• Sonuç bulunamadı

4.1. Öğretmenlerin Ders İmecesi Öncesi ve Sonrası Açılar Konusunun

4.1.3. Nalan öğretmenin ders imecesi öncesi ve sonrası açılar konusunun

Nalan öğretmen ders imecesi sürecinden önce gerçekleştirmiş olduğu derste ve 1. kazanıma yönelik gerçekleştirmiş olduğu 1. derste müdahale olmaksızın dersini yürütmüştür. Daha sonra yürüttüğü derslerde ise her aşamada müdahaleler olmuştur. Nalan öğretmen odak grup görüşmeleri sonrasında hazırladığı planları derslerde uygulamıştır. Nalan öğretmenin müdahale öncesi ve sonrası açılar konusunun öğretiminde kullandığı yöntem ve teknikler her kazanım için Tablo 4.3’te sunulmuştur.

71

Tablo 4.3. Nalan Öğretmenin Ders İmecesi Öncesi ve Sonrası Kullandığı Yöntem- Tekniklerin Her Kazanım İçin Dağılımı

Tablo 4.3’e göre M.6.3.1.1., M.6.3.1.2., M.6.3.1.3. kazanımları için Nalan öğretmeni müdahale öncesinde düz anlatım yöntemi, soru-cevap yöntemi, soru cevap tekniği, beyin fırtınası tekniği, tanımlar yoluyla öğretim, kurallar yoluyla öğretim, analiz yoluyla öğretim ve model kullanma yoluyla öğretimi kullanmıştır. Müdahale sonrasında ise bu yöntemlere ek olarak konunun öğretiminde gösterip yaptırma yöntemi, materyal destekli öğretim, bilgisayar destekli öğretim, aktif öğrenmeyi kullanmıştır. Yapılan gözlemlerde Nalan öğretmenin daha geleneksel bir yapıya

Yöntem ve Teknikler Müdahale Öncesi Müdahale Sonrası Kazanımlar

Düz Anlatım Yöntemi √ √ M.6.3.1.1. ,M.6.3.1.2., M.6.3.1.3.

Soru-Cevap Yöntemi √ √ M.6.3.1.1.,M.6.3.1.2., M.6.3.1.3.

Gösterip Yaptırma Yöntemi √ M.6.3.1.2.

Materyal Destekli Öğretim √ M.6.3.1.2.

Örnek Olay Yöntemi Oyunlar Yoluyla Öğretim İşbirliğine Dayalı Öğretim Yöntemi

Soru-Cevap Tekniği √ √ M.6.3.1.1. ,M.6.3.1.2., M.6.3.1.3.

Eğitsel Oyunlar

Bilgisayar Destekli Öğretim √ M.6.3.1.3.

Beyin Fırtınası Tekniği √ √ M.6.3.1.1. ,M.6.3.1.2., M.6.3.1.3.

Tanımlar Yoluyla Öğretim √ √ M.6.3.1.1. ,M.6.3.1.2., M.6.3.1.3.

Kurallar Yoluyla Öğretim √ √ M.6.3.1.1. ,M.6.3.1.2., M.6.3.1.3.

Analiz Yoluyla Öğretim √ √ M.6.3.1.1. ,M.6.3.1.2., M.6.3.1.3.

Benzetim Yoluyla Öğretim Model Kullanma Yoluyla

Öğretim √ √ M.6.3.1.1. ,M.6.3.1.2., M.6.3.1.3.

Aktif Öğrenme √ M.6.3.1.2.

Öğrenci Timleri-Başarı Grupları Tekniği

72

sahip olduğu ve yöntem ve tekniklerindeki gelişimin diğer öğretmenlere göre daha yavaş bir ilerleme gösterdiği görülmüştür.

Kullanılan yöntem ve tekniklere yönelik gözlemlerden, video kayıtlarından ve öğretmen mülakatlarından elde edilen verilere yönelik alıntılar bulunmaktadır. Örnekler ise aşağıdaki gibidir.

“Araştırmacı: Hocam derste kullanmayı düşündüğünüz yöntem ve teknikler vardı. Bunları kullandığınızı düşünüyor musunuz? Eksik kullandığınız yöntem/yöntemler var mı?(Beşinci ders sonrası bireysel mülakat)

Nalan öğretmen: Derste soru-cevap tekniği, düz anlatım yöntemi ve oyunlar yoluyla öğretimi planlanlıyordum ama öğrencilerin hazırbulunuşluğu ve zaman sıkıntısından dolayı oyun oynatamadım. Diğer yöntemleri ise kullandım”.

“Nalan öğretmen: O zaman yazıyoruz. Başlangıç noktası aynı olan iki ışının arasında kalan alana açı denir.(Tanımlar yoluyla öğretim-Birinci uygulama dersi)”

Ayrıca Nalan öğretmen bir açıya eş açı çizer kazanımında birim kareleri kullanmak için akıllı tahtada hazırladığı etkinlik üzerinden öğretimi gerçekleştirdi. Ek olarak açıölçeri kullanarak öğrencilere önce açı çizmeyi göstererek sonrasında öğrencilerin yapmasını istedi.(Bilgisayar destekli öğretim, gösterip yaptırma

yöntemi-Üçüncü uygulama dersi)”

“Nalan öğretmen: Çocuklar geçen dersimizde görmüştük. Açı neydi? (Soru-cevap yöntemi/tekniği-Dördüncü uygulama dersi)

Öğrenci 1: Üçgen

Öğrenci 2: Pencereyi açınca

73

Öğrenci 3: Işınları”

Aşağıda verilen grafikte ise Nalan öğretmenin müdahaleler öncesinde ve uygulamalarda kaç adet yöntem kullandığı belirtilmiştir.

