• Sonuç bulunamadı

I. BÖLÜM

4.2. Nitel Araştırma Bulguları

Ürgüp ve çevresine yönelik olarak yapılan araştırmada turizmle ilgili kamu kuruluşları, yerel yönetim ve sivil toplum örgütü yöneticileri veya yetkilileri ile görüşme yapılmış ve sonuçları değerlendirilmiştir.

4.2.1. Kamu Kurum ve Kuruluşları İle Yapılan Mülakat Bulguları

Ürgüp ve çevresinde turizm ile ilgili kamu kurum ve kuruluşları yetkilileri ile yapılan mülakatlar sonucu elde edilen bulgular şöyledir ;

Ürgüp’ün Kapadokya bölgesinin en önemli turizm merkezlerinden biri olduğu ve ilçenin Kapadokya’da turizm açısından en erken gelişmeye başlamış bölgelerinden biri olduğu belirtilmiştir. Kapadokya’ya gelen turistlerin önemli bölümünün Ürgüp’te konakladığı ve ilçenin altyapı, üstyapı ve hizmet kalitesi konusunda eksiğinin bulunmadığı belirtilmiştir. Bunun yanında Ürgüp’ün eğlence olanaklarının fazlalığı nedeniyle turistler tarafından tercih edildiği ifade edilmiştir.

Özellikle doğal oluşumları ile dünyada eşi ve benzeri olmayan bir yapıya sahip olan bölgede bütün medeniyetlerin izlerini görmenin mümkün olduğu ifade edilmiştir. Bunun yanında özellikle Ortodokslar için kutsal bir yer olan bölgenin, bu yönüyle inanç turizmi yönünden de zengin çekiciliklere sahip olduğu belirtilmiştir.

Bölgenin turizmle ilgili en önemli sorunları olarak turistlerin ortalama kalış süresinin kısa olması ve işletmelerin doluluk oranlarının düşük olması gösterilmiştir. Bunun yanında Kapadokya Havalimanının düzenli olarak faaliyete geçirilememesi de önemli bir sorun olarak görülmektedir. Çünkü havalimanının kapalı olmasının turistlerin bölgeye karayolu ile gelmesini gerektirdiği ve turistlerin özellikle sürenin uzun olması nedeniyle bunu tercih etmedikleri ifade edilmiştir.

Bugüne kadar Kapadokya bölgesinin dış tanıtımına yönelik faaliyetlerinin İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Nevşehir Valiliği ve KAPTİD (Kapadokya Turistik İşletmeciler Derneği) tarafından gerçekleştirildiği, bu kapsamda yurt dışındaki turizm fuarlarına katılarak Kapadokya stantlarında bölgenin tanıtıldığı ifade edilmiştir. Bu stantlarda Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Kapadokya afişleri, broşürleri, CD’lerinin yanında bölgeye özgü el yapımı çömlekler, halılar ve bebeklerin tanıtım materyali olarak kullanıldığı belirtilmiştir.

Ürgüp’ün dış tanıtımına yönelik faaliyetlerinin ise büyük oranda Ürgüp Belediyesi tarafından yapıldığı, Ürgüp’te yapılan uluslararası bisiklet yarışları ve uluslararası şarap ve bağ bozumu festivali bölgenin tanıtımında önemli rol oynadığı ifade edilmiştir. Ürgüp’ün tanıtımına yönelik yurt dışındaki fuarlara katılınmazken, sadece yurt içindeki fuarlara katılımın söz konusu olduğu belirtilmiştir. Ancak bunun da dış tanıtıma katkı sağladığı düşünülmektedir.

Türkiye’nin jeopolitik konumu dolayısıyla gerek bulunduğu bölgedeki, gerekse ülke içerisinde yaşanan olumsuz gelişmelerin ülke turizminde olduğu gibi bölge turizminde de ciddi etkiler yarattığı belirtilmiştir. Bölgesel dış tanıtımın bu olumsuzlukların önüne geçebilmeyi sağlayacağı, alternatif turizm çeşitlerinin gelişmesine ve turizmin on iki aya yayılmasına olanak vereceği de vurgulanmıştır. Ancak yapılacak bölgesel dış tanıtım faaliyetlerinin sadece Ürgüp için değil, Kapadokya’ya yönelik olarak yapılması önerilmiştir.

