• Sonuç bulunamadı

Analizi yapılacak olan “Bu Tarz Benim” yarışması için program sunucusu Öykü Serter’in yarışmacılara “Bugün nereye gidiyorsun?” sorusuna karşılık aldığı cevaplar ve programın formatı doğrultusunda 13 kategori belirlenmiştir.

3.3.1. Kullanılan Kıyafetler

Program moda, dolayısıyla da tüketim programı olduğu için format gereği kıyafetlerin fiyatları verilerek programı izleyenler hangi kıyafeti ne kadar alabileceği konusunda bilgilendirilmiştir. İzlenilen 27 program boyunca bir tüketim nesnesinin bir çok farklı fiyatı verilmiştir. Bu manada programda ne tür bir tüketimin empoze edildiğinin anlaşılması açısından bu kategori belirlenmiş ve ayakkabı, çanta, elbise, pantolon, ceket, mont, gömlek, büstiyer, etek, bot, çizme, şort, tayt, bluz, yelek, tulum, trençkot, kazak, kürk, hırka, jean, tshirt, kimono, aksesuar olmak üzere 24 ayrı birim oluşturularak ayrı ayrı sayılmıştır.

3.3.2. Aktivitenin Kimin İle Yapıldığı

Tüketimin bireysel ya da kolektif olarak yapılması tüketimin boyutunu değiştirebileceği için bu kategori “aktivitenin kimin ile yapıldığı” olarak belirlenmiştir. bu kategorinin oluşturulmasının ikinci sebebi ise yarışma sunucusunun bu soruyu yarışmacılara “kimin ile gidiyorsun” şeklinde sormuş olmasıdır. Bu bağlamda arkadaş ile, aile ile, erkek arkadaş ile, kız arkadaş ile eş ile ve yalnız olarak 6 ayrı birim oluşturularak ayrı ayrı sayılmıştır.

3.3.3. Yapılan Aktivite

Bu kategori, yarışma sunucusunun yarışmacılara: “Nereye gidiyorsun?” sorusuna karşılık, yarışmacıların “Şuraya, şunun için gidiyorum.” şeklindeki verdikleri cevaplar doğrultusunda oluşturulmuştur. Yarışmacıların gittikleri mekânlarda yaptıkları aktiviteler değişiklik göstermektedir. Örneğin kimi yarışmacılar alışveriş merkezine alışveriş yapmak için giderken, kimi yarışmacılar ise aynı yere yemek yemek için gitmektedirler. Ancak hepsinin ortak noktası, dernek ziyareti dışında, tüketime dair aktiviteler olmasıdır. Bu bağlamda belirlenen kategori altında eğlence, yeme-içme, çalışma/iş görüşmesi, özel aktivite, alışveriş, sosyalleşme, evde yapılan aktivite, çalışma, dernek ziyareti olmak üzere toplamda 9 birim oluşturulmuş ve ayrı ayrı sayılmıştır.

3.3.4. Gidilen Mekânlar

Bu kategori, yarışma sunucusunun “Bugün nereye gidiyorsun?” sorusuna karşılık yarışmacıların belirttikleri mekânlar doğrultusunda oluşturulmuştur. Bu bağlamda belirlenen kategori altında tamamına yakını tüketim odaklı olan gece kulübü/düğün salonu, restoran/ cafe, AVM, Stüdyo, ev, sokak, sinema, eğitim merkezi, ofis, sergi/seminer/kongre, dernek, tiyatro ve diğer gibi toplamda birim oluşturulmuş ve ayrı ayrı sayılmıştır.

3.3.5. Bulunulan Ülke/Şehir/Semt

Bu kategori yarışma sunucusunun mekân olarak “Bugün nereye gidiyorsun?” sorusuna karşılık yarışmacıların gidecekleri mekân ile birlikte belirttikleri lüks ülke, şehir ve semt isimleri doğrultusunda oluşturulmuştur. Kent yaşamı tüketim tarzları üzerinde etkili olduğu gibi, bahsi geçen semtler de bireylerin varlığını tüketerek kanıtlayabilecekleri lüks yerleşim yerleridir. Bu bağlamda belirlenen kategori altında İstanbul ve İzmir’in tüketimin yoğun olarak yaşandığı semtleri, Avrupa şehirleri ve tatil için gidilen ülkeler birimleri oluşturmaktadır.

