• Sonuç bulunamadı

Niçin Tedarikçi Performansı Değerlendirilir

Tedarikçi performansını ölçme ve anlama bir şirketin sahip olduğu rekabet edebilme pozisyonunu arttırması ve iyi işleyen tedarik zinciri için kritiktir. Eninde sonunda, kilit tedarikçilerin performansının gelişimi hedeftir. Tedarikçilerden servis ve kaliteli malzemenin problemsiz akışına bağlı olan şirketler, tedarikçi performansını ölçmeye ve anlamaya güçleri yetmemektedirler.

Tedarikçi değerlendirme yaklaşımı şirketin hedefleri ve kültürüyle aynı paralelde olmalıdır.

Artan performans görünürlülüğü: Şirketler ölçemediklerini yönetemezler. Eğer onlar tedarikçilerinin nasıl üretim yaptığı hakkındaki gerçekleri bilmiyorsa, tedarikçi yönetimi ve tedarikçi performansı tahminlere dayanacaktır. Yüzlercesini yöneten girişimciler ve hatta binlerce tedarikçiyle, tedarikçi yönetimi prosesini ele almak zor olabilir ve birçok tedarikçi değerlendirilmeden kalabilir. Tedarikçilerin birçoğunu daha iyi yönetmek, tedarikçilere bağlı kalan istikrarlı hedefleri kurmak kritiktir. Bununla birlikte, şirketler tedarikçileri ölçtüğü zaman, basit bilgisayar sistemiyle onların performans gelişimlerini izleyebilir. Şirketler performans hedeflerini karşılayan tedarikçileri, kaynağında ilave işle ödüllendirdiği zaman, bu gelişimi izleme çok daha dramatik olabilir.

Tedarikçi B Tedarikçi A 1-q q 1-p p Yeterli Yetersiz Yeterli Yetersiz

Tedarik zincirinde maliyet gidişatını ve gizli israfı ortaya çıkarır ve üstünü açar: Tedarik zinciri girişimi yetersizliklerle doludur. Bu yetersizliklerin bazıları, müşteri ve tedarikçiler arasında daha iyi bir iletişimle geliştirilebilme ve organizasyonlar arasında ilişki kurmakla mümkün olabilir. Diğer yetersizlikler, düşük sevkiyatlar, daha yüksek maliyetler, kalite problemleri, artan envanterle sonuçlanabilen tedarikçilerde daha az iş pratiklerinin bir sonucudur. Çok sıkı olarak tedarikçi performansı ölçmek ve yönetmekle, müteşebbis daha düşük maliyet ve daha yüksek kaliteli tedarikçilerle sonuçlanan, işin dışındaki verimsizliği ve devam eden israfı olan tedarikçilere yardım edecek birçok yol bulabilir. Örneğin: Tedarikçi kalitesini doğrulama ve dikkatli ölçme, giren malzeme denetimlerini ortadan kaldırması, tedarikçi uygunsuzluklarının azalması ve maliyetlerin yok edilmesi şirketlere yardım edebilir.

Azalan envanter ve sipariş döngü zamanlarının değerinin azalmasıyla rekabetçi avantajların artması: Zaman paradır. Tedarikçi performansını geliştirme ve ölçme ve tedarikçi kalite problemlerini azalmasıdır. Örneğin: tedarikçi malzemeleri giriş kontrole uğramaksızın doğruca kullanım noktasına gidebilir. Çünkü o daha yüksek kaliteyle başlamıştır. Şirketler, ilave kontroller, extra navlun ücretleri, fazla mesai (yetişmek için), güvenlik stokları, kullanılmayan envanter, birçok kaynaktan satınalma gibi tipik olarak tedarikçi tarafından sebep olan böyle boşuna ziyan olan maliyetlerini ve aktivitelerini azaltabilir. Tedarikçi performansı, malzemelerin kullanılacağı istasyona daha küçük miktarlarda ve daha sık frekanslarda sevk edilmesi seviyesine ulaşıldığı anda ambarda malzeme stoklamak yerine, sipariş hızının artması ve envanterin azaltılması olarak sonuçlanır. Gerçekte döngü zamanı işin sağlığının kilit göstergesidir [29]. Döngü zamanının hızı yüksek olduğunda, o zaman işin diğer yönü düzgün olarak çalışır. Bundan dolayı, döngü zamanının altında bulunan öğeler metrikte pozitif bir etki yapabilmesi için adreslenmiş ve anlaşılmış olmalıdır.

