• Sonuç bulunamadı

Motorlu Taşıtlar Bakım ve Onarım Hizmetlerinin Sunulması Bakımından

ENGELLEYEN SINIRLAMALAR

2.5. PAZAR PAYI HESAB

2.5.3. Motorlu Taşıtlar Bakım ve Onarım Hizmetlerinin Sunulması Bakımından

Yeni motorlu taşıtların veyahut motorlu taşıtlar yedek parça dağıtımını konu alan ve münhasır veyahut niteliksel seçici dağıtım sistemi dağıtım sistemi olarak seçilmiş olan dikey anlaşmalar için öngörülmüş olan %30 pazar payı eşiği, motorlu taşıtlar bakım onarım hizmetlerinin sunulması bakımından da aynı şekilde öngörülmüştür.

398 Tebliğ Kılavuz, s. 23.

88

Bakım onarım hizmetleri bir motorlu taşıt özelinde, satış sonrası hizmeti olarak alınması zorunlu hizmetlerdendir. Her bir motorlu taşıt için ayrı ve özel olarak sağlanan bakım ve onarım hizmetlerinin çoklu ve sistematik sunulma olanağı yoktur. Her bir taşıtın bakım onarım yönünden ihtiyacı farklı farklı olabilmekte ve benzer olsa dahi her biri için farklı bir zaman aralığında ortaya çıkmaktadır. Bu durum motorlu taşıtların doğası gereğidir. Bu sebeple; motorlu taşıtların bakım onarım hizmetleri sunulması bakımından ilgili ürün pazarı tanımı genellikle belirli

bir model özelinde yapılmaktadır399. Kural olarak belirlenen ilgili ürün pazarı

dahilinde, söz konusu sağlayıcı markanın dağıtım ağı dahilinde yetkili bulunan dağıtıcı ve servislerden ve ayrıca o marka-model taşıta hizmet verebilen özel ve zincir servislerden oluşmaktadır. Bu durumda pazar payı hesabında esas alınacak veri; söz konusu ilgili pazar tanımı dahilindeki sağlayıcıların ilgili dönem içerisinde elde ettikleri ciro olacaktır.

Yedek parça dağıtımı bakımından olduğu gibi, ilgili ürün pazarı dahilinde dikey anlaşma tarafı motorlu taşıt sağlayıcısının yetkili servis ve yetkili dağıtıcıları ile o marka-model taşıtlara hizmet verebilen özel servis ve zincirlerin ilgili dönemde edindikleri ciro, ilgili pazarda faaliyet gösteren tüm oyuncuların bakım ve onarım hizmetlerinden elde ettikleri ciroya oranlanmakta ve çıkan sonucun %30 eşiği altında olması gerekmektedir.

Her ne kadar bu hesaplama dahilinde tüm oyuncuların elde ettikleri ciro içerisinde bağımsız sağlayıcıların da elde ettikleri cironun yer alması zorunlu ise de, bağımsız servislerin ilişkin dönemde elde ettikleri ciro verisine ulaşmak oldukça zordur. Ülkemizde bağımsız servislerden alınan hizmetlerin sayısı ve verileri dahi

tutulamamakta ve tam olarak bilinmemektedir400. Verilerin tam olarak elde

edilemediği durumlarda, güvenilir pazar bilgilerinden yola çıkılarak yapılan tahminlerin pazar payı hesaplamasında kullanılabileceği düzenlenmiştir (m. 9/2).

399 Rekabet Kurulunun 14.08.2008 tarihli, 08-50/738-294 sayılı kararı. 400 Rekabet Kurulunun 22.04.2010 tarihli, 10-33/512-186 sayılı kararı.

89

SONUÇ

2017/3 sayılı Motorlu Taşıtlar Sektörü Dikey Anlaşmalara İlişkin Grup Muafiyet Tebliği, 2005/4 sayılı Mülga Tebliğ’den birtakım farklılıklar içermektedir. Bu farklılıklar: muafiyetin genel koşulları, orijinal ve eş değer yedek parça düzenlemeleri, bağımsız yedek parça dağıtıcısı ve özel servislere ilişkin düzenleme ile rekabet etmeme yükümlülüğüne ilişkin kurallar hususlarındadır.