Yapılacak bölgesel dış tanıtım faaliyetlerinin etkinliğinin arttırılması için bölgesel bir yapılanmanın oluşturulmasının faydalı olacağı ve bu yapı içerisinde sivil inisiyatifin, yerel yönetimin ve turistik işletmelerin kesinlikle yer alması gerektiği ifade edilmiştir. Ancak bölgede turizmle ilgili sivil toplum kuruluşu olmaması büyük bir eksiklik olarak ifade edilmiş ve öncelikle turizmle ilgili sivil toplum örgütlerinin oluşturulması gerektiği belirtilmiştir. Özellikle bu yapılanma içerisinde yer alan turistik işletmelerin bu yolla karar mekanizmasına katılmasının mümkün olacağının altı çizilmiştir.

En önemli geçim kaynaklarından biri turizm olan bölgede, herkesin turizmden faydalandığı, bu yüzden de herkesin gücü ölçüsünde katkı sağlamak zorunda olduğu belirtilmiştir. Bu şekilde sağlanan katkılar birleştiğinde çok büyük bir tanıtım bütçesi elde edilebileceği ifade edilmiştir.

Kamu kurum kuruluşlarının yasal olarak böyle bir yapılanma içerisinde yer almasının mümkün olmadığı, ancak mali ve materyal başta olmak üzere gereken her türlü desteğin verilebileceği ifade edilmiştir.

4.2.2. Yerel Yönetim Temsilcileri İle Yapılan Görüşme Bulguları

Ürgüp ve çevresinde yerel yönetim yetkilileri ile yapılan görüşmelerde elde edilen bulgular şöyledir;

Ürgüp Belediyesi temsilcilerinin görüşleri şöyledir;

 Ürgüp, Kapadokya bölgesine gelen turistlerin konaklama merkezi durumundadır. Kapadokya bölgesine gelen turistlerin %70’inden fazlası konaklama için Ürgüp’ü tercih etmektedir.

 Bölge turizm açısından 1950’li yıllarda gelişmeye başlamıştır ve Türkiye’de butik otellerin ilk örnekleri Ürgüp’te görülmüştür. Günümüzde altyapı ve üstyapı açısından hiçbir sorunu bulunmamaktadır. Konaklama işletmelerinin sayısının ve niteliğinin yeterli olduğu bölge, 2006 yılında, Almanya’nın en tirajlı dergilerinden olan Focus dergisinde yer almıştır. Dergi, dünyanın en iyi 550 otelinin içerisinde Türkiye’den 11 otele yer vermiştir. Türkiye’den sıralamaya girenler arasında Ürgüp’te bulunan iki butik otel Esbelli Evi ve Yunak Evleri bu listede yer almıştır. Yine bir internet sitesinde dünyanın en ilginç 10 oteli sıralamasında sekizinci sırada Ürgüp’ün “Yunak Evleri”ne yer verilmiştir. Dünyanın en ilginç 10 oteli sıralamasının yayınlandığı New York Times gazetesinin gezi ekinde hem Yunak Evleri’nden ve hem Ürgüp’ten övgüyle söz edilmiştir.

 Bölgede ağırlıklı olarak kültür ve inanç turizmine yönelik çekicilikler bulunmakta, bu da turistlerin bölgeyi ziyaretinde önemli bir tercih sebebi olarak ortaya çıkmaktadır. Bölge dinlerin buluşma noktası gibi bir özellik taşımaktadır ve özellikle devam eden Kayakapı projesi Ortodokslar için büyük önem taşımaktadır. Çünkü tarihte Ortodokslar için önemli bir din adamı olan Aziz Yuhannes’in bu bölgede yaşadığı bilinmektedir.

