• Sonuç bulunamadı

OLAĞAN VE OLAĞANÜSTÜ GENEL KURUL Madde 11

11.1. Ortaklar Genel Kurulu Olağan ve/veya Olağanüstü olarak toplanır. Olağan Genel Kurul, her hesap döneminin bitiminden itibaren üç (3) ay içinde ve yılda en az bir defa toplanır. Bu toplantılarda TTK.’nun 409. maddesinde kayıtlı hususlar tartışılır ve ilgili kararlar alınır.

Olağanüstü Genel Kurul, şirket işlerinin gerektirdiği zaman ve suretlerde ve TTK. hükümlerine göre toplanır.

Yönetim Kurulu, Genel Kurulların kanuni esas ve usullerine uygun olarak toplanmasını temin etmekle sorumludur.

A.ORTAKLAR GENEL KURULU

OLAĞAN VE OLAĞANÜSTÜ GENEL KURUL Madde 11

11.1. Ortaklar Genel Kurulu Olağan ve/veya Olağanüstü olarak toplanır. Olağan Genel Kurul, her hesap döneminin bitiminden itibaren üç (3) ay içinde ve yılda en az bir defa toplanır. Bu toplantılarda TTK.’nun 409. maddesinde kayıtlı hususlar tartışılır ve ilgili kararlar alınır. Olağanüstü Genel Kurul, şirket işlerinin gerektirdiği zaman ve suretlerde ve TTK. hükümlerine göre toplanır. Yönetim Kurulu, Genel Kurulların kanuni esas ve usullerine uygun olarak toplanmasını temin etmekle sorumludur.

Şirketin genel kurul toplantılarına katılma hakkı bulunanhak sahipleri bu toplantılara, Türk Ticaret Kanununun 1527 nci maddesi uyarınca elektronik ortamda da katılabilir. Şirket, Anonim Şirketlerde Elektronik Ortamda Yapılacak Genel Kurullara İlişkin Yönetmelik hükümleri uyarınca hak sahiplerinin genel kurul toplantılarına elektronik ortamda katılmalarına, görüş açıklamalarına, öneride bulunmalarına ve oy kullanmalarına imkân tanıyacak elektronik genel kurul sistemini kurabileceği gibi bu amaç için oluşturulmuş sistemlerden de hizmet satın alabilir. Yapılacak tüm genel kurul toplantılarında esas sözleşmenin bu hükmü uyarınca, kurulmuş olan sistem üzerinden hak sahiplerinin ve temsilcilerinin, anılan Yönetmelik hükümlerinde belirtilen haklarını kullanabilmesi sağlanır.

Sermaye ve Ortaklık Yapısı

Adı Soyadı/Ticaret Unvanı Pay Tutarları (TL) Pay Oranları (%)

National Commercial Bank 1,742,676,447 67.03

Gözde Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı A.Ş. 274,838,187 10.57

Diğer 582,485,366 22.40

Toplam 2,600,000,000 100.00

The National Commercial Bank, ödenmiş sermayedeki %67.03’lük payı ile Türkiye Finans Katılım Bankası’nın yönetimini elinde bulunduran hâkim ortağıdır.

Pay Senetlerine İlişkin Bilgiler

Banka’nın sermaye payları, her biri 1.00-TL (Bir Türk Lirası) nominal değerde pay senetleri ile temsil edilir.

Bütün pay senetleri nakit karşılığı ve nama yazılı olarak ihraç edilir. Banka paylarında her hangi bir pay sahibine ve pay sahibi gruplarına imtiyaz tanınmamış olup Banka paylarında herhangi bir imtiyaz yoktur.

Payların oy hakkı

Pay sahipleri, Banka Genel Kurulunda, sahip oldukları her 1.00-TL.’lık (Bir Türk Lirası) pay için bir oy kullanabilirler. Pay sahipleri, oylarını bizzat veya vekâlet ile kullanabilirler. Oylamalar, el kaldırmak veya ayağa kalkmak ya da ayrı ayrı kabul veya ret denilmek suretiyle yapılabileceği gibi Genel Kurul günü toplantı salonuna giriş esnasında her bir pay sahibinin adına tanımlanacak elektronik cihazlar veya toplantı salonunda kullanılan oyları saymaya imkân tanıyan başkaca araçlar aracılığı ile de yapılabilir. Ancak Genel Kurul’da temsil edilen payların yirmide biri gizli oylama talep ettiği takdirde gizli oya başvurulur.

