• Sonuç bulunamadı

0 5 10 15 20 25 30 35 40 45 Yatak Odaları Her Yer Oturm a Odası Koridor / Hol Salon Depo / Mutfak Cevapsız Yapılmıy or Şekil A. 37

Yi ne ağırlı klı ol arak yat ak odal arı nda bul un makl a beraber, bir öğrenci ni n dedi ği gi bi “pri ze yakı n her yer” üt ü yap mak i çi n yet erli sayıl makt adır. Di kiş di kme eyl e mi nde ol duğu gi bi t anı mlı bir me kanı ol ma ması bu eyle mi n uygun ol an ya da ol mayan her t ürl ü mekanda yapıl masını zorunl u dur uma getirme kt edir.

37- EVİ Nİ ZDE TE Mİ ZLİ K MALZE MELERİ, ÜTÜ VE ÜTÜ MAS ASI,

ELEKTRİ KLİ SÜPÜRGE Gİ Bİ GEREÇLER NEREDE

DEP OLANI YOR?

Yat ak odası, banyo …………... … % 33 Kori dor, depo, kiler, dol ap …... % 25 Yat ak odası, mutfak ……….. % 19 Her yer ……… % 9 Cevapsı z ……….. % 5 Bal kon ………. % 9

0 5 10 15 20 25 30 35

Yatak Od., Banyo Koridor, Depo Yatak Od., Mutfak Her Yer

Cevapsız Balkon

Şekil A. 38

Bu ti p eşyal arı depol a manı n belirli bir yeri ol mayan ve bir pl anl a ma eksi kli ği ol arak t üm evl erde sor un çı karan bir zor unl ul uk ol duğu ne kadar çok çeşitli ve il gi nç me kanl arda depol andı ğı ndan da gör ül ebili yor.

38- EVİ Nİ ZDE Bİ LGİ SAYAR VAR MI ?

Bil gisayar var ………... …… % 59 Bil gisayar yok ………. ………. % 41 “NEREDE DURUYOR?”

Bil gisayar çocuk odası nda dur uyor ….. % 85 Bil gisayar sal onda dur uyor ……... ……. % 5 Bil gisayar çalış ma odasında dur uyor … % 5 Bi l gi sayar ebeveyn odasında dur uyor … % 5

0 10 20 30 40 50 60 70 80 90 Çocuk Odası Salon Çalışma Odası Ebeveyn Odası Şekil A. 39

Bi l gi sayarı n çoğunl ukl a ebeveynl er den çok çocukl arı n kull anı mı nda ol duğu, bul unduğu mekanl a da vur gul anmakt adır.

39- ANNENİ Z EVDE YAZI, HESAP BÜRO İ Şİ VS. EYLE MLER YAPI YORS A NEREDE YAPI YOR?

Cevapsı z ………... …….. …... % 51 Sal onda ……….. . …….. …….. % 24 Yap mı yor ………. ……….. % 9 Ot ur ma odası nda …………... ……. …... % 5 Çalış ma odası nda ………... ……... % 4 Mut fakt a ……….. …….. % 3 Yat ak odası nda ………... …... % 3 Çocuk odası nda ………... ….. % 1

0 10 20 30 40 50 60 Cevapsız Salon Yapm ıy or Oturma Od. Çalışma Od. Mutfak Yatak Od. Çocuk Od. Şekil A. 40

Sor unun cevapl anma ma oranı nı n %51 ol ması il gi çeki ci dir. Bu cevapl anma ma or anı en yüksek sor ul ardan biri dir. Büyük ol asılı kla cevap veril me mesi nin nedeni annel eri n bu ti p eyl e mler yap mı yor ol uşudur. Böyle düşünül düğünde %60 oranı ndaki annel er evde yazı, okuma vs. eyl e mleri yap mı yorl ar sonucu çı kmakt adır. Yapan annel er de ayrı bir mekana sahi p değil dirler ya da böyl e bir i hti yaç duy mama kt adırlar ve yaygı n ol arak salonu, daha ayrı ntılı belirtilecek ol ursa “sal ondaki ye mek masası nı ”, terci h et mekt edirler.

Bu varsayı mı n hari ci nde annel eri n ne ti p eyl e mleri nerel erde yaptı ğı nı n çocukl arı tarafı ndan bili nmi yor ol uşu da et ken ol arak düşünül ebilir.

40- BABANI Z EVDE YAZI, HES AP BÜRO İ Şİ VS. EYLE MLER YAPI YORS A NEREDE YAPI YOR?

Cevapsı z ………... …….. …... % 30 Sal onda ……….. % 25 Ot ur ma odası nda ………. ….. % 16 Çalış ma odası nda ……….. ………….. % 7 Yap mı yor ……… % 7 Yat ak odası nda ………. ….. % 6 Her yerde ……….... % 6 Çocuk odası nda ………. …. % 3

0 5 10 15 20 25 30 Cevapsız Salon Oturma Od. Çalışma Od. Yapm ıy or Yatak Od. Her yer Çocuk Od. Şekil A. 41

Sor unun cevapl anma ma oranı nı babal ar i çi n de % 30’ dur. Yi ne cevap veril me me nedeni ni babal arı n da bu ti p eyl e mleri yap mı yor ol uşu kabul edilirse, bu ti p eyl e mleri yap mayan babal arı n oranı % 37’ dir. Yaygı n ol arak sal on ve ot urma odası kull anıl makt adır. Bu i ki mekandan sal onda ye mek masası kull anıl makt adır, di ğeri nde i se eyl e mi n nasıl gerçekl eştiril di ği, masa kull anılı p kull anıl madı ğı açı k değil dir. İl gi çeki ci nokta masada ot urarak çalışma ol anağı ol up ol madı ğı belirsi z ve büyük ol asılı kl a da bu ol anağı n bul un madı ğı me kanl arı n t opl a mı %28’ dir ( %16 oranı nda ot ur ma odası, % 6 oranı nda yat ak odası ve % 6 oranı nda heryerde).

Bu mekan kull anı m t erci hl eri i ki sonuca i şaret et mekt edir: Biri ncisi bu ti p i şl eri n yapıl ması çok seyrek gerekli ol makt a ve bu nedenle bu eyl e m i çi n özel bir me kan ya da donatı ya i hti yaç duyul ma makt adır. İ ki ncisi ise gerekli ol duğunda bil e bu i şl er çok za man al an ya da ci ddi yetle konsantre ol un ması gereken i şl er ol madı ğı ndan za man za man masa kullanmaya bil e gerek duyul ma makt adır.

Bu sonuçl arı n Tür ki ye’de ort a sı nıf ailel erde ebeveynl eri n i ş dı şı nda çeşitli sosyal görevl er al madı ğı, masa başı nda çalış mayı gerektirecek hobil er il e il gilen medi ği, me kt up, kart, daveti ye yaz mak vb. gi bi sosyal haberl eş me ve il etişi m yolları nı sı k kull anmadı ğı, işi il e il gili konul arı eve t aşı madı ğı sapt a mal arı na veri ol uşt ur duğu söyl enebilir.

41- Sİ Z EVDE YAZI, HES AP BÜRO İŞİ VS. EYLE MLER

Benzer Belgeler