 “Asmalı Konak” dizisi bölgede iç turizmin canlanmasına neden olmuştur. Ancak diziye yönelik oluşan bu hareketlilik sadece günübirlik ziyaretlerle gerçekleşmiş, gelen turist sayısında artış olurken konaklama olmadığı için doluluk oranlarında bir değişiklik meydana getirmemiştir. Ancak bunun dışında bölgeye çok büyük bir ekonomik katkısı da olmuştur. Dizinin getirdiği ekonomik katkı, bölgenin 2002 yılında yaşanan ekonomik krizden en az etkilenen bölge olmasına neden olmuştur.

 Ürgüp’ün turizmle ilgili en önemli sorunu ortalama kalış süresinin kısa olmasıdır. Bunun en önemli nedenlerinden biri de bölgede alternatif turizm çeşitlerinin olmamasıdır. Son yıllarda balon turizmi diye nitelendirilen turizm çeşidi turistlerin ilgisini çekmektedir. Bunun yanında belediye olarak, öncelikle geliştirilmesi gereken turizm çeşidi kongre turizmi olduğu düşünülmektedir. Buna yönelik olarak bölgede yapımına başlanan kongre merkezinin ve TÜRSAB tarafından yaptırılan otelin büyük fayda sağlayacağı düşünülmektedir.  Belediye olarak herhangi bir yurt dışı fuara katılınmamıştır. Ancak yurt içindeki bütün fuarlara katılınmıştır. Bölgedeki oteller ve acentalar çeşitli yurt dışı turizm fuarlarına katılmakta, işletmelerini tanıtırken aynı zamanda Ürgüp’ü de tanıtmaktadır.

 Belediye tarafından tanıtım materyali olarak belediye bir tanıtım broşürü, CD’si oluşturulmuştur. Ancak bu CD ve broşür Kapadokya’ya yönelik oluşturulmuştur.

 Bugüne kadar yapılan dış tanıtım faaliyetleri, bölgede organize edilen yarışmalar, festivaller için bölgedeki turistik işletmeler maddi destek yanında konaklama desteği ve materyal desteği de sağlamıştır.

 2007 Avrupa Dağ Bisikleti Yarışmasının Ürgüp’ün dış tanıtımında büyük etkisi olacaktır. Ürgüp Belediyesi ve seyahat acentalarının girişimleriyle bölgede yapılacak yarışma Eurosport tarafından canlı yayınlanacak ve yarışmaya 46 ülkeden 1100 yarışmacı katılacaktır. İlçe, 2008 yılındaki yarışma için de aday olmuştur.

 Ürgüp turizmden hak ettiği payı almamaktadır. Bölgesel tanıtımın kuşkusuz bu anlamda çok büyük katkısı olacaktır. Ancak bu çok büyük bir tanıtım bütçesi gerektirmektedir.

 Bölgesel dış tanıtımına yönelik oluşturulacak yapılanma tanıtım faaliyetlerinin başarısı için çok önemli bir rol oynayacaktır ve belediye böyle bir yapılanmanın içinde yer almak isteyecektir. Bu yapılanma içerisinde turistik işletmeler özellikle yer almalıdır. Bölgede turizme yönelik sivil toplum örgütü olmaması nedeniyle, turizmle ilgili olabileceği düşünülen Ürgüp Ticaret ve Sanayi Odasının ve TÜRSAB Kapadokya Bölgesel Yürütme Kurulunun desteği alınabilir. Aynı zamanda bölgede bir şubesi olan Türkiye Araştırmalar Merkezi Vakfı'nın da desteği sağlanabilir.

 Bölgenin dış tanıtımına yönelik oluşturulacak yapılanma için istenilen her yönde destek sağlanabilir.