Saudi National Bank (SNB) hakkında

The Saudi National Bank, Suudi Arabistan’ın en büyük finansal kuruluşudur.

SNB, Arap finans dünyasının en büyük bankalarından biri olup, ödenmiş sermayesi 44.8 milyar SAR’dır. (12 milyar ABD doları). 2021 yılsonu itibarıyla toplam aktif büyüklüğü, 914 milyar SAR (244 milyar ABD doları) iken, aynı dönemde net kârı ise 12.7 milyar SAR (3.4 milyar ABD doları) olarak gerçekleşmiştir. Özkaynakları 162.8 milyar SAR (43.4 milyar ABD doları) seviyesine yükselirken, özkaynak kârlılığı %11.6 olmuştur.

SNB, 2008 yılında ilk uluslararası satın almasını gerçekleştirerek Türkiye’nin önde gelen katılım bankalarından olan Türkiye Finans’ın hâkim ortağı olmuştur. SNB, Türkiye Finans’ın %67.03 hissesine sahiptir.

Yönetim Kurulu Başkanı’nın Mesajı

Değerli Paydaşlarımız,

Yeni umut ve beklentilerle adım attığımız 2022 yılının ilk çeyreğinde, dünyada ortaya çıkan yeni sosyo-politik gelişmeler küresel ekonomiyi büyük oranda etkiledi. Bu süreçte Türkiye’nin üretim ve ihracat eksenli büyüme stratejisi sayesinde küresel dalgalanmalardan sınırlı olarak etkilendiğini gördük.

Bu ekonomik iklimde Türkiye Finans olarak biz, katılım bankacılığının insan odaklı bakış açısını; üretim ve ticarete verdiğimiz desteği arttırarak işimize yansıtmayı sürdürdük. Yenilikçi bakış açımızla dijitalleşmenin sunduğu imkânları en doğru biçimde kullanarak, sektörümüze yeni ürünler kazandırmaya, müşteri ihtiyaçlarını doğru tespit edip farklı finansman modellerini geliştirmeye ve toplumumuzun her kesimini kucaklamaya devam ettik.

Katılım finans sisteminden güç alan bankamız, mükemmel müşteri deneyimine odaklanmayı, Türkiye için değer üretmeyi, hem iş dünyasının hem de toplumumuzun farklı kesimlerini desteklemeyi sürdürecektir.

Bankamızın emin adımlarla sürdürdüğü yolculuğunda yanımızda olan ve ilk çeyrekte elde ettiğimiz başarıda rol üstlenen başta çalışma arkadaşlarımız olmak üzere tüm paydaşlarımıza katkıları için teşekkür ediyorum.

Saygılarımla,

Wael Abdulaziz RAIES Yönetim Kurulu Başkanı

Genel Müdür’ün Mesajı Değerli Paydaşlarımız,

Geçen yılsonunda ülkemizin farklı sektörlerinde başlayan hareketlilik yılın ilk çeyreğinde hız kazanarak başta bankacılık ve finans sektörü olmak üzere tüm kurumlara yeni bir yol haritası çizdi. Dünyanın en büyük ekonomilerini etkisi altına alan ekonomik belirsizlikler enflasyonist dalgalanmalara sebep olsa da, ülke olarak bu süreçte kararlı mücadelemizi sürdürdük. Önümüzdeki dönemin ülkemiz açısından krizleri fırsata dönüştüreceğimiz, üretim ve ticaretimizi geliştireceğimiz yeni bir dönem olacağından şüphem yok.

Ekonomideki ve sektördeki gelişmelere hızlı uyum sağlayan yapısı ile Türkiye Finans, yılsonu itibarıyla devreye aldığı Kur Korumalı Katılma Hesapları ile birçok yeni müşteriyi katılım finans sistemi ve bankamızla tanıştırdı. 2022 yılı ilk çeyreğinde katılma hesaplarını geçen yılsonuna göre yüzde 15 arttıran bankamız, toplanılan fonları yüzde 10 oranında büyüterek 92,5 milyar liraya ulaştırdı.

