torasik iskelet ano malisinin var olduğunu göstermiş ler, Salo mon ve arkadaşları1 4 MVP tanısı o lmış 24 hastada iskelet ano maliler inin prevalans ını %75, sko lyo z s ık lığını da %8 o larak bildirmiş lerdir.

1983 yılında Chan ve arkadaşları2 1 mitral valv pro lapsusunda iskelet ano malilerinin sıklığ ını belirlemek amacıyla yapt ıkları çalış mada MVP’li hastalarda sko lyo z sıklığını %20,9 bulmuşlar; bulgularını daha önce Bo n Tempo ve arkadaşlar ı 1 3 ve Sa lo mo n1 4 ve arkadaşlarının yapmış olduğu ik i çalışma yla karşılaşt ırmış ve MVP’li hastalarda iskelet ano maliler i insidans ın ın %60-70 olduğunu bildirmiş lerdir.

Kumar ve arkadaşları1 8 tarafından 1991 yılında yapılan bir başka çalışmada ise EKO ile MVP tanısı almış 60 hastada sko lyoz, düz sırt, pektus ekskavat us gibi torasik iskelet ano malileri insidans ının yüksek o lduğu bulunmuş ve sko lyoz prevalans ı %55 olarak bildirilmişt ir. Bu çalış mad a MVP’li hastalarda ligamantöz laksit e, düztabanlık, po lidakt ili gibi diğer iskelet ano maliler i de gösterilmişt ir.

Dhufer ve arkadaşlar ının1 9 1997 yılında ciddi idio pat ik sko lyozu o la n ado lesan popülasyo nda MVP ile ilg ili risk faktörler ini ve insidans ı saptamak için idiopat ik sko lyozlu 139 ado lesan hasta üzerinde yapt ıkları prospektif çalışmada E KO ile MVP, idiopat ik sko lyozlu hastalar ın %13,6’sında saptanmasına karşılık aynı yaş ve ağırlıktaki 154 hastalık kontrol grubunu n %3,2’sinde saptanmış; MVP saptanan 19 hastanın EKO’ları sko lyoz cerra hi olarak düzelt ildikten sonraki 2-4 yıl içinde tekrarlanmış ve 10 hastada MVP’nin devam ett iği görülmüş, bunun anor mal torasik eğriliğin kalpte nede n olduğu geo metrik değiş iklikten kaynaklanabileceği ileri sürülmüştür.

Colo mina ve arkadaşlar ı2 0 asemptomat ik kalp kapak ano maliler inin prevalansını idiopatik sko lyo z tanısı alan ve cerrahi düze lt me p lanlanan 82 hastada %24,4 bulmuş, en sık o larak MVP’ye rast lamış lardır (%20,4).

Yapılan çalış ma lar MVP’si o lan hastalarda skolyoz ve diğer iskelet deformit elerine yatkınlık o lduğunu, skolyo zu o lan hastalarda ise MVP başta olmak üzere diğer kalp kapak hastalık larına normal populasyo na göre daha sık rast landığını göster mekted ir.

İskelet deformiteler i ile kardiyak ano maliler aras ındaki ilişki hâlâ kesin değildir. MVP ve sko lyoz ilişkisi üzer ine çeşit li görüşler öne sürülmüştür. Görüşlerden biri, vertebra deformitesi nedeniyle kalp üzerinde o luşan basıncın korda tendinealarda gevşemeye yo l açarak MVP geliş imine neden o lduğudur k i bu progresif müsküler distro fili MVP’li hastalarda göster ilmişt ir1 1 3. Preoperat if o larak MVP saptanan hastalarda sko lyozun cerrahi o larak düzelt ilmesinden sonra MVP’nin devam etmesi et iyo lo jide kalbin geo met rik değişik likler inin yanı sıra başka faktörler in de ro l o ynadığın ı düşündürmüştür1 9.

Mitral valv prolapsusunun etiyo lo jisi ile ilg ili ö ne sürülen diğer bir görüş de MVP’nin bağ dokusu hastalıklarının bir ortaya çık ış şekli o lduğu

Benzer Belgeler