Mustafapaşa Belediyesi temsilcilerinin görüşleri ise şöyledir ;

 Bölgenin turizmle ilgili en önemli sorunu ulaşımdır. Burada ulaşım sorunu olarak kastedilen Ürgüp’e 45 km. uzaklıkta olan Kapadokya Havalimanının tam kapasite çalışmamasıdır. Zaman zaman charter uçaklarının indiği havalimanı, seyahat acentalarının kataloglarında yer almamaktadır. Havalimanının çalışmamasından dolayı turistler İstanbul, İzmir ve Antalya’dan karayolu ile en az 10-12 saatlik bir yolculuğu göze almak zorunda kalmaktadır. Oysa özellikle Avrupalı turistlerin karayolu seyahatlerinden hoşlanmadığı bilinmektedir. Bölgenin turizminden hak ettiği payı almasının birinci şartı havalimanının bir an önce faaliyete geçirilmesidir. Buna ek olarak, İstanbul-Kapadokya, Antalya-Kapadokya hatta İzmir-Kapadokya iç hat seferlerinin başlaması, bölgeye yönelik iç turizmin talebinin artmasında önemli rol oynayacaktır.

 Bölgeye gelen turistlerin ortalama kalış süresinin ve geceleme sayısının az olması turizm açısından önemli diğer sorunlardır. Bunun

en önemli nedeni de bölgedeki doğal ve tarihi güzelliklerin çevresinin araç trafiğine açık olmasıdır. Oysa yurt dışında birçok turistik bölgede olduğu gibi bu yolların kapatılıp, turistin bu bölgelerde yaya olarak gezip havayı teneffüs etmesi sağlanmalıdır. Araçlar yerleşim yerlerinin içine girmeden bölgenin turistlere yaya olarak gezdirilmesi bir çözüm önerisi olarak getirilebilir. Bunun yanında bölgede alternatif turizm çeşitlerinin geliştirilmesi de turistlerin ortalama kalış süresinin ve geceleme sayısının artmasında etkili olacaktır.

 Tanıtım da bölgenin önemli sorunlarından biridir. Tanıtımın doğru yapılabilmesi için önce “tanımanın” gerçekleşmesi gerekmektedir. Bölge dünya üzerinde ender rastlanan doğal ve tarihi çekiciliklere sahiptir. Önemli olan bu çekiciliklerin ayakta tutulması ve korunmasıdır.

 Bugüne kadar Ürgüp belediyesi ve bağlı belediyeler, bölgenin dış tanıtımına yönelik faaliyetlerde bulunmuştur. Bu kapsamda bölgede uluslararası festivaller, paneller düzenlenmektedir. Bunun yanında bölgedeki her belediye bölgenin tanıtımına yönelik afiş, broşür gibi materyaller bastırmaktadır. Ayrıca diğer belediyelerin dış tanıtıma yönelik faaliyetlerine de katkı sağlanmaktadır. Bütün bu çabalara rağmen tanıtım yetersiz kalmaktadır. Bu yıl Kapadokya Meslek Yüksekokulu ile Mustafapaşa Belediyesinin ortak düzenlediği bir dış tanıtım faaliyeti bulunmaktadır. Rusya pazarını hedef alan bu faaliyet kapsamında şimdiye kadar bölgeye yönelik materyaller hazırlanmış, bir tanıtım filmi çekilmiş, Moskova’da yayın yapan Stolicia TV bölgeye davet edilmiş ve ağırlanmıştır. Bu tanıtım filmi sekiz Rus televizyon kanalında yayınlanacaktır. Sürekliliği sağlanacak bu faaliyetler sonucunda bölgeye yönelik turist talebinde ciddi bir artış görülmesi beklenmektedir.

 Bölgeye yönelik olarak yapılacak dış tanıtım faaliyetleri, bölgenin turizmden gerçek anlamda hak ettiği payı almasını sağlayacaktır.  Bölgenin dış tanıtımını yürütecek bir yapılanma oluşturulmalıdır. Bu

Kaymakamlığı, Ürgüp Belediyesi ve bağlı belediyeler, turistik işletmeler, sivil toplum örgütleri yer almalıdır. Böyle bir yapılanmanın oluşturulması en başta tanıtım için ayrılan kaynakların israfını önleyecektir. Çünkü bu bahsedilen kurum, kuruluş ve işletmeler tanıtım faaliyetleri için önemli miktarda para harcamaktadır. Belediyeler ciddi mali kaynaklar ayırıp festivaller düzenlemekte, ayrı tanıtım materyalleri basmaktadır. Oysa tanıtım için ayrılan bütçelerin bu yapılanmaya aktarılması tanıtım faaliyetlerinin tek elden, daha etkili yapılmasını sağlayacaktır.