Üretim ve ihracata destek veren sağlam fon yapısı ile bankamız, bu çeyrekte de üretim ve ticaretin içinde olma kararlılığını sürdürdü. Bu anlayışla hem bireysel hem de ticari tarafta verdiğimiz finansman desteğini artırarak 2022 yılının ilk çeyreğinde ülke ekonomisine 83,3 milyar liralık katkı sağladık. Katılım finans sisteminin bir parçası olarak üretime ve ticarete can suyu olacak fırsatları önümüze kattık ve artan kaynağımızı kullandırdığımız fonları büyütmek için değerlendirdik. Çeşitli fonlama araçlarımız ve öz kaynaklarımızla reel sektöre desteğimizi artırarak sadece tek bir çeyrekte yüzde 12 büyüme elde ettik ve nakdi fon kullandırımımızı toplamda 68,8 milyar TL seviyesine ulaştırdık.

Ülkemizin üretim ve ticaretle büyüyeceğine olan inancımızla gayrinakdi fon kullandırımımızı yüzde 4 büyüterek reel sektöre ve ihracatçıya verdiğimiz desteği arttırdık ve 14,5 milyar TL seviyesine ulaştırdık. Aynı zamanda sürdürülebilir büyümenin devamı için gerekli olan güçlü sermaye yapımızı koruyarak öz kaynaklarımızı yüzde 11 artışla 7,3 milyar TL’ye yükselttik. Özetle yılın ilk çeyreği sürdürülebilir büyüme stratejimizi özenle koruduğumuz ve bu sayede aktif büyüklüğümüzü 120,5 milyar seviyesine ulaştırdığımız başarılı bir dönem oldu.

Türkiye Finans olarak mevcut yetkinliklerimizi sadece bilançomuzu büyütmek için kullanmıyoruz. Üretimin sürdürülebilirliğine katkı sağlayan işler yapmaya devam ediyor; her alanda üretimin, ticaretin ve ihracatın bayraktarlığını üstleniyoruz. Bu sayede ülkemizin kalkınmasına destek oluyor; finansman çeşitliliğimizi arttırarak toplumun farklı kesimlerine, üreticiye, ihracatçıya, KOBİ’ye kısacası hayata üreterek katılmak isteyen tüm vatandaşlarımıza destek oluyor; insan odaklı bankacılık anlayışımızı büyütüyoruz.

Üretimin yanı sıra bir diğer önemli başlığımız da dijitalleşme. Sürdürülebilir kalkınma için dijitalleşmenin önemli bir kaldıraç olduğunu biliyor; ülkemizde finansal fırsat eşitliğinin oluşmasına katkı sağlayacak teknolojileri inovasyon katkısı yüksek yatırımlara dönüştürüyoruz. Dijitalleşmenin bu denli rekabetçi olduğu bir sektörde büyümenin devamlılığını sağlamak istiyorsak ticaretin olduğu her yerde bulunmamız gerekiyor.

Müşterilerimizin bankacılık hizmetlerimize sadece kendi dijital kanallarımızdan değil, iş birliği yaptığımız fintechler ve mobil platformlar üzerinden de ulaşabilecekleri açık bankacılık alt yapısıyla geliştirilen iş modelleri üretiyoruz. Bu kapsamda Türkiye’nin en büyük sadakat programlarından ZUBİZU ile büyük bir iş birliğine imza attık. Sektörde bir ilk olan eXtra Limit ürünümüz sayesinde kullanıcılar, alışveriş yaptıkları mobil platformdan bir an bile ayrılmadan dakikalar içerisinde finansmana başvurabiliyor, görüntülü görüşme ile müşterimiz olabiliyor.

Dijitalleşmeye yaptığımız yatırımlar sayesinde, sıklıkla bankamızın yenilikçi ürün ve hizmetlerinin prestijli ödüllerle onurlandırıldığına şahit oluyoruz. Bankamız dünyaca ünlü araştırma şirketi International Data Corporation (IDC) tarafından finansal teknolojiler alanında iki ödüle birden layık görülürken, British Safety Council tarafından da “Uluslararası İş Güvenliği” ödüllerinde üst üste iki yıl ödül alan ilk ve tek katılım bankası oldu.

Üretimi ve insanı odağa aldığımız bu başarılı yolculukta tek ekip ruhuyla çalışan tüm Türkiye Finans çalışanlarına ve değerli paydaşlarımıza teşekkürlerimizi sunarız.