Tebliğ ile muafiyetin genel koşulları bakımından birçok yenilik öngörülmüştür. İlki; pazar payı eşiklerinde teklilik kuralına geçilmesidir. Tebliğ ile dağıtım sistemlerinin her biri için ayrı ayrı pazar payı eşikleri belirlenmiştir.

İkinci yenilik ise; Mülga Tebliğ düzenlemesi ile getirilmiş olan genel muafiyet şartlarından tahkim şartının Tebliğ’de yer bulmamış olmasıdır. Artık, sözleşmeden doğan bir uyuşmazlık halinde, tarafların öncelikle tahkim kurumuna başvurması gerektiğine dair anlaşma hükmünün dikey anlaşmada yer alması koşulu aranmayacaktır. Bu düzenleme ile tahkim kurumu bertaraf edilmek istenmemiştir. Taraflar halen diledikleri takdirde tahkim kurumuna başvurma şartını anlaşmaya ekleyebilmektedir. Düzenleme ile husus, grup muafiyeti genel şartlarından biri olmaktan çıkarılmıştır.

Tebliğ ile, feshin gerekçelendirilme yükümlülüğüne ilişkin farklılık da öngörülmüştür. Husus, muafiyetin genel koşulları bakımından yapılan bir diğer değişikliktir. Mülga Tebliğ ile sağlayıcı tarafından yapılacak fesih bildirimlerinin objektif ve detaylı olması şartı aranmıştır. Ancak Mülga Tebliğ döneminde dağıtıcılar, kendilerine bildirilen fesih ihbarlarının yeterince objektif ve detaylı olmadığı iddiaları ile iptali Kurul’a başvurmuşlardır. Bu feshe itiraz taleplerine zaman zaman haksız sebeple fesih sebebiyle tazminat taleplerini de eklemişlerdir. Bu durum, Rekabet Kurul’una aşırı iş yükü yaratmış ve dağıtıcıyı korumayı amaçlayan bu düzenlemenin, dağıtıcılar tarafından amaca uygun kullanılmadığı tespit edilmiştir. Bu doğrultuda Kurul, birçok itiraz ve tazminat taleplerini, fesih beyanını yeterli görerek reddetmiştir. Bu gerekçelerle feshin gerekçelendirilme yükümlülüğü Tebliğ’de öngörülmemiş, Kurul’un uygulaması ile düzenleme uyumlu hale getirilmiştir. Artık sağlayıcı tarafından yapılan fesihlerde feshin

90

gerekçelendirilmesi şartı aranmamakta, fesih ihbar sürelerine uyularak beyan yapılması feshin gerçekleştirilmesi için yeterli görülmektedir.

Öte yandan, Tebliğ’de orijinal ve eş değer yedek parça tanımları ayrı ayrı yer bulmuştur. Bu düzenleme sistemi Mülga Tebliğ’den farklıdır. Düzenleme ile, Mülga Tebliğ döneminde yaşanan kavram karmaşası önlenmek istenmiştir. Tebliğ ile eş değer yedek parça niteliğini belirleme yetkisi, Mülga Tebliğ ile verilmiş olan parça üreticisinden alınarak akredite kuruluşlara devredilmiştir. Bu şekilde orijinal ve eş değer yedek parça nitelikleri güvenli ve kuşkuya yer bırakmayacak bir sistem dahilinde ayrıştırılmak istenmiştir. Garanti sistemleri yönünden oldukça önemli olan parça niteliklerinin belirginleştirilme çabasının, hem motorlu taşıtlar sektörü hem de sigorta sektörü gibi diğer hukuk dalları yönünden olumlu karşılanacağı görüşündeyiz.