 Bölgenin dış tanıtımına yönelik yapılanmaya en fazla katkı turistik işletmelerden sağlanmalıdır. Ancak bu yapılanma içerisinde yer alacak kurum, kuruluş ve işletmelerin hepsinin belli oranlarda maddi destek sağlaması şarttır. Oluşturulacak havuz sistemi yoluyla, her birim için ayrı olarak belirlenen yüzdelerle sağlanacak katkılar birleşerek ciddi bir tanıtım bütçesine sahip olunabilinir.

 Bölgenin dış tanıtımına yönelik olarak oluşturulacak yapılanma içerisinde Mustafapaşa Belediyesi olarak yer alınabilir ve maddi katkı başta olmak üzere istenen her yönde destek sağlanabilir.

4.2.3. Sivil Toplum Örgütleri Temsilcileri İle Yapılan Görüşme Bulguları

Ürgüp ve çevresindeki turizm ile ilgili sivil toplum kuruluşları yetkilileri ile yapılan mülakatlar sonucu elde edilen bulgular şöyledir ;

Ürgüp Sanayi ve Ticaret Odası yetkilileri ile yapılan görüşmede bölgenin

turizmden hak ettiği payı alamadığını, özellikle üstyapı ve altyapı açısından bölge yeterli imkanlara sahip olmasına rağmen doluluk oranlarının çok düşük ve turistlerin ortalama kalış süresinin çok kısa olduğu belirtilmiştir. Bölgenin önemli diğer sorunlarının da Kapadokya Havalimanının kapalı olması ve tanıtım yetersizliği olduğu ifade edilmiştir. İç turizme yönelik olarak bölgede çekilen dizilerin bölgenin tanıtımında çok önemli rol oynadığı , ancak dış turizme yönelik tanıtım faaliyetlerin yetersizliğinin altı çizilmiştir.

Bugüne kadar bölgeye yönelik dış tanıtım faaliyetlerinin büyük oranda Ürgüp Belediyesi tarafından yapıldığı ve Ürgüp Ticaret ve Sanayi Odası olarak bu faaliyetlere özellikle maddi destek sağlandığı belirtilmiştir.

Bölgenin turizmden hak ettiği payı alması için bölgesel dış tanıtım faaliyetlerinin yapılmasının faydalı olacağı, bunun için de özellikle yurt dışındaki ve Akdeniz bölgesindeki destinasyonların tanıtım faaliyetleri örnek alınması gerektiği ifade edilmiştir.

Ürgüp ve çevresinin dış tanıtımına yönelik bir yapılanmanın oluşturulmasında fayda olduğu ve bu yapılanma içerisinde özellikle yerel yönetimin, sivil toplum kuruluşlarının, Ürgüp Kaymakamlığı, turistik işletmelerin mutlaka yer alması gerektiği ifade edilmiştir. Oluşturulacak yapılanmaya en fazla turistik işletmeler olmak üzere bölgedeki turizmle ilgili olsun olmasın her kesimden destek sağlanması gerektiği belirtilmiştir.

Ürgüp Ticaret ve Sanayi Odası olarak böyle bir yapılanma içerisinde yer alınabileceği ve alınan kararlar doğrultusunda kendilerinden istenilecek her yönde destek sağlayabileceklerini belirtmişlerdir.

TÜRSAB Kapadokya Bölge Yürütme Kurulu yetkililerinin görüşleri ise

şöyledir;

Bölgenin turizmle ilgili olarak en önemli sorununun tanıtım eksikliği olduğu ifade edilmiştir. Özellikle iç turizmde, bölgenin tanıtımı için çok faydalı olduğu düşünülen “Asmalı Konak” dizisinin aslında beraberinde olumsuzlukları getirdiği düşünülmektedir. Dizinin bölgeye gelen yerli turist sayısında bir artış meydana getirdiği, ancak gelen turistin niteliğinin düşmesine neden olduğu ifade edilmiştir. Bölgeye gelen yabancı turist sayısında son iki yılda düşüş meydana geldiği, bunun üzerinde tanıtım faaliyetlerinin yetersizliğinin de önemli payı olduğu vurgulanmıştır.