Saygılarımla, Murat AKŞAM

Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdür

Makroekonomik Görünüm ve Bankacılık Sektöründe Gelişmeler Global makroekonomik görünüm

Yılın ilk çeyreğinde Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan jeopolitik gelişmeler küresel piyasaların başlıca gündem maddesi oldu. Şubat sonu itibarıyla askeri harekâta dönüşen jeopolitik gerilim, hisse senedi piyasalarını baskı altında tutarken, başta petrol ve doğalgaz olmak üzere emtia fiyatlarını yukarı çekti. İşgalin ardından Avrupa Birliği ve ABD başta olmak üzere birçok ülke Rusya’ya yönelik sert yaptırımlar açıklarken, yaptırımların bankacılık sistemi başta olmak üzere Rusya'nın finansal sistemine yönelik olduğu görüldü. Buna karşılık Rus hükümeti açıklanan yaptırımların etkisini azaltmak için sermaye kontrolü uygulamaya başlarken politika faizini %9.5’ten %20.0 seviyesine çıkardı. Öte yandan tüm bu gelişmelerin etkisiyle Rus Rublesi dolar karşısında hızla değer kaybederek tüm zamanların en düşük seviyesine gerilerken Rusya’nın 5 yıllık CDS primleri sert yükseldi.

Jeopolitik gelişmeler nedeniyle enerji ve emtia fiyatlarındaki yükseliş, küresel ticarette yaşanan tedarik sıkıntıları ve artan girdi maliyetleri enflasyon göstergelerinde artışa sebep oldu. ABD Merkez bankası Fed beklentilere paralel olarak federal fonlama faizini 25 bp artırarak %0.25 - %0.50 aralığına yükselterek 3 yılın ardından faiz artışına gitmiş oldu.

Son yayınlanan tahminlere göre IMF, 2022 yılı için %4.9’luk küresel büyüme tahminini %4.4’e düşürürken, 2023 için büyüme tahminini %3.8 olarak belirledi. Tedarik zincirindeki sıkıntıların ve enerji fiyatlarındaki yükselişin devam etmesiyle birlikte yüksek enflasyonun öngörülenden daha uzun sürebileceğine dikkat çekildi.

Türkiye’de ekonomi yönetimi, yüksek enflasyonla mücadele adına Kur Korumalı Mevduat Mekanizmasını (KKM) 21 Aralık yürürlüğe aldı. KKM ile liralaşma stratejisinin kur dalgalanmasını ortadan kaldırması,

2021 yılını %36.08 seviyesinde bitiren tüketici enflasyonu Mart ayında %61.14’e yükselirken, yılsonunda

%79.89 bulunan ÜFE enflasyonu, Mart’ta %115 olarak gerçekleşti. Rusya-Ukrayna Savaşı’nın enerji maliyetleri büyümüştür. Sektördeki mevduat %12 artışla 6.2 Trilyon TL’ye yükselirken, katılım bankalarının toplanan fonları %15 artış sağlamış ve 651 Milyar TL’ye ulaşmıştır. Aynı dönemde Sektördeki krediler %12 artışla 5.6

2022 yılının birinci çeyreğinde sektörün gayrinakdi kredileri %15 artarken katılım bankacılığı gayrinakdi kredilerini %12 artırmıştır.

2022 Yılı İlk 3 Aylık Faaliyet Dönemi Değerlendirmeleri

Türkiye Finans’ta 2021 Yılı İlk 3 Ayına İlişkin Sonuçların Değerlendirilmesi

Türkiye Finans’ın aktif büyüklüğü 2022 Mart sonu itibarıyla 119.1 milyar TL olarak gerçekleşmiştir.

Kullandırılan Fonlar (brüt) 68.8 milyar TL olmuştur. Toplam pasifler içinde %77.7 paya sahip olan toplanan fonlar ise 2021 yılsonuna göre %10 artarak 92.5 milyar TL seviyesine yükselmiştir.

Türkiye Finans Katılım Bankası’nın kar payı gelirleri 2022 yılı Mart sonunda 3.0 milyar TL, net kar payı gelirleri ise 1.8 milyar TL olarak gerçekleşmiştir. 2022 yılı Mart ayı sonunda Bankamız dönem net karı 717 milyon TL olmuştur.

2021 yılsonunda %18.93 olan sermaye yeterlilik standart rasyosu, 2022 Mart ayı sonunda %20.72 olarak gerçekleşmiştir.

2022 yılının ilk 3 ayı sonu itibarı ile Türkiye Finans, 316 şubesi, 3,442 çalışanı, internet şubesi, mobil şube ve 556 ATM’si ile farklı kanallardan müşteri erişimini artırmaya devam etmektedir.