Tebliğ ile kavram karmaşasının önlenmek istendiği bir diğer alan; yedek parça pazarı olmuştur. Tebliğ ile bağımsız yedek parça dağıtıcısı ve özel servis kavramları ayrı ayrı tanımlanmıştır. Mülga Tebliğ’de bağımsız yedek parça dağıtıcısı teşebbüs kavramı altında değerlendirilmekte olan özel servislerin ayrı bir teşebbüs tipi olarak ele alınmış olması yedek parça pazarında yaşanan terim karmaşasını önlemek amacındadır. Bu iki teşebbüs tipi aynı pazarda faaliyet gösterse de, zaman zaman farklı tür faaliyetlerde bulunmaktadırlar. Bu düzenleme ile bir sağlayıcının bağımsız yedek parça dağıtıcısı olan bir teşebbüsün bir başka sağlayıcı yönünden özel servis konumunda olmasının yolu açılmış ve yedek parça pazarındaki rekabet arttırılmak istenmiştir.

Son olarak 2017/3 sayılı Tebliğ ile değişiklik öngörülen düzenleme, rekabet etmeme yükümlülüklerine ilişkindir. Mülga Tebliğ’de rekabet etmeme yükümlülüğü düzenlenirken satış, servis ve yedek parça sektörü yönünden tek düzenleme öngörülmüş iken, Tebliğ ile yükümlülükler her bir pazarın özellikleri dikkate alınarak ayrı ayrı düzenlenmiştir.

Mülga Tebliğ ile sağlayıcıya yüklenen markasına tahsis personel istihdamı yapma yükümlülüğü, Tebliğ kapsamına alınmamıştır. Ek olarak farklı markalara farklı satış yeri kuralı da yine Tebliğ ile kaldırılmış, çok markalılık teşvik edilmiştir.

91

Öte yandan Tebliğ düzenlemesi ile, sağlayıcı artık dağıtıcının finansal kiralama hizmeti yapmasını engelleyebilecektir. Husus, rekabet etmeme yükümlülüğü kapsamında değerlendirilmemiştir.

Son olarak Mülga Tebliğ ile, dağıtıcının otomobil ve hafif ticari taşıtlar bakımından ek satış ve teslimat yeri açması kısıtlanmış iken husus Tebliğ’de yer bulmamıştır. Tebliğ ile motorlu taşıt satış dağıtım faaliyetinde bulunan dağıtıcılar bu konuda serbestiye kavuşmuşlardır.

Rekabet etmeme yükümlülükleri bağlamında yenilik öngörülen bir diğer pazar ise yedek parça dağıtım pazarıdır. Bu pazar yönünden; Tebliğ’in Açıklanmasına Dair Kılavuz, ilişkin rekabet etmeme yükümlülüğü düzenlemesine açıklık getirmiştir. Kılavuz uyarınca dağıtıcının yıllık alımlarının %30’undan fazlasını kendisinden yapmasını sağlamak isteyen sağlayıcıların ilişkin anlaşma hükümleri rekabet etmeme yükümlülüğü kapsamında değerlendirilecektir. Böylelikle yine çok markalılık teşvik edilmiş, dağıtıcının sağlayıcıya olan bağlılığı kırılmak istenmiştir.

Ek olarak, yedek parça dağıtım pazarı yönünden anlaşmanın yapıldığı ilk beş yıllık süre için sağlayıcının dağıtıcıya, rekabet etmeme yükümlülüğü getirebileceği Tebliğ ile öngörülmüştür. Bu bir istisna haldir. Söz konusu istisna Tebliğ ile öngörülen bir yeniliktir.

Yukarıdaki açıklamalar ışığında; Tebliğ’in birçok alanda birçok yeni düzenleme getirdiği ve Mülga Tebliğ’de yer almakta olan birtakım düzenlemelere yer vermediği görülmektedir. Motorlu taşıt satış dağıtım, yedek parça dağıtım ve satış sonrası hizmetler dağıtım pazarı özelinde de yapılan değişikliklerin pazar nitelikleri göz önüne alınarak yapıldığı, Tebliğ’in düzenlemelerinin motorlu taşıtlar sektöründe genel itibari ile rekabeti arttırıcı hedefe uygun sonuçlar yaratacağı kanaatindeyiz.