Tedarik tabanını kuvvetlendirme anlayışı sağla: Tedarikçinin kalitesinin en iyisini, ürün ve servislerin en iyisini ana sanayi üretir. Bir ana sanayi, tedarikçi ölçme sistemiyle tedarikçileri için kesin bir seviye (eşik, baraj) kurabilir. Böylece daha iyi kaliteli sonuçlara yönelmektedir. Bir şirket tedarikçisinin yeteneklerini ve onların

performans seviyelerini anladığında, yeni ürünleri ve servisleri daha iyi planlayabilir. Onun tedarik zincirinin kabiliyetleri gerçekte, bir şirket olarak sahip olduğu yeteneklerinin geniş bir parçasıdır. Eğer bir şirket tedarikçilerini anlamaz ise, onu kendisinin üretmesinden daha iyi olan bir ürünü veya servisi satıp satamayacağını bilemeyebilir. Tedarikçiler, pazardaki pozisyonlarının fiyatını artıran ve müşterilerin kaynak hatlarına gelir ilave eden yeni ürünler ve servislerin gelişmesinde müşterilere yardım eden onların müşterilerine teknolojiler sağlayabilir. Böylece tedarikçiler üst seviyede değer katarak müşterilerine yardım edebilir. İlaveten kaynak hattından maliyeti ortadan kaldırarak yardım edebilmektedirler.

Müşteri ve tedarikçi iş alışkanlıklarını bir araya getir: İdeal olarak, tedarikçiler müşterileriyle aynı hizada işlerle çalışmalıdır. Onlar benzer üstünlük standartları hariç aynı iş etiklerini paylaşmalı, devam eden gelişimde kesin karar göstermeli ve kültürel eş olmalıdır. Örnek olarak, zayıf girişimci veya herhangi bir performans sistemi al ve daha kısa teslim zamanları, daha düşük fiyatlar ve daha ve yüksek kalite için onların ihtiyaçlara nasıl aslında müşteriyle aynı hizada olmayan bir tedarikçide aleyhte etkiye sahip olduğunu göz önüne al. Örneğin:

− Tam zamanında tedarik teslimatı için bir ihtiyaca karşılık, bir tedarikçi, siparişi yapmaktansa, ihtiyacı karşılayan bir envanter geliştirmeyle onun maliyet yapısı artabilir.

− Eğer tedarikçi üründe kaliteyi kontrol etmekle başlarsa, şirketin maliyet yapısını etkileyen kaliteyi inşa etmek yerine, birçok kaynaklara ihtiyaç duyulur. Kalite aslında onu geliştirmek için bir ihtiyaca karşılık olarak kötüleşebilir. Ve kontrol etmek için birçok adımlar ve kaynaklar istenildiği zaman, maliyetler artacaktır. Aynı seviyede olmak için diğer ihtiyaçlar devam eden gelişim kültürünün etrafında sahip oluyor. Gelişmeyi denemeyen bir tedarikçi veya devam eden gelişimi bir yaşam tarzı olarak benimsemeyen kimileri için daha iyi, daha ucuz, daha hızlı mallar ve servisler için müşterinin artan ihtiyaçlarına yetişemeyeceklerdir.

Tedarikçi performansını geliştir: Tedarikçi değerlendirmenin hedefi tedarikçi performansı gelişimidir. Onu basitçe ölçmenin performansda pozitif etkisi vardır.

Fakat devam eden gelişim aktiviteleri ve gerçek tedarikçi performansı gelişimine rehberlik ettiği zaman, tedarikçi değerlendirme en etkilisidir. Müşteri ve tedarikçi, kalite, geri dönüşler ve maliyet alanlarında tedarikçilerin işini etkileyebilen gelişimler için fırsat alanlarının tanımlanmasına ihtiyaç duyarlar ve gelişmiş tedarikçi performansı tercih edenler müşteri sağlar. Tedarikçi değerlendirme sistemi, hem nitel faktörlerin temelinde yatan kadar iyi maliyet yönetimi hem de tam zamanında teslimat ve kalite gibi geleneksel nicel göstergeler adreslemeye ihtiyaç duyar. Performans zorluklarının kök sebepleri, iş kurallarını, kültürel faktörleri ve hatta tedarikçide liderliğin altında yatan anlamı arzulamak ve açığa çıkarmak için zor olabilir. Tedarikçi eğitimi ve gelişimi, pozitif ve ölçülebilir sonuçları elde etmek için en iyi yol olan tedarikçi değerlendirme sonuçlarını adreslemek gibi düzeltici faaliyetler ve aktiviteler takip edilmelidir.