Bugüne kadar Ürgüp ve çevresine yönelik dış tanıtım faaliyetleri yapıldığı ancak TÜRSAB Kapadokya Bölge Yürütme Kurulu olarak bu faaliyetlerde yer alınmadığı belirtilmiştir. Diğer yandan TÜRSAB olarak şu anda çalışmaları devam eden bir faaliyetlerinin bulunduğu belirtilmiştir. Bu kapsamda Kapadokya bölgesini anlatan bir kitap hazırlığı içinde olduklarını ve hazırlanacak bu kitabın yurt dışındaki bütün fuarlara ve acentalara gönderilmesinin planlandığını ifade etmişlerdir.

Bölgenin dış tanıtımı için önemli bir aracın da festivaller olduğu belirtilmiş, ancak bölgede yapılan festivallerin küçük çapta düzenlendiği ve tanıtımının yapılamadığı ifade edilmiştir. 2007 yılında 12-15 Temmuz tarihleri arasında düzenlenecek Uluslararası Avrupa Dağ Bisikleti Yarışmasının yine önemli bir fırsat olacağı belirtilmiştir. Buna yönelik olarak da Ürgüp Belediyesi, bölgede bulunan seyahat acentalarının ve gönüllülerden oluşan yerel bir komitenin kendi imkanlarıyla hazırladığı tanıtım materyalleriyle 2007 yılı mart ayında Kanarya Adalarında yapılacak uluslararası bir fuara katılacakları bilgisi alınmıştır.

Bugüne kadar yapılan tanıtım faaliyetleri yeterli bulunmamakla birlikte, Ürgüp ve çevresine yönelik yapılacak bölgesel dış tanıtım faaliyetlerinin bölgenin turizm açısından istenilen seviyeye gelmesini sağlayacağı ifade edilmiştir.

Ürgüp ve çevresinin dış tanıtımına yönelik bir yapılanmanın oluşturulması gerektiği ve bu yapılanma içerisinde İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Ürgüp Belediyesi, turistik işletmeler, sivil toplum örgütlerinin yer alması gerektiği ifade edilmiştir. Hatta bölgenin önde gelen işadamlarından da bu konuda destek istenilebileceği belirtilmiştir. Bu yapılanmanın ortak amaçlara ulaşmak için faaliyetlerin tek elden yapılmasına olanak sağlayacağı ifade edilmiştir.

Ürgüp ve çevresinin bölgesel dış tanıtımına yönelik oluşturulacak yapılanmaya en fazla desteğin oteller tarafından sağlanması gerektiği belirtilmiştir. TÜRSAB Kapadokya Bölge Yürütme Kurulu olarak böyle bir yapılanma içerisinde yer alınması ve sağlanacak desteğe ancak TÜRSAB merkez yönetiminin karar verebileceği ifade edilmiştir.

SONUÇ VE ÖNERİLER

Bölgesel tanıtım sürecinin ortaya koymak, bölgesel tanıtımın ülke ve bölge için önemini açıklamak amacıyla hazırlanan bu çalışma kapsamında, Ürgüp yöresine yönelik bölgesel dış tanıtım modeli geliştirmek amacıyla bir araştırma yapılmıştır.

Bölgesel tanıtım faaliyetleri, bölgedeki turizmle doğrudan ya da dolaylı ilgili kurum, kuruluş ve işletmelerin işbirliği ve koordinasyon içinde çalışmalarını gerektiren faaliyetlerdir. Bu noktadan hareketle Ürgüp ve çevresindeki, bölgesel tanıtım sürecinde rol alacağı düşünülen kurum, kuruluş ve işletmelerin bölgesel tanıtım süreci ilgili düşüncelerinin öğrenilip değerlendirilmesi ve bu değerlendirilmeler ışığında bir model önerisi getirilmesi araştırmanın amacını oluşturmaktadır. Bu amaçla Ürgüp yöresindeki, bölgesel tanıtım sürecinde rol alacağı düşünülen kurum, kuruluş ve işletmelerin bölgesel tanıtımın sağlayabileceği faydalar, şimdiye kadar yapılan faaliyetlerin etkinliği, bölgesel tanıtım faaliyetlerinin etkinliğini arttıracak bölgesel örgütün yapısı ve bu örgüte sağlayabilecekleri katkılarla ilgili düşünceleri belirlenmeye çalışılmıştır.