92

KAYNAKÇA

Akkan :Çiğdem Akkan, Akaryakıt Bayilik

Sözleşmelerinde Rekabet Etmeme

Yükümlülüğü, Rekabet Dergisi, 15(2), Ankara 2014, s. 3-58

Alcalde :Celine Alcalde, La Distribution Automobile:

Étude Juridique, Montpellier I Üniversitesi Hukuk ve Politika Bilimleri Bölümü Doktora Tezi, Montpellier 2011, s. 209-215

Alkan :Ayça Güntülü Alkan, Türk Hukuku 2005/4

Sayılı Tebliğ ve Avrupa Birliği Hukuku 1004/2002 Sayılı Tebliğ Işığında Motorlu Taşıtlar Sektör ündeki Dikey Anlaşmalar ve Uyumlu Eylemlere İlişkin Grup Muafiyeti Düzenlemesi, Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Kazancı Hakemli Hukuk Dergisi, sayı: 9 (105-106) İstanbul 2013, s. 229-238

Andersen :Andersen, Study on the Impact of Possible

Future Legislative Scenarios for Motor Vehicle Distribution on All Parties Concerned, 2001, s. 43,

http://ec.europa.eu/competition/sectors/motor_v ehicles/documents/toc_summary.pdf

Aslan :Yılmaz Aslan, Rekabet Hukuku, Bursa 2017, s.5

(Rekabet Hukuku)

Aslan :Yılmaz Aslan, Otomotiv Tebliğinde Revizyon:

Sektörün Kuralları Değişiyor, Aslan Hukuk Bürosu Rekabet ve Regülasyon Gündemi, İstanbul, 2014, s. 157 (Revizyon)

93 Aslan/Katırcıoğlu/Toksoy-

Ilıcak/Ardıyok/Bilgel :İ. Yılmaz Aslan/Erol Katırcıoğlu/M. Fevzi

Toksoy/Ali Ilıcak/Şahin Ardıyok/Fırat Bilgel, Otomotiv Sektöründe Rekabet Hukuku ve Politikaları, İstanbul 2006, s. 142

Ateş :Mustafa Ateş, AB’ye Uyum Bağlamında Türk

Rekabet Hukuku ve Politikasına Genel Bir Bakış, Ankara Barosu Fikri Mülkiyet ve Rekabet Hukuku Dergisi, sayı: 59 (2009), s. 65

Ay :Özge Ay, Otomotiv Sektöründeki Dağıtım

Sözleşmelerinden Kaynaklanan Hukuki

İlişkilerin Rekabet Hukuku Düzenlemeleri Açısından İncelenmesi, İstanbul 2017, s. 90-190

Ayata :Yeşim Ayata, Franchise Sözleşmesinde

Tarafların Borçları, İstanbul 2005, s. 35

Bellamy/Child :Christopher Bellamy/Graham D. Child,

European Union Law of Competition. Oxford University Press, 2013, s. 457

Bolatoğlu :Hilmi Bolatoğlu, Grup Muafiyeti Tebliğinde

Eşik Sitemine Geçişin İktisadi ve Hukuki Gerekçeleri, Rekabet Hukuku ve Dikey Anlaşmalar Sempozyumu, 2009, s. 34

Christiansen/ Kerber :Arndt Christiansen/Wolfgang Kerber,

Competition Policy with Optimally

Differentiated Rules instead of Per Se Rules vs Rule of Reason, Journal of Competition Law and Economics, sayı: 2(2), 2006, s. 215-244

Deloitte :Deloitte, Otomotiv Sektörü Tüketici

Araştırması, İstanbul 2014, s. 9-11,

94

/tr/Documents/manufacturing/otomotiv_sektoru _tuketici_arastirmasi.pdf

Dikmen :Işık Dikmen, Otomotiv Sektörü ve Rekabet,

ODD Genel Sekreteri, Kasım 2006, s. 1-5, http://www.kalder.org.tr/

genel/15kongre/sunumlar/isik_dikmen.doc.

