• Sonuç bulunamadı

BÖLÜM III YÖNTEM

3.8. Araştırmada Kullanılan İstatistiki Teknikler

3.8.2. Nitel İstatistiki Teknikler

3.8.2.3. Olması gereken puanlandırma

- Bir sorunun cevap ve cevap aşamalarında olması gereken akp’ler için bir (1) puanı kullanılır.

- Olması gereken akp; bölümün yapısına uygun, soru ile tanımlanan kavram, sembol ve şekillere karşılık gelir veya bir kavramın tanımında bulunması gereken kelime veya kelimelere karşılık gelmektedir. Formülde ise bir formülün tanımlayıcı sembollerine karşılık gelmektedir. Tanımın/kavramın adı veya bir formüldeki

sembollerin tanımladığı sembol/kavram puanlandırılmaz. Örneğin; F = ma ’da “F” puanlandırılmaz. Fakat PV = nRT’deki tüm semboller puanlandırılır, çünkü bu eşitliğin iki tarafı birlikte ideal gaz yasasını tanımlamaktadır.

- Her sorunun cevabına bir (1) puanı verilir.

- Cevap olarak birden fazla istenen varsa (veya cevap şıklardan oluşuyorsa), istenilen her cevaba bir (1) puanı verilir ve bu “Cb” puanıdır. Bir sorudaki Cb puanları toplanarak alınması gereken “CB” puanı bulunur.

- Her sorunun en az bir bölümü olmalı.

- Her bölüme bir (1) puanı verilir ve bu “BS” puanıdır. Bir sorudaki BS puanları toplanarak alınması gereken “AGSS” puanı bulunur.

- Bir sorunun bölümleri; a) verilenler ve istenilenler b) şekil, grafik ve resim (örneğin fizik için serbest cisim diyagramı) c) tanım d) formül e) işlem v.b. şekilde, çalışılan disiplin veya konuya uygun, öğrenen bireyin soruların çözümünde kullanması gereken aşamalarından oluşur. Bölümler belirlenirken aynı zamanda öğrenen bireyin, araştırma konusundaki durumunu açık bir şekilde ortaya koyabilecek şekilde oluşturulmalı ve bölümler bir birini desteklemelidir.

- Soruların, bölüm sayısı ve türünün eşit olma zorunluluğu yoktur.

- Bölümde birden fazla, tanım (tanım, bilimsel bir bilgi olabildiği gibi cevaba götürecek bilimsel bir bilgi oluşturmayan dataları da kapsayacak geniş bir anlamda düşünülebilir) veya formül kullanılması gerekiyorsa, bu tanım veya formüller bölümün aşamalarını oluşturur.

- Her bölümün en az bir aşaması olmalı.

- Sonuca götüren iki farklı seçeneğin olması durumunda, alınması gereken puan hesaplaması için görüşmeyi cevaplayanın bilmesi gereken veya görüşmeyi cevaplayanın kullandığı tanım veya formül, aşama olarak seçilir. Bir fizik sorusu, hem kinetik enerjideki değişim hem de potansiyel enerjideki değişim formülleri ile çözülebildiği durumlarda yapılacak seçime örnek olarak verilebilir.Bu aşama seçiminin, görüşme verileri incelenerek yapılması, görüşmenin öğrenen birey merkezli olmasına katkı sağlayabilir.

- Her aşamaya bir (1) puanı verilir ve bu “AS” puanıdır. Bir bölümdeki AS puanları toplanarak alınması gereken “AAGS” puanı bulunur. AAGS puanının üst sınırı yoktur fakat, cevaba gidişi sağlayacak minimum seviyede olması gerekir.

- Aşama, anlamlı en küçük parçaya (akp) ayrılır. - Her aşamanın en az bir (1) akp’si olması gerekir.

- Akp, harf veya kelimenin çokluğuna bağlı değildir.

- Akp cevaba götüren maksimum harf-kelime öbeği veya formül içindeki sembol olabildiği gibi resim ve grafiklerde, konu için anlam ifade eden bir bölgede olabilir. - Tanımda, sorunun çözümüne anlamlı katkısı olmayan, bir kelime ile ifade edilebilecek kelimeler topluluğu bir akp’yi oluşturur.