Mali Durum, Kârlılık ve Borç Ödeme Gücüne İlişkin Değerlendirme

Seçilmiş Aktif / Pasif Hesaplar (Bin TL) 31.12.2020 31.12.2021 31.03.2022

Kullandırılan Fonlar(*) 47,739,939 61,691,866 68,828,210

Aktif Toplamı 81,026,745 112,478,934 119,122,821

Toplanan Fonlar 57,390,432 84,477,388 92,506,446

Özkaynaklar 5,504,823 6,567,063 7,314,226

Aktif Getirisi (ROAA %) 1.01 0.95 2.48 Özkaynak Getirisi (ROAE %) 13.07 15.29 41.31 Sermaye Yeterlilik Rasyosu (%) 16.77 18.93 20.72

Net Kâr (Bin TL) 31.03.2020 31.03.2021 31.03.2022

Net Dönem Kârı 181,763 100,948 716,870

(*) Kullandırılan Fonlar rakamına Net Takipteki Kullandırılan Fonlar ve Finansal Kiralamalar dahildir.

Aktifler ve Karlılık

Bankamızın aktif büyüklüğü 2022 Mart sonu itibariyle 119.1 Milyar TL olarak gerçekleşmiştir. Bankamız vergi öncesi kârı 1.0 milyar TL, net dönem kârı ise 717 milyon TL olmuştur.

Toplanan Fonlar ve Özkaynaklar

Bankamızın en önemli fon kaynağı olan Toplanan Fonlar, 2022 Mart dönemi itibariyle önceki yılsonuna göre

%10 artarak 92.5 milyar TL seviyesine ulaşmıştır. Toplanan fonların bilanço içindeki payı %77.7 seviyesinde olup %31.3’ü TL, %68.7’si döviz hesaplarından oluşmaktadır. Bunun yanında geçmiş yıl kârlarının banka bünyede tutulmasının etkisiyle Özkaynaklar 7.3 milyar TL seviyesine ulaşmıştır.

Sermaye Yeterlilik Standart Rasyosu 2021 yılsonunda %18.93 iken 2022 Mart sonu itibarıyla %20.72 olarak gerçekleşmiştir.

Türkiye Finans Katılım Bankası A.Ş. 2022 Yılı İlk 3 Ayında Yapılan Özel Durum Açıklamaları

9 Şubat 2022

2021 Yıl Sonu Finansalları

Konsolide olan ve Konsolide olmayan Finansal Tablolar ve Finansal Tablo Dipnot Açıklamaları kamuya açıklandı.

21 Şubat 2022

31. Olağan Genel Kurul Toplantısı Gündemi

Şirketimizin, 31. Olağan Genel Kurul Toplantısının, 31 Mart 2022 tarihi, Perşembe günü saat 10:00'da Saray Mah. Sokullu Cad. No:6 Ümraniye / İstanbul adresinde mevcut Türkiye Finans Katılım Bankası A.Ş. Genel Müdürlük binasında yapılacağı ve Gündem maddeleri kamuya açıklandı.

28 Şubat 2022

Kredi Derecelendirme Notu

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, 11 Şubat 2022 tarihinde Türkiye'nin uzun vadeli derecelendirme notunu "BB-" den "B+" ya düşürmesini takiben, 25 Şubat 2022 tarihinde Türkiye Finans Katılım Bankası A.Ş. 'nin uzun vadeli yerel para (TL) kredi notu "BB-" den "B+" ya ve yabancı para kredi notu

"B+" dan "B" ye revize etmiştir. Ana pay sahibi destek notu, "b+" dan "b" ye indirilmiştir. Finansal kapasite notunu negatif izlemeye almıştır.

14 Mart 2022 Faaliyet Raporu

Bankamız 01 Ocak 2021 – 31 Aralık 2021 dönemine ait faaliyet raporu kamuya açıklandı.

31 Mart 2022

31. Olağan Genel Kurul Toplantı Sonucu

Bankamızın 31 Mart 2022 tarihi itibarı ile yapılan 31. Olağan Genel Kurulu Toplantı Tutanağı kamuya açıklandı.

7 Nisan 2022

Genel Kurul Toplantı Kararları Tescili

Bankamızın 31 Mart 2022 tarihi itibarı ile gerçekleştirilen 31. Olağan Genel Kurulu Toplantısının Kararlarının tescili kamuya açıklandı.

Konsolide Edilen Ortaklıklara İlişkin Bilgilerin Sunumu