Erakman :Göksu Erakman, Motorlu Taşıtlar Sektöründe

Rekabet Sınırlamaları ve Grup Muafiyeti, Başkent Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Ankara 2007, s. 17-121

Erturan :Ela Erturan, Motorlu Taşıtlar Sektöründe

Rekabeti Sınırlayan Anlaşmalar: 2005/4 Sayılı Grup Muafiyet Tebliğ Çerçevesinde Bir İnceleme, Çankaya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü yüksek lisans tezi, Ankara 2008

Esen :Emre Esen, Motorlu Taşıtlar Dağıtım ve Servis

Anlaşmalarına İlişkin Grup Muafiyeti Tebliği, Milletlerarası Hukuk ve Milletlerarası Özel Hukuk Bülteni, sayı: 19(1-2) 2000, s.9-15

European Competition Network :European Competition Network, Brief,

Extended Issue, 2012,

http://ec.europa.eu/competition/ecn/brief/05_20 12/brief_05_2012.pdf

Gazioğlu :Uygar Gazioğlu, Motorlu Taşıtlar Sektöründe

Rekabet: Dağıtım ve AB Düzenlemeleri, Rekabet Kurumu uzmanlık tezi, Ankara 2005, s. 4-28

Goyder :Daniel G. Goyder, EC Competition Law, Oxford

95

Goyder :Johanna Goyder, EU Distribution Law, Third

Edition, Palladian Law Publishing, Cambridge 2000, s. 203 (Distribution)

Gökyayla :Cemile Demir Gökyayla, Milletlerarası Özel

Hukukta Tek Satıcılık Sözleşmeleri, İstanbul 2013, s. 113-114

Gündüz/Şengören :Recep Gündüz/Zeynep Şengören, Motorlu

Taşıtlar Sektöründe Nereden Nereye Sektör Raporu, AB Hukukundaki Gelişmeler ve Tebliğ Taslağı Hakkında Düşünceler, Rekabet Kurumu Çalıştay Sunumu, İstanbul 2014, s. 17-63

Gürzumar :Osman .B. Gürzumar, 2002/2 Sayılı Rekabet

Kurulu Tebliği Çerçevesinde Dikey Anlaşmalar, Rekabet Hukuku’nda Güncel Gelişmeler

Sempozyumu I, Kayseri 2003, s. 36

(Sempozyum)

Gürzumar :Osman B. Gürzumar, 2002/2 Sayılı Rekabet

Kurulu Tebliği Çerçevesinde Dikey Anlaşmalar, Prof. Dr. Fahiman Tekil’in Anısına Armağan, sayı: 209(272), İstanbul 2003, s. 110-123 (Dikey Anlaşmalar)

İstanbul Ticaret Odası :İstanbul Ticaret Odası, Motorlu Taşıtlar Dağıtım

ve Servis Anlaşmalarına İlişkin Grup Muafiyeti Değerlendirme Paneli, sayı: 22 (2006), s. 30-37 (Panel)

İstanbul Ticaret Odası :İstanbul Ticaret Odası, Otomotiv Sanayi Sektör

Raporu, 2003, s. 2-19,

https://www.ito.org.tr/itoyayin/0016028.pdf.