- Formülde sorunun çözümüne anlamlı katkısı olmayan, bir sembolü ifade eden tüm semboller bir (1) akp’yi oluşturur (örneğin; Bir soruda kütle ve ivme verilmiş, kuvvetin değerinin bulunması istenildiğinde 𝐹 = 𝑚𝑣

𝑡 yazmanın çözümünde anlamlı katkısı yoktur. Çünkü hızın, bilinip bilinmemesinin sorunun çözümüne katkısı yoktur. v ve t’ler birlikte bir akp’yi oluşturur o da a’dır. v ve t’ler ayrı ayrı puanlandırılmaz. Buradaki 𝑎 =𝑣

𝑡 eşitliği, bu sorunun kurallarının bilinip bilinmediğiyle ilgili, soruyu destekleyici, farklı bir araştırma konusu olabilir).

- Bir aşamada, diğer akp’lere göre değeri önemsenmeyecek veya çıkarıldığında aşamanın anlam bütünlüğünü bozmayacak aşamalar puanlandırılmaz.

- Aşamanın anlamına katkısı olmayan akp tekrarları puanlandırılmaz.

- Her akp’ye bir (1) puanı verilir ve bu “GP” puanıdır. Bir bölümdeki GP puanları toplanarak alınması gereken “BGS” puanı bulunur. BGS puanının üst sınırı yoktur fakat cevaba gidişi sağlayacak minimum seviyede olması gerekir.

- Akp, aşama, bölüm ve sonuç için yapılacak puanlandırmada “önemliliği” ön plana çıkararak keyfi değerler verilmesi durumunda, görüşmeci için yapılan İS, APS, ANS, NAPS, SS, İSS, APSS, ANSS, NAPSS, ASSS ve ASS hesaplamalarının değeri, bir (1) puanı verildiğinde elde edilen değerler gibi -1 ≤ Puan ≤ 1 aralığında olacaktır. Bu tür puanlandırma, kavramların kişilere göre değerini yansıtmasına rağmen, öğrenen bireyin biyolojik yapısı için bir kavramın daha az yada çok önemli oluşunu sağlamaz veya biyolojik yapının, önem verilen kavramlara öncelik tanımasını sağlamaz. Ayrıca puanlandırma farklılığı veya akp’nin önem farklılıklarının öğrenme (öğrenen bireyin kendisinin vereceği önem farklılığı, öğrenme için farklılık oluşturur) ve öğrenme hızına etkisi olamaz.

- 1, 0, -1 puanlarının haricinde puanlandırma yapma, konbinasyon hesaplarının, öğrenen birey için anlamını yitirmesine neden olur. Örneğin; 2 puanının bulunduğu bir kombinasyonda, bu puanı 1 - 1 diye iki puanla temsil etmek, değer verilen kavramın yapısını bozduğu gibi öğrenen birey için önemini de yitirmesine neden olur. Çünkü kombinasyon hesaplamaları, tek kavrama ait olan bu puanları birbirinden ayırır ve farklı

kombinasyonlar oluşturur. Bu elde edilecek bulguları anlamsızlaştırır. Kombinasyonlarda 1, enformasyonun varlığını ve yerini gösterirken 0 yokluğunu gösterir. Bu durumda 2 puanı neyi temsil edecektir?

- Negatif bir (-1) puanının kullanılması, öğrenme için 2n olasılığını 3n olasılığına çevirmez. Negatiflik, bireyin bilgi kümesine iz düşüremediği anlamındadır. Bilgi kümesine iz düşürememek veya olması gerekenden farklı iz düşürmenin değeri aynıdır (0). Fakat öğrenen bireyin iz düşürememe veya yanlış iz düşürmeleri, doğru iz düşürmeye çevirmenin, yöntem ve süreçleri farklılaşır.

- Bu istatistik yöntemde, -1’de 0 ile temsil edilecektir. Yanlış (-1) ile yokluğun (0) ayrımı APS, ANS, NAPS ve SS hesaplamaları ile yapılacaktır.

Benzer Belgeler