Araştırma amacını gerçekleştirmek üzere anket ve görüşme teknikleri kullanılmıştır. Görüşme tekniğinin kullanılmasının nedeni, araştırmanın evrenini oluşturan bazı kurum ve kuruluşlarının sayısının anket tekniğinin uygulanması için yeterli olmamasıdır. Bu kapsamda Ürgüp ve çevresine yönelik yapılacak bölgesel dış tanıtım faaliyetlerinde rol alacağı düşünülen kamu kurum ve kuruluşları (Nevşehir İl Kültür Turizm Müdürlüğü, Ürgüp Kaymakamlığı, Ürgüp Turizm Danışma Bürosu) yetkilileri, yerel yönetim temsilcileri (Ürgüp Belediye Başkanı, Mustafapaşa Belediye Başkanı) ve sivil toplum örgütleri yetkilileri (Ürgüp Ticaret ve Sanayi Odası, TÜRSAB Kapadokya Bölge Yürütme Kurulu) ile görüşmeler yapılmıştır.

Diğer taraftan Ürgüp yöresindeki turistik işletmelere ve üniversitede görevli akademisyenlere anket uygulanmıştır. Bu kapsamda 54’ü konaklama işletmesi, 16’sı seyahat acentası, 21’i yiyecek içecek işletmesi, 4’ü eğlence işletmesi olmak üzere 95

turistik işletmeye ve bölgedeki üniversitede görevli 15 akademisyene anket uygulamıştır.

Her iki yöntemden elde edilen bulgular birlikte değerlendirilerek aşağıdaki sonuçlara ulaşılmıştır:

Kapadokya bölgesinde turizm sektörünün ilk gelişmeye başladığı yer olan Ürgüp’te, söz konusu bu gelişim süreci 1950’li yıllarda başlamıştır. Ürgüp sahip olduğu doğal, tarihi ve kültürel turizm çekiciliklerinin yanı sıra ilçede faaliyet gösteren çok sayıdaki turistik işletme nedeni ile de, Kapadokya turizmi içerisinde konaklama ve eğlence merkezi konumundadır. Erken başlayan gelişim süreci ve bölge içerisinde bugünkü konumu, Ürgüp’ün turizm gelişimini sağlayan faktörler açısından daha iyi koşullara sahip olması ile açıklanabilir

Çalışma kapsamında gerçekleştirilen araştırmanın sonuçlarına göre, bölgenin turizm gelişimi açısından en önemli sorunlarından birisi, turistlerin ortalama kalış sürelerinin kısa olmasıdır. Ankete katılanların %17,3’ü birinci en önemli sorun, %30’u ikinci en önemli sorun ve %21,8’i de üçüncü en önemli sorunu olarak bu hususu belirtmişlerdir. Araştırmanın nitel verilerinin elde edilmesi amacıyla gerçekleştirilen mülakatlarda da ifade edilen bu problemin temel nedeninin, bölgede alternatif turizm çeşitlerinin yeterince gelişmemiş olması ve bu nedenle ziyaretçilerin çoğunlukla bir ya da iki gece konaklamaları olduğunu söylemek mümkündür.

Bir diğer önemli sorunun ise, ulaştırma altyapısının yetersizliği olduğu ortaya çıkmıştır. Mülakatlarda da bölgenin en önemli eksikliği olarak nitelendirilen bu konu, ankete katılanların %15,5 ‘i tarafından birinci en önemli, %13,6’ sı tarafından da üçüncü en önemli sorun olarak belirtilmiştir. Bölgeye yönelik turizm

Benzer Belgeler