İstanbul Ticaret Odası İstanbul Ticaret Odası, Ekonomik ve Sosyal

Araştırmalar Şubesi, Otomotiv Sektör Raporu, 2008, s. 3-5,

96

https://www.ito.org.tr/Dokuman/Sektor/1- 69.pdf (Otomotiv Sektör Raporu)

İstanbul Ticaret Odası :İstanbul Ticaret Odası, Motorlu Taşıtlar Dağıtım

ve Servis Anlaşmalarına İlişkin Grup Muafiyeti, sayı: 22 (2006), s. 9 (Muafiyet)

Kaynak/Ari :Selahattin Kaynak/Yılmaz Onur Ari, Türk

Otomotiv Sektöründe Yoğunlaşma: Binek ve

Hafif Ticari Araçlar Üzerine Bir

Uygulama, Ekonomik Yaklaşım, sayı: 22(80), 2011, s. 39-52

Kraft :Rainer Maria Kraft, Commercial Agency and

Distribution Agreements: Law and Practice in The Member States of The European Union.

Kluwer Law, 2000, s. 33,

file:///C:/Users/sony/Downloads/International% 20Commercial%20Agency%20and%20Distribu tion%20Agreements.PDF

Koç :Ali Fuat Koç, AT Rekabet Hukukunda Seçici

Dağıtım Anlaşmaları, Rekabet Kurulu Uzmanlık Tezi, Ankara 2005, s. 10-39

Korah :Valentine Korah, Cases and materials on EC

Competition Law, Hart Publishing, 2006, s. 280

Mathijsen :Petrus Servatius Renoldus Franciscus

Mathijsen, A guide to European Union Law,

Sweet & Maxwell, 2007, s. 239,

http://europa.eu/documents/comm/green_papers /pdf/com96_721_en.pdf

Marsden/Whelan :Philip Marsden/Peter Whelan, Intervention and

the Internal Market: Contemporary European Competition Initatives Concerning Distribution

97

in the Market for New Cars, European Competition Journal, sayı: 4(2), 2008, s. 503

Middleton/Rodger/MacCulloch :Kirsty Middleton/Barry Rodger/Angus

MacCulloch, Cases and Materials on UK and EC Competition Law, Oxford University Press, 2009, s. 232-236

Monti :Giorgio Monti, EC Competition Law,

Cambridge University Press, 2007, s. 370

Özeriç :Halil Özeriç, Türk Hukukunda Münhasır

Distribütörlük Sözleşmesi, yayımlanmamış yüksek lisans tezi, İstanbul 2007, s. 15-56

Peeperkorn :Luc Peerperkorn, Dikey Anlaşmaların İktisadi

Boyutu, Rekabet Dergisi, sayı: 10 (2002), s.81

Pekcanıtez/Özekes/Akkan :Hakan Pekcanıtez/Muhammet Özekes/Mine

Akkan/, Medeni Usul Hukuku, sayı: 3 (2017), s. 2653

Rekabet Kurumu :Rekabet Kurumu, IV. Denetim ve Uygulama

Dairesi Başkanlığı, Motorlu Taşıtlar Sektör Araştırması Raporu, Ankara 2014 (Sektör Rapor)

Rekabet Kurumu :Rekabet Kurumu, 1998/3 sayılı Motorlu Taşıtlar

Dağıtım ve Servis Anlaşmalarına İlişkin Grup Muafiyeti Tebliğinin Değerlendirmesi, 2003

Rekabet Kurumu :Rekabet Kurumu, Çimento Sektör Araştırması,

Ankara 2016

Rekabet Kurumu :Rekabet Kurumu, 1998/3 Sayılı Motorlu

Taşıtlar Dağıtım ve Servis Anlaşmalarına İlişkin Grup Maufiyeti Tebliği’nin Değerlendirilmesi, 2003, s.23-24

Ritter/Braun :Lennart Ritter/W. David Braun, European

Competition Law: A Practitioner's Guide, Kluwer Law International, 2004, s. 343

98

Russo/Schinkel/Günster/Carree :Francesco Russo/Maarten Pieter

Schinkel/Andrea Günster/Martin

Carree, European Commission Decisions on

Competition: Economic Perspectives on

Landmark Antitrust and Merger Cases,

Cambridge University Press, 2010, s. 255

Sanlı :Kerem Cem Sanlı, Motorlu Taşıtlar Sektör

Araştırma Raporu’na Dışarıdan Bir Bakış, Motorlu Taşıtlar Sektöründe Yeni Bir Dönem: Nasıl Bir Grup Muafiyet Tebliği Rekabet Kurumu Çalıştay Sunumu, İstanbul 2014, s 1-7 (Görüş)