3.3.6. Alışveriş ve Tüketim Alanları

Bu kategori yarışmacıların alışverişlerini yaptıkları yerler ile jürilerin yarışmacıları

3.3.7. Hakaret ve Eleştiri İfadeleri

Bu kategori tarz, şık, farklı vb. olmak için gerekli çabayı harcamayan en önemlisi de modaya uymayıp tüketimde bulunmayan yarışmacıların hem birbirlerine yönelttikleri hakaret ve eleştirileri hem de jüri üyelerinin hakaret ve eleştirileri doğrultusunda oluşturulmuştur. Bu bağlamda çiğ, berbat, rezil, senden beklemezdim gibi toplamda 47 birim oluşturulmuş ve ayrı ayrı sayılmıştır.

3.3.8. Bedene İlişkin Söylemler

Programda fit bir vücuda sahip olmaya, çekiciliğe, seksiliğe arzu edilir olmaya değer atfedilmiş, yarışmacılar için her zaman için olumlu eleştiriler arasında kullanılmıştır. Söylemlerden bu “değer”lere ulaşabilmenin tek yolunun tüketmek olduğu anlaşılması üzerine yönlendirmeleri doğrultusunda nereden alışveriş yapabileceklerine dair verdikleri tüyolara ilişkin mekân ve alanlar doğrultusunda oluşturulmuştur. Bu bağlamda belirlenen kategori altında alışveriş merkezi, internet, magazin programı, mağaza, butik, dergi olmak üzere 6 birim oluşturulmuş ve ayrı ayrı sayılmıştır.

belirlenen kategori altında dekolte, basen, ten, seksi, lolita ve vamp gibi 6 birim oluşturulmuş ve ayrı ayrı sayılmıştır.

3.3.9. Kullanılan Yabancı Kelimeler

Bu kategori, moda ve modaya ilişkin çeşitli söylemlerin insanlarda uyandırdığı merak unsuruyla onları tüketime yöneltebilme etkisi doğrultusunda oluşturulmuştur. Bu maskülen, proporsiyon, feminen, vintage, retro, gusto gibi 6 birim oluşturulmuş ve ayrı ayrı sayılmıştır.

3.3.10. Giyimi Tanımlayan İfadeler

Bu kategoride ismi geçen terim ve ifadelerin bireylerin psikolojik güdülerine göndermede bulunması ve doğrudan tüketim ile ilgili ifadeler olması nedeniyle bu kategori oluşturulmuştur. Bu bağlamda tarz/stil/imaj, kombin, moda/trend, farklı, iddialı, klasik, yaşına göre, vücuduna göre, genç, eski, yaşlı olmak üzere 11 birim oluşturulmuş ve ayrı ayrı sayılmıştır.

3.3.11. Tüketim Unsurları

Bu kategori yarışmacıların kişisel bakım için en sık uğradıklarını belirttikleri yerler ile tüketime aracılık eden nesneler doğrultusunda oluşturulmuştur. Bu bağlamda kuaför, terzi, cep telefonu ve kredi kartı gibi 4 alt birim oluşturulmuştur.

3.3.12. Ötekileştirilen Kişilikler

Programda gençliğe değer atfedilmiş ve modayı takip etmeyen, gerekli tüketimi yapmayan yarışmacılar demode, alaturka olarak nitelendirilen kişilikler ile özdeşleştirilmiş ve yaşlı görünmekle suçlanmışlardır. Programın verdiği mesaja göre bu durumu bertaraf etmenin tek yolu modayı takip ederek her zaman tüketimde bulunmaktır. Bu bağlamda oluşturulan kategori altında 19 birim oluşturulmuş ve ayrı ayrı sayılmıştır.

3.3.13. Diğer Kelimeler

Satın almak, marka, ucuz ve pahalı gibi kelimeler doğrudan tüketim ile ilişkili oldukları için bu kategori altında toplanmış ve ayrı ayrı sayılmıştır.