Grafik 4.3. Nalan Öğretmene Ait Müdahale Öncesi ve Sonrası Yöntem-Teknik Sayısı

Buna göre Nalan öğretmen müdahale öncesinde 8 tane yöntem ve teknik kullanmıştır. Müdahaleden sonra ise 1.ders uygulaması sırasında 8 tane yöntem ve teknik, aynı kazanıma yönelik 2.ders uygulaması sırasında 8 tane yöntem ve teknik kullanmıştır. 3.ders uygulaması sırasında 9 tane yöntem ve teknik, 4.ders uygulamasında ise 11 tane yöntem ve teknik kullanmıştır. Nalan öğretmen 3.ders uygulamasında materyal kullanmazken 4.ders uygulaması sırasında materyal kullanmıştır. Ayrıca 4.ders uygulaması sırasında gösterip yaptırma yöntemini kullanmıştır. 5.ders uygulaması sırasında 9 tane yöntem ve teknik kullanan Nalan öğretmen 6.uygulama dersinde ise 9 tane yöntem ve teknik kullanmıştır.

Leman, Melih ve Nalan öğretmenin derslerde kullandıkları yöntem ve tekniklerde artışlara etken olan bazı durumlar düşünülmektedir. Bu durumlar video kayıtları ve araştırmacı alan notları kullanılarak elde edilen verilerden oluşturulmuştur. Ders imecesi çalışmaları ile öğretmenlere tartışma ortamları oluşturularak odak grup görüşmeleri ile kendilerini ve birbirlerini değerlendirme imkânı sağlanmıştır. Bu durum öğretmenler arasında etkileşim ve iletişimi artmıştır.

0 2 4 6 8 10 12 Müdahale öncesi

1. Uygulama 2. Uygulama 3. Uygulama 4. Uygulama 5. Uygulama 6. Uygulama

nte m t ek nik s ay ıs ı Yapılan Uygulamalar

74

Leman ve Melih öğretmen arasında iletişim ve etkileşim daha fazla olurken Nalan öğretmen bu süreçte daha pasif olmuştur. Üç öğretmende süreç içerisinde videolarda daha iyi gözükmek için ders uygulamalarından önce ek olarak çalışma çabası içerisine girmişlerdir. Örneğin; Nalan öğretmen Melih ve Leman öğretmenin ders uygulamalarına teknolojiyi dâhil etmek istediklerini, planlarını bu doğrultuda hazırlamak istediklerini odak grup görüşmelerinde dile getirince Nalan öğretmende bu doğrultuda ders planını hazırlayarak öğretim sürecine teknolojiyi dâhil etmiştir. Ders videolarında da eleştirilme kaygısı biraz daha azalmıştır. Sürecin başında öğretmenlerimiz izleniyorum kaygısı ile daha heyecanlıyken sürecin sonuna doğru bu kaygıları minimuma inmiştir. Böylece öğretmenlerimiz ders planlarını daha etkili bir şekilde uygulayabilmişlerdir. Ders imecesi çalışmaları öğretmenlerin işbirliği içerisinde çalışmalarını gerektiren mesleki gelişim uygulamalarıdır. Bu çalışmada öğretmenlerimiz işbirliği içerisinde çalışarak öğrenci öğrenmelerinde daha etkili olabilecek yöntem ve tekniklere karar vermişlerdir. Ayrıca öğretmenler arasındaki saygı durumu ve samimiyet ortamları öğretmenlerin daha özverili çalışmalarında bir etken olmuştur. Ders imecesi öncesinde eleştirilmekten korkan öğretmenlerimiz süreç içerisinde bu eleştirilerin olumlu etkilerini görmüşlerdir ve saygı çerçevesinde eleştirilerini ve değerlendirmelerini yapmışlardır. Buna karşın öğretmenlerimiz olumsuz eleştirileri de daha aza indirgemek için bu bağlamda daha farklı yöntem ve teknikler kullanmaya yönelmişlerdir. Ayrıca ders planlarını oluştururken kullanacakları örnekleri günlük hayata adapte ederek öğrencilerin daha fazla ilgisini çekmişlerdir. Bu durum öğretmenlerimizin ders planlarını oluştururken daha araştırmacı bir role bürünmelerine etken olmuştur. Bunların yanında sürecin uzun sürmesi öğretmenlerimizin ders imecesi sürecinin yorucu olduğu yönünde fikirlerinin oluşmasını sebep olmuştur.

Sonuçta Leman öğretmen müdahale öncesinde 8 tane yöntem ve teknik kullanırken müdahale sonrasında 17 tane yöntem ve teknik kullanmıştır. Melih öğretmen ise müdahale öncesinde 9 tane yöntem ve teknik kullanırken müdahale sonrasında ise 18 tane yöntem ve teknik kullanmıştır. Nalan öğretmenin ise müdahale öncesinde 8 tane yöntem ve teknik kullandığı görülürken müdahale sonrasında 12 tane yöntem teknik kullandığı görülmüştür.

75

4.2. Öğretmenlerin Ders İmecesi Yönteminin Avantajlarına Yönelik Görüşleri