Sanlı :Kerem Cem Sanlı, Rekabetin Korunması

Hakkında Kanun'da Öngörülen Yasaklayıcı Hükümler ve Bu Hükümlere Aykırı Sözleşme ve Teşebbüs Birliği Kararlarının Geçersizliği, Rekabet Kurumu Lisansüstü Tez Serisi sayı:3 (2000), s. 150-170 (Geçersizlik)

Sanlı :Kerem Cem Sanlı, Rekabet Kurulu’nun

Kararları Işığında Eşik Sisteminde Dikey Anlaşmalara Olası Yaklaşım, Rekabet Hukuku ve Dikey Anlaşmalar Sempozyumu, 2009, s. 189 (Dikey Anlaşma)

Songör :Tuncay Songör, Rekabet Hukukunda Muafiyet

Çerçevesinde Motorlu Taşıtlar Sektöründe Grup Muafiyeti: Tebliğ No: 2005/4, 2006, s. 27-101

Tekinalp :Ünal Tekinalp, Gümrük Birliğinin Türk Hukuku

Üzerinde Etkileri, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Mecmuası, sayı: 55(1-2) İstanbul 1995, s. 65

99

Türkiye Sınai Kalkınma Bankası :Türkiye Sınai Kalkınma Bankası, Ekonomik

Araştırmalar, Türkiye Otomotiv Sanayii Rekabet Gücü ve Talep Dinamikleri Perspektifinde 2020 İç Pazar Beklentileri, Otomotiv Sektör Raporu, 2017, s. 1-45,

http://www.osd.org.tr/sites/1/upload/files/Otom otiv_Sektor_Raporu_TSKB-2208.pdf

Türkiye Sinai Kalkınma Bankası :Türkiye Sinai Kalkınma Bankası, Ekonomik

Araştırmalar, Türkiye Otomotiv Sanayii Rekabet Gücü ve Talep Dinamikleri Perspektifinde 2020 İç Pazar Beklentileri, Otomotiv Sektör Raporu, 2017, s. 14,

http://www.osd.org.tr/sites/1/upload/files/Otom otiv_Sektor_Raporu_TSKB-2208.pdf

Türk Standartları Enstitüsü :Türk Standartları Enstitüsü, Eşdeğer Parça

Uygulaması Raporu, 2015, s. 1-5

TÜSİAD :TÜSİAD, Motorlu Taşıtlar Sektör Araştırması

Raporu’nun Yönetici Özetine İlişkin Görüş ve Öneriler, 2014, s. 5.

Uzunallı :Sevilay Uzunallı, Rekabet Hukukuna Göre

Dağıtım Anlaşmalarında İnternetten Satış Sınırlamaları, Journal of Yaşar University, sayı: 8 (2013), s. 2935-2950

Ünal :Orhan Ünal, Avrupa Birliği Otomotiv

Sektöründe Yeni Rekabet Kuralları, Bursa, 2010, s. 105

Yaşar :Okan Yaşar, Türkiye'nin Öncü ve Yükselen

İmalat Sektörü: Otomotiv sanayii, Türk Coğrafya Dergisi, sayı: 46 (2006), s. 49-54

Yeşiltepe :Salih Önder Yeşiltepe, Tek Satıcılık

100

Sözleşmelerden Ayırt Edilmesi, Marmara

Üniversitesi Hukuk Fakültesi hukuk

Araştırmaları Dergisi, sayı: 113(1-2) İstanbul 2007, s. 185

Whish/Bailey :Richard Whish/David Bailey, Competition Law,

Oxford University Press, USA, 2015, s. 179-715 (Competition)

Whish/Bailey :Richard Whish/David Bailey, Regulation

330/2010: The Commission's New Block Exemption for Vertical Agreements. Common Market L. Rev., sayı: 47 (2010), s. 1771 (Common)

Wise :Michael Wise, Competition Law and Policy in

the European Union OECD Journal of

Competition Law and Policy, sayı: 9(1) 2007, s.24

101

MEVZUAT

Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı :Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı, 28.05.2015

tarihli, Türkiye Sigorta ve Reasürans ve Emeklilik Şirketleri Birliği’ne verilen görüş, https://www.hazine.gov.tr/File/?path=ROOT%2 F1%2FDocuments%2FSigortac%C4%B1l%C4 %B1k%20Mevzuat%C4%B1%2F2015.16.pdf

Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı :Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı, 28.05.2015

tarihli, 2015/16 sayılı, Motorlu Araç Sigortalarında Logosuz Orijinal Parça Belgeleme

Esaslarına İlişkin Genelge,

https://www.hazine.gov.tr/File/?path=ROOT%2 F1%2FDocuments%2FSigortac%C4%B1l%C4 %B1k%20Mevzuat%C4%B1%2F2015.16.pdf

Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı :Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı, 2015/2 sayılı

Motorlu Araç Sigortalarında Eşdeğer Parça

Belgeleme Esaslarına İlişkin Genelge,

https://www.osemas.com.tr/images/HazineM_2 0152_sayili_GenelgeEsdegerPrcbelgeleme.pdf Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı :Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı, Karayolları

Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk

Sigortası Genel Şartlar Tebliği, 2015,

http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2015/05/2 0150514-5.htm

European Commission :European Commission Directorate General for

Competition, Explanatory Brochure,

Commission Regulation (EC) No 1400/2002 of 31 July 2002 on the Application of Article 81(3) of The Treaty To Categories of Vertical Agreements and Concerted Practices In The

102

Motor Vehicle Sector, 2002. (Brochure

1400/2000)

European Commission :European Commisison Explanatory Brochure,

Distribution of Motor Vehicles- Regulation No:1475/95, Official Journal. L 145 (1475/95 Brochure)

European Commission :European Commisison Report on the Evaluation

of Regulation (EC) No 1475/95 on the Application of Article 85(3) of the Treaty to Certain Categories of Motor Vehicle Distribution and Servicing Agreements; (1475/95 Evaluation)

European Commission :European Commisison, Green Paper on Vertical

Restraints in EC Competition Policy, 1997

European Commission :European Commisison, Evaluation Report on

the Operation of Regulation (Ec) N° 1400/2002 Concerning Motor Vehicle Distribution and Servicing. (Evaluation 1400/2002)

European Commission :European Commisison, Staff Working

Document N.1, Main Elements and Objectives of Regulation 1400/2002

European Commission :European Commission, Supplementary

Guidelines on Vertical Restraints in Agreements for the Sale and Repair of Motor Vehicles and for the Distribution of Spare Parts for Motor

Vehicles, 2010/C 138/05, http://eur-

lex.europa.eu/legal-

content/EN/ALL/?uri=CELEX:52010XC0528(0 1) (Supplementary Guidelines)

European Commission :European Commission, Guidelines 1400/2000,

103

ion/guidelines_vertical_en.pdf (Guidelines

1400/2000)

European Commission :European Commission, Frequently Asked

Questions (FAQS) on the Applicatıon of EU Antitrust Rules in The Motor Vehicle Sector, 2012 (EU FAQs)

European Commission :European Commission, Supplementary

Guidelines on Vertical Restraints in Agreements for the Sale and Repair of Motor Vehicles and for the Distribution of Spare Parts for Motor Vehicles, 2010/C 138/05,

http://eur-

lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=O J:C:2010:138:0016:0027:EN:PDF

European Commission :European Commission, Press Release Database,

Commission Approves Selective Distribution System For Yves Saint Laurent Perfume,